Ξεχάστε τις εκλογές!

Θυμάμαι πως λίγους μήνες μετά τις εκλογές του 2019 υπήρχε η άποψη για άμεση διενέργεια εκλογών ώστε να «καεί» η απλή αναλογική. Αυτή η εκλογολογία συνεχίστηκε παρά την εμφάνιση της πανδημίας. Μάλιστα, κι εγώ κάποια στιγμή σκεφτόμουν μήπως το φθινόπωρο του 2021, δηλαδή αυτήν την εποχή, θα ήταν μια καλή περίοδος για διπλές εκλογές. Προχθές ο πρωθυπουργός για μιαν ακόμα φορά ήταν κατηγορηματικός. Εκλογές το 2023.

Εννοείται πως οι πρόωρες εκλογές, όσο πιο πρόωρες είναι, τόσο πιο πολύ έχουν το στοιχείο του αιφνιδιασμού που αποτελεί αναμφισβήτητα το απόλυτο όπλο κάθε πρωθυπουργού. Το χρησιμοποιεί όταν εξυπηρετεί τους στόχους του. Βέβαια, όσο πλησιάζουμε προς την εξάντληση της τετραετίας οι εκλογές χάνουν το στοιχείο του αιφνιδιασμού. Δηλαδή, αν διεξαχθούν διπλές εκλογές το φθινόπωρο του 2022 ουδείς θα αιφνιδιασθεί. Σχεδόν 3.5 χρόνια μετά τις εκλογές του 2019, όλα τα κόμματα θα βρίσκονται σε κατάσταση εκλογικού συναγερμού.

Πέραν της πανδημίας που υπήρξε ένα ουσιαστικό κώλυμα το οποίο απομάκρυνε κάθε σκέψη για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, σημαντικό ρόλο στην εξάντληση της τετραετίας παίζει και η ίδια η προσωπικότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Είναι βαθύτατα θεσμικός και αυτό το εισπράττουν οι συνομιλητές του είτε είναι αρχηγοί κρατών, είτε πρωθυπουργοί είτε οικονομικοί παράγοντες διεθνούς επιπέδου. Και αυτό το θεσμικό προφίλ προφανώς δεν θέλει να το τσαλακώσει με πρόωρες εκλογές, οι οποίες ούτως ή άλλως έχουν τον χαρακτήρα του τακτικισμού. Η θεσμικότητα αποπνέει και μια σταθερότητα, κάτι που εκτιμάται θετικά από πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες που συμμετέχουν στα διεθνή κέντρα λήψης αποφάσεων.

Επί πλέον, αυτή η κυβέρνηση, επειδή βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα της covid, είδε όλα τα προγράμματα της να πηγαίνουν πίσω. Συνεπώς, θέλει τον χρόνο της για να ξεδιπλώσει έστω μέρος του προγράμματος της και συγχρόνως να εντάξει τα κονδύλια του Ταμείου Ανασυγκρότησης στα projects για τα οποία θα εκταμιευθούν.

Είναι φανερό πως ακόμα και σήμερα, βασικά, εμβληματικά έργα δεν έχουν ξεκινήσει γιατί νοσηρές καταστάσεις που έρχονται από το παρελθόν δεν το επιτρέπουν. Άλλα έργα έχουν ξεκινήσει, αλλά για την επικοινωνιακή εκμετάλλευση τους απαιτείται και άλλος χρόνος.

Συμπερασματικά, ο πρωθυπουργός δεν έχει κανένα λόγο για πρόωρες κάλπες. Ένας θεσμικός πολιτικός, δεν κάνει εκλογές όταν κρίνει πως θα τις κερδίσει, αλλά θέτει το κυβερνητικό έργο στην κρίση των πολιτών στο τέλος ή προς το τέλος της τετραετίας.

Αυτή η κυβέρνηση έχει μπροστά της 21 μήνες για να παρουσιάσει το έργο της. Δεν είναι μικρό χρονικό διάστημα, με δεδομένο πως οι υπουργοί έχουν τα πολύ συγκεκριμένα πλάνα τους σε εξέλιξη.

Άλλωστε, πρόωρες εκλογές δεν ζητεί και ο Α. Τσίπρας για τους δικούς του λόγους. Ο πρωθυπουργός θα κινηθεί με γνώμονα το κυβερνητικό έργο και όχι με το άγχος πότε θα ακυρώσει την απλή αναλογική.