Τρεις Έλληνες του εξωτερικού στο Liberal: Τι χρειάζεται για να επιστρέψουμε στην Ελλάδα

Τρεις Έλληνες του εξωτερικού στο Liberal: Τι χρειάζεται για να επιστρέψουμε στην Ελλάδα

Μια καλή αρχή θεωρούν οι Έλληνες του εξωτερικού τα οικονομικά κίνητρα που προωθεί η κυβέρνηση για την επάνοδό τους στην Ελλάδα, σημειώνοντας όμως ότι μόνο αυτά δεν αρκούν. Βασικές παράμετροι που ξεκινούν από την αβεβαιότητα ως προς τη φορολογική σταθερότητα και φθάνουν στις συνθήκες στις οποίες θα κληθούν να λειτουργήσουν ως οικογένειες, κυρίως τα παιδιά, είναι ανάμεσα στα προαπαιτούμενα για την επιστροφή τους στην Ελλάδα, όπως λένε στο liberal.gr τρεις εκ των Ελλήνων του εξωτερικού που συνομίλησαν χθες με τον πρωθυπουργό μέσω τηλεδιάσκεψης.

Δείχνοντας τον δρόμο των μεταρρυθμίσεων και της ανάπτυξης θέματα στα οποία αναφέρθηκε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τη μετά την πανδημία εποχή, οι Έλληνες του εξωτερικού θεωρούν πως η σταθερότητα ως προς μια σειρά θεμάτων με κυρίαρχη αυτή του καθεστώτος φορολόγησης αποτελούν βασικούς πυλώνες προκειμένου η χώρα να καταστεί ελκυστική όχι μόνο για τους ίδιους αλλά και για πολίτες άλλων χωρών.

Η βελτίωση της ποιότητας ζωής που ουσιαστικά περιλαμβάνει όλους τους τομείς στους οποίους αναφέρονται και οι σχεδιασμοί για αλλαγές από την ίδια την κυβέρνηση είναι ο γνώμονας όσων μίλησαν με τον πρωθυπουργό μεταφέροντας ουσιαστικά τις απόψεις όσων ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό.

Η επιστροφή στην Ελλάδα δύναται να συνδυαστεί μόνο με μέτρα άμεσα συνδεδεμένα με την καθημερινότητα, αλλά και με μεσοπρόθεσμους και βραχυπρόθεσμούς στόχους. Και είναι χαρακτηριστικό πως οι αναφορές τους δύναται να ταυτιστούν με όσα περιλαμβάνουν και οι προτάσεις για την ανάπτυξη και το ταμείο Ανάκαμψης. Οι επενδύσεις και το άνοιγμα επιχειρήσεων στην Ελλάδα από Έλληνες ή κατοίκους άλλων χωρών απαιτεί τη βελτίωση των συνθηκών που επικρατούν στον τομέα της Δικαιοσύνης για παράδειγμα ή στον τομέα της Ανάπτυξης μέσα από την επιτάχυνση των διαδικασιών για το άνοιγμα μια εταιρείας. 

Η αναφορά της Ελληνίδας που ζει στη Σουηδία χαρακτηριστική αφού επισημαίνει πως άνοιξε την εταιρεία της στη χώρα που ζει και εργάζεται τώρα μέσα σε μια ημέρα. Το ίδιο και η ασφάλεια που θέλουν να αισθάνονται όσοι εξετάζουν το ενδεχόμενο επιστροφής στην Ελλάδα.

Ο Αυγουστίνος Γαλιάσσος ζει και εργάζεται στο Λονδίνο 17 χρόνια και όπως αναφέρει στο liberal.gr «ποτέ δεν είχα δει να γίνεται κάτι για τους Έλληνες του εξωτερικού και πραγματικά στη συζήτηση με τον Πρωθυπουργό συμφώνησαν όλοι ότι είναι μια καλή αρχή που  δείχνει πως η κυβέρνηση έχει αρχίσει και σκέφτεται και εμάς και κυρίως το πως θα επιστρέψουμε στην Ελλάδα».

«Είναι σημαντικό για όλους τους Έλληνες του  εξωτερικού και τις οικογένειες τους τι θα γίνει στο μέλλον με την έννοια του σχεδιασμού και του προγραμματισμού» αναφέρει και θέτει ως παράδειγμα το φορολογικό λέγοντας ότι «βγαίνει μια νέα κυβέρνηση, αλλάζουν οι και όσα γνωρίζαμε χάνονται. Δεν υπάρχει μια σταθερή φορολογική βάση και αυτό πρέπει να αλλάξει, αφού σε γενικές γραμμές δεν μπορείς να σχεδιάσεις το μέλλον».

«Εμείς οι Έλληνες του εξωτερικού όπως φυσικά και όσοι διαμένουν και εργάζονται στην Ελλάδα θέλουμε να ξέρουμε ότι αυτό που σήμερα λέγεται, αποφασίζεται και τίθεται σε εφαρμογή δεν θα αλλάξει αύριο» και αναφέρεται και σε άλλα θέματα: «Δεν είναι μόνο η φοροελάφρυνση διότι σου λέει ο άλλος "εγώ θα φέρω την οικογένειά μου, πως θα ξέρω ότι το παιδί μου θα ενταχθεί αν δεν μιλάει και πολύ καλά ελληνικά"» και προσθέτει πως στην Αγγλία υπάρχουν προγράμματα όπως η διάθεση vouchers ως βοήθεια σε ανάλογες περιπτώσεις. Προσωπικά πιστεύω ότι αν σκεφτόμουν να έρθω μόνιμα στην Ελλάδα υπάρχουν ευκαιρίες. Αλλά δεν μπορώ να αφήσω τα πάντα και να μου πουν ότι έχει αυτή τη φορολογία και μετά από έναν χρόνο έχει κάτι διαφορετικό» καταλήγει.

