H αποστομωτική απάντηση των Γερμανών, η ΤΕΝΕΡΓ εντυπωσίασε, η ελκυστική Trade, cash is (not) the king και φιλέτα στο σφυρί

Σε 1.225 MW ανέρχεται η εγκατεστημένη ισχύς της Τέρνα Ενεργειακή στο τέλος του Σεπτεμβρίου, έναντι 905 MW που ήταν στο τέλος του 2022, μετά την ολοκλήρωση των εγκαταστάσεων στο έργο του Καφηρέα.

Η εξέλιξη αυτή επηρεάζει θετικά και το guidance του ομίλου, ο οποίος αναμένει σημαντική άνοδο των εσόδων, αλλά και της λειτουργικής κερδοφορίας, καθώς το αιολικό σύμπλεγμα του Καφηρέα αυξάνει την εγκατεστημένη ισχύ κατά 35% με αντίστοιχη συνεισφορά στη λειτουργική κερδοφορία.

 Ο όμιλος συνεχίζει να «τρέχει» και το μεσοπρόθεσμο επενδυτικό του πλάνο έχοντας υπό κατασκευή το μεγάλο έργο αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία. Ακόμη, από το τέλος του τρέχοντος έτους και εντός του 2024 προγραμματίζεται να ξεκινήσει η κατασκευή νέων πάρκων (κυρίως φωτοβολταϊκών) στην Ελλάδα και τη Ν.Α. Ευρώπη άνω των 550 MW, ενώ συνεχίζουν να εξετάζονται κατά περίπτωση και με βάση τις συνθήκες τις αγοράς νέα έργα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Παράλληλα, στους στόχους είναι και η επέκταση και σε ενεργειακά έργα διαφόρων τεχνολογιών, όπως υδροηλεκτρικά, αποθήκευσης ενέργειας και υβριδικά. Με βάση αυτά τα δεδομένα, η συνολική ισχύς των έργων σε λειτουργία, υπό κατασκευή και έτοιμων προς κατασκευή ανέρχεται πλέον σε 2.500 MW.

Τα συνολικά έσοδα της Τέρνα Ενεργειακή για το εννεάμηνο  ανήλθαν σε 235,9 εκατ. ευρώ, έναντι 218,9 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2022. Τα έσοδα από πωλήσεις ΑΠΕ διαμορφώθηκαν σε 173,1 εκατ. ευρώ έναντι 175,2 εκατ. ευρώ . H προσαρμοσμένη λειτουργική κερδοφορία διαμορφώθηκε σε 124,5 εκατ. ευρώ έναντι 126,5 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

Τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν σε 54,6 εκατ. ευρώ έναντι 50,8 εκατ. ευρώ κατά το εννεάμηνο του προηγούμενου έτους. Τα καθαρά κέρδη από συνεχιζόμενες δραστηριότητες στο τέλος του Εννεαμήνου του 2023 διαμορφώθηκαν σε 40,7 εκατ. ευρώ έναντι 32,4 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2022.


Μετά την Τέρνα Ενεργειακή τη σκυτάλη παίρνει η HelleniQ Energy, η οποία δημοσιεύει σήμερα (2/11) αποτελέσματα τρίτου τριμήνου. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών κάνουν λόγο για προσαρμοσμένα EBITDA (χωρίς την επίδραση των αποθεμάτων) 349 εκατ. ευρώ μειωμένα κατά 31% και καθαρά κέρδη 192 εκατ. ευρώ μειωμένα κατά 50%. Την επόμενη μέρα δημοσιεύει η Alpha Bank, με την Euroxx να περιμένει καθαρά κέρδη 184 εκατ. ευρώ στο τρίτο τρίμηνο, αλλά και η Τράπεζα Πειραιώς με τη χρηματιστηριακή να περιμένει 238 εκατ. ευρώ, ενώ η Optima Bank περιμένει 228 εκατ. ευρώ (δημοσιευμένα).


