Black Box 25/11/2019

Black Box 25/11/2019

- Μεγάλη επιτυχία για τον όμιλο Μυτιληναίου η έκδοση του πενταετούς ευρωομολόγου, ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ με τελικό επιτόκιο 2,5%. Η έκδοση είναι έμπρακτη ψήφος εμπιστοσύνης των διεθνών αγορών στον όμιλο Μυτιληναίου, ενισχύει γενικότερα το προφίλ και την αξιοπιστία του ομίλου και έχει αντανάκλαση σε όλες τις δραστηριότητες συμπεριλαμβανομένης της μετοχής.

- Γκρίνια έχει ξεκινήσει μεταξύ των τραπεζιτών για την Ελληνική Ένωση Τραπεζών. Σε συζητήσεις που γίνονται μεταξύ διαφόρων στελεχών, διατυπώνεται η απορία γιατί στην ΕΕΤ συμμετέχουν οι Πρόεδροι που είναι εκ της θέσεώς τους μη εκτελεστικά μέλη στα Διοικητικά Συμβούλια στο πλαίσια της εταιρικής διακυβέρνησης και όχι οι διευθύνοντες σύμβουλοι,
που είναι αυτοί που παίρνουν και τις αποφάσεις για τις τράπεζες.

-Στην τελική ευθεία μπαίνει η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Lamda Development κατά 650 εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, εκτός απροόπτου πάντοτε, το πλάνο προβλέπει την πραγματοποίηση της αύξησης στο πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου. Δεδομένης της σημαντικής αύξησης που θα καταγράψει η κεφαλαιοποίηση της εταιρίας, η Lamda βάζει υποψηφιότητα για αύξηση του ειδικού βάρους της στους χρηματιστηριακούς δείκτες που συμμετέχει και μετάταξη της πιθανώς και σε άλλους σημαντικότερους.

- Τις επαφές με επιχειρηματικούς παράγοντες ξεκίνησε η διοίκηση της Optima bank. Οι πηγές αναφέρουν ότι γίνονται επαφές δύο κατηγοριών:  Οι πρώτες είναι της κατηγορίας "προς άγραν πελατείας"  που έλεγαν παλαιότερα.  Δηλαδή συναντούν επιχειρηματίες και τους ζητούν να προτιμήσουν  την Optima, τουλάχιστον για κάποιες από τις εργασίες που ήδη κάνουν με άλλες τράπεζες. Οι επαφές της δεύτερης κατηγορίας παρουσιάζουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον επειδή αφορούν έναν πολύ πιο κλειστό κύκλο επιχειρηματιών οι οποίοι βολιδοσκοπούνται για το αν θα συμμετείχαν ή όχι σε αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας, στην οποία όπως αναφέρεται θα μπουν περίπου 15 επιχειρηματίες. Είναι προφανές ότι στην Optima έχουν αποφασίσει να ακολουθήσουν κατά γράμμα το παλιό και επιτυχημένο μοντέλο της τράπεζας Πειραιώς.