Πόσο... ασφαλισμένος είναι ο κόσμος μας;

Πόσο... ασφαλισμένος είναι ο κόσμος μας;

Μεγάλες φυσικές καταστροφές συμβαίνουν κάθε χρόνο αποδεικνύοντας ότι ο άνθρωπος δεν μπορεί να τα βάλει με τη φύση, πόσω μάλλον όταν δεν λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για τη προστασία του περιβάλλοντος. Ο οικονομικός αντίκτυπος των καταστροφών αυτών είναι τεράστιος και αλλάζει τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων ανά τον κόσμο.

Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους: Οι οικονομικές ζημιές σε ολόκληρο τον πλανήτη που προκλήθηκαν από φυσικές καταστροφές και από καταστροφές που σχετίζονται με τον ανθρώπινο παράγοντα, εκτιμώνται στα 175 δισ. δολάρια. Αν το συγκεκριμένο «κόστος» προκαλεί... ίλιγγο, υπάρχει ένα στοιχείο ακόμη πιο απογοητευτικό. Από τα 175 δισ. δολάρια, μόλις τα 54 δισ. δολάρια αντιστοιχούν σε περιπτώσεις που διαθέτουν ασφαλιστική κάλυψη.

Σύμφωνα με στοιχεία του αντασφαλιστικού κολοσσού Swiss Re, ο ασφαλισμένες ζημιές ανήλθαν το 2016 στα 54 δισ. δολάρια, που είναι το υψηλότερο επίπεδο από το 2012. Συγκριτικά, οι ασφαλισμένες ζημιές το 2015 διαμορφώθηκαν στα 38 δισ. δολάρια. Η αύξηση του 2016 συνεπάγεται ότι δεκάδες χιλιάδες ασφαλισμένοι ωφελήθηκαν από το γεγονός ότι είχαν προνοήσει να ασφαλιστούν, καθώς αποζημιώθηκαν άμεσα για τις απώλειες που υπέστησαν. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αποκαταστήσουν γρήγορα την επιχειρηματική τους δραστηριότητα και να περιορίσουν άλλες οικονομικές και ανθρωπιστικές επιπτώσεις.

Το παράδειγμα που ακολουθεί είναι απόλυτα ενδεικτικό: Η μεγάλη πυρκαγιά στον Καναδά από τον περασμένο Μάιο έως τον Ιούλιο, κατέστρεψε πολλά σπίτια και περίπου 88.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τις εστίες τους. Με το που έδωσαν οι αρμόδιες αρχές το σήμα για άρση της εντολής εκκένωσης των περιοχών που πλήγηκαν, επιτράπηκε η πρόσβαση στο προσωπικό των ασφαλιστικών εταιρειών για να βοηθήσουν τους κατοίκους κατά την επιστροφή τους. Το αποτέλεσμα ήταν ότι το 68% των απαιτήσεων είχε αποζημιωθεί μέχρι το τέλος του έτους!

Ένα ακόμη παράδειγμα ήταν ο τυφώνας Matthew, όπου διατέθηκαν 23,4 εκατ. δολάρια μέσω του Caribbean Catastrophe Risk Insurance Facility στην Αϊτή, με αποτέλεσμα χιλιάδες άνθρωποι να βρουν κατάλυμα και τροφή, ενώ οι αρχές είχαν τη δυνατότητα να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα φάρμακα.

Παρ'' όλα αυτά, το ασφαλιστικό «κενό» είναι σημαντικό και διαμορφώθηκε στα 121 δισ. δολάρια το 2016. Για παράδειγμα, ενώ το υψηλό ποσοστό ασφαλιστικής διείσδυσης στη Νέα Ζηλανδία συνεπάγεται ότι νοικοκυριά και επιχειρήσεις μπόρεσαν να ανακάμψουν από τις καταστροφές που προκάλεσε ο σεισμός στο South Island τον Οκτώβριο του 2016, λιγότερο από το 20% των οικονομικών ζημιών που προκλήθηκαν στο Kyushu Island της Ιαπωνίας, καλύφθηκαν από ασφάλειες. Στον Ισημερινό, σεισμός προκάλεσε οικονομικές ζημιές της τάξης των 4 δισ. δολαρίων, ενώ μόλις τα 500 εκατ. δολάρια καλύφθηκαν από ασφάλιση, με το... ασφαλιστικό κενό να αγγίζει το 88%.