Ξεκίνησε η δημόσια εγγραφή για την εισαγωγή στο Χρηματιστήριο Αθηνών του συνόλου των μετοχών της Trade Estates του ομίλου Fourlis. Το εύρος τιμών της διάθεσης των μετοχών ορίστηκε από 1,92 ευρώ έως 2,13 ευρώ ανά μετοχή. Η στήλη μαθαίνει ότι καταγράφεται υψηλό ενδιαφέρον από ξένους που αναζητούν σταθερές αποδόσεις. Κάτι που δύσκολα βρίσκει κανείς στην Ευρώπη στον κλάδο των ακινήτων και βεβαίως και από Έλληνες επενδυτές.

Ο νέος μέτοχος έως το τέλος του 2024 θα λάβει μερισματική απόδοση κοντά στο 7,5%. Επίσης η εταιρεία από το 2024 θα κόβει μέρισμα δύο φορές το χρόνο. Κάτι που σημαίνει υψηλή μερισματική απόδοση για τους μικρομετόχους και βεβαίως για τα μεγάλα κεφάλαια. Το επενδυτικό πλάνο της εταιρείας είναι πολύ σημαντικό και δείχνει πως η εταιρεία έχει ανάπτυξη μπροστά της.

Με 9 εμπορικά πάρκα, 1 υπό ανάπτυξη πάρκο στην Πάτρα αλλά και 3 κέντρα logistics, η εταιρεία επεκτείνεται δυναμικά, ενώ έχει ανακοινώσει επενδυτικό πλάνο 292 εκατ. ευρώ για την επόμενη τετραετία. Το σύνολο των καθαρών εσόδων από την αύξηση κεφαλαίου θα διατεθεί για την αποπληρωμή μέρους του τιμήματος για την απόκτηση του Smart Park στα Σπάτα Αττικής. Τα βασικά χαρακτηριστικά της Trade Estates  είναι (Net Asset Value – NAV), με τον υπολογισμό της εξαγοράς του Smart Park η οποία διαμορφώνει το discount σε 21% υψηλή διασπορά στο 26,5%, διανομή μερίσματος  80% έως 90% των κερδών και ισχυρή μετοχική σύνθεση.


Την είσοδο της Deutsche Telekom στην Desquared, τον κορυφαίο digital product partner στην ελληνική αγορά, ανακοίνωσαν οι δύο εταιρείες, με τον κορυφαίο τηλεπικοινωνιακό πάροχο και βασικό μέτοχο του ΟΤΕ να αποκτά περίπου το 20%. Όταν μία κορυφαία ευρωπαϊκή εταιρεία όπως η D.T. επενδύει σε μία ελληνική εταιρεία, η κίνηση αυτή δείχνει πολλά.

Είναι όμως και μία αποστομωτική απάντηση σε όσους πίστευαν και διέδιδαν τόσο καιρό ότι η D.T. θέλει να φύγει από την Ελλάδα και να πουλήσει τον ΟΤΕ. Λες και υπάρχουν πολλές εταιρείες όπως ο ΟΤΕ που είναι μηχανή παραγωγής μετρητών, βγάζει υψηλά κέρδη, δίνει καλά μερίσματα και είναι και με ελάχιστη μόχλευση και σημαντικά χαμηλότερη έναντι των ομοειδών.


Λες και «τιμωρούν» τις εισηγμένες εταιρείες με μετρητά οι επενδυτές στις τελευταίες συνεδριάσεις ή λες και τα μετρητά χάνουν τη λάμψη τους. Οι επενδυτές ίσως απογοητεύτηκαν βλέποντας να μην αποδίδουν τα μετρητά για χρόνια και να μην κάνει κάτι η διοίκηση της κάθε εταιρείας, προκειμένου να αυξήσει την αξία για το μέτοχο. Για παράδειγμα η Jumbo, αποφάσισε να μοιράσει μετρητά και πλέον κάνει μεγάλες διανομές τα τελευταία χρόνια, βλέποντας παράλληλα τη μετοχή στα ουράνια.

Ο ΟΠΑΠ επίσης είναι μηχανή παραγωγής μετρητών και κάνει μεγάλες διανομές. Από την άλλη η Καρέλιας, με δεδομένα τα αρνητικά της (π.χ. περιορισμένη διασπορά, διοίκηση χωρίς μεγάλη χρηματιστηριακή παρουσία), αν και είναι αρκετά φθηνή και έχει ταμείο και επενδύσεις 650 εκατ. ευρώ, την ώρα που η αποτίμηση είναι στα 820 εκατ. ευρώ, δέχεται μεγάλη πίεση.

