H εξαίρεση του ΟΠΑΠ, η ώρα της Alpha Bank και η έκρηξη των τραπεζικών μετοχών

Μεγάλη μέρα σήμερα για την Alpha Bank, η οποία έχει το investor day και θα παρουσιαστεί η εκτίμηση της διοίκησης για την περίοδο 2023-25. Οι επενδυτές χθες προχώρησαν σε μαζικές αγορές ωθώντας τη μετοχή σε υψηλότερα επίπεδα. Όλες οι συστημικές πήγαν καλά, αφού η Goldman Sachs «χτύπησε» και πάλι ανεβάζοντας τις τιμές-στόχους των συστημικών. Αυτή η εξέλιξη έφερε ξανά μεγάλες εισροές στο Χ.Α. το οποίο έγραψε νέα πολυετή υψηλά. Παράλληλα, το κλίμα παραμένει καλό στις ξένες αγορές και λειτουργεί υποστηρικτικά.

Η δική μας, ταλαιπωρημένη αγορά τα προηγούμενα χρόνια, χρωστάει μία μεγάλη κίνηση. Και μπορεί όσοι βλέπουν τα ποσοστά ανόδου των τελευταίων μηνών σε κάποιες μετοχές να… κάνουν το σταυρό τους, αλλά ας αναλογιστούμε πως για περισσότερα από δέκα χρόνια η ελληνική αγορά δεν είχε ακολουθήσει το «πάρτι» των διεθνών αγορών.

Στα της Goldman Sachs τώρα, ο οίκος δίνει σύσταση αγοράς σε όλες πλην της Eurobank, ενώ αύξησε την τιμή στόχο για την Alpha Bank στα 1,95 ευρώ από 1,70 ευρώ, για την Eurobank στα 1,70 ευρώ από 1,55 ευρώ, για την Εθνική στα 6,90 ευρώ από 6,20 ευρώ και για την Πειραιώς στα 3,35 ευρώ από 2,75 ευρώ.

Η Goldman Sachs εκτιμά ότι η σταδιακή αύξηση των επιτοκίων και η αργή στροφή των καταθέσεων όψεως σε προθεσμιακές καταθέσεις θα ενισχύσουν την επέκταση των καθαρών επιτοκιακών περιθωρίων (NIM) περίπου κατά 90 μονάδες βάσης φέτος. Εκτιμά επίσης, ότι το κόστος κινδύνου (COR) θα κυμανθεί στις 90-100 μονάδες βάσης φέτος για να μειωθεί στις 80 την επόμενη διετία με την κάλυψη στα κόκκινα δάνεια να προσεγγίζει περίπου το 100%. Προβλέπει επίσης ότι ο μέσος δείκτης ιδίων κεφαλαίων CET1 θα αυξηθεί σε 14,9% φέτος και σε 15,9% του χρόνου με πιθανότητες διανομής μερίσματος το 2024 από τα κέρδη του 2023.

Σημαντική είναι η εκτίμηση για περαιτέρω μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (NPE). Προβλέπει μέσο δείκτη NPE 5% φέτος στο 4% το 2024 και στο 3% 2025 αντίστοιχα, σε τροχιά προς τα μέσα επίπεδα της ΕΕ του 2-3%. Να σημειωθεί εδώ ότι κάτω από το 3% ο δείκτης τίθεται εκτός ορίων επαγρύπνησης σε απολύτως φυσιολογικά όρια.


Η αποκοπή του μερίσματος μίας μετοχής, ισοδυναμεί με απώλεια από την τιμή της μετοχής του ύψους του μερίσματος, στις περισσότερες περιπτώσεις. Μόνο σε ελάχιστες περιπτώσεις, για όσους παρακολουθούν καθημερινά το ταμπλό, έχουμε δει να κόβεται ένα δυνατό μέρισμα και η μετοχή να χάνει σημαντικά λιγότερο ποσό από αυτό που έκοψε.

