H δύναμη πυρός της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η ανάπτυξη του ΟΠΑΠ, το ανεκτέλεστο ρεκόρ της Cenergy, το μπάσιμο της Motor Oil στην Ηλέκτωρ, η βροχή «πράσινων» ευρώ, ο πληθωρισμός τσιμπάει και οι επενδυτές βλέπουν «higher for longer»

«Δύναμη πυρός» διατηρεί η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ καθώς σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου 2024 που δημοσίευσε έχει ταμείο 1,5 δισ. ευρώ. Αυτό το τεράστιο νούμερο, σε συνδυασμό με τις εξασφαλισμένες γραμμές χρηματοδότησης μπορεί να καλύψει όλα τα project, χωρίς να υπολογίζεται το 1 δισ. ευρώ (περίπου)  που θα λάβει στην περίπτωση που γίνει η πώληση της Τέρνα Ενεργειακή. Μαζί με αυτό το ταμείο πάει στα 2,5 δισ. ευρώ. Το άλλο ισχυρό σημείο του ομίλου είναι το ανεκτέλεστο των 5 δισ. ευρώ που εξασφαλίζει δουλειά στον κατασκευαστικό κλάδο για το μέλλον, αλλά και το χαρτοφυλάκιο συμμετοχών που διαθέτει.

Η κατασκευή πλέον στην Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα και παράγει κέρδη. Στο πρώτο τρίμηνο τα EBITDA από την κατασκευή διαμορφώθηκαν στα 32,2 εκατ. ευρώ, ενώ σημαντική ήταν και η συμμετοχή από τον κλάδο των παραχωρήσεων με 38,2 εκατ. ευρώ. Εντυπωσιάζει και η βελτίωση των μεγεθών στον τομέα των ΑΠΕ με τα EBITDA να βελτιώνονται κατά 46,6% και να ανέρχονται στα 62,2 εκατ. ευρώ.

Στην επίδοση αυτή σημαντικό ρόλο έπαιξε και το έργο του Καφηρέα ισχύος 327 MW, για το οποίο φυσικά και είχε ενημερώσει η διοίκηση για τις επιδόσεις που θα έχει όταν ενσωματωθεί. Πλέον διαθέτει εγκατεστημένη ισχύ 1227 MW και σε φάση κατασκευής είναι άλλα 63 MW, ενώ σταδιακά ξεκινάει η κατασκευή άλλων 560 MW.

Παράλληλα, προχωράει σύμφωνα με το πλάνο η κατασκευή του έργου αντλησιοταμίευσης της Αμφιλοχίας, αλλά και η περαιτέρω ωρίμανση νέων έργων, με στόχο την αύξηση της ισχύος στα 6,0 GW έως το τέλος της δεκαετίας. Σχετικά με τον τομέα παραχωρήσεων, οι διελεύσεις στους αυτοκινητόδρομους (Νέα και Κεντρική Οδός) κατά το α’ τρίμηνο του 2024 αυξήθηκαν κατά 9% σε σχέση με την περασμένη χρονιά αποτυπώνοντας την ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα, αλλά και τις βελτιωμένες καιρικές συνθήκες.


Αισιόδοξος για το 2024 και τους στόχους που έχει θέσει εμφανίστηκε στην τηλεδιάσκεψη για την ενημέρωση των αναλυτών ο Jan Karas, διευθύνων σύμβουλος του ΟΠΑΠ. Η πετυχημένη ανανέωση των παιχνιδιών που διεξάγονται μέσω κληρώσεων (ΛΟΤΤΟ και ΤΖΟΚΕΡ) αλλά και η διάθεση για πρώτη φορά στην Ελλάδα του Eurojackpot έφεραν μεγάλη βελτίωση. Χωρίς το Eurojackpot, ΛΟΤΤΟ και ΤΖΟΚΕΡ είχαν βελτίωση 14% σε σύγκριση με την προ επαναλανσαρίσματος εποχή και με το Eurojackpot 42%.

