Τι προτείνουν; Να διακοπεί το εμπόριο με την Τουρκία;

Το ξέσπασμα της βουλευτού του ΚΚΕ και ο θόρυβος που ακολούθησε για τις μάσκες υψηλής προστασίας που διανέμει δωρεάν το Ελληνικό Κοινοβούλιο, στους βουλευτές, σχετικά με την προέλευση τους, απέδειξε για μια ακόμα φορά το χαμηλό αντιπολιτευτικό επίπεδο και την απουσία επαφής με την πραγματικότητα.

Τι είπε η εκρηκτική βουλευτής; «Το ξέρετε ότι οι μάσκες που μας μοίρασε η Βουλή είναι τουρκικές; Οι μετανάστες δεν περνάνε, οι μάσκες όμως περνάνε. Τα συμφέροντα και τα όπλα περνάνε.» Ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, έσπευσε να δώσει τις απαραίτητες εξηγήσεις τονίζοντας πως επρόκειτο για έναν μειοδοτικό διαγωνισμό που έκανε το ιατρείο της Βουλής για προμήθεια 5.000 μασκών.

Η Βουλή γνώριζε πως οι μάσκες ήταν γερμανικής προέλευσης αφού είχαν και τη συγκεκριμένη σημαία πάνω τους. Ωστόσο, οι μάσκες είχαν παραχθεί με τη μέθοδο του φασόν, στην Τουρκία.

Όμως ποιο είναι το πρόβλημα; Έγινε μειοδοτικός διαγωνισμός ή όχι; Έγινε η επιλογή με βάση τις προδιαγραφές και το κόστος των προϊόντων. Υπάρχει κάποιο οικονομικό εμπάργκο απέναντι στα προϊόντα, που έρχονται από την Τουρκία και δεν το ξέρουμε; Συμμετέχει η χώρα μας σε κάποιον άτυπο εμπορικό πόλεμο με την Τουρκία και δεν το γνωρίζουμε; Έχουμε κλειστή ή ανοικτή οικονομία;

Ας προσγειωθούμε λίγο στην πραγματικότητα και ας αφήσουμε στην άκρη τον διεθνιστικό οίστρο του ΚΚΕ, τις εθνικιστικές κορόνες και τις θεωρίες περί κλειστών εμπορικών συνόρων με την Τουρκία. Η Τουρκία το 2021 κατατάχθηκε στην 5η θέση σαν χώρα - προορισμού των ελληνικών προϊόντων, καθώς και στην 8η θέση των χωρών - προμηθευτών μας.

Για την Τουρκία, η Ελλάδα είναι η 23η χώρα προορισμού των τούρκικων εξαγωγών και η 34η χώρα προμηθευτή. Όπως διαπιστώνουμε, η Τουρκία είναι σημαντικός εμπορικός εταίρος για την Ελλάδα. Kαι λιγότερο η Ελλάδα για την Τουρκία.

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα για το 2021, οι ελληνικές εξαγωγές προς την Τουρκία αυξήθηκαν σε ποσοστό 39% έναντι του 2020, φτάνοντας στα τέλη του έτους 2021 το 1,8 δισ. ευρώ. Επίσης, οι εισαγωγές τουρκικών προϊόντων σημείωσαν αύξηση της τάξης του 46%, φτάνοντας στο ύψος των 2,3 δισ. ευρώ.

Με δυο λόγια, το συνολικό εμπόριο ανάμεσα στις δύο χώρες ανήλθε μέσα στο 2021 στα 4,1 δισ. ευρώ και είναι ελλειμματικό για την Ελλάδα κατά 500 εκατ. ευρώ. Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι μέχρι το 2019, το εμπορικό ισοζύγιο των δύο χωρών ήταν πλεονασματικό υπέρ της Ελλάδας. Όμως ο 2020 η αξιοσημείωτη μείωση των ελληνικών εξαγωγών πετρελαιοειδών (-56%), ανέστρεψε το εμπορικό ισοζύγιο, διαμορφώνοντας για την Ελλάδα ένα έλλειμμα.