Μία τέτοια «εξαίρεση στον κανόνα» είδαμε χθες στη μετοχή του ΟΠΑΠ. Η μετοχή διαπραγματευόταν χωρίς το δικαίωμα στο υπόλοιπο του μερίσματος (0,70 ευρώ ανά μετοχή μικτό) που αντιστοιχούσε σε μερισματική απόδοση 4,4%. Άρα η λογική εξέλιξη θα ήταν χθες η μετοχή να υποχωρεί 4%. Όχι όμως ο ΟΠΑΠ.

Η μετοχή ξεκίνησε με απώλειες λίγο πάνω από 3% και στη συνέχεια οι αγοραστές βγήκαν και «σκούπισαν» την προσφορά περιορίζοντας τις απώλειες ακόμα και στο 0,5%. Στις τελικές δημοπρασίες μάλιστα έκλεισαν τη μετοχή αμετάβλητη στα 16 ευρώ. Για να μην τα πολύ-αναλύουμε αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι η μετοχή είχε άνοδο 4%. Και το μέρισμα παίρνουν οι δικαιούχοι και δεν έχασε η τιμή της μετοχής.

Για μία τέτοια βέβαια μετοχή, αυτό δεν θα πρέπει να αποτελεί έκπληξη. Όπως έχει ξαναγράψει πολλές φορές η στήλη, ο ΟΠΑΠ συνδυάζει και υψηλή κερδοφορία με growth και υψηλή μερισματική απόδοση και ελάχιστο τραπεζικό δανεισμό, άρα μικρή επίπτωση από τα υψηλά επιτόκια. Θυμίζουμε πως η διοίκηση έχει δώσει εκτίμηση για EBITDA 740-760 εκατ. ευρώ το 2023.


Συνεχίζει την ανοδική της πορεία η μετοχή της Jumbo καταγράφοντας ένα ακόμα ιστορικό υψηλό, το οποίο δικαιολογείται απόλυτα από τα ισχυρά θεμελιώδη. Η αποτίμηση ξεπέρασε τα 3,2 δισ. ευρώ και αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις της διοίκησης και δούμε καθαρά κέρδη μεταξύ 270 και 275 εκατ. ευρώ φέτος, αυτό σημαίνει πως η μετοχή θα διαπραγματεύεται με p/e 12 φορές.

Δεν χρειάζεται να σημειώσουμε πως το p/e αυτό είναι εξαιρετικά χαμηλό και πως υπάρχουν ακόμα σημαντικά περιθώρια ανόδου, παρά το γεγονός ότι από την αρχή του χρόνου έχουμε άνοδο στον τίτλο της τάξης του 50%. Προφανώς και εδώ το γεγονός ότι έχει αρνητικό καθαρό δανεισμό, growth και καλή μερισματική απόδοση, προσφέρει ασφάλεια και μαγνητίζει τους επενδυτές. 


Η πολιτική σταθερότητα, αλλά και η εμπειρία στη διαχείριση σύγχρονων κρίσεων είναι οι δύο βασικοί παράγοντες οι οποίοι θα καθορίσουν την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων, κυρίως πολυεθνικών εταιρειών στην Ελλάδα, σύμφωνα με έναν από τους πλουσιότερους Έλληνες στον κόσμο, τον Αριστοτέλη Μυστακίδη.

Μάλιστα, ο ίδιος, αναφέρει, σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή», ότι αυτή η εποχή είναι η τέλεια για επενδύσεις στην Ελλάδα. Αν έρθουν πολυεθνικές και επενδυτές από το εξωτερικό, σημειώνει ο κ. Μυστακίδης, αυτό θα φέρει και σημαντική ανάπτυξη αλλά και θα δημιουργήσει και ευκαιρίες επενδυτικές.

