Ασφαλίζουμε αυτά που πραγματικά αξίζουν;

Ασφαλίζουμε αυτά που πραγματικά αξίζουν;

Σκεφτείτε την περίπτωση κατά την οποία νιώθετε ότι απειλήστε εσείς, τα αγαπημένα σας πρόσωπα και τα περιουσιακά σας στοιχεία. Τι θα προσπαθούσατε να προστατέψετε πρώτα; Η απάντηση είναι δεδομένη και είναι φυσικά τα αγαπημένα σας πρόσωπα.

Αν, επίσης, σας ζητούσε κάποιος να ιεραρχήσετε τις αξίες και τα αγαθά που συνθέτουν το δικό σας παραμύθι που λέγεται ζωή, με βάση τη σημασία τους, τι θα επιλέγατε στην κορυφή της «πυραμίδας»; Σίγουρα η υγεία είναι το πολυτιμότερο αγαθό για όλους, όμως από κει και πέρα ο καθένας αξιολογεί και ιεραρχεί αξίες και αγαθά σύμφωνα με τις δικές του προσλαμβάνουσες και εμπειρίες.

Η έννοια της ασφάλισης είναι συνυφασμένη με την κάλυψη απέναντι στον κίνδυνο, και ο κίνδυνος αφορά πρόσωπα, υλικά και άυλα αγαθά. Όμως στην Ελλάδα, η έλλειψη ασφαλιστικής συνείδησης είναι δεδομένη, την ώρα που τα κενά του κράτους πρόνοιας είναι τρομακτικά και τα οικονομικά προβλήματα του δημοσίου εξαιρετικά σοβαρά.

Χρειάστηκε να καταρρεύσει η χώρα και η οικονομία και μαζί τους το δημόσιο σύστημα υγείας για να γνωρίσουν καλύτερα οι καταναλωτές τα ιδιωτικά νοσοκομειακά προγράμματα. Χρειάστηκαν μεγάλοι σεισμοί και πρωτοφανή καιρικά φαινόμενα για να σκεφτούμε την ασφάλιση των σπιτιών μας έναντι φυσικών καταστροφών και καιρικών φαινομένων, όμως και πάλι τα διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία είναι εντελώς απογοητευτικά.

Η διείσδυση της ασφαλιστικής αγοράς στην ελληνική κοινωνία βρίσκεται «κολλημένη» πέριξ του 2% τις τελευταίες δεκαετίες, γεγονός που αποδεικνύει ότι δεν υπάρχει ομαλή ανάπτυξη του κλάδου – ήτοι που να διαμορφώνεται με βάση τις ανάγκες του κόσμου. Είτε πρόκειται για έλλειψη παιδείας, είτε για λανθασμένες κινήσεις της ίδιας της αγοράς, το αποτέλεσμα είναι αρνητικό για όλους. Σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, τα συνολικά ασφάλιστρα για το 2016 διαμορφώθηκαν σε 3,78 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν περίπου στο 2,14% του ΑΕΠ.

Και αν οι αριθμοί δεν λένε πάντα την αλήθεια το γεγονός ότι απέχουμε... έτη φωτός από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε ότι αφορά τη σχέση ασφαλίστρων προς ΑΕΠ, την διείσδυση δηλαδή της ιδιωτικής ασφάλισης στα ελληνικά νοικοκυριά, δείχνει ότι έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας. Όταν στην Ελβετία και στην Ολλανδία η κατά κεφαλήν ασφαλιστική δαπάνη υγείας φτάνει τα ξεπερνά τα 200 ευρώ και στην Ελλάδα τα 3, τι άλλο να πει κανείς;

Με μία όσο το δυνατόν πιο αντικειμενική προσέγγιση, η υγεία, το σπίτι και η επιχείρηση καταλαμβάνουν τις υψηλότερες θέσεις στην «ιεραρχία» των πιο πολύτιμων αγαθών. Τι είναι όμως αυτό που ασφαλίζουμε – σχεδόν – όλοι; Το αυτοκίνητο γιατί πολύ απλά η ασφάλισή του είναι υποχρεωτική. Ο νόμος δηλαδή μας κάνει να προστατευτούμε και αυτό όχι με τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα αφού είναι γνωστό ότι τα ανασφάλιστα οχήματα υπολογίζονται σε εκατοντάδες χιλιάδες.

Έτσι όλοι καλούμαστε να απαντήσουμε στο ερώτημα: έχουμε την ασφάλιση που μας αξίζει;

Τα ποσοστά νοσοκομειακής ασφάλισης είναι μικρά, ενώ τα ακίνητα και οι επαγγελματικές μας δραστηριότητες, τις περισσότερες φορές δεν ασφαλίζονται. Όποιος, εντούτοις, πιστεύει ότι η ασφαλιστική συνείδηση συνδέεται με τη νομιμότητα και τα στατιστικά στοιχεία των υποχρεωτικών ασφαλίσεων, πλανάται πλάνην οικτράν.

Το γεγονός ότι στην Ελλάδα των οδικών κακοτεχνιών και της κακής οδηγικής συμπεριφοράς κυκλοφορούμε με ανασφάλιστο όχημα λέει... σχεδόν τα πάντα. Ακόμα όμως και στις υποχρεωτικές από το νόμο καλύψεις (αυτοκίνητο ή σκάφος) συνήθως επιλέγουμε προγράμματα μόνο με κριτήριο το κόστος, διακινδυνεύοντας πολλές φορές, για μερικά ευρώ ετησίως, μια μεγάλη επιβάρυνση στην τσέπη μας.

Στην εποχή της κρίσης ο περιορισμένος προϋπολογισμός λειτουργεί ανασταλτικά, ωστόσο ο προσωπικός μας ασφαλιστής είναι ο άνθρωπος που μπορεί να μας ενημερώσει και να μας κατευθύνει ανάλογα με τις ανάγκες μας έτσι ώστε να επιλέξουμε τις περισσότερες δυνατές καλύψεις με το χαμηλότερο κόστος. Αξιόπιστες λύσεις υπάρχουν, ενώ ο ανταγωνισμός έχει οδηγήσει τις εταιρείες να προσφέρουν ποικιλία προγραμμάτων και συνδυαστικές εκπτώσεις που καλύπτουν όλους τους κινδύνους.

Τέλος, καλό είναι να έχετε υπ΄ όψιν σας πως σε περιόδους κρίσης όταν κάτι συμβεί, αφού πρακτικά ο τραπεζικός δανεισμός είναι αδύνατος και οι αποταμιεύσεις αποτελούν… παρελθόν για τους περισσότερους από εμάς, τη ζημιά σας θα μπορέσει να την καλύψει μόνον η ασφαλιστική σας εταιρεία, εφόσον βέβαια είστε σωστά ασφαλισμένοι. Προστατεύστε, λοιπόν, αυτά που πραγματικά αξίζουν!

Το liberal.gr παρουσιάζει ενδιαφέροντα χρηστικά θέματα που αφορούν την ιδιωτική ασφάλιση, με την υποστήριξη και συνεισφορά της εταιρείας «ΑΣΦΑΛΕΙΑΙ ΜΙΝΕΤΤΑ».