Vatan Partisi, όπως λέμε ΣΥΡΙΖΑ;

Αρκετή δημοσιότητα δόθηκε από τον εγχώριο τύπο, στις δηλώσεις του Μουσταφά Ιλκέρ Γιουτζέλ στον τηλεοπτικό σταθμό CNNturk, σχετικά με τη σύσφιξη των σχέσεων Ελλάδας και ΗΠΑ. Σε μια αποστροφή του λόγου του μάλιστα, ανέφερε ότι στην άλλη πλευρά των συνόρων της Τουρκίας βρίσκονται πλέον οι Ηνωμένες Πολιτείες και όχι η Ελλάδα.

Οι δηλώσεις του Μουσταφά Ιλκέρ Γιουτζέλ, έρχονται να πιστοποιήσουν το γεγονός ότι οι θέσεις όλου του τουρκικού πολιτικού φάσματος από την άκρα δεξιά μέχρι την άκρα αριστερά, στα θέματα εξωτερικής πολιτικής σε σχέση με την Ελλάδα, είναι «μονομπλόκ» και έχουν μόνο κάποιες ελάχιστες διαφοροποιήσεις, που δε γίνονται καν αντιληπτές από τους μη μυημένους.

Γιατί έχουν ενδιαφέρον οι δηλώσεις του Γιουτζέλ; Έχουν, διότι στις δημοτικές εκλογές του μητροπολιτικού δήμου της Κωνσταντινούπολης το 2019, ο Γιουτζέλ είχε παρουσιαστεί σαν τον Αλέξη Τσίπρα της Τουρκίας.

Γεννημένος το 1982, είναι ένας από τους ιδρυτές και προέδρους της Ένωσης Νέων Τουρκίας (TGB), με συμμετοχή στα Αντι-ιμπεριαλιστικά συνέδρια του Λιβάνου το 2009 και της Συρίας το 2010. Το 2019, ήταν υποψήφιος του κόμματος “Vatan Partisi”, δηλαδή του Πατριωτικού Κόμματος που αποτελεί μετεξέλιξη του Εργατικού Κόμματος. Το κόμμα αποτελεί σύμφωνα με τα στελέχη του, την εμπροσθοφυλακή για την ένωση όλων των σοσιαλιστικών, επαναστατικών και εθνικιστικών στοιχείων της Τουρκίας.

Οι θέσεις του Vatan Partisi, είναι σαφώς αντιδυτικές και αντιαμερικανικές, και υποστηρίζουν την έξοδο της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ, καθώς και τη διακοπή των ενταξιακών διαδικασιών για την είσοδο της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το κόμμα υποστηρίζει την ανάπτυξη των σχέσεων με τη Ρωσία, τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα.

Το Vatan Partisi, αντιτίθεται στην Τουρκική παρέμβαση στη Συρία και παροτρύνει τη συνεργασία με το καθεστώς Άσσαντ, ενώ την ίδια στιγμή υποστηρίζει τις τουρκικές στρατιωτικές εκκαθαριστικές επιχειρήσεις, γνωστές και σαν «κλάδο ελιάς», στην αυτόνομη διοίκηση της βορειοανατολικής Συρίας στην περιοχή της Ράκκας και του Αφρίν, που κατοικείται από Κούρδους, Άραβες, Ασσύριους και Τουρκμένους.

Το Vatan Partisi, διαθέτει ένα ελάχιστο αποτύπωμα πολιτικής επιρροής, που να καταγράφεται στο εκλογικό σώμα. Στις γενικές εκλογές του 2018 είχε λάβει το 0,23%, ενώ στις μητροπολιτικές δημοτικές εκλογές του 2019 στην Κωνσταντινούπολη, που είχε κατεβάσει σαν υποψήφιο δήμαρχο το «βαρύ πυροβολικό», Μουσταφά Ιλκέρ Γιουτζέλ, είχε λάβει μόλις το 0,2%, με τον Εκρέμ Ιμάμογλου του CHP να λαμβάνει το 54,22% και τον Μπιναλί Γιλντιρίμ του ΑΚΡ να λαμβάνει το 45%.

Ωστόσο, έχει ενδιαφέρον η καταγραφή των θέσεων του συγκεκριμένου «αριστερού και πατριωτικού» τουρκικού κόμματος, διότι σε αρκετά σημεία μοιάζουν με τις αρχικές θέσεις που είχε παρουσιάσει το πολιτικό μόρφωμα του Σύριζα στο δρόμο προς την εξουσία. Αντιαμερικανισμός, αντιευρωπαϊσμός, εθνικισμός, απαγκίστρωση από τη Δύση, επιθυμία πρόσδεσης στο άρμα ολιγαρχικών, ολοκληρωτικών, ανελεύθερων και αντιδημοκρατικών καθεστώτων.

Έχει επίσης ενδιαφέρον το γεγονός, ότι μέσα από τις πρόσφατες δηλώσεις του Μουσταφά Ιλκέρ Γιουτζέλ στο CNNturk, καταρρέουν και οι δυο εγχώριοι αριστεροί μύθοι, περί Τουρκίας. Ο πρώτος είναι, ότι υπάρχουν σήμερα στην Τουρκία «προοδευτικές και δημοκρατικές» δυνάμεις που επιθυμούν την ειρηνική συνύπαρξη με την Ελλάδα, εξ ου και οι ανόητες θέσεις για «θάλασσες χωρίς σύνορα» και συνθήματα όπως «το Αιγαίο ανήκει στα ψάρια του». Και ο δεύτερος είναι, ότι η αμυντική συμφωνία με ΗΠΑ βάλλει κατά της ανεξαρτησίας και εθνικής κυριαρχίας της χώρας μας.