Η στρατηγική fast forward που υλοποιεί η διοίκηση έχει αποτελέσματα. Λόγω των μεγάλων διοργανώσεων η διοίκηση προχωράει και σε άλλες κινήσεις και για το Euro 2024 ετοιμάζει νέες προτάσεις τόσο στην εμπειρία, όσο και στην επιβράβευση του πελάτη. Το Euro αναμένεται να κάνει τη διαφορά στα μεγέθη του οργανισμού, είπε η διοίκηση στην τηλεδιάσκεψη. Επιπλέον βελτιώνει το προφίλ και άλλων παιχνιδιών που διατίθενται από τα πρακτορεία όπως το ΣΚΡΑΤΣ και το Λαϊκό. Αναφορικά με το πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών ύψους 150 εκατ. ευρώ, έχει ολοκληρωθεί το 61% και έχουν αγοραστεί 7,707 εκατ. μετοχές ή το 2,08% του συνόλου των μετοχών.


Οι προοπτικές της Cenergy παραμένουν ισχυρές και το υψηλό ανεκτέλεστο των 3,1 δισ. ευρώ δίνει ευελιξία στον όμιλο. Παράλληλα συνεχίζονται οι σημαντικές επενδύσεις στα εργοστάσια στην Ελλάδα, που θα αυξήσουν την παραγωγική δυναμικότητα και τα αποτελέσματα των επενδύσεων θα φανούν στα αποτελέσματα του 2025.

Η μεγάλη επέκταση του υπερσύγχρονου εργοστασίου υποβρυχίων καλωδίων στην Κόρινθο προχωράει σύμφωνα με τον προγραμματισμό. Οι παραγγελίες για πρόσθετες γραμμές παραγωγής και εξοπλισμό στο εργοστάσιο της Θήβας ήδη τοποθετήθηκαν.

Οι επενδύσεις στο εργοστάσιο του Ελεώνα Βοιωτίας προχωρούν. Το εργοστάσιο αναμένεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία εντός του έτους και στη Θίσβη, δρομολογήθηκαν διάφορες στοχευμένες επενδύσεις για τη βελτίωση της παραγωγικής ικανότητας του εργοστασίου σωλήνων χάλυβα. Επιπλέον, η διοίκηση εξετάζει και την κατασκευή εργοστασίου στις ΗΠΑ και μάλιστα αν και δεν έχει πάρει την τελική απόφαση, έχει βρει παραθαλάσσια έκταση 154 στρεμμάτων στη Βαλτιμόρη. Αν τελικά υλοποιηθεί η επένδυση θα ξεκινήσει με την κατασκευή μονάδας υπόγειων καλωδίων και μετά θα κατασκευάσει μονάδα υποβρυχίων καλωδίων.

Η αγορά των υποβρυχίων καλωδίων δεν έχει αλλάξει τάση και οι μεγάλες εταιρείες παραμένουν εκεί. Το ύψος της επένδυσης είναι 300 εκατ. ευρώ και έχει εξασφαλίσει φορολογική απαλλαγή έως 58 εκατ. ευρώ, η οποία όπως είπε ο Αλέξανδρος Μπένος, οικονομικός διευθυντής του ομίλου δεν επηρεάζεται από το αποτέλεσμα των εκλογών και είναι μεταβιβάσιμη. Επίσης, το θέμα του πώς θα προχωρήσει η επένδυση δεν έχει αποφασιστεί και θα ανακοινωθεί μόλις ληφθεί η τελική απόφαση για το αν θα κάνει την επένδυση. Είναι επομένως ανοικτό το ζήτημα να κάνει μόνη την επένδυση με επενδυτή-ες και επίσης είτε μέσω δανείου, είτε μέσω άντλησης κεφαλαίων.


«Κομβικό» σημείο για τις εξελίξεις στη Motor Oil αποτελεί το κλείσιμο της συμφωνίας για την πώληση της Ηλέκτωρ, ώστε στη συνέχεια να μπορεί να αποφασίσει τι κινήσεις θα κάνει.

