Φόβος για την οικονομία από ανάφλεξη στη Μ. Ανατολή, τα βλέμματα στις τράπεζες, η Coca Cola πατάει γκάζι, οι μικρομεσαίες ταξιδεύουν και το τεστ δεξιοτήτων

Η πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου και της οικονομίας θα ήταν πολύ διαφορετική σε περίπτωση που δεν υπήρχαν εισαγόμενες πιέσεις από τα ξένα χρηματιστήρια. Πράγματι, η εικόνα της αγοράς δείχνει στάση αναμονής, με τους επενδυτές να μην προχωρούν σε μεγάλες κινήσεις, κάτι που αποτυπώνεται και στο ταμπλό με εξαιρετικά χαμηλούς τζίρους.

Σε διαφορετική περίπτωση η επενδυτική βαθμίδα μετά από δέκα και πλέον έτη, σε συνδυασμό με την αποεπένδυση του ΤΧΣ και την είσοδο μιας μεγάλης ευρωπαϊκής τράπεζας στην ελληνική αγορά (Unicredit) θα οδηγούσαν σε ράλι το Χρηματιστήριο Αθηνών και θα έδιναν φτερά στην ελληνική οικονομία.

Οι θετικές όμως ειδήσεις «καίγονται». Παρόμοια εικόνα και στα διεθνή χρηματιστήρια. Οι επενδυτές παίζουν «άμυνα» και φοβούνται για τυχόν ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή που θα οδηγήσει σε πτώση τα χρηματιστήρια και σε αναζωπύρωση του πληθωρισμού. Στην ουσία οι επενδυτές περιμένουν να δουν τι θα συμβεί στο Ισραήλ με το χειρότερο σενάριο να μιλά για επέκταση του πολέμου.

Η Παγκόσμια Τράπεζα βλέπει τους κινδύνους και χτυπάει καμπανάκια. Περιμένει το πετρέλαιο να φτάσει κατά μέσο όρο τα 90 δολάρια το τέταρτο τρίμηνο και να υποχωρήσει στα 81 δολάρια το 2024. Η κλιμάκωση όμως μιας σύγκρουσης στη Μ. Ανατολή, μπορεί να οδηγήσει τις τιμές υψηλότερα.

Το σενάριο «μεγάλης αναταραχής» της Παγκόσμιας Τράπεζας θυμίζει τον αντίκτυπο του αραβικού εμπάργκο πετρελαίου το 1973, μειώνοντας την παγκόσμια παροχή πετρελαίου κατά 6 εκατ. έως 8 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Αυτό αρχικά θα οδηγήσει τις τιμές ανοδικά στα 140 έως τα 157 δολάρια το βαρέλια, σημειώνοντας αύξηση έως 75%.

Γίνεται σαφές πως μια αύξηση της τιμής του πετρελαίου οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε αύξηση του πληθωρισμού, τη στιγμή που οι κεντρικές τράπεζες δεν έχουν αποσαφηνίσει τις προθέσεις τους. Πατάνε τώρα το κουμπί της παύσης ανόδου των επιτοκίων, ενώ παράλληλα αφήνουν για το μέλλον ανοικτό το ενδεχόμενο νέων αυξήσεων. Και μάλιστα σε περίπτωση που αυξηθούν οι τιμές ενέργειας και τροφίμων, τότε ο πληθωρισμός θα επιμείνει, αναγκάζοντας τις τράπεζες να αυξήσουν τα επιτόκια με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία.

Τα παραπάνω άλλωστε αποτυπώνονται και στις τιμές των πολύτιμων μετάλλων με αρκετούς να στρέφονται σε ασφαλή καταφύγια, όπως ο χρυσός που κινείται στην περιοχή πέριξ των 2.000 δολαρίων.  Σε αυτόν λοιπόν τον ασταθή κόσμο, όπου η μόνο βεβαιότητα είναι η αβεβαιότητα, η ελληνική οικονομία προσπαθεί να ορθοποδήσει.

