Black Box 28/5/2019

Black Box 28/5/2019

- To καλύτερο σενάριο για την αγορά επαληθεύτηκε από το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών: Και καθαρό αποτέλεσμα και γρήγορα εθνικές εκλογές. Γιατί λοιπόν η αγορά να μην το πανηγυρίσει και μάλιστα χωρίς να επηρεαστεί από την αργία σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη;

- Οι χρηματιστές παρά τη χθεσινή «έκρηξη» στο ΧΑ εκτιμούν ότι η ανοδική τάση θα διατηρηθεί για κάποιο διάστημα, χωρίς φυσικά την ίδια δυναμική. Η αισιοδοξία πηγάζει αφενός από το ράλι που είχαμε στην αγορά ομολόγων όπου οι αποδόσεις ενδοσυνεδριακά έφτασαν σε ρεκόρ 10ετίας και αφετέρου από τις εισροές που φαίνεται να υπάρχουν για το ελληνικό ETF.

- Σε κάθε περίπτωση θα έχουμε ένα ενδιαφέροντα Ιούνιο από χρηματιστηριακής πλευράς καθώς μπαίνει τέλος στην αβεβαιότητα. Εκεί που υπολογίζαμε πως όλη η φετινή χρονιά είναι χαμένη, τουλάχιστον το τέταρτο τρίμηνο διασώζεται.

- Αν και είναι πολύ νωρίς ακόμη, σημειώστε πως οι πληροφορίες είναι ότι στη Νέα Δημοκρατία γνωρίζουν ότι δεν έχουν χρόνο, ούτε και περίοδο χάριτος. Ο στόχος, εφόσον βρεθούν στην κυβέρνηση, είναι να προχωρήσουν πολύ γρήγορα με άμεσες αποφάσεις που θα δίνουν τόνο και δείγμα γραφής.

- Υπάρχουν κάποιες εμβληματικές επενδύσεις, όπως π.χ. το Ελληνικό που σχεδιάζεται να ξεκινήσουν άμεσα. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών αρχίζουν να ξαναζεσταίνονται οι μηχανές για ιδιωτικά deals που είχαν παγώσει μέχρι να ξεκαθαρίσει ο ορίζοντας.

- Οι σχέσεις με μεγάλα επιχειρηματικά κέντρα θα τεθούν σε νέα τροχιά. Η νέα περίοδος μπορεί να είναι πολύ ενδιαφέρουσα γιατί το πολιτικό σύστημα που φαίνεται ότι θα προκύψει από τις εκλογές του Ιουνίου δεν έχει διάθεση να αναγνωρίσει επιχειρηματικές επετηρίδες.

- Ταυτόχρονα, η νέα κυβέρνηση θα κληθεί να δώσει χωρίς καμία καθυστέρηση απαντήσεις σε τρία κρίσιμα θέματα που αφορούν την επιχειρηματική σκηνή και συγκεκριμένα: ΔΕΗ, Τράπεζες και ιδιωτικοποιήσεις.

- Κατά τα λοιπά, όπως φάνηκε και από την εκτόξευση της μετοχής στη χθεσινή συνεδρίαση (όπου πρωταγωνίστησε και η μετοχή της Alpha Bank), όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα προς την Τράπεζα Πειραιώς περιμένοντας τον άσπρο καπνό για το deal με την Ιntrum.

- Αναβολή, λίγο πριν το δεύτερο ναυάγιο της διαδικασίας, για την πώληση των δύο λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ. Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών επηρεάζει ήδη.

- Η λογική «άστο για τον επόμενο» θα κυριαρχήσει το επόμενο διάστημα και προφανώς αυτό θα ισχύσει και για την περίπτωση των δανειστών, οι οποίοι περίμεναν τις αρχές Ιουνίου για να συζητήσουν με την κυβέρνηση τις επιπτώσεις των προεκλογικών παροχών.

Διαβάστε Περισσότερα

Ενδοσκοπική Καρδιοχειρουργική

Η νεότερη εξέλιξη στις επεμβάσεις της καρδιάς