Στέλεχος σε μεγάλο τηλεοπτικό δίκτυο του Λονδίνου ως επικεφαλής των Social Media η Ελένη Καραμαλέγκου χαρακτηρίζει ως πολύ θετική την πρωτοβουλία της κυβέρνησης και μάλιστα ανεξαρτήτως των νομοθετικών πρωτοβουλιών αφού δείχνει ενδιαφέρον. Σημειώνει δε ότι η «απευθείας επικοινωνία με ανθρώπους που μπορούν να συμβάλουν έχοντας εμπειρία για να κατανοήσει τα προβλήματα μας δείχνει πως ο πρωθυπουργός «θέλει από πρώτο χέρι να καταλάβει τι είναι σωστό  στο πλαίσιο  της λήψης αποφάσεων και προγραμματισμού μιλώντας με κάποιους Έλληνες του εξωτερικού».

«Προσωπικά» δηλώνει στο liberal «πιστεύω ότι  για να γυρίσουν οι Έλληνες αλλά και να επιχειρήσει κάποιος πολίτης ξένης χώρας είναι συνδυασμός πραγμάτων. Προφανώς η οικονομική βοήθεια που θα εξασφαλίσει τα credits για να ξεκινήσει ακόμη και με δανειοδότηση για την απόκτηση κατοικίας είναι σημαντική». Προσθέτει όμως πως «πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις δομικές στην εξασφάλιση ποιότητας ζωής και στη δημιουργία θέσεων εργασίας που να ανταποκρίνονται και στα όσα δύναται να προσφέρουν επιστρέφοντας οι Έλληνες του εξωτερικού αλλά και σε ένα σχέδιο που θα αφορά στο παρόν και στο μέλλον της χώρας».

Επίσης τονίζει ότι πρέπει να γνωρίζουν οι Έλληνες του εξωτερικού πως θα υπάρχει και κάποια ποιότητα ζωής συνδεδεμένη και με τις οικογένειες τους. «Οι περισσότεροι έχουμε παιδιά που ενδεχομένως να μη μπορούν να ανταπεξέλθουν των διαδικασιών διδασκαλίας που ακολουθούνται σε ένα ελληνικό» τονίζοντας πως πρόκειται για πρακτικά θέματα και μια πραγματικότητα που λέει για παράδειγμα ότι τα παιδιά θα πρέπει να ακολουθήσει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ενός ξενόγλωσσου σχολείου. Καταλήγει δε λέγοντας πως «αυτά που είπαμε είδαμε βρίσκουν  ανταπόκριση ακόμη και για τα θέματα με τις οικογένειες μέσω του υπουργείου Παιδείας».

Καλοδεχούμενη η χρηματική ενίσχυση αλλά για εμάς παίζουν πολλά ρόλο αναφέρει και η Μελίνα Γαλεάδη από τη Σουηδία η οποία ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό στην τηλεδιάσκεψη  πως άνοιξε τη δική της επιχείρηση εκεί, μέσα σε μια μέρα. Θεωρώντας θετική την πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη σημειώνει πως πρέπει να υπάρξει ένας σχεδιασμός για τους στόχους που θέτει η χώρα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα για να γνωρίζουν και οι Έλληνες του εξωτερικού «Τι ευκαιρίες υπάρχουν και τι ευκαιρίες θα υπάρχουν και για τα παιδιά μας». «Με λίγα λόγια», τονίζει στο liberal, «θέλουμε  να ξέρουμε ότι δεν θα επιστρέψουμε στην Ελλάδα αλλά όταν τα παιδιά μας θα τελειώσουν το σχολείο θα πρέπει αυτά να φύγουν στο εξωτερικό». 

Στρατηγική και το όραμα για την Ελλάδα για τα επόμενα χρόνια, θέματα και στόχοι στους οποίους εστιάζει και θα εστιάσει αποτελούν βασικούς παράγοντες όπως υπογραμμίζει η κ. Γαλεάδη η οποία επισημαίνει ότι «μπορούμε να αποφασίσουμε ότι θα γίνουμε κέντρο καινοτομίας για παράδειγμα, θα πρέπει να δούμε . πως σπάει αυτό σε μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους και αφού έχουμε τους στόχους και ξέρουμε τι θέλουμε να τραβήξουμε και τους ανθρώπινους πόρους που δύναται να τους  επιτύχουν».

Θεωρεί σημαντικό να κατανοήσουν όμως και οι Έλληνες που έχουν παραμείνει στη χώρα πως αυτοί που θα επιστρέψουν δεν έχουν σκοπό να τους πάρουν τις δουλειές ενώ επικαλείται προσωπικό παράδειγμα αφού είχε στο παρελθόν φύγει εκτός Ελλάδα και είχε επιστρέψει βρίσκοντας ένα αρνητικό περιβάλλον. «Πρέπει όλοι να γίνουν "συνένοχοι"» λέει χαρακτηριστικά τονίζοντας και αυτή ότι το θέμα της επιστροφής είναι «πολυεπίπεδο και αφορά στις οικογένειες όσων επιστρέψουν, στα παιδιά αλλά και στη σταθερότητα» για να καταλήξει σημειώνοντας πως δεν πρέπει να έρχεται μια άλλη κυβέρνηση και «να τ αλλάζει όλα». Κύριο μέλημα πρέπει να είναι  ένα όραμα και ένα κοινός εθνικός στόχος. 

Διαβάστε ακόμα:

Κυρ. Μητσοτάκης: Μείωση φόρου 50% για 7 χρόνια στους Έλληνες που θα επιστρέψουν από το εξωτερικό