Black Box 24/05/2019

Black Box 24/05/2019

- Μουδιασμένο δείχνει όλο το σύστημα. Και εδώ και στο εξωτερικό. Μετά από ένα δυνατό χρηματιστηριακό ράλι, όσο περνά ο καιρός αρχίζουν να αμφισβητούνται ευρύτερα, οι αρχικές εκτιμήσεις όσων προεξοφλούσαν γρήγορη εκτόνωση στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ –Κίνας. Ταυτόχρονα η σκιά των ευρωεκλογών και οι νέες ισορροπίες που θα διαμορφωθούν επηρεάζουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

- Σε όλα αυτά προσθέστε και το ελληνικό τρελοκομείο. Οι περισσότερες εταιρίες δημοσκοπήσεων βγάζουν τη διαφορά στο 6%-7% ενώ εμφανίζονται και οι… contrarian που λένε για 3,4% και 2,5%. Το μοναδικό σίγουρο είναι το βράδυ των ευρωεκλογών σε κάποιους δημοσκόπους θα κρεμάσουν κουδούνια. Οπότε με το έντονο προεκλογικό κλίμα αναμενόμενο είναι η αγορά να είναι ανήσυχη, νευρική και να υποκύπτει εύκολα ακόμα και σε ήπιες πωλήσεις.

- Η εικόνα που παρουσίασε χθες η μετοχή (-8,63%) και τα ομόλογα της Intralot ενισχύουν τις ανησυχίες της αγοράς.

- Αν είστε επενδυτής και ενδιαφέρεστε για την αγορά τροφίμων, η στήλη σας καταθέτει τις φημολογίες που κυκλοφορούν στην πιάτσα και θέλουν μέσω ελεγκτικής/συμβουλευτικής εταιρίας που ανήκει στην ομάδα των λεγόμενων «big four», να έχουν βγει στην αγορά προς πώληση ορισμένα προϊόντα της ΜΙΝΕΡΒΑ.

- Το νέο χρονοδιάγραμμα που κατάρτισε η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας για την πώληση της θυγατρικής ασφαλιστικής της, προβλέπει την ολοκλήρωση της πώλησης μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου 2020. Η διοίκηση της ΕΤΕ, λένε, πως ζητά να τελειώσουν όλα ως τον προσεχή Μάρτιο, ώστε σε περίπτωση αποτυχίας του εγχειρήματος να υπάρχει επαρκής χρόνος για την εισαγωγή της Εθνικής Ασφαλιστικής στο ΧΑ.

- Σημειώστε πάντως ότι χωρίς -για προφανείς λόγους- να λέγεται ανοικτά, η εισαγωγή στο Χρηματιστήριο αποτελεί για τη διοίκηση της Εθνικής την χειρότερη επιλογή, ένα ενδεχόμενο που προτιμά να αποφύγει. Πάντως κάποιες πρόχειρες και ανεπίσημες κρούσεις που έγιναν ευκαιριακά και όχι οργανωμένα από την κορυφή της τράπεζας δεν δείχνουν να υπάρχει ενδιαφέρον από τους μεγάλους θεσμικούς παίκτες της ασφαλιστικής αγοράς.

- Επιτέλους η βασανιστική και άχαρη προεκλογική περίοδος τελείωσε. Ότι και να βγάλουν οι κάλπες είναι σίγουρο ότι το πρωί της Δευτέρας θα είμαστε σε ένα νέο περιβάλλον με διαφορετικά δεδομένα. Άντε και καλό βόλι…