 Όπως διευκρίνισε ο ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος, Πέτρος Τζαννετάκης, στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων α΄ τριμήνου του 2024 στους αναλυτές, η πρόταση εξαγοράς του 94,44% της Ηλέκτωρ είναι συνεπής με τη στρατηγική της Motor Oil για μετασχηματισμό της σε έναν ευρύτερο ενεργειακό Όμιλο, που θα δραστηριοποιείται και στη διαχείριση απορριμμάτων.

Μάλιστα, όπως επεσήμανε ο ίδιος, η διαχείριση απορριμμάτων αποτελεί τον τέταρτο αναπτυξιακό πυλώνα, στη στρατηγική ενεργειακή μετάβασης της Motor Oil. Σε αυτό το πλαίσιο, ο όμιλος έχει ήδη αποκτήσει την Thalis, η οποία αποδίδει εξαιρετικά καλά υπό το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς της. Η Ηλέκτωρ, πρόσθεσε, είναι ακόμη μεγαλύτερη εταιρεία, με ευρύτερο «αποτύπωμα» στην Ελλάδα.

Το deal για την Ηλέκτωρ, συνάδει με τη συνολική στρατηγική του ομίλου για διαφοροποίηση, ή για την ακρίβεια για την προσθήκη νέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στο προφίλ του. Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Τζαννετάκη, η Motor Oil διαβλέπει σημαντικές προοπτικές στον κλάδο της διαχείρισης απορριμμάτων.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάκτωρ, της οποίας ο όμιλος κατέχει το 29,9% των μετοχών της, ο κ. Τζανεττάκης ανέφερε ότι η διαδικασία προχωρά βήμα - βήμα και ακόμη δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις σχετικά με την πώληση του μετοχικού της μεριδίου, είτε με την άσκηση του δικαιώματος προαίρεσης (put option), είτε με οποιονδήποτε άλλο τρόπο.


Σε δύο βασικές κατευθυντήριες γραμμές ως το 2023 κινείται το Εθνικό Σχέδιο Ενέργειας και Κλίματος το οποίο προβλέπει την πραγματοποίηση «πράσινων» επενδύσεων 192 δισ.ευρώ ως το τέλος της δεκαετίας.

Σύμφωνα με την υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Αλεξάνδρα Σδούκου, η οποία μίλησε συνέδριο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, με θέμα «Climate in the Center of Economy», η μία στόχευση είναι ο διπλασιασμός της εγκατεστημένης ισχύος από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας από 12 GW που είναι σήμερα σε 23,5 GW, ως to 2030 επεκτείνοντας τις επενδύσεις σε υπεράκτια αιολική ενέργεια και αποθήκευση ενέργειας.

Η δεύτερη στόχευση είναι η σταδιακή κατάργηση του λιγνίτη ως το 2028, ενώ θα αυξηθούν και οι επενδύσεις στις υποδομές και συγκεκριμένα στις διασυνδέσεις, ώστε η Ελλάδα να γίνει διεθνής κόμβος καθαρής ενέργειας.

Για την επίτευξη των στόχων αυτών υπάρχουν δυο χρηματοδοτικά εργαλεία. Το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και ο μακροπρόθεσμος προϋπολογισμός της Ε.Ε. για τις περιόδους από το 2021 ως το 2027 που αφενός δίνουν προτεραιότητα στις πολιτικές για το κλίμα και αφετέρου υποστηρίζουν την κινητοποίηση των ιδιωτικών κεφαλαίων με δημόσιους πόρους.

