Black Box: Κυριάκος Μητσοτάκης - Γιάννης Στουρνάρας ανοίγουν δρόμο για την επόμενη μέρα της οικονομίας

Μη σας ξεγελούν τα «προγραμματισμένα» ραντεβού όπως αυτό χθες μεταξύ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα. Η περίοδος είναι κρίσιμη, η οικονομία βρίσκεται στο σημείο που γυρίζει σελίδα και σε τέτοιες συναντήσεις η ανταλλαγή απόψεων είναι τόσο χρήσιμη ώστε συμβάλλει στο να χαραχτεί η πολιτική της επόμενης ημέρας.

Φυσικά, την πολιτική τη χαράσσει ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση. Ο διοικητής της ΤτΕ μπορεί να πει την άποψή του, να καταθέσει τις προτάσεις του και να μεταφέρει τη ματιά του για το μέλλον. Μόνο που η άποψη του Γιάννη Στουρνάρα τόσο λόγω θέσεως όσο και βαθιάς γνώσης όσων εξελίσσονται πίσω από τις κλειστές πόρτες της ΕΚΤ, έχει βαρύνουσα σημασία.

Μικρή σημασία έχει να πούμε πως η συνάντηση ήταν άνετη και έγινε σε φιλικό κλίμα. Η αλληλοεκτίμηση των δύο ανδρών είναι δεδομένη.

Αυτό που έχει νόημα να τονιστεί είναι πως συζητήθηκαν όλα τα θέματα της οικονομίας και των τραπεζών και υπήρξε απόλυτη ταύτιση απόψεων ακόμη και για θέματα που θεωρούμε πως η κυβέρνηση έχει βάλει στο συρτάρι, όπως η αντιμετώπιση της ποιότητας των τραπεζικών κεφαλαίων που στηρίζεται στον αναβαλλόμενο φόρο.

Για να το εξειδικεύσουμε λίγο περισσότερο με βάση όσα καταφέραμε να μάθουμε, και οι δύο άνδρες βλέπουν πολύ καλύτερες ημέρες να έρχονται μπροστά, αλλά βλέπουν επίσης και προσκόμματα που πρέπει να ξεπεραστούν.

Για παράδειγμα, μαθαίνουμε πως ο «σκληρός Βορράς» πιέζει πολιτικά (κυβερνήσεις) και θεσμικά (ΕΚΤ) να περιορίσει ή να σταματήσει τη στήριξη μέσω του προγράμματος της αγοράς ομολόγων, που κακά τα ψέματα είναι Μάννα εξ Ουρανού για την ελληνική οικονομία, την ισπανική, την Ιταλική κ.α Στο εσωτερικό της ΕΚΤ γίνονται μάχες, οι οποίες - ας όψεται η πρωθυπουργία Ντράγκι και η ισχυρή φωνή της Κρ. Λαγκάρντ- δεν θα χαθούν.

Από την άλλη μαθαίνουμε πως Μητσοτάκης και Στουρνάρας συμφωνούν πως τώρα είναι η κατάλληλη ώρα να προχωρήσουν με επιθετικότερους ρυθμούς οι μεταρρυθμίσεις και οι απαραίτητες επενδύσεις καθώς σε λίγους μήνες ξεκινούν οι εκταμιεύσεις κεφαλαίων και δανείων από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Αν βγαίνει ένα καθαρό συμπέρασμα από τη χθεσινή κρίσιμη συνάντηση των δύο ανδρών είναι πως η Ελλάδα θα πρέπει να είναι έτοιμη να αδράξει την ευκαιρία των εξαιρετικά ευνοϊκών συνθηκών ρευστότητας στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα και να παροτρύνει τις τράπεζες και τις μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις, να κάνουν το επόμενο μεγάλο βήμα ενισχύοντας του ισολογισμούς τους.

