Black Box 29/01/2019

Black Box 29/01/2019

- Μea culpa. Η στήλη δεν διανοείτο καν να φανταστεί, ότι το σύνθετο και περίπλοκο εγχείρημα της Τιτάν που θα της επέτρεπε να μεταφέρει την επιχειρηματική έδρα στο Βέλγιο και την φορολογική έδρα στην Κύπρο, θα τιναζόταν κυριολεκτικά στον αέρα μόλις για… 2.382.895 μετοχές.

- Ασφαλώς και το ποσό είναι σημαντικό, αλλά όταν πρόκειται για ένα deal που μεταφέρει έναν ισχυρό όμιλο στο εξωτερικό, η στήλη δικαιούται να πει ότι μόλις για 47 ψωροεκατομμύρια το σχέδιο της Τιτάν πήγε για βρούβες.

- Αν όλα είχαν εξελιχθεί ομαλά και χθες η Τιτάν δεν είχε ανακοινώσει ότι τελικά «προσφέρθηκε περίπου το 87% των κοινών μετοχών», αύριο 30 Ιανουαρίου θα γινόταν η παράδοση των νέων μετοχών για όσους είχαν αποδεχθεί τη δημόσια πρόταση, ενώ η διαπραγμάτευση των μετοχών της Titan Cement στο Euronext Βρυξελλών, στο Χρηματιστήριο Αθηνών και στο Euronext Παρισίων θα ξεκινούσε μεθαύριο 31 Ιανουαρίου.

- Είναι γεγονός ότι την περασμένη Παρασκευή έπεσε πανικός. Έγιναν τηλέφωνα εκτάκτου ανάγκης σε μεγάλες ελληνικές χρηματιστηριακές εταιρείες και αναζητήθηκαν αγωνιωδώς πακέτα κοινών μετοχών της Τιτάν. Ωστόσο δύσκολα θα υπέθετε κανείς ότι τελικά, έστω όπως-όπως, δεν εξασφάλισαν 2,3 εκατ. μετοχές.

- Η αποτυχία είναι ιστορικών διαστάσεων, ανάλογη του μεγάλου βιομηχανικού ομίλου. Αλλά είναι σαν τα αφεντικά της Τιτάν να είχαν καθίσει πάνω στις γραμμές του τρένου και περίμεναν να φανεί το τρένο, για να τους πατήσει. Τον περασμένο Οκτώβριο με τη δημόσια πρόταση είχαν ανακοινώσει πως δεν είχαν αγοράσει μετοχές τους τελευταίους 12 μήνες και είχαν δεσμευτεί ότι δεν θα το πράξουν, ούτε ως τη λήξη της δημόσιας προσφοράς. Και έτσι έπρεπε σύμφωνα με τον νόμο.

- Αλλά η HSBC France που ενεργούσε ως σύμβουλος τι έκανε; Δεν είδε τις τιμές της μετοχής στο ταμπλό; Δεν είδε το τρένο, αλλά ούτε και το άκουσε; Αν προτιμάτε βιβλικούς χαρακτηρισμούς θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι νίκη του Δαυίδ. Επί το λαϊκότερο όμως είναι η εκδίκηση της γυφτιάς. Περιφρόνησαν το retail, τις μικρές ελληνικές χρηματιστηριακές. Τα είχαν βρει με τους διεθνείς παικταράδες και περιφρόνησαν τα εγχώρια παικτάκια.

- Η έγκριση της βελγικής εποπτικής αρχής για την εισαγωγή στο Euronext, αφορούσε  το σύνολο των μετοχών της Τιτάν. Η συγκεκριμένη προϋπόθεση δεν τηρήθηκε, καθώς από χθες οι μετοχές επιστρέφονται.

- Τον λόγο τώρα έχουν οι δικηγόροι που επεξεργάζονται διάφορα σενάρια και αναζητούν παράθυρα και εναλλακτικές μήπως και δώσουν φιλί ζωής στο σχέδιο. Ωστόσο, δεν είναι εύκολο.

- Υπό αυτές τις προϋποθέσεις, οι πληροφορίες φέρουν την Τιτάν μετά την ιστορικών διαστάσεων ψυχρολουσία, να παραμένει προσηλωμένη στο σχέδιο και να συνεχίζει τις διαδικασίες αλλαγής έδρας. Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι η τσιμεντοβιομηχανία θα υποχρεωθεί να επαναλάβει τη δημόσια προσφορά μετά από εύλογο χρονικό διάστημα και αφού προηγηθεί η κατάλληλη προεργασία.