Αυτό μάλλον δείχνει ότι οι επενδυτές δε θεωρούν τα μετρητά πλέον ίσα με την αποτίμηση, αλλά δίνουν ένα discount. Αντιστοίχως, η AS Company επίσης δέχεται πίεση, η Centric το ίδιο και οι εταιρείες ύδρευσης κινούνται επίσης σε χαμηλά επίπεδα. Κάποιες από αυτές έδωσαν για τη χρήση 2022 χαμηλό ή μηδενικό μέρισμα.


Μία εταιρεία με χρήση που έληξε 30 Ιουνίου 2023 και δημοσίευσε τώρα αποτελέσματα ξεχώρισε. Συνολικά το Χρηματιστήριο έχει τρεις (CPI, Επίλεκτος και Φίλιππος Νάκας). Παλιά είχε και τη Jumbo, αλλά άλλαξε σχετικά πρόσφατα ημερομηνία που κλείνει το οικονομικό έτος.

Η Φίλιππος Νάκας ξεχώρισε γιατί είχε καλή αύξηση εσόδων και φαίνεται πως το ηλεκτρονικό κατάστημα πάει πολύ καλά, ενώ και φέτος θα δώσει υψηλό μέρισμα 0,18 ευρώ ανά μετοχή. Από τις μικρές του Χρηματιστηρίου έχει πολύ αξιόλογο ισολογισμό με μικρό δανεισμό και καλά περιουσιακά στοιχεία. Με ίδια κεφάλαια, όσα περίπου η αποτίμηση (18,8 εκατ. ευρώ) και πωλήσεις 26,07 εκατ. ευρώ από 22,02 εκατ. ευρώ είχε καθαρά κέρδη 1,7 εκατ. ευρώ από 780 χιλ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση.


Κοιτώντας την ιστοσελίδα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, παρατηρήσαμε ότι γίνεται «χαμούλης» με τις συστάσεις προς το επενδυτικό κοινό για ιστότοπους που παρέχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες χωρίς να έχουν άδεια και προφανώς χωρίς να έχουν την απαραίτητη γνώση.

Με τις πλατφόρμες κρύπτο να ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια και τα κοινωνικά μέσα να έχουν γεμίσει από παντογνώστες που υπόσχονται μεγάλα κέρδη στους επενδυτές, που θα τα «σκάσουν» μέσω μηνιαίας συνδρομής, μάλλον οι επενδυτές πρέπει να προστατευτούν περισσότερο και να μη παρασύρονται από τηλεφωνήματα, ή ηλεκτρονικά μηνύματα που λαμβάνουν.

Τον Οκτώβριο, αλλά και τον Σεπτέμβριο, μόνο η Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς δημοσίευσε πάνω από 10 προειδοποιήσεις προς το επενδυτικό κοινό για ιστότοπους που δεν έχουν  άδεια να προσφέρουν επενδυτικές συμβουλές, ενώ εντόπισε και τηλεφωνήματα που κάποιοι υπόσχονται να επιστρέψουν «δεσμευμένα» κεφάλαια σε επενδυτές λέγοντας πως είναι στελέχη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.


Συνεχίζονται οι πλειστηριασμοί ακινήτων που ανήκουν σε επιχειρήσεις, οι οποίες αντιμετώπισαν προβλήματα ρευστότητας  λόγω της οικονομικής κρίσης και της πανδημίας, με αποτέλεσμα να έχουν συσσωρεύσει χρέη προς τις τράπεζες.

Στην κατηγορία αυτή ανήκει και η κατασκευαστική ΤΡΙΚΑΤ ΑΕΚΤΕ η οποία ιδρύθηκε με τη σημερινή της μορφή το 2000 και το 2009 απορρόφησε την Γαντζούλας ΑΤΕΕ των αδερφών Θανάση και Στέργιου Γάντζουλα. 

Στον πλειστηριασμό,  που έχει προγραμματιστεί για τις 8 Νοεμβρίου θα βγουν επτά αυτοτελείς και ανεξάρτητες  ιδιοκτησίες της εταιρείας που βρίσκονται στη θέση Κόκκινο Λιμανάκι της Ραφήνα.