Η αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς που υπερκαλύφθηκε σχεδόν 8 φορές, έδωσε το σύνθημα ενώ η αναβάθμιση του αξιόχρεου της ελληνικής οικονομίας από την Standard & Poors επιβεβαίωσε τις θετικές προοπτικές της οικονομίας και το μεγάλο ενδιαφέρον.

Αν υπάρχει ένα ορθάνοιχτο παράθυρο ευκαιρίας αυτή τη στιγμή και για το επόμενο χρονικό διάστημα, είναι να θωρακιστούν οι ελληνικές τράπεζες το συντομότερο δυνατό με νέα κεφάλαια από τις αγορές ώστε αφενός να προετοιμαστούν εγκαίρως για ενδεχόμενες πιο αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας στο μέτωπο των κόκκινων δανείων (σ.σ υπολογίζουν 4-5 δισ. ευρώ ενώ η ΤτΕ ανεβάζει το κόστος στα 10 δισ.), και αφετέρου να μπορέσουν να υλοποιήσουν τον σκοπό τους που δεν είναι άλλος από τη χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας από πλεονεκτική θέση.

---

Κάνει limit down η μετοχή της Πειραιώς, «απατεώνες κερδοσκόποι». Κάνει limit up η μετοχή της Πειραιώς, πάλι «απατεώνες κερδοσκόποι». Σύντροφοι, αποφασίστε. Και μάθετε τουλάχιστον τα βασικά, για το πως δουλεύουν οι αγορές. Μετά καταγγέλλετε.

---

Και μιας περί Πειραιώς ο λόγος, ας έχουν οι επενδυτές υπόψη πως δεν θα υπάρξει αναπροσαρμογή τιμής λόγω της εισαγωγής των 1,2 δισ. μετοχών της αύξησης κεφαλαίου που δόθηκαν στα 1,15 ευρώ. Δεν προβλέπεται. Το που θα είναι η μετοχή μέχρι τις 7 Μαϊου που θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών (σ.σ 2,58 ευρώ χθες) ρωτήστε τον Μάντη Κάλχα να σας πει. Το παράγωγο της είναι πάντως στα 1,55 ευρώ (-22,5% χθες με 117.775 συμβόλαια).

---


Μαζί με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κλείνει και το κεφάλαιο με τα δάνεια Λογοθέτη για την Πειραιώς. Τα δάνεια των εταιρειών του Ομίλου Libra τα οποία σε όρους ονοματικής αξίας ανέρχονταν σε περίπου 400 εκατ. ευρώ, περνούν σύμφωνα με πληροφορίες στην Davidson Kempner έναντι 83 εκατ. ευρώ. Να υπενθυμίσουμε ότι ενδιαφέρον για την αγορά των δανείων αυτών είχαν εκδηλώσει έχτος από την Davidson Kempner (που έχει πάρει από την Alpha Bank το πακέτο Galaxy και την Cepal) και το private equity fund Castlelake. To λεγόμενο «τυράκι» πίσω από τις πωλήσεις των δανείων Λογοθέτη βρίσκεται στις δύο ξενοδοχειακές μονάδες 4 και 5 αστέρων στη Μύκονο και στη Σαντορίνη αντιστοίχως.

---

Το πήγαινε από εδώ, το έφερνε από εκεί, η απόφαση για το placement των μετοχών που κατέχει η Viohalco στην Elvalhalcor ελήφθη. Το βιβλίο προσφορών για το 6,66% του μετοχικού κεφαλαίου άνοιξε και έκλεισε σε λίγες ώρες με τον όμιλο να πουλά 25 εκατ. μετοχές σε τιμή πέριξ των 2 ευρώ, βάζοντας στο ταμείο περί τα 50 εκατ. ευρώ. Το 2021 αποδεικνύεται η καλύτερη χρονιά για τη Viohalco που βλέπει τόσο την δική του αξία να έχει απογειωθεί στα 1,34 δισ. ευρώ, όσο και της Cenergy στα 526 εκατ. ευρώ, αλλά και της Elvalhalcor στα 872 εκατ. ευρώ, με την τελευταία να θέτει σοβαρή υποψηφιότητα για είσοδο στον FTSΕ Large Cap. Με τόσες δουλειές που ανοίγουν, σοφή η κίνηση της διοίκησης να μην προχωρήσει στη συμφωνία με τη Nexans για τη Cenergy – Ελληνικά Καλώδια.

