Black Box 30/12/2019

Black Box 30/12/2019

- Με δύο ενδιαφέροντα ζητήματα  θα βρεθεί αντιμέτωπη η αγορά αυτήν την εβδομάδα. Το πρώτο και πλέον σημαντικό -για το οποίο η στήλη σας είχε προϊδεάσει από την προηγούμενη εβδομάδα- είναι το καζίνο του Ελληνικού, μια  δουλειά που ξεπερνά το 1 δις ευρώ.  Οι πληροφορίες θέλουν το πρακτικό της Επιτροπής διενέργειας του διαγωνισμού σχετικά με  τα νομιμοποιητικά έγγραφα των δύο υποψηφίων επενδυτών να έχει ολοκληρωθεί και να έχει φτάσει στα χέρια της Επιτροπής Ελέγχου και  Εποπτείας Παιγνίων.

- Κατά τις ίδιες πληροφορίες  στο πρακτικό  βεβαιώνεται ότι η προσφορά της Hard Rock δεν πληροί τις προϋποθέσεις με βάση τα νομιμοποιητικά έγγραφα που απαιτεί η διαγωνιστικική διαδικασία και έτσι το έργο πέρνα στην κοινοπραξία Mohegan - ΓΕΚ/ΤΕΡΝΑ. Οι επίσημες ανακοινώσεις -εκτός απροόπτου πάντοτε-επίκεινται αυτήν την εβδομάδα,  πιθανόν ακόμη και σήμερα.  Μάλιστα την περασμένη Δευτέρα, ο αρμόδιος υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης ενημέρωσε το Υπουργικό Συμβούλιο για την εξέλιξη του διαγωνισμού και γενικότερα  για την πορεία του project στο Ελληνικό.

-Το δεύτερο ενδιαφέρον ζήτημα αυτήν την εβδομάδα έχει να κάνει με την ανίχνευση των διαθέσεων της χρηματιστηριακής αγοράς. Ο βασικός καταλύτης για τη νέα χρονιά αναμφισβήτητα είναι οι τράπεζες που έχουν ξεκινήσει ήδη τις προεργασίες για να ανταπεξέλθουν στη δοκιμασία των stress test αλλά και για τις τιτλοποιήσεις που δρομολογεί το σχέδιο Ηρακλής.

- Με την ευκαιρία να σημειώσουμε ότι για τις τράπεζες ανέκυψε στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ένα νέο ζήτημα.  Σύμφωνα με τα όσα γνωρίζαμε έως τώρα το καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας θα παρέμενε σε ισχύ μέχρι και τον Απρίλιο και στη συνέχεια -οπως άλλωστε διαβεβαίωναν και κοινοτικοί αξιωματούχοι- δεν επρόκειτο να υπάρξει κάποιο άλλο σχήμα προστασίας. Την εντύπωση αυτή ήρθε να ανατρέψει ο υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ο οποίος σε συνέντευξή του και αφού προέτρεψε τους κοκκινους δανειολήπτες να αξιοποιήσουν το υφιστάμενο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας συνέχισε λέγοντας "στη συνέχεια (σσ δηλαδή από τον Απρίλιο) θα διαμορφωθεί κάποιο πλαίσιο για ασθενέστερα νοικοκυριά με άσκηση κοινωνικής πολιτικής".  Ωπα...

- Αναμφισβήτητα μετοχή του μήνα στο ΧΑ αναδεικνύεται αυτή της Δ.Ε.Η. καθώς έχει καταγράψει κέρδη που υπερβαίνουν το 25%.  Η μετοχή της επιχείρησης  έχει ενσωματώσει -με υπερβολικό ίσως ενθουσιασμό- τις προσδοκίες που δημιούργησε το νεο business plan, που είναι γεγονός ότι συγκέντρωσε το επενδυτικό ενδιαφέρον. Αναμφίβολα  στο νέο επιχειρησιακό σχέδιο προβλέπεται μια εύλογη και συγκροτημένη στρατηγική η οποία ωστόσo θα χρειαστεί  να επιβεβαιώθει και να οριστικοποιηθεί με τους θεσμούς, στη διαπραγμάτευση που θα γίνει τον Ιανουάριο.  Ασφαλως και η Δ.Ε.Η. ειναι σε καλή τροχιά, αλλά ξαφνικά εκεί που πριν από ένα μήνα την είχαμε σχεδόν για χρεοκοπημένη εταιρεία,  οι αντιδράσεις στο χρηματιστήριο δημιουργούν  δυσανάλογες με την πραγματικότητα εντύπωσεις, λες και η επιχείρηση έχει ήδη βγει από τη στενωπό.

- Και αφού είμαστε στον  ευρύτερο χώρο της ενέργειας, να σημειώσουμε πως σύμφωνα με πηγή που γνωρίζει καλά τη σχετική αγορά υπάρχουν πράγματι κάποιες επαφές μεταξύ των ομίλων Βαρδινογιάννη και  Κοπελούζου για τη ΔΕΠΑ, αλλά είναι πρόωρο να ειπωθεί οτιδήποτε και επιπλέον στην τρέχουσα συγκυρία είναι πολύ πιθανόν τα σχετικά σενάρια να αντανακλούν περισσότερο προσδοκίες πάρα γεγονότα.