Να μπούμε στη θέση τους

Στα σχόλια που κάνουμε για την κατάσταση στο δημόσιο χώρο, στην πραγματικότητα θέλουμε να επισημάνουμε ότι κάθε πρόβλημα του είναι πρόβλημα Δημοκρατίας. Είναι πρόβλημα Δημοκρατίας όταν οι ηλικιωμένοι ή οι μητέρες με τα καρότσια δεν μπορούν να περπατήσουν στα πεζοδρόμια της πόλης εξαιτίας της κατάστασης που επικρατεί σε αυτά.

Μπορούμε να φανταστούμε λοιπόν πως είναι τα πράγματα για τους συμπολίτες μας με προβλήματα όρασης;

Πώς μπορεί να διασχίσει τον πεζόδρομο της Αιόλου ένας πεζός με οπτική αναπηρία; Πώς πλοηγείται ανάμεσα από τραπεζοκαθίσματα, παρκαρισμένα φορτηγά και μηχανάκια που τρέχουν λες και βρίσκονται σε δρόμο ταχείας κυκλοφορίας;

Είναι άραγε τυχαίο που στο Κέντρο της Αθήνας σπανίως θα δούμε ανθρώπους «με λευκό μπαστούνι»; Είναι που στη χώρα μας τα άτομα με οπτική αναπηρία είναι λίγα ή μήπως είναι αναγκασμένα να μένουν κλεισμένα στο σπίτι γιατί είναι πολύ δύσκολο, αν όχι αδύνατον να κυκλοφορήσουν.

Σε αυτό έρχεται να απαντήσει η δράση που διοργανώνεται το Σάββατο 15 Οκτωβρίου από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σε συνεργασία με το ΚΕΑΤ, την ΕΣΑΜΕΑ και τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Τυφλών και έχει τον τίτλο ΕΛΑ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΜΟΥ.

Την 15η Οκτωβρίου που έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού προκαλούνται πολίτες βλέποντες, χωρίς δηλαδή κάποιο πρόβλημα όρασης, να επιχειρήσουν να διασχίσουν μια διαδρομή με δεμένα τα μάτια τους, κρατώντας λευκό μπαστούνι και με βοήθεια συνοδού, ώστε  να βιώσουν τη διαδρομή, όπως ένα άτομο με οπτική αναπηρία.

Η διαδρομή θα ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι από τις εγκαταστάσεις του ΚΕΑΤ (Ελ. Βενιζέλου 210, Καλλιθέα), θα φτάσει μέχρι το τέρμα της οδού Σπάρτης (π. Τσαλδάρη), με επιστροφή πάλι πίσω στο ΚΕΑΤ.

Η πρωτοβουλία της δράσης ανήκει στην υφυπουργό Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου και τη βρίσκουμε εξαιρετικά σημαντική.

Εξίσου σημαντική και η πρωτοβουλία του Υπουργείου, πάλι με τη συνεργασία των οργανώσεων να εκπονηθεί και να συνταχθεί πόρισμα για τη θεσμοθέτηση του επαγγέλματος του Εκπαιδευτή Κινητικότητας και Προσανατολισμού. Σήμερα στην Ελλάδα διαθέτουμε 9 μόλις επαγγελματίες εκπαιδευτές τυφλών, όταν τα άτομα με οπτική αναπηρία ξεπερνούν τις 17.000. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η μεγάλη πλειοψηφία των συμπολιτών μας με οπτική αναπηρία δεν έχουν την ευκαιρία να τύχουν εκπαίδευσης που θα στηρίξει την ανεξάρτητη διαβίωσή τους και τη συμπερίληψή τους στην κοινότητα.

Από τις αρχές του 2023, όπως ενημέρωσε η κυρία Μιχαηλίδου σε συνέντευξη Τύπου,  ξεκινούν τα προγράμματα εκπαίδευσης εκπαιδευτών και οι συμμετέχοντες θα λαμβάνουν την ειδική πιστοποίηση για την άσκηση του επαγγέλματος από τον αρμόδιο κρατικό φορέα.

Αυτές είναι οι ειδήσεις που θέλουμε να διαβάζουμε.

Το Σάββατο 15 Οκτωβρίου λοιπόν, Παγκόσμια Ημέρα του Λευκού Μπαστουνιού, μαζευόμαστε στην Καλλιθέα και μπαίνουμε για λίγο στη θέση των συμπολιτών μας με οπτική αναπηρία.

Καλό είναι, στην επόμενη δράση, να κληθούν και αυτοί που λαμβάνουν τις αποφάσεις για τη διαχείριση του δημόσιου χώρου: βουλευτές, Δήμαρχοι, πρόεδροι εμπορικών συλλόγων, οι συνδικαλιστικές ενώσεις των διανομέων. Ήρθε η ώρα ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν για τη διαχείριση και την οργάνωση του δημόσιου χώρου.