---

Αποζημίωση 37 εκατ. ευρώ αποφάσισε η ΕΕΤΤ να αποδοθεί στον ΟΤΕ ως παρόχου καθολικής υπηρεσίας για την περίοδο 2010 -2016,υπόθεση που εκκρεμούσε από το 2015.

Μαζί με την αποζημίωση ήρθε και ο επιμερισμός σε παρόχους αλλά και ανά έτος, ενώ παράλληλα άνοιξε και η κουβέντα για την επέκταση της καθολικής υπηρεσίας, εκτός από τη φωνή και στο Ιnternet, με ταχύτητα τουλάχιστον στα 10 Mbps.

Οι δυο που ενδέχεται να κατέβουν σε αυτό το παιχνίδι είναι ο ΟΤΕ και η Forthnet υπό την νέα ιδιοκτησία και διοίκηση η οποία από το 2016 είχε μέσω δορυφορικής σύνδεσης ως πάροχος την καθολική υπηρεσία φωνής και μάλλον δεν θέλει να αποδυναμωθεί απεμπολώντας αυτό το ισχυρό asset. Σε κάθε περίπτωση όμως τίποτα δεν είναι δεδομένο καθώς και αυτό χρειάζεται χρήμα και όσο και αν οι νέοι μέτοχοι διαθέτουν πρέπει να επιλέξουν που θα κατευθυνθούν οι επενδύσεις.

Γυρνώντας στην αποζημίωση του ΟΤΕ και όσον αφορά το κόστος ανά έτος ορίστηκε από την ΕΕΤΤ για το 2012, σε 12.691.504 ευρώ, το 2013 σε 7.289.044 ευρώ, το 2014 σε  6.018.574 ευρώ, το 2015 σε 6.639.429 ευρώ και το 2016 σε 4.166.869 ευρώ

Το εμβληματικό έργο για το Ultra Fast Broadband, ύψους 870 εκατ. ευρώ  μπαίνει σε διαδικασία υλοποίησης καθώς μετά την ολοκλήρωση του ανταγωνιστικού διαλόγου στον διαγωνισμό ήρθε η ώρα για την έναρξη της επόμενης φάσης που είναι η δημοσιοποίηση της τελικής διακήρυξης με την ημερομηνία για την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών.

Εκτιμήσεις της αγοράς φέρνουν το έργο να προχωράει και την προκήρυξη να έρχεται αμέσως μετά τις διακοπές του Πάσχα και ειδικότερα προς τα μέσα Μαϊου με ορίζοντα κατάθεσης των δεσμευτικών προσφορών τις 40 ημέρες, ωστόσο δεν αποκλείεται να ζητηθεί από τους ενδιαφερόμενους παράταση στην καταληκτική ημερομηνία. Σε κάθε περίπτωση πληροφορίες αναφέρουν ότι στόχευση είναι το έργο να έχει αναδόχους το Φθινόπωρο.

---

Το έργο Ultra Fast Broadband (UFBB) έχει εξασφαλίσει δημόσια χρηματοδότηση ύψους περίπου 300 εκατ. ευρώ κι αναμένεται να συμβάλλει στη γεφύρωση του ψηφιακού χάσματος μεταξύ των αστικών κέντρων και της ελληνικής περιφέρειας και στην ανάπτυξη ευρυζωνικών υποδομών νέας γενιάς με βάση και τους στόχους ευρυζωνικότητας που έθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το 2025 (Gigabit Society). Κι αυτό γιατί αφορά δυνητικά 810.000 συνδέσεις – γραμμές, περίπου δηλαδή το 18% των συνολικών,  προσφέροντάς ταχύτητα σύνδεσης στο διαδίκτυο τουλάχιστον 100 Μbps.