Ακόμη και στις ΗΠΑ, εκτιμάται ότι υπάρχει σοβαρό κενό προστασίας από πλημμύρες. Στην πλειονότητά τους, οι ζημιές από πλημμύρες στις ΗΠΑ καλύπτονται από το Εθνικό Πρόγραμμα Ασφάλισης Πλημμυρών (NFIP), ωστόσο το ετήσιο κενό προστασίας ύψους 10 δισ. δολαρίων δείχνει ότι ακόμη και οι ΗΠΑ είναι «υποασφαλισμένες» για τον κίνδυνο πλημμύρας.

Όσο για την Ελλάδα και μόνο το γεγονός ότι αποτελεί την πιο σεισμογενή περιοχή της Ευρώπης και το ποσοστό των ασφαλισμένων κατοικιών είναι σχεδόν μονοψήφιο καταδεικνύει το μέγεθος του προβλήματος. Όπως αναφέρει η Swiss Re, ο σεισμός του 1999 στην Αθήνα είναι ο 7ος πιο καταστροφικός στην Ευρώπη από το 1970, προκαλώντας οικονομικές ζημιές ύψους 4,9 δισ. δολαρίων. Σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, οι δηλωθείσες ζημιές από τον σεισμό της 7ης Σεπτεμβρίου 1999, διαμορφώθηκαν σε 9.480 και το συνολικό ποσό απαίτησης στα 110,9 εκατ. ευρώ.

Οι καταστροφές σε αριθμούς:

  • Συνολικά, το 2016 καταγράφηκαν 327 καταστροφικά γεγονότα, από τα οποία τα 191 ήταν φυσικές καταστροφές και τα 136 προκλήθηκαν από τον άνθρωπο.
  • Οι ζημιές από καταστροφές διαμορφώθηκαν το 2016 στο 0,24% του παγκόσμιου ΑΕΠ.
  • Οι ζημιές από φυσικές καταστροφές άγγιξαν τα 166 δισ. δολάρια το 2016 και προήλθαν κατά κύριο λόγο από σεισμούς, τροπικούς κυκλώνες, άλλες σφοδρές θύελλες και περιπτώσεις ξηρασίας στην Ασία, τη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη.
  • Οι καταστροφές που σχετίζονται με τον ανθρώπινο παράγοντα προκάλεσαν ζημιές της τάξης των 9 δισ. δολαρίων το 2016, έναντι 12 δισ. δολαρίων το 2015.
  • Παγκοσμίως, 11.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ή αγνοούνται από καταστροφές.
  • Όπως και τα τέσσερα προηγούμενα χρόνια, η Ασία είναι η ήπειρος που πλήγηκε περισσότερο. Οι οικονομικές ζημιές από τον σεισμό στο νησί Kyushu της Ιαπωνίας υπολογίζονται μεταξύ 25-30 δισ. δολαρίων.

Ένα από τα πιο θλιβερά περιστατικά του 2016 σχετίζεται με την τεράστια ροή προσφύγων προς την Ευρώπη, μέσω της χώρας μας. Σύμφωνα με την Swiss Re, το 2016 έχασαν τη ζωή τους 4.000 άνθρωποι από καταστροφές που σχετίζονται με τον ανθρώπινο παράγοντα. Οι 358 από αυτούς ήταν οι επιβαίνοντες του ναυαγίου που σημειώθηκε ανοιχτά της Κρήτης στις 3 Ιουνίου του 2016.

Οι μεγαλύτερες καταστροφές περιλαμβάνουν σεισμούς στην Ιαπωνία, τον Ισημερινό, την Τανζανία, την Ιταλία και τη Νέα Ζηλανδία. Σημειώθηκαν επίσης καταστροφικές πλημμύρες τόσο στις ΗΠΑ, όσο και στην Ευρώπη, ενώ καταγράφηκε ρεκόρ καιρικών φαινομένων στις ΗΠΑ. Το σημαντικότερο ήταν ο τυφώνας Matthew, ο οποίος είναι ο πρώτος τυφώνας Κατηγορίας 5 που σχηματίστηκε πάνω από τον Βόρειο Ατλαντικό από το 2007 και το πιο θανατηφόρο γεγονός του έτους.

Το liberal.gr παρουσιάζει ενδιαφέροντα χρηστικά θέματα που αφορούν την ιδιωτική ασφάλιση, με την υποστήριξη και συνεισφορά της εταιρείας «Ευρωπαϊκή Ένωσις – ΑΣΦΑΛΕΙΑΙ ΜΙΝΕΤΤΑ».