Για τα απαιτούμενα κεφάλαια, ένα ποσό 4,5 δισ. ευρώ θα κατευθυνθεί προς τις «πράσινες επενδύσεις» με τη μορφή επιχορηγήσεων του RRF. Παράλληλα, τουλάχιστον το 40% όλων των δανείων στο πλαίσιο του RRF πρέπει να χρηματοδοτήσει έργα που διευκολύνουν την πράσινη μετάβαση.  Εκτός από τους πόρους αυτούς υπάρχουν διαθέσιμα περίπου 2 δισ. ευρώ από το Ταμείο Εκσυγχρονισμού και 2 δισ. ευρώ ακόμα από το Ταμείο Απανθρακοποίησης των νησιών, τα οποία είναι δύο νέες πηγές χρηματοδότησης της ΕΕ, ξεκινώντας από τη φετινή χρονιά.


Το πιθανότερο είναι ότι ο πληθωρισμός θα «τσιμπήσει» τον Μάιο στην ευρωζώνη, αλλά αυτό δεν θα ανατρέψει το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να κάνει την πρώτη μείωση επιτοκίων στη συνεδρίαση του Ιουνίου, δηλαδή σε λίγες μέρες. Τα νέα στοιχεία θα δείξουν ότι ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού επιταχύνθηκε στο 2,5%% από 2,4% τον Απρίλιο σύμφωνα με τις προβλέψεις οικονομολόγων σε σφυγμομέτρηση του Bloomberg. O δομικός πληθωρισμός που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές τροφίμων και ενέργειας εκτιμάται ότι παρέμεινε στάσιμος στο 2,7%.

Αν οι εκτιμήσεις επαληθευτούν, και στις δύο περιπτώσεις δεν θα έχει υπάρξει πρόοδος προς την επιθυμητή κατεύθυνση του 2% της ΕΚΤ τον Μάιο. Ωστόσο, τα σήματα που εκπέμπουν οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ είναι για μία μείωση 25 μονάδων βάσης στις 6 Ιουνίου, κίνηση που δεν θα ανατραπεί από τα στοιχεία ενός μήνα όσον αφορά στον πληθωρισμό. Η πρόεδρος της ΕΚΤ Christine Lagarde δήλωσε αυτήν την εβδομάδα ότι ο πληθωρισμός είναι υπό έλεγχο, ενώ ο αντιπρόεδρος Luis de Guindos ότι η μεταβλητότητα στα στοιχεία είναι αναμενόμενη και ότι μία μείωση επιτοκίων της τάξης του 0,25% είναι λογική.


Οικονομολόγοι, αναλυτές, επενδυτές, επιχειρήσεις και πολίτες στις ΗΠΑ έχουν εδώ και καιρό στο μυαλό τους τη φράση «higher for longer ή ψηλότερα για περισσότερο χρόνο» όσον αφορά στην πορεία των επιτοκίων αναφοράς. Ο διοικητής της Fed Τζερόμ Πάουελ και ομάδα του προσπάθησαν πολύ μέχρι να πείσουν πως η έναρξη της διαδικασίας μείωσης των επιτοκίων θα αργήσει να ξεκινήσει και η έναρξή της θα εξαρτηθεί από τα οικονομικά στοιχεία που θα έχει στη διάθεσή της η Fed. O Μπιλ Ντάντλεϊ, αρθρογράφος του Bloomberg, παλαιότερα επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman Sachs και επί χρόνια επικεφαλής του πιο σημαντικού παραρτήματος της Fed, αυτού της Νέας Υόρκης, έχει μία κάπως διαφορετική άποψη.

Εκτιμά πως η παραπάνω φράση, η οποία καθημερινά χρησιμοποιείται σε όλο τον κόσμο, δεν αντικατοπτρίζει με ακρίβεια την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στο μέτωπο του πληθωρισμού. Όπως μάλιστα έγραψε χθες, η πλέον κατάλληλη φράση μάλλον είναι η: «higher indefinitely» ή σε ελεύθερη μετάφραση «υψηλότερα επ’ αόριστον». Ο Ντάντλεϊ εκτιμά πως το μέγεθος r*, δηλαδή αυτό που οι οικονομολόγοι χρησιμοποιούν για να υπολογίσουν αυτό που αποκαλείται «ουδέτερο βραχυπρόθεσμο επιτόκιο δανεισμού», είναι αυτή την εποχή αρκετά πιο πάνω από αυτό που πιστεύει η Fed.

