Black Box 20/03/2019

Black Box 20/03/2019

- Η κυβέρνηση έχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο με συγκεκριμένα βήματα για την οικονομία το οποίο ξεδιπλώνεται ως και το τέλος Απριλίου- αρχές Μαΐου, με στόχο να «πουλήσει» προεκλογικά πως βγήκαμε από τα μνημόνια. Μέχρι στιγμής έχουμε δει μόνον ένα μέρος του σχεδίου με την αναβάθμιση της Moody's και τις δύο εξόδους στις αγορές που προηγήθηκαν.

- Τα επόμενα βήματα, η είσπραξη του 1 δισ. η αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ, η νέα έξοδος στις αγορές, η αναβάθμιση από την S&P κλπ είναι προγραμματισμένα για το αμέσως επόμενο διάστημα. Πιστεύετε ότι ο σχεδιασμός αυτός είναι δυνατόν να τιναχτεί στον αέρα επειδή η κυβέρνηση θα νομοθετήσει μονομερώς για τα κόκκινα δάνεια;

- Στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν προγραμματίσει να περάσουν από τη Βουλή τον Απρίλιο μια σειρά νομοσχεδίων –μεταξύ των οποίων και την προστασία της πρώτης κατοικίας- τα οποία απευθύνονται στην εκλογική πελατεία. Ένα από αυτά, είναι και ο λεγόμενος νέος νόμος Κατσέλη. Η στήλη λοιπόν, ξαναρωτά: Εσείς, θα τα τινάζατε όλα στον αέρα επειδή ένα νομοσχέδιο δεν βγαίνει όπως ακριβώς το θέλετε;

- Προφανώς και όχι. Κι επειδή η τακτική του ΣΥΡΙΖΑ είναι γνωστή, θα το δραματοποιήσει, θα δείξει ότι πασχίζει να περάσει προστασία για όλους τους δανειολήπτες και τελικά θα υποκύψει. Οπότε η πιθανότητα να μην έχουμε λευκό καπνό στις 25 Μαρτίου είναι πλέον ένα σοβαρό ενδεχόμενο. Ωστόσο, ασφαλώς και δεν θα είναι το τέλος του κόσμου. Ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση, το νέο χρονοδιάγραμμα είναι το Εurogroup της 5ης Απριλίου. Και παρά τις διαφωνίες, οι πιθανότητες παραμένουν συντριπτικά υπέρ της συμφωνίας.

- Το πρόβλημα είναι ότι όσο μειώνεται το περίγραμμα του νέου νόμου Κατσέλη -ήδη από τα 11 δισ. έχει υποχωρήσει σε μονοψήφιο νούμερο- οι τράπεζες διαπιστώνουν ότι μειώνονται και τα δάνεια που υπολόγιζαν ότι θα πρασινίσουν. Και αυτό είναι μια σοβαρή επίπτωση που ακόμη δεν μπορούν να μετρήσουν με ακρίβεια. Οπότε τυχόν αναταράξεις δεν πρέπει να αποκλείονται.

- «Η Ελίνα μου έχει γενέθλια και εγώ γιορτή!» Έτσι ξεκινούσε η πρόσκληση του προέδρου του ΣΕΒ Θ. Φέσσα, ο οποίος στις 15 Μαρτίου παρέθεσε πλουσιοπάροχο δείπνο σε 600 καλεσμένους στο Μουσείο Βορρέ. Το παρόν έδωσε όλη η καλή Αθήνα. Από Όλγα Κεφαλογιάννη και Κ. Χατζηδάκη μέχρι ο Γιώργος Πιτσιλής της ΑΑΔΕ. Παρόν σχεδόν όλο το τραπεζικό σύστημα: Μεγάλου, Καραβίας, Μυλωνάς κ.ά. Από επιχειρηματίες καλύτερα να αναφέρουμε ποιοι απουσίαζαν, γιατί ήταν εκεί άπαντες: Δ. Δασκαλόπουλος (με την εντυπωσιακή συνοδό του), Σπ. Θεοδωρόπουλος, Γ. Περιστέρης κ.ά. Ο δε Πρόεδρος όταν πήρε το μικρόφωνο να ευχαριστήσει τους καλεσμένους του, δεν έκρυψε τα αισθήματα και την ευτυχία του. Είναι ενδεικτικό ότι τρεις (3) φορές τόνισε στους καλεσμένους τα προσόντα που βλέπετε αλλά και αυτά που δεν βλέπετε της Ελίνας του. Ο έρως και το χρήμα δεν κρύβονται…

- Τους Financial Times επέλεξε ο νέος πρόεδρος του SSM κ. Andrea Enria για την πρώτη συνέντευξη του. Ο Ιταλός Πρόεδρος εντυπωσίασε γιατί εμφανίστηκε επιφυλακτικός για το σχήμα που πάει να δημιουργηθεί με τον γάμο Deutsche Bank και Commerzbank. "Δεν μου αρέσει ιδιαίτερα η ιδέα των εθνικών πρωταθλητών, των πρωταθλητών Ευρώπης», είπε.

- Ο κ. Enria χαρακτήρισε κορυφαίο τον κίνδυνο από τη μη διασπορά στις επενδύσεις των τραπεζών, κυρίως σε κρατικά ομόλογα. Είπε μάλιστα ότι σε ορισμένες τράπεζες τα κρατικά ομόλογα φτάνουν 10 φορές τα βασικά εποπτικά κεφάλαιά τους. Επιπλέον είπε ότι θέλει να δώσει στις τράπεζες πολύ σαφέστερη εικόνα του τρόπου με τον οποίο ο SSM προτίθεται να εφαρμόσει κατευθυντήριες γραμμές που καθορίζουν τι πρέπει να κάνουν οι τράπεζες πέραν των όσων προβλέπουν οι βασικοί εποπτικοί κανόνες.