Ο κ. Μυστακίδης εμφανίζεται θετικός για τις επενδύσεις στην Ελλάδα και ειδικότερα στο real estate. Ακόμη, πιστεύει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να λειτουργήσει με εξωστρέφεια, ειδικά στον τομέα της ενημέρωσης των μεγάλων ξένων επιχειρήσεων για τις επενδύσεις. Μάλιστα προτείνει τη δημιουργία ειδικής ομάδας στο υπουργείο Οικονομικών, η οποία να κάνει σε όλο τον κόσμο παρουσιάσεις σχετικά με το πώς οι επιχειρήσεις αυτές μπορούν να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά στη σταθερότητα, ανέφερε ότι αυτή υπάρχει στη χώρα μας, τα τελευταία χρόνια, κατά τα οποία «βγήκαμε» από την κρίση. Οι υποψήφιοι επενδυτές, δε, θα πρέπει να πειστούν ότι θα παραμείνει η σταθερότητα αυτή.

Παράλληλα, όπως ανέφερε ο κ. Μυστακίδης, η  Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες στον πλανήτη με εμπειρία διαχείρισης σύγχρονων κρίσεων, διαθέτει από τους πλέον μορφωμένους νέους, οι οποίοι μιλούν ξένες γλώσσες, έχουν εξαιρετικές σπουδές και είναι ανοιχτόμυαλοι. Ακόμη, διαθέτει κτίρια και γη και έχει προχωρήσει στη δική της ψηφιακή επανάσταση. Αυτό σημαίνει διαθέσιμη υλικοτεχνική υποδομή.


To ξέφρενο ράλι των μετοχών τεχνολογίας στη Wall Street έχει ακόμη δρόμο καθώς οι προσδοκίες για την τεχνητή νοημοσύνη και οι ελπίδες για μια παύση στον ανοδικό κύκλο επιτοκίων από πλευράς Fed προσφέρουν στις μετοχές αυτές και άλλο «καύσιμο», σύμφωνα με τους strategist της Citigroup.

H επενδυτική τακτική που έδειξε προτίμηση σε μετοχές «growth» στη χρηματιστηριακή αγορά των ΗΠΑ μέχρι στιγμής ήταν η πλέον πετυχημένη φέτος με άνοδο σχεδόν 20%. Η κεφαλαιοποίηση της Nvidia έφτασε το $1 τρισ. και οι μετοχές του κλάδου τεχνολογίας σημείωσαν υπεραπόδοση έναντι του δείκτη S&P 500.

«Παραμένουμε θετικοί στις μετοχές growth για τον Ιούνιο καθώς βλέπουμε πιο δυνατούς ούριους ανέμους αντί για μετωπικούς» σημειώνει η Citigroup. Μια παύση στις αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed που αναμένεται ευρέως τον Ιούνιο θα είναι ένας πρόσθετος θετικός καταλύτης για τον κλάδο της τεχνολογίας. Η κούρσα του δείκτη Nasdaq 100 από τον Δεκέμβριο έχει ανεβάσει τον πολλαπλασιαστή κερδών (Ρ/Ε) με βάση τα προσδοκώμενα κέρδη το επόμενο 12μηνο στις 25,7 φορές, πάνω από το μέσο Ρ/Ε του 20,7 της τελευταίας δεκαετίας.


Ο Μάιος που τελείωσε πριν λίγες μέρες ήταν σημαδιακός για την ευρωπαϊκή ενεργειακή βιομηχανία και πιθανώς και για τη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής. Σύμφωνα με άρθρο του Bloomberg, το οποίο επικαλείται στοιχεία του ανεξάρτητου think tank Ember, για πρώτη φορά στην ιστορία η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά συστήματα ξεπέρασε για το σύνολο ενός μηνός την παραγωγή ρεύματος από θερμοηλεκτρικά εργοστάσια με καύσιμο τον ορυκτό άνθρακα. Η συνολική ενέργεια από φωτοβολταϊκά συστήματα έφθασε τις 27,2 Twh (Terawatt Hours), ενώ αυτή των θερμοηλεκτρικών εργοστασίων τις 19,8 Twh.