Το εγχείρημα είναι δύσκολο και μέσα σε αυτήν τη διεθνή συγκυρία, η ψυχραιμία που έχουν δείξει οι επενδυτές όπως φαίνεται στο χρηματιστηριακό ταμπλό, μόνο αισιοδοξία μπορεί να φέρει. Εκτός εάν… 


Με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο οι τράπεζες είναι αυτές που τραβάνε τα επενδυτικά βλέμματα πάνω τους και που το τελευταίο διάστημα προσπαθούν να κρατήσουν την αγορά πάνω από τον κινητό μέσο των 200 ημερών. To ενδιαφέρον της Unicredit για το 9% της Alpha Bank είναι με τιμή 1,33 ευρώ ανά μετοχή, αλλά αυτό που έχει περισσότερη σημασία δεν είναι η τιμή, αλλά η προοπτική. Αυτό φαίνεται πως αποτύπωσε και το ταμπλό χθες, μιας και ξεκίνησε η μετοχή με απώλειες και έκλεισε με άνοδο.

Όπως και να εξελιχθεί η διαγωνιστική διαδικασία, που όπως ανακοινώθηκε ξεκίνησε και θα διαρκέσει 10 μέρες, το μεγάλο κέρδος είναι πως μετά από πολλά χρόνια υπάρχει ξανά ενδιαφέρον από ξένη τράπεζα, για ελληνική. Αυτή η εξέλιξη βελτιώνει συνολικά το κλίμα, αφού έχουμε και το placement της Εθνικής Τράπεζας σε λίγο καιρό.

Την ίδια ώρα οι τράπεζες θα παραμείνουν στο επίκεντρο αφού ξεκινούν και οι δημοσιεύσεις αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου. Τράπεζα Πειραιώς και Alpha Bank δημοσιεύουν την ερχόμενη Παρασκευή και οι αναλυτές περιμένουν ισχυρά αποτελέσματα καθώς το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο θα στηρίξει και πάλι την κερδοφορία.

Σημειώνεται πως η Alpha Bank διαπραγματεύεται με αποτίμηση ως προς τα ενσώματα ίδια κεφάλαια (P/TBV) 0,47 φορές για το 2023, ενώ η Unicredit είναι στις 0,65 φορές, άρα με σημαντικό discount. Για την Τράπεζα Πειραιώς ο αντίστοιχος δείκτης είναι στις 0,56 φορές ή σε 35% discount έναντι των ευρωπαϊκών ομοειδών του Νότου.


Σήμερα πριν το άνοιγμα της συνεδρίασης θα δημοσιεύσει ενημέρωση για την πορεία του τρίτου τριμήνου (trading update) η Coca Cola 3Ε. Σύμφωνα με τις μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών (δημοσκόπηση Bloomberg) τα έσοδα αναμένονται στα 2,87 δισ. ευρώ αυξημένα κατά 14,7% σε επίπεδο οργανικής αύξησης πωλήσεων και ο όγκος στα 784,6 εκατ. κιβώτια αυξημένος κατά 3,3%. Μία άλλη δημοσκόπηση (Vuma) τοποθετεί τον όγκο στα 788,8 εκατ. κιβώτια και τα έσοδα στα 2,86 δισ. ευρώ.

Η Eurobank Equities αναφέρει πως περιμένει αύξηση εσόδων 14% στο τρίτο τρίμηνο λόγω αύξησης τιμολογίων και σχεδόν αμετάβλητης οργανικής αύξησης του όγκου (768 εκατ. κιβώτια). Στο εννεάμηνο περιμένει έσοδα 7,86 δισ. ευρώ και σημειώνει πως συνολικά, αναμένει ελαφρώς συγκρατημένες τάσεις πληθωρισμού σε πιο ήπιους όγκους σε ανεπτυγμένες  και αναπτυσσόμενες αγορές, που εξισορροπούνται από την υποστηρικτική πορεία στις αναδυόμενες αγορές.

Μετά τη δημοσίευση της πορείας των πωλήσεων η διοίκηση έχει προσκαλέσει τηλεδιάσκεψη για την ενημέρωση των αναλυτών με τους αναλυτές να περιμένουν μία επικαιροποίησης της εκτίμησης. Υπενθυμίζεται πως είχε δώσει εκτίμηση για αύξηση πωλήσεων πάνω από 5-6% και για λειτουργικά κέρδη αυξημένα 9% έως 12%.


Η χθεσινή συνεδρίαση είχε εξαιρετικά χαμηλές συναλλαγές και το ενδιαφέρον των επενδυτών ήταν σχεδόν μηδενικό. Λίγες οι μετοχές που κατάφεραν να τραβήξουν αγοραστές και μεταξύ αυτών ήταν και η ΕΧΑΕ. Είχε κάμποσο καιρό να κάνει τέτοια κίνηση η μετοχή, αν και έχει κάνει μία μεγάλη διόρθωση από τα υψηλά της. Ο τζίρος έχει υποχωρήσει το τελευταίο διάστημα, αλλά είναι λογική εξέλιξη με όσα βλέπουμε και στο εξωτερικό και φυσικά τη γεωπολιτική ένταση.

