Black Box 6/2/2019

Black Box 6/2/2019

- Η στήλη είναι σε θέση να διαβεβαιώσει υπεύθυνα τους αναγνώστες πως δεν πρόκειται να βαρεθούμε καθόλου, καθώς μας έρχεται χαμηλό βαρομετρικό… από τη Βενεζουέλα. Αυτά που θα ακούσουμε το επόμενο διάστημα θα δυσκολευόμαστε να τα πιστέψουμε. Απίθανα πράγματα.

- Σημειώστε ότι το μενού του επομένου διαστήματος θα έχει και τραπεζικό ενδιαφέρον. Όσοι επιχειρηματίες ταλαιπωρούνται με τις οφειλές τους στις τράπεζες, θα πρασινίσουν από τη ζήλια τους όταν πληροφορηθούν τα κουρέματα των οφειλών που επεδίωξε να επιτύχει ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης. Αυτός ο άνθρωπος δεν είχε χάρισμα. Είχε, όμως, Πετσίτη...

- Αυξημένη κινητικότητα καταγράφεται στον τομέα των media και συγκεκριμένα των μικρότερων εταιρειών του κλάδου. Έχουν δρομολογηθεί κινήσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε αναδιατάξεις δυνάμεων. Στην αγορά υπάρχουν πληροφορίες πως ο Ροδόλφος Οντόνι έχει αποφασίσει να πουλήσει μέσα ενημέρωσης που διαθέτει.

- Ομάδα τραπεζιτών και αναλυτών (Ελλήνων και ξένων) επισκέφθηκε χθες τα γραφεία της Μυτιληναίος, όπως μας πληροφορεί το Today's Focus της Euroxx. Αντικείμενο της παρουσίασης οι προοπτικές του ομίλου εφέτος και η νέα επένδυση στην ηλεκτροπαραγωγή. Λεπτομέρειες τις επόμενες ημέρες μόλις κυκλοφορήσουν οι αναλύσεις.

- Ποιο είναι το πυρηνικό όπλο που κρατά στα χέρια της η κυβέρνηση για τις τράπεζες; Όλα τα σχέδια που έχουν πέσει στο τραπέζι για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων, είτε υπό τη μορφή μαζικών λύσεων, είτε ατομικών, προϋποθέτουν νομοθετική ρύθμιση για να νομιμοποιηθεί η μεταφορά της αναβαλλόμενης φορολογίας.

- Αυτό σημαίνει ότι οι τραπεζίτες εξαρτώνται από την κυβέρνηση και δεν είναι σε θέση να σηκώσουν τους τόνους για τον νέο νόμο Κατσέλη. Οι πιέσεις προς την κυβέρνηση, ώστε για προεκλογικούς λόγους η νέα ρύθμιση να μην λειτουργήσει σε βάρος των τραπεζών, έρχονται από την πλευρά των δανειστών. Ωστόσο, η πίεση από την πλευρά τους δεν έχει πλέον την αποτελεσματικότητα που είχε στο παρελθόν. Και στο Μέγαρο Μαξίμου δεν φαίνεται να ιδρώνουν ιδιαίτερα για την απειλή πως δεν θα εγκριθεί η επιστροφή των κερδών από τα ομόλογα.