Black Box 18/02/2019

Black Box 18/02/2019

- Πολλά και διαφορετικά γεγονότα συμπίπτουν αυτήν την εβδομάδα και περιμένουμε να τα αξιολογήσουν οι αγορές και οι επενδυτές. Το βασικότερο φυσικά είναι ο απόηχος των εξελίξεων που είχαμε την Παρασκευή στις διαπραγματεύσεις Ηνωμένων Πολιτειών και Κίνας που θα δώσει τόνο στις διεθνείς αγορές.

- Στα δικά μας, περιμένουμε  το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου για τα κόκκινα δάνεια προκειμένου να βγουν τεκμηριωμένα συμπεράσματα. Σημειώστε πως οι βασικές αρχές της συμφωνίας κυβέρνησης - τραπεζών είναι ήδη στα χέρια των θεσμών. Σε γενικές γραμμές με τη συμφωνία έχουμε 10 δισεκατομμύρια νέα κόκκινα δάνεια που δυνητικά μπαίνουν στη ρύθμιση, 182.000 δανειολήπτες που θεωρητικά μπορούν να αναζητήσουν καταφύγιο και για τις τράπεζες νέες προβλέψεις πιθανόν της τάξης των 800 εκατομμυρίων. Αλλά οι τράπεζες έχουν εξασφαλίσει ένα σημαντικό πλεονέκτημα που δεν μπορεί να αποτιμηθεί εύκολα στην παρούσα φάση. Διόρθωσαν τις ατέλειες του νόμου Κατσέλη και πλέον θεσμοθετούνται μηχανισμοί πιέσεων που τους επιτρέπουν να διευθετούν όσους υπάγονται στη ρύθμιση μόνο για να καθυστερήσουν την πληρωμή των υποχρεώσεων τους.

- Περιμένουμε επίσης την αγορά να αποτιμήσει τη συμφωνία για την λύση του Τitlos, το οποίο πολύ βασάνισε την Εθνική Τράπεζα από το 2008. Σίγουρα είναι ένα θετικό γεγονός για την τράπεζα καθώς βελτιώνει τα κέρδη προ προβλέψεων. Ωστόσο, επειδή τα 110 εκατομμύρια που θα εισπράττει η Εθνική κάθε χρόνο είναι λιγότερα από αυτά που εισέπραττε μέχρι σήμερα, μειώνονται τα έσοδα προ προβλέψεων που αποτελούν την αχίλλειο πτέρνα των αποτελεσμάτων της Εθνικής.

- Αυτήν την εβδομάδα επίσης, φαίνεται πως θα έχουμε μια ακόμη συνάντηση κυβέρνησης-τραπεζών. Ο λόγος δεν είναι άλλος από την πρόταση για τη δημιουργία των APS κατά το  ιταλικό μοντέλο, η οποία εκτός απροόπτου, μέχρι το τέλος εβδομάδας θα έχει κατατεθεί στην DGComp. Δεδομένου ότι έχουν γίνει οι κινήσεις που έπρεπε, τόσο σε ουσιαστικό επίπεδο προσαρμόζοντας τη ρύθμιση στα αποδεκτά επίπεδα, όσο και σε διπλωματικό επίπεδο για να μην εξαντληθεί η αυστηρότητα από την πλευρά των θεσμών, φαίνεται ότι σύντομα θα δοθεί  πράσινο φως.

-  Είναι γεγονός πάντως, ότι ένα πρόβλημα λύνεται κι αμέσως έρχεται ένα καινούργιο να προστεθεί στη θέση του. Ο λόγος για τα δάνεια με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου για τα οποία οι θεσμοί ζητούν να διευθετηθούν μέχρι τον Ιούνιο. Πρόκειται για σοβαρό πρόβλημα, όχι μόνο επειδή ασκεί πιέσεις σε δύο τράπεζες, αλλά κυρίως διότι δημιουργεί πρόβλημα στη ΔΕΗ για την οποία υπάρχουν δάνεια με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου ύψους 1,9 δισ. Επ'' ευκαιρία, αφού πιάσαμε τα ξεχασμένα-θαμμένα προβλήματα, μήπως γνωρίζει κανείς τι απέγινε με τα δάνεια σε ελβετικά φράγκα;

- Η στήλη ρώτησε πρόσωπο που είχε άμεση εμπλοκή στην υπόθεση της αποτυχημένης δημόσιας πρότασης που έκανε η Τιτάν σχετικά με τις αιτίες του ναυαγίου και έλαβε μία απάντηση μόλις τεσσάρων λέξεων: Αλαζονεία, αδικαιολόγητη βεβαιότητα... καβούρια (στις τσέπες).

- Την Παρασκευή πρόκειται να συνεδριάσει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προκειμένου να συζητήσει για νέες κυρώσεις στους υπεύθυνους της Folli Follie αναφορικά με τον ισολογισμό του 2016.