Βόμβα από την Κούβα! Καλεί τους παίκτες της από όλο τον κόσμο

Βόμβα από την Κούβα! Καλεί τους παίκτες της από όλο τον κόσμο

Λένε ότι το ποδόσφαιρο διαθέτει μία ξεχωριστή, παγκόσμια γλώσσα. Στην Κούβα, όμως, επέμεναν να προτιμούν τη δική τους «διάλεκτο», χωρίς καμία εξωτερική παρεμβολή. Για χρόνια, στην Εθνική της χώρας αγωνίζονταν μόνο παίκτες από τις εγχώριες διοργανώσεις, οι οποίοι είχαν συμβόλαιο με τον κυβερνητικό φορέα του αθλητισμού (INDER). Ωστόσο, στο ματς της περασμένης Τετάρτης (24/3) στη Γουατεμάλα, για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Κατάρ, στο χορτάρι εμφανίστηκαν πολλά γνωστά ονόματα, αλλά σχεδόν και άγνωστα πρόσωπα...

Η ομοσπονδία της χώρας αποφάσισε για πρώτη φορά έπειτα από πολύ καιρό να καλέσει στην Εθνική παίκτες που παίζουν σε ομάδες του εξωτερικού και είναι εκτός του επίσημου συστήματος. Οι ιστορικές κλήσεις ανάγκασαν τον Χόρχε Λουίς Κοράλες να ομολογήσει στην εφημερίδα «New York Times» ότι «δεν ήμουν σίγουρος, όταν ενημερώθηκα, αν πρέπει να φωνάξω από χαρά ή να γελάσω, γιατί υπήρχαν πολλά αντικρουόμενα συναισθήματα, έπειτα από έξι χρόνια απουσίας». Ο 29χρονος αμυντικός της Τάλσα, στη δεύτερη επαγγελματική λίγκα των Η.Π.Α. (USL), πάντως, τόνισε ότι «έχω πολλές παλιές αναμνήσεις από την Εθνική και αυτή θα είναι άλλη μία σημαντική εμπειρία μου». Το 2015 τού είχε χορηγηθεί βίζα για να ζήσει στο Μαϊάμι με του γονείς του.

Εκτός από τον Κοράλες, το εθνόσημο φόρεσαν επίσης ο συμπαίκτης του Δημήτρη Γιαννούλη στην αγγλική Νόριτς, Ονέλ Χερνάντεζ, ο Κάρλος Βάσκεθ Φερνάντεζ της ισπανικής Ναβαλκαρνέρο και ο 37χρονος Τζοέλ Απεζτεγκούια, της Τρε Φιόρι του Σαν Μαρίνο. Ο 28χρονος Χερνάντεζ, πρώτος Κουβανός που αγωνίστηκε το 2019 στην Premier League, είχε φύγει από την πατρίδα του για να παίξει αρχικά στη Γερμανία, ενώ είναι και ο παρθενικός Κουβανός σκόρερ στο αγγλικό πρωτάθλημα, έχοντας βρει δίχτυα εναντίον της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ!

Ο 21 ετών Φερνάντεζ, με το παρωνύμιο «ΚαΒαΦε» (από τα αρχικά του πλήρους ονόματός του), είχε μεταναστεύσει σε ηλικία τριών με την οικογένειά του στην Ισπανία και άρχισε να παίζει ποδόσφαιρο στις ακαδημίες της Ατλέτικο Μαδρίτης. Για εκείνον, όπως και για τον συμπατριώτη τους της Νόριτς, αυτή ήταν η πρώτη κλήση στην Εθνική. Ο Απεζτεγκούια, όμως, έχει παίξει στις εγχώριες διοργανώσεις ως τα 24 του, πριν μετακομίσει με τους γονείς του στην Ισπανία για να εργαστεί σε εστιατόριο του πατέρα του. Παίζοντας σε χαμηλής δυναμικότητας πρωταθλήματα, όπως στη Μολδαβία, την Αλβανία και πλέον στο Σαν Μαρίνο, περίμενε να «χριστεί» διεθνής και η επιθυμία του πραγματοποιήθηκε.

Κοινός παρονομαστής όλων των παραπάνω το γεγονός ότι δεν θεωρούνται αποστάτες από τη χώρα, αλλά έφυγαν μαζί με τις οικογένειές τους. Ο ομοσπονδιακός προπονητής, Πάμπλο Ελιέρ Σάντσεζ, ήταν σε διαρκή επικοινωνία με παίκτες που αγωνίζονται σε πρωταθλήματα του εξωτερικού και συχνά επέλεγε βιντεοκλήσεις ώστε να τους μαθαίνει και τους εξηγεί τα συστήματα!

Ολα έγιναν βάσει ενός σχεδίου αρχικά για μία προσπάθεια πρόκρισης στο Μουντιάλ του 2022. Η Κούβα έχει να αγωνιστεί σε τελική φάση από το 1938... Στο μυαλό των παραγόντων, όμως, υπάρχει η συλλογή εμπειριών, με το βλέμμα στο διευρυμένο (με 48 ομάδες) Παγκόσμιο Κύπελλο του 2026, που θα διεξαχθεί σε Η.Π.Α., Καναδά και Μεξικό.

Επίσημη εξήγηση για την αλλαγή στάσης δεν δόθηκε από την ομοσπονδία ή τον αθλητικό κυβερνητικό φορέα της χώρας. Ωστόσο, θεωρείται πιθανό πως οποιαδήποτε ευπρόσδεκτη (πρόωρη) επιτυχία ή μία κατά γενική ομολογία πρόοδος της Εθνικής ποδοσφαίρου – η οποία είναι μόλις στην 180η θέση της κατάταξης της FIFA – θα ανοίξει τον δρόμο και τα... μυαλά για μία σκέψη που μέχρι πρόσφατα ήταν αδιανόητη. Για την ενίσχυση των εθνικών ομάδων όλων των σπορ με «λεγεωνάριους», που κάποτε ίσως θεωρούνταν αποστάτες.