To r* είναι ένα μάλλον υποκειμενικό μέγεθος που δεν μπορεί να μετρηθεί με άμεσο τρόπο και υπολογίζεται μέσω ενός συνδυασμού παραγόντων. Όπως εξηγεί συνοπτικά ο ίδιος ο αρθρογράφος, ο υπολογισμός του βασίζεται στον τρόπο με τον οποίο αντιδρά η οικονομία στο ύψος των βραχυπρόθεσμων επιτοκίων, κάτι που είναι συνάρτηση και άλλων παραγόντων, όπως το επίπεδο των μακροπρόθεσμων επιτοκίων, οι τιμές των μετοχών και η γενικότερη κατάσταση στις αγορές κρατικών και εταιρικών ομολόγων. Η τιμή του r* προστίθεται στο επίπεδο του πληθωρισμού και έτσι προκύπτει το ουδέτερο ύψος βραχυπρόθεσμων επιτοκίων.

Αν τα επιτόκια αναφοράς που έχει ορίσει η Fed είναι μεγαλύτερα από αυτό, τότε η οικονομική ανάπτυξη και γενικά η οικονομική κατάσταση επηρεάζονται αρνητικά ενώ όταν είναι χαμηλότερα από αυτό, τότε η οικονομία δέχεται μία ώθηση προς τα πάνω. Ο Ντάντλεϊ παρατηρεί πως από τη στιγμή που τα επιτόκια αναφοράς έφθασαν στο υψηλότερο σημείο τους κάποια στιγμή πέρυσι το καλοκαίρι, οι οικονομικές συνθήκες έχουν βελτιωθεί σημαντικά παρά το γεγονός πως τα επιτόκια αναφοράς παραμένουν σε υψηλό επίπεδο.

Παρά το γεγονός πως ο ίδιος αναγνωρίζει πως η επίδραση των υψηλών επιτοκίων είναι πιθανόν να μην έχει περάσει ακόμα ολοκληρωτικά στην αμερικανική οικονομία, εκτιμά πως η άνεση με την οποία η οικονομία αντιδρά στα τωρινά επιτόκια είναι μία ένδειξη πως το κόστος χρήματος δεν είναι αρκετά μεγαλύτερο από το ουδέτερο σημείο.

Πιστεύει λοιπόν πως το r* βρίσκεται κοντά στο 2%, πράγμα που σημαίνει πως το ουδέτερο σημείο των επιτοκίων είναι λίγο πάνω από 5% αν προσθέσουμε τον πληθωρισμό που είναι κοντά στο 3%. Άρα, το ύψος των βραχυπρόθεσμων επιτοκίων (5,25% με 5,50%) δεν είναι αρκετά πάνω από το ουδέτερο σημείο για να φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα στην καταπολέμηση του πληθωρισμού.

«Κατηγορεί» δε την Fed πως κάνει σημαντικό λάθος τοποθετώντας την τιμή του r* κάπου στο 0,60%, καθώς αφήνει την οικονομία εντελώς ελεύθερη, την ώρα που οι υψηλές τιμές των μετοχών κάνουν τους πολίτες πολύ πρόθυμους να ξοδέψουν χρήματα και το αμερικανικό δημόσιο δανείζεται χρήματα για να καλύψει τα ελλείμματά του και να χρηματοδοτήσει πολύ μεγάλες «πράσινες» επενδύσεις.

Η άποψή του είναι πως τα επιτόκια θα έπρεπε να είναι αρκετά υψηλότερα για να χτυπήσουν τον πληθωρισμό. Αν λοιπόν η Fed περιμένει να δει σύντομα περαιτέρω μείωση του πληθωρισμού χωρίς να τα αυξήσει, τότε θα περιμένουμε πολύ περισσότερο απ’ όσο φανταζόμαστε αυτή τη στιγμή μέχρι να έρθει η ώρα της μείωσής τους.

 

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Διαβάστε Περισσότερα