Τρίτο κύμα πριν τα Χριστούγεννα αν η Ευρώπη «ανοίξει» στις 7 Δεκεμβρίου
Ευρωπαϊκό Κέντρο Λοιμώξεων

Τρίτο κύμα πριν τα Χριστούγεννα αν η Ευρώπη «ανοίξει» στις 7 Δεκεμβρίου

Παραμονή Χριστουγέννων με την Ευρώπη να αντιμετωπίζει το «τρίτο κύμα» της πανδημίας, μπορεί να φέρει η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων που ισχύουν σήμερα σε κάθε χώρα-μέλος, προειδοποιεί το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC).

Οι δραματικές αυτές προβλέψεις προέρχονται από προγνωστικό μοντέλο του ECDC αν η Ευρώπη «ανοίξει» στις 7 Δεκεμβρίου. Αντίθετα, αν τα μέτρα παραταθούν ως τις 21 Δεκεμβρίου, η άνοδος των κρουσμάτων θα μεταφερθεί τον Ιανουάριο και μάλιστα με ηπιότερους ρυθμούς.

Στην ειδική έκθεσή του για την πορεία της πανδημίας λόγω εορτών,  το Ευρωπαϊκό Κέντρο, διαπιστώνει ότι αν επιχειρηθεί άρση των μέτρων από τις 21 Δεκεμβρίου και μετά, η αύξηση των νοσηλευομένων παραπέμπεται μετά την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου, ξεκινώντας με 8 εισαγωγές ανά 100.000 πληθυσμού και ανεβαίνοντας σταδιακά ως τον Μάρτιο στις 15 εισαγωγές ανά 100.000 πληθυσμού.

Αντίθετα, στην περίπτωση της άρσης των μέτρων από τις 7 Δεκεμβρίου και μετά, τότε η αύξηση των νοσηλευομένων ξεκινά από την παραμονή Χριστουγέννων στις 24 Δεκεμβρίου (με 8 νοσηλευόμενους ανά 100.000 πληθυσμού), συνοδευόμενη από κατακόρυφη άνοδο των νοσηλειών εντός του Ιανουαρίου (οι 15 εισαγωγές ανά 100.000 πληθυσμού φαίνεται να έρχονται την 3η εβδομάδα Ιανουαρίου και ως το Μάρτιο φθάνουν τις 20 εισαγωγές ανά 100.000 πληθυσμού), γεγονός που θα συμπαρασύρει και σε ταχεία άνοδο τα ημερήσια κρούσματα και τους θανάτους.

Καλύτερα η Ελλάδα

Το προγνωστικό μοντέλο που χρησιμοποιείται, συγκρίνει επίσης τα ισχύοντα μέτρα με το καθολικό lockdown του περασμένου Απριλίου και δείχνει τη διαφορά μεταξύ τους με πρόγνωση ως την 1η Ιανουαρίου.

Το ίδιο μοντέλο χρησιμοποιεί τους βασικούς επιδημιολογικούς δείκτες και για όσες χώρες δεν δημοσιοποιούν το σύνολο των δεδομένων για τους δείκτες αυτούς, αξιοποιεί τα γενικά επιδημιολογικά στοιχεία της νόσου, για την προβολή και την εκτίμηση της πορείας με το πρώτο ή το δεύτερο σενάριο. Κρίνοντας από την παραπάνω εκτίμηση, η χώρα μας εμφανίζεται σε καλύτερη κατάσταση από εκείνη που θα έπρεπε να ισχύει, αν βρισκόμασταν στην κεντρική Ευρώπη.

Ειδικότερα για την Ελλάδα η έκθεση επισημαίνει ότι η διατήρηση των μέτρων δεν θα επιτρέψει να πέσουν τα κρούσματα κάτω από τα 1.000 ως το τέλος Δεκεμβρίου βάσει του ισχύοντος ρυθμού μετάδοσης της νόσου, ενώ αν εφαρμόζαμε ένα καθολικό lockdown, παρόμοιο με εκείνο του περασμένου Απριλίου, τα κρούσματα θα έπεφταν κάτω από τα 500, πολύ γρηγορότερα, ήδη μέσα στην 1η εβδομάδα του Δεκεμβρίου.

Σε ότι αφορά τις εντατικές, με βάση την πρόγνωση και τα σημερινά μέτρα, ο αριθμός νοσηλευομένων θα έπρεπε να είναι κάτω από 400 άτομα και θα μπορούσαν να φτάσουν ως τις αρχές Ιανουαρίου στα περίπου 350. Αν εφαρμόζονταν περιορισμοί αντίστοιχοι του περασμένου Απριλίου, οι νοσηλευομένοι θα μπορούσαν να "πέσουν" ακόμη και κάτω από 170 ως τις αρχές Ιανουαρίου. Υπενθυμίζουμε ότι σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, μόνο οι διασωληνωμένοι και όχι το σύνολο των νοσηλευομένων σε εντατική, είναι 607 ασθενείς, γεγονός που δείχνει την επιβάρυνση στις μεγαλύτερες ηλικίες και τους ασθενείς με χρόνια νοσήματα.

Αντίστοιχα, οι ημερήσιοι θάνατοι προβλέπεται να παραμείνουν στα επίπεδα των 55-60 την ημέρα σε όλη τη διάρκεια του Δεκεμβρίου με χαμηλό ρυθμό μείωσης, ενώ με αυστηρό lockdown, ο μέσος όρος των θανάτων θα μπορούσε να μειωθεί σε περίπου 35 ημερησίως. Σήμερα ο μέσος ημερήσιος ρυθμός θανάτων κυμαίνεται γύρω στα 80 άτομα, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις έχει παρατηρηθεί οι θάνατοι να ξεπερνούν τους 100 την ημέρα.

Σε ότι αφορά τους νοσηλευόμενους, με τα ισχύοντα μέτρα προβλέπεται ότι θα έπρεπε να κινούνται μεταξύ 6.000-7.500, όταν στην πραγματικότητα ανέρχονται σε περίπου 4.500. Αν υπήρχε αυστηρό καθολικό lockdown, τότε οι νοσηλευόμενοι θα έπεφταν εντός Δεκεμβρίου από τους 7500, σε περίπου 3.000.

Ο μέσος όρος των ημερησίων εισαγωγών στα νοσοκομεία, με τα ισχύοντα μέτρα θα έπρεπε να κυμαίνεται γύρω στα 1.100 περιστατικά και να μειώνεται με τις υπάρχουσες ρυθμίσεις στα 900 ως τις αρχές Ιανουαρίου. Σε ένα πλήρες lockdown η πτώση θα ήταν δραστικότερη στο ίδιο διάστημα, στους περίπου 400, δηλαδή όσο περίπου είναι σήμερα

Όσο για τις ημερήσιες εισαγωγές στις εντατικές, η υπάρχουσα κατάσταση οδηγεί σε μείωση από τις 80 περιπτώσεις ημερησίως στις 70 στη διάρκεια του Δεκεμβρίου, ενώ με ένα πλήρες lockdown, αυτές θα έπεφταν στις 25 ημερησίως.