Από την άλλη έχουμε αρχίσει να βλέπουμε κάποιες νέες εισαγωγές, κάποιες αυξήσεις κεφαλαίου και κάποιες πρωτοβουλίες από τη διοίκηση. Πιο συγκεκριμένα έχουμε τη διαγωνιστική διαδικασία της Alpha Bank, στη συνέχεια θα έχουμε το placement της Εθνικής Τράπεζας, είχαμε την αύξηση κεφαλαίου της Intralot και μετά θα έχουμε και της Trastor.

Μπαίνει στο χρηματιστήριο η Trade Estates και ακολουθούν και άλλες ΑΕΕΑΠ. Βρίσκεται και σε διαβούλευση η διοίκηση του Χρηματιστηρίου με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για κρίσιμα θέματα, όπως η διασπορά, ή η ελάχιστη αποτίμηση για είσοδο. Σήμερα (31/10) είναι και το road show των μικρομεσαίων στη Φρανκφούρτη, ένα από μία σειρά παρουσιάσεων που θα γίνει το επόμενο διάστημα.


Ιδιαιτέρως θετικά είναι τα σχόλια που απέσπασε το νομοσχέδιο για την επιλογή διοικήσεων φορέων του δημοσίου από την πλειοψηφία των φορέων που συμμετέχουν στην επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής. Μάλιστα, οι φορείς έκαναν ιδιαίτερη αναφορά στο τεστ δεξιοτήτων, το οποίο χαρακτήρισαν ως «κατάκτηση» και ως μία αξιόπιστη δικλείδα ασφαλείας που διασφαλίζει τη διαφάνεια και την αξιοκρατία επί του συνόλου της διαδικασίας. Το είπε άλλωστε και η ίδια η Νίκη Κεραμέως κατά την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή την περασμένη εβδομάδα: ήρθε η ώρα να «ξεπεράσουμε κόμματα και χρώματα».


Σημαντική είναι η παρουσία και των ιστορικών ακινήτων και σε αρκετές περιπτώσεις «φιλέτων» ανάμεσα στα 14.000 που πρόκειται να εκπλειστηριαστούν μέσα στο επόμενο δεκάμηνο. Ένα από αυτά είναι και το ακίνητο που ανήκε στην οικογένεια Δεσύλλα και στην ιστορική της βιομηχανία Αλέξανδρος Δεσύλλα ΑΕ, το οποίο βρίσκεται στην Κέρκυρα. Το ακίνητο αυτό εκπλειστηριάζεται την Τετάρτη 8 Νομεβρίου, με τιμή εκκίνησης τα 8,23 εκατ.ευρώ.

Σε αυτό λειτουργούσε εργοστάσιο επεξεργασίας λίνου, ιούτης και κάνναβης βρίσκεται στην περιοχή της Γαρίτσας σε μια έκταση 37.647 τετραγωνικών μέτρων στην οποία υπάρχουν 90 κτίρια.

Το εργοστάσιο ξεκίνησε να λειτουργεί το 1891 ως νηματουργείο και αποθήκες και αφού πέρασε από πολλά στάδια αναβάθμισης και επέκτασης με νέες γραμμές παραγωγής, έφθασε μεταπολεμικά, να είναι ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια του είδους με σημαντικές εξαγωγές στις χώρες της Μεσογείου και των Βαλκανίων.

Σήμερα το ακίνητο ανήκει σε συμφέροντα των οικογενειών που ελέγχουν τη ναυτιλιακή εταιρεία Eleston.


Συνεχίζονται τάσεις συγκέντρωσης στην αγορά τροφίμων, τόσο σε επίπεδο παραγωγικών και μεταποιητικών βιομηχανιών στις οποίες συμμετέχουν μεγάλα, διεθνή επενδυτικά funds, όσο και σε επίπεδο λιανικής πώλησης με τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ να έχουν το πάνω χέρι.

