Black Box 30/01/2019

Black Box 30/01/2019

- H έξοδος στις αγορές πιστώνεται στα θετικά γεγονότα, ασχέτως αν το επιτόκιο διαμορφώθηκε σε λίγο μεγαλύτερα επίπεδο από τις προσδοκίες. Στο υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζονται να προχωρήσουν και στο επόμενο βήμα του σχεδίου που προβλέπει μια δεύτερη έξοδο στις αγορές, μέσα στον Φεβρουάριο, προκειμένου η έκδοση του πενταετούς να αποκτήσει τα επιθυμητά -βάσει των διεθνών πρακτικών- επίπεδα ρευστότητας.

- Αφήνουμε λοιπόν πίσω την έξοδο στις αγορές που έδωσε τις απαραίτητες αναπνοές που χρειαζόταν το σύστημα, για να μην δημιουργηθεί εντύπωση ενός ιδιότυπου αποκλεισμού, και περνάμε στις τράπεζες που διανύουν μια ιδιαίτερη συγκυρία.

- Κοντά στα τρέχοντα προβλήματα και το ήδη βεβαρημένο περιβάλλον, προσθέστε και την αυξημένη αβεβαιότητα που δημιουργεί ο εποπτικός παράγων. Συγκεκριμένα, η συνάντηση με τον Α. Ενρία δεν κατέστησε τους τραπεζίτες σοφότερους. Ο διάδοχος της κ. Νουί δεν άνοιξε τα χαρτιά του και η συνάντηση αναλώθηκε σε τυπικά ζητήματα χωρίς να υπάρξουν νέα, ενδιαφέροντα συμπεράσματα.

- Η στήλη κάνει λόγο για αυξημένη αβεβαιότητα σχετικά με τον εποπτικό παράγοντα, επειδή αύριο Πέμπτη έχουμε αλλαγή φρουράς και στο στέλεχος του SSM που έχει την αρμοδιότητα επίβλεψης δύο ελληνικών τραπεζών. Από 1ης Φεβρουαρίου τον επονομαζόμενο και «δύστροπο Καταλανό» διαδέχεται συνάδελφος του και όλοι περιμένουν να διαπιστώσουν ποιες είναι οι διαθέσεις της κυρίας από την Ισπανία που παίρνει την καρέκλα.

- Με νέα πρόσωπα σε νέους ρόλους, στον SSM είναι πιθανόν κάποια ζητήματα που κολλούσαν να πάρουν τον δρόμο τους και άλλα που εξελίσσονταν απρόσκοπτα να συναντήσουν προβλήματα. Το μέλλον θα δείξει.

- Κάποια παιδιά στο Λονδίνο δεν «διάβασαν» με ικανοποίηση την ευρύτητα των επιλογών που θα προσφερθούν στις τράπεζες για τα κόκκινα δάνεια. Ερμηνεύουν την κινητοποίηση των αρχών προς κάθε κατεύθυνση για λύση, περισσότερο ως ένδειξη απόγνωσης και λιγότερο εγρήγορσης. Ίσως αυτό εξηγεί εν μέρει και την πρόσφατη αύξηση των θέσεων short στο ΧΑ.

- Το πιο σημαντικό όμως στοιχείο για τα «κόκκινα» δάνεια είναι οι μη δεσμευτικές προσφορές που πήρε η Eurobank για την τιτλοποίηση των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων. Στους σοβαρούς παίκτες της αγοράς, συνήθως, οι μη δεσμευτικές προσφορές δεν αποκλίνουν σημαντικά από τις δεσμευτικές που θα ακολουθήσουν.

- Η πώληση των 45.000 «κόκκινων» στεγαστικών δανείων που συνοδεύονται από εγγυήσεις 36.000 ακινήτων θα δώσουν μια πολύ ισχυρή ένδειξη για την αξία των συγκεκριμένων δανείων και τις δυνατότητες ανάκτησης. Ένδειξη που θα επιτρέψει την εξαγωγή συμπερασμάτων και για τις άλλες τράπεζες, όπως π.χ. για την Εθνική όπου στο χαρτοφυλάκιο των «κόκκινων» δανείων κυριαρχούν τα στεγαστικά.

Διαβάστε Περισσότερα

Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για το Λέμφωμα

#LightItGreen: Στα «πράσινα» τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας, στο «φως» η Ομόνοια