Η Ράσινγκ Κλουμπ τιμά τους οπαδούς της που «εξαφάνισε» η δικτατορία

Η Ράσινγκ Κλουμπ τιμά τους οπαδούς της που «εξαφάνισε» η δικτατορία

Η ιστορία της Ρόσα Μολτέδο ήταν γνωστή στο εσωτερικό της Ράσινγκ Κλουμπ, του ιστορικού ποδοσφαιρικού συλλόγου της Αργεντινής. Η Ρόσα πλήρωνε ευλαβικά την συνδρομή για να παραμένει ο γιος της, Αλμπέρτο Κρουγκ, μέλος του κλαμπ. Αυτό που έκανε εντύπωση στους υπαλλήλους του κλαμπ ήταν πως ο Κρουγκ δεν πήγαινε στο γήπεδο. Με τα χρόνια ανακάλυψαν πως επρόκειτο για μια τραγική ιστορία.

Ο 24χρονος άνηκε στους Μοντονέρος μια οργάνωση ακραίων αριστερών. Στις 2 Δεκεμβρίου του 1976 τον απήγαγε η δικτατορία και εξαφανίστηκε. Η μητέρα του, όμως, επέμεινε να του ανανεώνει την κάρτα μέλους ως το 1980. Σκεφτόταν πως αν επέστρεφε θα του άρεσε να πάει στο «Σιλίνδρο», όπως είναι γνωστό το γήπεδο «Εστάδιο Χουάν Ντομίνγκο Περόν», να δει ξανά τη Ράσινγκ. Με τα χρόνια μαθεύτηκε πως τον βασάνισαν στη Ανώτατη Σχολή Μηχανικών του Στρατού – εκεί όπου οι φυλακισμένοι δύο χρόνια μετά άκουγαν τις φωνές του θριάμβου της Αργεντινής καθώς κατακτούσε το Παγκόσμιο Κύπελλο – και τον πέταξαν στον ποταμό Λα Πλάτα.

Αυτή δεν ήταν η μόνη περίπτωση. Ως εκ τούτου, η διοίκηση της Ράσινγκ αποφάσισε να τιμήσει τους οπαδούς της που εξαφανίστηκαν στη διάρκεια της δικτατορίας. «Επρεπε να κλείσουμε αυτό το χρέος προς τη μνήμη τους», είπε ο πρόεδρος, Βίκτορ Μπλάνκο, με αφορμή την συμπλήρωση 45 χρόνων από το στρατιωτικό χτύπημα που βύθισε την χώρα στον τρόμο. Τα θύματα θα λογαριάζονται πλέον μέλη της Ράσινγκ, για πάντα.

«Συνεχίζουμε να ψάχνουμε και άλλες περιπτώσεις», ανέφερε ο Χουλιάν Σερ, κοινωνιολόγος και οπαδός της ομάδας, συγγραφέας του βιβλίου «Los desaparecidos de Racing» (οι εξαφανισμένοι της Ράσινγκ) που έπαιξε σημαντικό ρόλο στη δράση του κλαμπ. Ο αδερφός του Κρουγκ, Καρλος, μαζί με άλλους τέσσερις οπαδούς της Ράσινγκ με παρόμοιες ιστορίες πρότειναν στον σύλλογο να τιμηθούν οι εξαφανισμένοι. Ενας από αυτούς, ο Χόρχε Γουατς, είχε υποστεί βασανιστήρια από τη δικτατορία το 1976. Στις αρχές του μήνα έχασε τη μάχη με τον κορονοϊό.

Η Ράσινγκ, που όπως γίνεται αντιληπτό και από το όνομα του γηπέδου της, είχε καλές σχέσεις με τον Περόν και έχτισε και μια εξαιρετική ομάδα. Στο τέλος της δικτατορίας, το 1983, υποβιβάστηκε για πρώτη και μοναδική φορά στην ιστορία της. Με τη λήξη της ιστορικής ήττας με 4-3 από τη Ράσινγκ δε Κόρδοβα, η αστυνομία μπήκε έφιππη στο γήπεδο και ξυλοκόπησε το κοινό. Ηταν η τελευταία μεγάλη επίθεση της αστυνομίας στην εποχή της δικτατορίας.

Διαβάστε Περισσότερα

Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για το Λέμφωμα

#LightItGreen: Στα «πράσινα» τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας, στο «φως» η Ομόνοια