Ένα εμβληματικό εμπορικό ακίνητο στην Κηφισιά, το οποίο μπορεί να χαρακτηριστεί ως φιλέτο, πλειστηριάζεται στις 15 Νοεμβρίου, σε περίπτωση βέβαια, που ως τότε δεν έχουν γίνει κινήσεις για την αναστολή του πλειστηριασμού. Ο πλειστηριασμός στρέφεται κατά της εταιρείας Ηλήλ Επενδυτική - Εμπορική, η οποία απέκτησε το ακίνητο το 2009. Η τιμή εκκίνησής του έχει οριστεί σε 3,7 εκατ.ευρώ.

Το ακίνητο βρίσκεται στην καρδιά του εμπορικού κέντρου της Κηφισιά και περιλαμβάνει υπόγεια και ισόγεια ιδιοκτησία εμβαδού 363,70 τετραγωνικών μέτρων και 338 τετραγωνικών μέτρων αντίστοιχα. Οι παραπάνω ιδιοκτησίες έχουν συνενωθεί σε ένα ενιαίο κατάστημα, με πρόσοψη στην οδό Κυριαζή.

Όπως επισημαίνεται, η περιοχή παρουσιάζει εμπορικό ενδιαφέρον, διαχρονικά καθώς στην περιοχή λειτουργούν άλλα καταστήματα, τράπεζες και άλλοι επαγγελματικοί χώροι. Πρόκειται , δηλαδή, για μια περιοχή που συγκεντρώνει τις εμπορικές και οικονομικές δραστηριότητες του Δήμου Κηφισιά.

Σε βάρος του ακινήτου υπάρχει μια υποθήκη κατά της «Ηλήλ Επενδυτική-Εμπορική Μ.Α.Ε.» και υπέρ της Alpha Bank για ποσό 62,5 εκατ. ευρώ και η από 08.09.2023 επιταγή της Alpha Bank κατά της παραπάνω εταιρείας για ποσό 150.000 ευρώ, εγγραφείσα την 02.10.2023.


Tα macro hedge funds έχουν γυρίσει αρνητικά όσον αφορά στις προοπτικές των μετοχών, αφήνοντας πίσω τους τα ανοδικά πονταρίσματα που ήταν μέρος της στρατηγικής τους για μεγάλο διάστημα του 2023, σύμφωνα με έκθεση της Barclays. Τα hedge funds που ακολουθούν μακροοικονομικές τάσεις, μάλλον βλέπουν τις μετοχές να ανατιμολογούνται σε χαμηλότερα επίπεδα καθώς η απόδοση στα 10ετή κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ έχει αυξηθεί στο 5%.

Ο S&P 500, δείκτης αναφοράς της Wall Street, καταγράφει απώλειες γύρω στο 9% από την κορυφή του Ιουλίου. Όταν οι διαχειριστές των fund πιστεύουν οτι οι τιμές των μετοχών θα πέσουν, παίρνουν θέσεις short στη χρηματιστηριακή αγορά.

Αύξηση των θέσεων short σε μετοχές παρατηρείται και στα funds που εστιάζουν στα εμπορεύματα. Σύμφωνα με τη Barclays, τα funds αυτά έχουν χτίσει σημαντικές θέσεις short στις μετοχές παγκοσμίως, αλλά έχουν περιθώριο για περισσότερο σορτάρισμα. Γενικότερα, είναι «αρκούδες» στα περισσότερα assets - τα αμερικανικά ομόλογα, τα ομόλογα της ιΙαπωνίας και τα γερμανικά - αλλά είναι «ταύροι» στο πετρέλαιο.


