Η ασφάλιση αυτοκινήτου είναι περισσότερο αναγκαία και λιγότερο υποχρεωτική

Η ασφάλιση αυτοκινήτου είναι περισσότερο αναγκαία και λιγότερο υποχρεωτική

Η κατάσταση που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες με τους πολίτες να σπεύδουν σε εφορίες και άλλες υπηρεσίες για να αποδείξουν ότι δεν πρέπει να πληρώσουν πρόστιμο, μετά τα προβλήματα που διαπιστώθηκαν στη διασταύρωση των στοιχείων για τα ανασφάλιστα οχήματα, κινδυνεύει να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη. Γιατί το πρόβλημα δεν είναι τα πρόστιμα που θα επιβληθούν αλλά οι κοινωνικές επιπτώσεις ενός φαινομένου που κλιμακώνεται τα τελευταία χρόνια.

Προφανώς και προκαλεί σύγχυση η αποστολή χιλιάδων ειδοποιητηρίων σε νόμιμους οδηγούς, όμως αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να λύσει το κράτος με τον έγκαιρο και αποτελεσματικό συντονισμό των εμπλεκόμενων φορέων. Το θέμα που θα έπρεπε να μας απασχολεί είναι η προστασία των οδηγών και οι σοβαρές συνέπειες από την κυκλοφορία ανασφάλιστων οχημάτων. Γιατί η ασφάλιση δεν είναι «χαράτσι», ούτε «εισπρακτικό μέτρο» αλλά προστασία.

Την ίδια ώρα, το Επικουρικό Κεφάλαιο καλείται να αποζημιώσει τους οδηγούς που εμπλέκονται σε ατύχημα με ανασφάλιστο ή άγνωστο όχημα, χωρίς να διαθέτει τους απαιτούμενους πόρους. Σήμερα το έλλειμμα του Επικουρικού Κεφαλαίου υπολογίζεται σε αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια, ενώ οι υποθέσεις καταλήγουν σε αποζημίωση ακόμη και μετά από 2 χρόνια.

Επισημαίνεται δε, ο ηθικός κίνδυνος που σχετίζεται με τα ανασφάλιστα, καθώς η λειτουργία του Επικουρικού Κεφαλαίου υποστηρίζεται από τα χρήματα που καταβάλλουν οι ασφαλιστικές εταιρείες και οι ασφαλισμένοι, μέσω των ασφαλίστρων. Με άλλα λόγια, την κυκλοφορία των ανασφάλιστων οχημάτων την... πληρώνουν οι συνεπείς πολίτες.

Εδώ και σχεδόν τέσσερα χρόνια βλέπουν, σε τακτά χρονικά διαστήματα, το φως της δημοσιότητας αναφορές του τύπου για την «αποφασιστικότητα του δημοσίου να εντοπίσει τα ανασφάλιστα οχήματα» και για τα «πρόστιμα-φωτιά» που θα επιβληθούν σε όσους δεν συμμορφώνονται. Όμως το θέμα των ανασφάλιστων οχημάτων - που σχετίζεται τόσο με την μη τήρηση του νόμου όσο και με τις κοινωνικές επιπτώσεις του φαινομένου – έγινε «καυτό» τις τελευταίες ημέρες λόγω των παραλήψεων και των λαθών.

Η αλήθεια, ωστόσο, είναι ότι αν θέλουμε να λέμε ότι ζούμε σε μία οργανωμένη κοινωνία, τότε αυτό που θα πρέπει να μας απασχολεί είναι η σημασία της ασφάλισης.

Εσείς γνωρίζετε τι θα συμβεί σε περίπτωση που εμπλακείτε σε κάποιο συμβάν με ανασφάλιστο όχημα; Η ουσία είναι ότι εκτεθειμένος είναι αυτός που δεν ασφαλίζεται, είτε είναι «θύτης», είτε «θύμα», αλλά και ο ασφαλισμένος όταν είναι το «θύμα».

Αν, λοιπόν, είστε ασφαλισμένος και συμβεί το μοιραίο, το οποίο δεν είναι πλέον σπάνιο, αφού οι περιπτώσεις ανασφάλιστων οχημάτων που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους αυξάνονται κάθε χρόνο, τότε:

-Στην περίπτωση που το ασφαλιστήριο συμβόλαιο σας καλύπτει για τον κίνδυνο να εμπλακείτε σε ατύχημα με ανασφάλιστο όχημα, ο ασφαλισμένος δεν θα αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα, εφόσον ακολουθήσει την διαδικασία που προβλέπει η κάθε εταιρεία (στις περισσότερες περιπτώσεις θα πρέπει να κληθεί η αστυνομία ώστε να καταγραφεί το ατύχημα στο δελτίο συμβάντων – και να επιβληθεί το πρόστιμο στον ανασφάλιστο). Η ασφαλιστική του εταιρεία θα αναλάβει να τον αποζημιώσει – μέχρι το κεφάλαιο που αναφέρεται στο ασφαλιστήριο - και θα κινηθεί στη συνέχεια κατά του οδηγού του ανασφάλιστου οχήματος, αρκεί βέβαια να αποδεικνύεται η υπαιτιότητά του.

-Αντιθέτως, αν στο συμβόλαιο δεν υπάρχει κάλυψη για ανασφάλιστο όχημα, τότε ο ασφαλισμένος θα πρέπει να απευθυνθεί στο Επικουρικό Κεφάλαιο. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να ακολουθήσει μία επίπονη και χρονοβόρα διαδικασία μέχρι να αποζημιωθεί, όπως προαναφέρθηκε.

Η πολιτεία έχει το δικό της μερίδιο ευθύνης, από τη στιγμή που ο νόμος ψηφίστηκε για πρώτη φορά το 2013 αλλά παρέμεινε στην ουσία ανενεργός ακόμη και μετά την υπογραφή της αναγκαίας υπουργικής απόφασης το 2016. Οι ασφαλιστικές εταιρείες από την πλευρά τους, ευθύνονται για τα στοιχεία που διαθέτουν και αφορούν τους ασφαλισμένους οδηγούς, όχι όμως και τους ανασφάλιστους.

Θα πρέπει, τέλος, να γίνει σαφές πως είναι υποχρέωση του καθενός να ασφαλίζεται καθώς πλέον η ανανέωση των συμβολαίων δεν γίνεται αν δεν έχει καταβληθεί πρώτα το ασφάλιστρο.  Επίσης, τονίζεται ότι όσοι είναι ασφαλισμένοι μπορούν να γλιτώσουν την ταλαιπωρία στην περίπτωση που έχουν λάβει ειδοποιητήριο από λάθος, καθώς η ασφαλιστική εταιρεία λύνει άμεσα το πρόβλημα, προσκομίζοντας στις αρχές τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

Μην ξεχνάτε ότι σε όλα τα παραπάνω, ο άνθρωπος που θα τρέξει για σας και θα σας βοηθήσει να ξεπεράσετε το οποιοδήποτε πρόβλημα χωρίς να χάσετε χρήμα και χρόνο είναι ο προσωπικός σας ασφαλιστής.

Το liberal.gr παρουσιάζει ενδιαφέροντα χρηστικά θέματα που αφορούν την ιδιωτική ασφάλιση, με την υποστήριξη και συνεισφορά της εταιρείας «Ευρωπαϊκή Ένωσις – ΑΣΦΑΛΕΙΑΙ ΜΙΝΕΤΤΑ».