Black Box 23/12/2019

Black Box 23/12/2019

- Η στήλη λόγω των εορτών είπε να κατεβάσει τόνους και να αφεθεί στο καλοσυνάτο πνεύμα των Χριστουγέννων. Αλλά δεν είναι εύκολο. Καθόλου εύκολο μάλιστα. Γι'' αυτό η στήλη επιχειρεί με βίαια μέσα να χαλαρώσει και να ανακτήσει την ψυχραιμία της από τα εξωφρενικά που ακούει. Βάζουμε λοιπόν ένα τριπλό ουίσκι και διαλύουμε στο ποτό ένα Hipnosedon, ένα Χanax, ένα Lexotanil και ένα Valium. Προσθέτουμε σε σκόνη μισό μανιτάρι που έφερε φίλος από την Κοζάνη, το ανακατεύουμε και πίνουμε μία κι έξω όλο το κατασκεύασμα. Στη συνέχεια επί μισή ώρα παρατηρούμε προσεκτικά το ταβάνι περιμένοντας να ξεκινήσει η χαύνωση. Μόλις αντιληφθούμε τα συμπτώματα, πιάνουμε το πληκτρολόγιο και αρχίζουμε.

- Δεν ήταν μόνο το Banker που βράβευσε στις 15 Νοεμβρίου την Praxia Bank με τη διάκριση της τράπεζας με την καλύτερη καινοτομία στη λιανική τραπεζική. Είναι και τα μπόνους, ύψους 3,5 εκατομμυρίων ευρώ παρακαλώ, τα οποία μοιράστηκαν τα στελέχη της τράπεζας για τις πολύ καλές επιδόσεις που σημείωσε η τράπεζα. Όλα αυτά συνέβησαν τον Νοέμβριο, μήνα κατά τον οποίο συνεχίστηκαν και οι προσλήψεις νέων εργαζόμενων.

- Το Δεκέμβριο, όσοι είχαν πάρει το bonus των 3.5 εκατ για την λαμπρή επίδοση της Praxia Bank, πήραν και αποζημίωση έξι μισθών και πήγαν σπίτι τους. Τι μας διδάσκει αυτή η ιστορία; Μα φυσικά ότι το Banker έκανε λάθος που βράβευσε την Praxia για την καινοτομία στη λιανική τραπεζική. Κανονικά το βραβείο του καλύτερου εργοδότη έπρεπε να είχε απονείμει στην Praxia, αλλά φυσικά κάτι τέτοιο δεν έγινε, προφανώς επειδή δεν καταλάβαιναν γιατί όσοι προσλήφθηκαν Νοέμβριο, απολύθηκαν τον Δεκέμβριο.

- Σήμερα πραγματοποιείται η Γενική Συνέλευση της Creta Farms η οποία πρόκειται να λάβει τις αποφάσεις που θα οδηγήσουν τη βιομηχανία στο επόμενο βήμα. Αν δεν έχετε δουλειά να κάνετε, πηγαίνετε να παρακολουθήσετε τη συνέλευση. Με λίγη τύχη μπορεί να παρακολουθήσετε τους δύο βασικούς μετόχους να πλακώνονται στο ξύλο.

- Τέσσερις μόλις συνεδριάσεις μας χωρίζουν από το 2020. Η νέα χρονιά ξεκινάει με τους καλύτερους οιωνούς με εξαίρεση την ένταση που έχει δημιουργηθεί με την Τουρκία. Το ευχάριστο είναι ότι προς το παρόν τουλάχιστον, οι ξένοι θεσμικοί δεν φαίνεται να σκαλώνουν για το ΧΑ σε γεωπολιτικά ζητήματα.

- Η πιο σημαντική εξέλιξη που καταγράφεται στο τραπεζικό σύστημα το τελευταίο διάστημα είναι ότι οι τιμές για deals που αφορούν κόκκινα δάνεια σταδιακά αλλά σταθερά μειώνονται. Ο πήχης κατεβαίνει και η εξέλιξη δημιουργεί προβληματισμό στα τραπεζικά επιτελεία αναφορικά με το κόστος των επόμενων συμφωνιών που πρέπει να γίνουν μέχρι το τέλος του
2021.

- Όσον αφορά το 2020 δεν πρέπει να υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία για το ποιός αναδεικνύεται στον ισχυρότερο παράγοντα που θα λάβει αποφάσεις οι οποίες κρίνουν το μέλλον των τραπεζών. Κι αν το μυαλό σας πήγε στον SSM, τους θεσμούς, την κεντρική τράπεζα ή την κυβερνητική πολιτική, κάνατε λάθος. Τα αφεντικά των ελληνικών τραπεζών το 2020 θα είναι οι οίκοι αξιολόγησης καθώς οι αποφάσεις τους θα κρίνουν την πορεία των τιτλοποιήσεων.