Βέβαια, «την τράπουλα δεν θα ανακατέψουν» μόνο οι μεγάλες εταιρείες, αλλά εξελίξεις θα υπάρξουν και μεταξύ των μικροτέρων εταιρειών με συγχωνεύσεις μεταξύ τους, με στόχο τη δημιουργία μεγαλύτερων σχημάτων.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς μέσα στην επόμενη δεκαετία , ο τομέας της λιανικής πώλησης θα ελέγχεται από δέκα μεγάλους «παίκτες». Σύμφωνα με στοιχεία παρατηρείται το φαινόμενο ανά δεκαετία να συγκεντρώνεται ο τζίρος κατά 10 ποσοστιαίες µονάδες σε 10  µεγάλους παίκτες.

Συγκεκριμένα, οι δέκα µεγαλύτερες αλυσίδες το 2000 αποτελούσαν το 60% του συνολικού τζίρου της αγοράς. Το 2010 έφτασαν το 70%, ενώ το 2020 το 80%, αντίστοιχα. Σήµερα εκτιμάται ότι το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 82%. Αυτό δείχνει ότι με μια ποσοστιαία μονάδα, σε δέκα χρόνια δέκα μεγάλα ονόματα θα ελέγχουν άνω του 90% του ετήσιου τζίρου.

Οι συγκεντρωτικές τάσεις έχουν ως στόχο την ισχυροποίηση των αλυσίδων σούπερ - μάρκετ  οι οποίες αντιμετώπισαν  σημαντικά προβλήματα, τόσο στην περίοδο της οικονομικής κρίσης και της πανδημίας, όσο και πιό πρόσφατα με το ενεργειακό και την ακρίβεια.


«Kαιρός να σορτάρετε τις ευρωπαϊκές τράπεζες μετά το πρόσφατο ράλι», λέει η JPMorgan. Μετά τις δυνατές επιδόσεις των ευρωπαϊκών τραπεζικών μετοχών φέτος, οι επενδυτές πρέπει τώρα να ποντάρουν σε πτωση του κλάδου, καθώς οι τράπεζες αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο κορύφωσης των ομολογιακών αποδόσεων, εκτιμά η αμερικανική επενδυτική τράπεζα.

Η όποια υποχώρηση των αποδόσεων ή μειώσεις επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τον επόμενο χρόνο θα μειώσουν την κερδοφορία των τραπεζών, αναφέρουν οι strategist της JPMorgan σε έκθεση της.  Οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι επίσης ευάλωτες στις όποιες ενδείξεις ύφεσης της περιοχής και συστήνεται σορτάρισμα του κλάδου, τον οποίο η JPMorgan υποβαθμίζει σε «underweight» από «ουδέτερο» πριν.

«Οι τράπεζες μπορεί να πληγούν αν οι οικονομίες εισέλθουν σε φάση συρρίκνωσης και αν ένα μέρος του ευνοϊκού πιστωτικού σκηνικού αλλάξει τον επόμενο χρόνο με τα spreads να διευρύνονται και τις επισφάλειες να αυξάνονται», σύμφωνα με την έκθεση. Οι πιστωτικοί κίνδυνοι πιθανότατα θα αυξηθούν, ιδιαίτερα στις τράπεζες που έχουν έκθεση σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, σε εμπορικά ακίνητα και σε επιχειρηματικά δάνεια υψηλού επιτοκίου.

Ο τραπεζικός δείκτης του STOXX 600 καταγράφει άνοδο 8% φέτος, υπεραπόδοση σε σύγκριση με το 1,7% του ευρωπαϊκού δείκτη αναφοράς. Από τον Σεπτέμβριο του 2020 οι μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών κερδίζουν άνω του 60%, μία κούρσα που είχε σαν οδηγό τη σημαντική αύξηση των ομολογιακών αποδόσεων την τελευταία τριετία. Η ώθηση αυτή από τις αποδόσεις όμως μπορεί να έχει αρχίσει να ξεθωριάζει με την ΕΚΤ την προηγούμενη εβδομάδα να αποφασίζει να μην αυξήσει τα επιτόκια περαιτέρω για πρώτη φορά σε διάστημα άνω του ενός έτους.


Μία εκδήλωση που λαμβάνει χώρα στο Πεκίνο μπορεί να μας δώσει μία εικόνα για το τι θα πρέπει να περιμένουμε από τον χρηματοπιστωτικό τομέα της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου. Μη γνωρίζοντας την κινεζική ονομασία του θα χρησιμοποιήσουμε την αγγλική ονομασία του συνεδρίου που ξεκίνησε χθες και τελειώνει σήμερα, όπως την είδαμε στο Bloomberg.

