Τι γίνεται με τις επαναγορές μετοχών, σε Νέα Υόρκη και Αθήνα;

Παρακολουθώντας τις ανακοινώσεις των εισηγμένων εταιρειών που δημοσιεύονται στο Χρηματιστήριο Αθηνών, διαπιστώνουμε ότι έχει ξεκινήσει εδώ και ημέρες ένα κύμα επαναγοράς ιδίων μετοχών. Δηλαδή, οι εταιρείες αγοράζουν ή προτίθενται να αγοράσουν τις ίδιες τους τις μετοχές μέσα από το χρηματιστήριο, κάνοντας χρήση των ταμειακών διαθεσίμων τους.

Είναι αρκετές οι εισηγμένες εταιρείες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, που η κρίση του covid-19 τις  βρήκε με υψηλά διαθέσιμα στα ταμεία τους. Αυτά τα χρήματα, είτε έχουν προέλθει ως αποτέλεσμα της επιτυχημένης επιχειρηματικής προσπάθειας και της ορθολογικής οικονομικής διαχείρισης, είτε έχουν συγκεντρωθεί μετά από αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ή έκδοση ενός ομολογιακού δανείου.

Όπως και να έχει, το γεγονός ότι μια εταιρεία έχει στην διάθεση της σημαντικά κεφάλαια και μάλιστα σε περίοδο κρίσης, είναι ιδιαίτερα θετικό. Το ερώτημα είναι, το τι θα κάνει με αυτά τα κεφάλαια. Θα τα χρησιμοποιήσει για να πραγματοποιήσει επενδύσεις; Θα τα χρησιμοποιήσει για να εξαγοράσει άλλες εταιρίες, με σχετικό αντικείμενο; Θα τα χρησιμοποιήσει για να χρηματοδοτήσει τις δραστηριότητες της; Θα τα κρατήσει, για τις δύσκολες μέρες που φαίνεται ότι έρχονται; Ή θα τα χρησιμοποιήσει για να αγοράσει μέσα από το χρηματιστήριο, δικές της μετοχές;

Μια εταιρία αγοράζει τις δικές της μετοχές μέσα από το χρηματιστήριο, είτε για να στηρίξει την τιμή της μετοχής της όποτε πιέζεται πτωτικά και τη θεωρεί μεγάλη ευκαιρία, είτε γιατί δεν έχει να κάνει κάτι καλύτερο με τα κεφάλαια της. Επίσης μερικές φορές  συγκεντρώνει τις μετοχές, της ώστε να μπορέσει να τις χρησιμοποιήσει σε κάποιο εκκολαπτόμενο deal. Όπως και να έχει, η επαναγορά μετοχών δίνει αξία στην περιουσία των ίδιων των μετόχων της εταιρείας. Όμως θέτει εν αμφιβόλω την πορεία της εταιρείας, ως επιχειρηματικού οχήματος.

Διότι αν έχει για παράδειγμα διαθέσιμα ύψους 50 εκατ. ευρώ και τα δαπανήσει για να επαναγοράσει τις μετοχές της, δεν θα μπορέσει να εκμεταλλευτεί κάποια δυνητική επιχειρηματική ευκαιρία ή ακόμα δεν θα μπορέσει να αντιμετωπίσει μια ραγδαία επιδείνωση του οικονομικού κλίματος, που θα δημιουργήσει για παράδειγμα μια αδυναμία στις χρηματορροές της.  

Επομένως η επαναγορά ιδίων μετοχών, μπορεί να ευχαριστεί τους μετόχους, διότι πολλές φορές λειτουργεί ως μαξιλάρι στις πτώσεις, όμως δεν αποτελεί και την βέλτιστη επιλογή ως προς την χρήση των διαθεσίμων μιας εταιρείας.

Τα τελευταία χρόνια στην Wall Street, οι επενδυτές βίωσαν στο έπακρο τις επαναγορές μετοχών. Που αποτέλεσαν μια από τις βασικές αιτίες της ψυχολογικής ευφορίας και της διοχέτευσης νέων κεφαλαίων στα χρηματιστήρια.   

Σήμερα όμως, που οι κεφαλαιαγορές αντιμετωπίζουν μια ασύμμετρη απειλή όπως είναι ο covid-19, οι μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ αποφάσισαν να διακόψουν τα προγράμματα επαναγοράς μετοχών. Και αυτό, για να διοχετεύσουν τα κεφάλαια τους στην πραγματική οικονομία. Έτσι η JPMorgan, η Bank of America, η Citigroup, η Wells Fargo, η Goldman Sachs, η Morgan Stanley, η Bank of New York Mellon και η State Street, αποφάσισαν να χρηματοδοτήσουν τους ιδιώτες, τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, παρά να φουσκώνουν τις τιμές των μετοχών τους, ειδικά τώρα που οι ρευστοποιήσεις μοιάζουν με κινούμενο μετασεισμικό τσουνάμι.

Σύμφωνα με ανάλυση της Keefe Bruyette & Woods, οι ανωτέρω τράπεζες θα ανοίξουν νέες πιστώσεις $38 δισ. Ένα σημαντικό μέγεθος που από μόνο του, μπορεί να λειτουργήσει ως ανάχωμα. Αν το παράδειγμα των οκτώ τραπεζών, το ακολουθήσουν και οι τεχνολογικοί κολοσσοί των ΗΠΑ, τότε ίσως να δούμε μια σθεναρή αντίσταση απέναντι στον υφεσιακό κίνδυνο που ελοχεύει.

Η απάντηση στο πρόβλημα της παγκόσμιας οικονομίας, θα πρέπει να δοθεί στο μέτωπο της πραγματικής οικονομίας και όχι στο μέτωπο των χρηματιστηριακών υπεραξιών.

*Ο αρθρογράφος είναι οικονομικός αναλυτής, με ειδίκευση στο σχεδιασμό σύνθετων επενδυτικών στρατηγικών.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο της στήλης, είναι καθαρά ενημερωτικό και πληροφοριακό και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Ο αρθρογράφος δεν ευθύνεται για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Διαβάστε Περισσότερα

Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για το Λέμφωμα

#LightItGreen: Στα «πράσινα» τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας, στο «φως» η Ομόνοια