Black Box 30/5/2019

Black Box 30/5/2019

- Ούτε η ως τώρα άνοδος του ΧΑ ήταν υπερβολική, ούτε η αγορά κινείται ενάντια στα θεμελιώδη. Το καλύτερο σενάριο για το Χρηματιστήριο επαληθεύτηκε την περασμένη Κυριακή και το ΧΑ άλλαξε επίπεδο. Αυτό αποδείχθηκε και στη χθεσινή συνεδρίαση, κατά την οποία το Χρηματιστήριο παρουσίασε  αξιοσημείωτες αντιστάσεις  καθώς ήταν μια δύσκολη ημέρα για τις ξένες αγορές και επιπλέον για το ΧΑ ήταν η επομένη ημέρα του rebalancing.

- Αυτά αναφέρουν στις χρηματιστηριακές εταιρείες και υπογραμμίζουν ότι ο επόμενος καταλύτης είναι η 7η Ιουλίου και το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών. Στο μεταξύ, αισιοδοξούν για την πορεία της χρηματιστηριακής αγοράς και θεωρούν ότι προεξοφλεί τη θετική επαναξιολόγηση οικονομίας και τραπεζών που αναμένεται το επόμενο διάστημα.

- Τραπεζίτες και χρηματιστές που δουλεύουν με το εξωτερικό διαβεβαιώνουν ότι «από funds, private equities και επιχειρηματικούς ομίλους υπάρχει πολύ μεγάλη ρευστότητα στο εξωτερικό που περιμένει να διοχετευτεί στη χώρα αν πειστούν ότι ομαλοποιείται η κατάσταση».

- Η αλλαγή προσώπων; Οι νέοι στόχοι; Η συνεχής πίεση στα έσοδα; Όποια και να είναι η αιτία, η Εθνική Τράπεζα «έχει πάρει το όπλο της» και έχει βγει στην αγορά αναστατώνοντας την πιάτσα. Ο λόγος είναι ότι η ΕΤΕ τελευταία, χτυπά διαρκώς νέες δουλειές δίνοντας χρηματοδοτήσεις με ιδιαίτερα ανταγωνιστικά επιτόκια.

- Η τράπεζα εκμεταλλεύεται το υψηλό απόθεμα ρευστότητας που παραδοσιακά διαθέτει και χαμηλώνοντας διαρκώς τα επιτοκιακά περιθώρια παραμερίζει τον ανταγωνισμό ώστε να ενισχύσει το μερίδιο της με νέες χορηγήσεις. Η πρακτική αυτή ασφαλώς ενισχύει την ΕΤΕ, αλλά ταυτόχρονα συμπιέζει καθοδικά τα περιθώρια για όλο τον κλάδο και μάλιστα σε μια συγκυρία που η διατήρηση σε κερδοφόρο τροχιά είναι για τις τράπεζες ζήτημα ζωής και θανάτου. Όπως είναι λογικό λοιπόν, η επιθετική τακτική της ΕΤΕ δημιουργεί πιέσεις στον ανταγωνισμό.