To Financial Work Conference γίνεται κάθε πέντε χρόνια, κεκλεισμένων των θυρών, και σε αυτό συμμετέχουν πολλοί αξιωματούχοι του δημοσίου και στελέχη του χρηματοπιστωτικού τομέα. Το συνέδριο ξεκίνησε για πρώτη φορά το 1997 στον απόηχο της μεγάλης κρίσης που ταλαιπώρησε τότε την Ασία.

Από τότε γίνεται κάθε πέντε χρόνια. Κανονικά θα έπρεπε να έχει γίνει πέρυσι αλλά έπεσε θύμα της εκστρατείας του προέδρου Xi Jinping για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας. Οικοδεσπότης του ήταν παραδοσιακά ο εκάστοτε πρωθυπουργός αλλά το 2017 τον ρόλο αυτόν ανέλαβε ο πρόεδρος Xi, ο οποίος κάνει το ίδιο και φέτος.

Όπως διαβάζουμε σε σχετικό άρθρο του Bloomberg, οι πάνω από 100 καλεσμένοι αναμένεται να ακούσουν από τον πρόεδρο να τοποθετεί πάνω από κάθε τι άλλο την «κεντρική και ενοποιημένη» ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος και την ενισχυμένη και λεπτομερή εποπτεία που πρέπει να ασκεί πάνω στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Από το τι άλλο θα πει ο πρόεδρος θα εξαρτηθεί το αν το Financial Work Conference θα αποτελέσει ένα γεγονός εξαιρετικής σημασίας για τον χρηματοπιστωτικό τομέα, σύμφωνα τουλάχιστον με τους οικονομολόγους του Bloomberg Intelligence. Δύσκολο να πούμε αν θα γίνει κάτι τέτοιο, οπότε θα περιοριστούμε στις βασικές εκτιμήσεις των δημοσιογράφων του διεθνούς πρακτορείου για το τι είναι πιθανότερο να ακούσουμε ή να μην ακούσουμε. Βέβαιη θεωρείται η αναφορά στις πρόσφατες αλλαγές που έχουν γίνει στον τομέα της εποπτείας του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Με αυτές τις αλλαγές δημιουργήθηκε ένας εποπτικός μηχανισμός με ευρύτερα καθήκοντα και ένα μέρος των αρμοδιοτήτων της Κεντρικής Τράπεζας πέρασε κάτω από τον έμμεσο αλλά σαφή έλεγχο του Κ.Κ. Κίνας.

Ο πρόεδρος αναμένεται να αναφερθεί και σε ένα άλλο προσφιλές του θέμα, δηλαδή την αναζήτηση της κοινής ευημερίας», στα πλαίσια της οποίας ο χρηματοπιστωτικός τομέας θα πρέπει να μειώσει τις χρηματικές – ή μάλλον τις κάθε τύπου – αμοιβές και να διαβάσει τα βιβλία με τις σκέψεις του.

Αρκετά πιθανή θεωρείται η αναφορά στα μέτρα για την επίλυση των προβλημάτων υψηλού δανεισμού και στον τρόπο πρόληψης μίας κρίσης. Πολλές συζητήσεις θα προκαλέσει οποιαδήποτε αναφορά σε λήψη μέτρων για την υποστήριξη των επιχειρηματιών του τομέα ακίνητης περιουσίας που αντιμετωπίζουν προβλήματα, κάτι που σίγουρα δεν θα θεωρηθεί θετικό για τις μεγάλες τράπεζες της χώρας.

Ελάχιστα πιθανή θεωρείται οποιαδήποτε αναφορά σε μεταρρυθμίσεις του χρηματοπιστωτικού τομέα ενώ πολύ πιθανή θεωρείται η υπενθύμιση, από τον πρόεδρο και τους άλλους ομιλητές, της «υποχρέωσης» του χρηματοπιστωτικού τομέα να υπηρετεί την οικονομία.

Αυτό σημαίνει πως είναι πολύ πιθανό να δοθούν κάποιες «οδηγίες» προς τις τράπεζες σχετικά με τους τομείς της οικονομίας που θα πρέπει να ενισχύσουν περισσότερο. Επειδή το συνέδριο δεν είναι ανοικτό στους εκπροσώπους του Τύπου ίσως περάσουν μερικές ημέρες για να μάθουμε τι περίπου θα έχει πει ο πρόεδρος και κυρίως το πως θα ερμηνευθούν τα λεγόμενά του από δημοσιογράφους και αναλυτές.

 

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Διαβάστε Περισσότερα