Η μείωση των ελληνικών εξαγωγών πετρελαιοειδών οφείλεται στην έναρξη λειτουργίας νέων μονάδων διύλισης στην Τουρκία. Έτσι η Τουρκία πέτυχε να υποκαταστήσει σε ένα μεγάλο βαθμό τις εισαγωγές της, μέσω της εγχώριας παραγωγής υγρών καυσίμων. Άλλωστε αυτός είναι ο στόχος κάθε χώρας.

Να προσπαθεί να υποκαθιστά τα προϊόντα που εισάγει, με προϊόντα εγχώρια παραγωγής. Προϊόντα, που να γίνουν τόσο ανταγωνιστικά, που να μπορούν να πάρουν θέση στις ξένες αγορές.

Τι εξάγουμε στην Τουρκία; Τα σημαντικότερα ελληνικά προϊόντα που εξάγουμε στην Τουρκία, εκτός των πετρελαιοειδών που αποτελούν το 36% της συνολικής αξίας, είναι βαμβάκι, πολυμερή προπυλενίου, προϊόντα αργιλίου, ρύζι, χαλκοσωλήνες, φάρμακα, χρυσός, εντομοκτόνα, καλλυντικά, λιπάσματα, υφάσματα, απορρίμματα χαρτιού, χρώματα, πούρα/τσιγάρα, πέτρες, κοσμήματα και σκάφη.

Τι εισάγουμε από την Τουρκία; Τα σημαντικότερα προϊόντα που εισάγουμε από την Τουρκία, είναι: φορτηγά και επιβατικά οχήματα, πετρελαιοειδή, προϊόντα σιδήρου/χάλυβα, ιχθυηρά, υφάσματα, ενδύματα, ηλεκτρικές συσκευές, πλαστικά, πώματα, χαρτόνια, αλκοόλες, ηλεκτρική ενέργεια. Στην κατηγορία των ενδυμάτων, περιλαμβάνονται οι χειρουργικές και ιατρικές μάσκες και ρόμπες.

Και προτού οι διεθνιστές σηκώσουν τις γροθιές τους και οι εθνικιστές φορέσουν τις χλαμύδες τους, θα πρέπει να θυμηθούμε ότι παρόλο που οι σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία τα τελευταία χρόνια είναι ιδιαίτερα τεταμένες και δεν είναι λιγοστές οι εκδηλώσεις της τουρκικής προκλητικότητας και οι δηλώσεις αμφισβήτησης που φέρνουν σε δύσκολη θέση την Ελλάδα, αμφότερες οι χώρες, όχι μόνο έχουν εμπορικές και οικονομικές σχέσεις, αλλά έχουν διαρκώς ανοικτό έναν δίαυλο επικοινωνίας στον εμπορικό και οικονομικό τομέα.

Έτσι η «Μικτή Οικονομική Επιτροπή Ελλάδας - Τουρκίας», ενεργοποιήθηκε και πάλι το 2021, μετά από 10 έτη διακοπής, σε μια αρκετά κρίσιμη περίοδο για την Τουρκική Οικονομία.

Παράλληλα, συνεχίζονται και οι συνεδριάσεις και οι επαφές μέσω του «Ελληνο-Τουρκικού Φόρουμ για τον Τουρισμό». Το διμερές εμπόριο, οι επιχειρήσεις, οι κοινές επενδύσεις, η συνεργασία στον τομέα της ενέργειας, των μεταφορών, της έρευνας και της τεχνολογίας είναι και πάλι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Πρέπει να αλλάξει το ισοζύγιο των εμπορικών συναλλαγών, με την Τουρκία; Πρέπει.

Πρέπει να προσπαθήσουμε το εμπορικό έλλειμμα να γίνει πλεόνασμα; Πρέπει.

Ωστόσο, το εμπόριο είναι ανοικτό, το ίδιο και οι ανταγωνισμός. Το γεγονός ότι ο διαγωνισμός της Βουλής για τις μάσκες κατέληξε σε εταιρεία γερμανικών συμφερόντων και από εκεί σε τουρκική εταιρεία, δεν λύνεται με διοικητικά μέτρα, με πατριωτικές αποφάσεις ή με σκηνές υστερίας.

Λύνεται με οικονομικούς όρους. Με όρους που βασίζονται στην αποδοτικότητα, στην παραγωγικότητα και στην ανταγωνιστικότητα. Δηλαδή με σκληρή δουλειά και όχι με κραυγές και φθηνή προπαγάνδα.