Τα ίδια ερωτήματα μετά από κάθε μεγάλη καταστροφή

Τα ίδια ερωτήματα μετά από κάθε μεγάλη καταστροφή

Έχει γίνει πλέον κάτι σαν... κλισέ. Κάθε φορά που συμβαίνει μία μεγάλη καταστροφή, είτε πρόκειται για φυσική καταστροφή (π.χ. σεισμός, πλημμύρα), είτε την προκαλεί ο άνθρωπος (π.χ. πετρελαιοκηλίδα, επεισόδια-ταραχές), τα περισσότερα ερωτήματα που έρχονται πρωτίστως στο μυαλό αφορούν την προστασία και την ασφάλεια. Την προστασία των περιουσιακών μας στοιχείων, της επιχειρηματικής μας δραστηριότητας και την ασφάλεια των αγαπημένων μας προσώπων.

Είναι, όμως, εξαιρετικά δυσάρεστο να θυμόμαστε την ασφάλιση κάθε φορά που συμβαίνουν καταστροφές. Είναι οι στιγμές που συνειδητοποιούμε ότι οι πολίτες στην ουσία είναι απροστάτευτοι, οι υποδομές είναι ελλιπείς και ταυτόχρονα το ταμείο... είναι μείον, με αποτέλεσμα οικογένειες και επιχειρήσεις να μπλέκουν σε ατελείωτες διαδικασίες, οι οποίες καταλήγουν σε πενιχρές, τις περισσότερες φορές, αποζημιώσεις.

Αυτό που ζητάει μία κοινωνία που θέλει να λέγεται οργανωμένη είναι ακριβώς αυτά τα δύο στοιχεία: προστασία και ασφάλεια. Σε αυτό το πλαίσιο, ο ιδιωτικός τομέας καλείται να διαδραματίσει πολύ σημαντικό ρόλο, όχι μόνο στην... πτωχή Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Διότι πολύ απλά, οι οικονομικές επιπτώσεις μίας καταστροφής μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο όταν υπάρχει αποζημίωση. Και επειδή ούτε ζούμε στο πιο πλούσιο κράτος του κόσμου, ούτε διαθέτουμε τους κατάλληλους μηχανισμούς, η αποζημίωση είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιδιωτική ασφάλιση.

Επίσης, όσοι επηρεάζονται από μία καταστροφή αναζητούν τρόπους για να επανέλθουν στην πρότερη κατάσταση, με τις λιγότερες δυνατές απώλειες. Ένα πλήρες ασφαλιστικό πρόγραμμα μπορεί να αντισταθμίσει το σύνολο των οικονομικών επιπτώσεων, προσφέροντας ένα πολύ σημαντικό δίχτυ ασφαλείας.

Η ασφαλιστική αγορά είναι πάντα έτοιμη να αποζημιώσει άμεσα τις δηλωθείσες ζημιές σε ασφαλισμένα κτίρια. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, από το 1994 έως το 2014 δηλώθηκαν 19.925 ζημιές από φυσικές καταστροφές με το συνολικό ποσό των αποζημιώσεων να ξεπερνά τα 272 εκατ. ευρώ. Στην πρώτη θέση στη λίστα με τα πιο καταστροφικά φαινόμενα είναι ο σεισμός καθώς έχουν καταγραφεί 9.895 περιστατικά ζημιών με συνολικό ποσό απαίτησης στα 118,8 εκατ. ευρώ.

Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα των καταστροφών που προκλήθηκαν σε καταστήματα στο κέντρο της Αθήνας στα μέσα Ιουλίου, μετά από επεισόδια. Σύμφωνα με μελέτη του ΕΒΕΑ, οι υλικές ζημιές που προκλήθηκαν σε περίπου 43 καταστήματα έφτασαν τα 200 χιλ. ευρώ. Έρευνα του Εμπορικού Συλλόγου Ερευνών έδειξε ότι 72,1% των καταστημάτων που επλήγησαν ήταν ασφαλισμένα για κακόβουλες ενέργειες και τρομοκρατικές πράξεις. Όμως το κέντρο της Αθήνας είναι το πιο συνηθισμένο σημείο της πόλης για επεισόδια.

Το ερώτημα είναι αν επιλέγουμε να αφήσουμε τα πάντα στην τύχη ή να διασφαλίσουμε πως θα έχουμε τη δυνατότητα να αποκαταστήσουμε το ταχύτερο δυνατό τις ζημιές ή την επιχειρηματική μας δραστηριότητα και να περιορίσουμε τις επιπτώσεις. Μεγάλη σημασία στη σωστή ενημέρωση και την αποτελεσματική ασφάλιση έχει ο ρόλος του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή. Του επαγγελματία που μπορεί να μας συμβουλέψει, να μας ενημερώσει και πάνω απ'' όλα να μας κατευθύνει όταν υπάρξει ανάγκη.

Και αν στην Ελλάδα τα νούμερα σας φαίνονται μικρά, αρκεί μια ματιά στα παγκόσμια στοιχεία για να καταλάβουμε ότι οι καταστροφές συμβαίνουν και ότι ο κόσμος μας παραμένει... ανασφάλιστος. Οι οικονομικές ζημιές σε ολόκληρο τον πλανήτη που προκλήθηκαν από φυσικές καταστροφές και από καταστροφές που σχετίζονται με τον ανθρώπινο παράγοντα, εκτιμώνται στα 175 δισ. δολάρια. Αν το συγκεκριμένο «κόστος» προκαλεί... ίλιγγο, υπάρχει ένα στοιχείο ακόμη πιο απογοητευτικό. Από τα 175 δισ. δολάρια, μόλις τα 54 δισ. δολάρια αντιστοιχούν σε περιπτώσεις που διαθέτουν ασφαλιστική κάλυψη.

Σύμφωνα με στοιχεία του αντασφαλιστικού κολοσσού Swiss Re, ο ασφαλισμένες ζημιές ανήλθαν το 2016 στα 54 δισ. δολάρια, που είναι το υψηλότερο επίπεδο από το 2012. Συγκριτικά, οι ασφαλισμένες ζημιές το 2015 διαμορφώθηκαν στα 38 δισ. δολάρια. Η αύξηση του 2016 συνεπάγεται ότι δεκάδες χιλιάδες ασφαλισμένοι ωφελήθηκαν από το γεγονός ότι είχαν προνοήσει να ασφαλιστούν, καθώς αποζημιώθηκαν άμεσα για τις απώλειες που υπέστησαν. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αποκαταστήσουν γρήγορα την επιχειρηματική τους δραστηριότητα και να περιορίσουν άλλες οικονομικές και ανθρωπιστικές επιπτώσεις.

Το liberal.gr παρουσιάζει ενδιαφέροντα χρηστικά θέματα που αφορούν την ιδιωτική ασφάλιση, με την υποστήριξη και συνεισφορά της εταιρείας «ΑΣΦΑΛΕΙΑΙ ΜΙΝΕΤΤΑ».