Να υπενθυμίσουμε ότι ισχυρό ενδιαφέρον για το έργο έχουν εκδηλώσει σε πρώτο χρόνο οι Vodafone, ΔΕΗ, ΑΒΑΞ, Intrakat, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΤΕ, Grid Telecom, Wind και η κοινοπραξία Μυτιληναίος – Μέτκα.

---

Εστάλη προς την αγορά ενέργειας η πρόσκληση από την αρμόδια επιτροπή του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κ. Σκρέκα προκειμένου να συμμετάσχουν στη διαβούλευση στο πλαίσιο που θα διέπει την αποθήκευση ενέργειας. Στόχος του υπουργείου είναι το αργότερο στις αρχές Ιουνίου να κατατεθεί η πρόταση της επιτροπής με στόχο να ξεκινήσει η νομοπαρασκευαστική διαδικασία και να κατατεθεί το πλαίσιο έως τον Σεπτέμβριο το αργότερο.

---

Τρία project που βρίσκονται στην αρχή της διαδικασίας υλοποίησής τους έχουν προσελκύσει τα βλέμματα των κατασκευαστικών. Πρόκειται για έργα ύψους 900 εκατ.ευρώ μέσω ΣΔΙΤ  και αφορούν στον Οδικό Άξονα Νοτιοδυτικής Πελοποννήσου, στην Ανατολική Περιφερειακή Οδό Θεσσαλονίκης και το τμήμα του ΒΟΑΚ. Οι εταιρείες που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για μερικά από αυτά  είναι οι leaders του κλάδου, όπως η Μυτιληναίος, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η Intrakat, η Άβαξ και η Άκτωρ Παραχωρήσεις.

---

Η στήλη έγκαιρα σας είχε ενημερώσει για το ενδεχόμενο η Ικτίνος να προχωρήσει στην έκδοση ομολόγου. Όπερ και εγένετο η εταιρεία προχωρά σε ομολογιακό δάνεια 3,5 εκατ. ευρώ από την Attica Bank, επταετούς διάρκειας και επιτόκιο 3,25%. Μάλιστα το ομόλογο έχει δωδεκάμηνη περίοδο χάριτος. Στόχος; Η αναχρηματοδότηση του υπάρχοντος δανεισμού, ενώ με τη λήξη της περιόδου χάριτος η εταιρεία εκτιμά πως θα έχει επέλθει κανονικότητα στην αγορά. Σε άλλα νέα το πρώτο τρίμηνο για την εταιρεία έκλεισε θετικά, δεδομένων των συνθηκών.

---

Διψήφια πτώση κατέγραψαν οι οργανικές πωλήσεις του Μetaxa  της Remy Cointreau. Ο λόγος είναι πως η κίνηση στα αεροδρόμια στη χρήση που έκλεισε τον Μάρτιο για την πολυεθνική ήταν αναιμική, ενώ ο τουρισμός σχεδόν…ανύπαρκτος. Σε αυτή την αρνητική εικόνα έρχεται να προστεθεί και το κλείσιμο ή η υπολειτουργία του κλάδου Horeca στις περισσότερες αγορές που δραστηριοποιείται η  εταιρεία. Υπάρχουν όμως και θετικά νέα. Η Κίνα έχει επανέλθει, σχεδόν, στα προ πανδημίας επίπεδα, ενώ η εταιρεία εκτιμά πως από το β’εξάμηνο του έτους θα υπάρξει ισχυρή ανάκαμψη. Παραμένοντας στο food industry, όπως μαθαίνουμε υπάρχουν σκέψεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση για υποχρεωτική αναγραφή της προέλευσης του γάλακτος.