Στο liberal.gr είχαμε δει πριν μερικές μέρες μία εικόνα των προσπαθειών μεγάλων επιχειρήσεων να αποκτήσουν πρόσβαση σε κοιτάσματα λιθίου (Η μάχη για την εξασφάλιση κοιτασμάτων εντείνεται | Liberal.gr), κυρίως στην Αυστραλία και την Νότιο Αμερική, δηλαδή τις δύο περιοχές του πλανήτη με τα μεγαλύτερα κοιτάσματα λιθίου. Παρά το γεγονός πως η Αφρική δεν αναφέρεται συχνά στις συζητήσεις σχετικά με το λίθιο και τις εταιρείες που ψάχνουν για κοιτάσματα, η σχετική δραστηριότητα είναι ζωηρή και εκεί.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του S&P Global Market Intelligence τις οποίες είδαμε σε άρθρο του Bloomberg, το λίθιο από την Αφρική αναμένεται να καλύπτει περίπου το 30% της παγκόσμιας προσφοράς το 2027, αρκετά κάτω από το 36,3% της Αυστραλίας και το 29,7% της Νότιας Αμερικής αλλά λίγο πάνω από το 12,4% της Βόρειας Αμερικής και το 8,1% της Κίνας (το υπόλοιπο 0,60% μάλλον θα προέρχεται από την Ευρώπη). Όπως διαβάζουμε στο ίδιο πρακτορείο, η Κίνα έχει ήδη ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό τις προσπάθειες να αποκτήσει προνομιακή πρόσβαση σε κοιτάσματα λιθίου αφρικανικών χωρών προκειμένου να κρατήσει την δεσπόζουσα θέση που κατέχει παγκοσμίως στον τομέα της επεξεργασίας του μετάλλου και της κατασκευής μπαταριών.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η ασιατική υπερδύναμη οδηγεί τον αγώνα και βρίσκεται σε στενή επαφή με χώρες όπως η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, το Μάλι και η Ζιμπάμπουε που φιλοδοξούν να εκμεταλλευθούν το λίθιο που βρίσκεται κάτω από το έδαφος τους. Παραδόξως όμως, αυτή την φορά οι δυτικές χώρες φαίνεται πως δεν βρίσκονται πολύ πίσω σε αυτήν την κούρσα. Σύμφωνα με προχθεσινό ρεπορτάζ του Bloomberg, η πρώτη σημαντική επένδυση στον τομέα του λιθίου χωρίς κινεζική χρηματοδότηση είναι έτοιμη να ξεκινήσει στην Γκάνα.

Στο ορυχείο λιθίου Ewoyaa θα γίνει η τρίτη μεγαλύτερη επένδυση που έχει σχέση με το λίθιο σε ολόκληρη την ήπειρο. Το ορυχείο κατασκευάζεται από την αυστραλιανή εταιρεία Atlantic Lithium (A11 SYDNEY) η οποία έχει εξασφαλίσει άδεια εξόρυξης δεκαπενταετούς διάρκειας από την κυβέρνηση της Γκάνας, σε συνεργασία με την αμερικανική Piedmont Lithium (PLL NASDAQ) η οποία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη μέτοχος της Atlantic. Το σχέδιο προβλέπει πως το 50% του λιθίου που θα εξορύσσεται στο Ewoyaa θα πηγαίνει στο εργοστάσιο επεξεργασίας λιθίου που θα κατασκευάσει η Piedmont στην πολιτεία του Τενεσί στις ΗΠΑ.

Όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Atlantic Lithium, η Piedmont αγόρασε τον Αύγουστο το 22,5% του ορυχείου από την Atlantic και συμφώνησε να επενδύσει 70 εκατομμύρια και να καλύψει τα έξοδα της πρώτης φάσης της κατασκευής του ορυχείου. Το γεγονός πως η Piedmont δεν απαίτησε την απόκτηση του ελέγχου του ορυχείου ήταν αυτό που έκανε την Atlantic να αποφασίσει να συνεργαστεί με αυτήν, καθώς οι κινεζικές εταιρείες που ενδιαφέρονταν ήθελαν τουλάχιστον το 50%.

Το ορυχείο αναμένεται να ξεκινήσει την λειτουργία του την άνοιξη του 2025 και σύμφωνα με το σχέδιο το λίθιο που θα παράγει θα αρκεί για την κατασκευή μπαταριών για 800.000 Tesla Model 3 ετησίως (η Piedmont έχει ήδη συνάψει συμφωνία συνεργασίας με την αυτοκινητοβιομηχανία). Αν τα πράγματα εξελιχθούν χωρίς εκπλήξεις, θα πρόκειται για μία σπάνια νίκη των ΗΠΑ απέναντι στην Κίνα στον τομέα του λιθίου.

 

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.