Για να πάρουμε μία καλύτερη εικόνα της κατάστασης, τον Απρίλιο τα αντίστοιχα μεγέθη ήταν 22,6 Twh 24 Twh, τον Μάιο του 2022 τα φωτοβολταϊκά συστήματα είχαν παράγει ενέργεια 24,7 Twh και τα εργοστάσια άνθρακα 30,2 Twh, ενώ τον Μάιο του 2021, πριν ξεκινήσει η ενεργειακή κρίση είχαμε παραγωγή 18,7 Twh και 24,2 Twh αντίστοιχα. Για να πάρουμε μία ακόμα καλύτερη εικόνα της αλλαγής που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια, τον Μάιο του 2015 είχαμε παραγωγή 11,8 Twh από τον ήλιο και 44,6 Twh από τον άνθρακα.

Η υπεροχή των φωτοβολταϊκών απέναντι στα θερμοηλεκτρικά εργοστάσια που χρησιμοποιούν άνθρακα αναμένεται να γίνει ακόμα πιο ξεκάθαρη μέσα στους καλοκαιρινούς μήνες καθώς θα αυξάνονται οι ώρες της ηλιοφάνειας και θα συνεχίζεται η εγκατάσταση όλο και περισσότερων φωτοβολταϊκών συστημάτων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Ακόμα μεγαλύτερη θα είναι η διαφορά τα επόμενα χρόνια, καθώς αναμένεται να συνεχιστεί με ακόμα μεγαλύτερη ένταση η εγκατάσταση των φ/β συστημάτων ανά την Ευρώπη. Όπως υπολογίζει το BloombergNEF, για όλα τα επόμενα χρόνια μέχρι το 2030 κάθε χρόνο αναμένεται να επιτυγχάνεται νέο ρεκόρ στις καινούριες εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών συστημάτων. Αυτό ακούγεται πολύ θετικό και κάποιος θα μπορούσε να υποθέσει πως σε μερικά χρόνια θα μπορέσουμε να αποσύρουμε όλα τα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από «βρώμικες» πηγές. Τα πράγματα όμως δεν είναι ακριβώς έτσι.

Όπως τονίζει ο Kesavarthiniy Savarimuthu, αναλυτής του BloombergNEF, το φετινό καλοκαίρι θα μας δώσει μία γεύση από τα προβλήματα του μέλλοντος και το βασικό μήνυμα που θα πάρουμε είναι πως, πολύ απλά, δεν είμαστε έτοιμοι. Δεν είμαστε έτοιμοι να διαχειριστούμε όλη την ενέργεια που θα παράγεται από τα φ/β συστήματα καθώς η συνολική ισχύς τους μεγαλώνει όλο και περισσότερο. Ήδη, μέσα στον Μάιο, η ενέργεια από αυτά τα συστήματα ήταν μερικές φορές (κατά την διάρκεια ημερών με έντονη ηλιοφάνεια) αρκετά περισσότερη από αυτή που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το σύστημα μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.

Το αποτέλεσμα ήταν η πτώση των τιμών ρεύματος ακόμα και σε αρνητικά επίπεδα. Με λίγα λόγια, παραγόταν τόσο ηλεκτρικό ρεύμα που δεν μπορούσαμε να το αξιοποιήσουμε και απλά πήγε χαμένο. Το πρόβλημα πιθανότατα θα γίνει πιο έντονο όσο αυξάνεται η εγκατεστημένη ισχύς των φ/β συστημάτων, εκτός αν γίνουν δύο πράγματα: η ριζική αναβάθμιση και προσαρμογή των δικτύων μεταφοράς και διανομής του ηλεκτρικού ρεύματος και η εγκατάσταση μεγάλων συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας (δηλαδή μπαταριών), στα οποία θα πηγαίνει το περισσευούμενο ηλεκτρικό ρεύμα των φωτοβολταϊκών συστημάτων. Αν αυτά δεν γίνουν γρήγορα, τότε δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την πιθανότητα να δούμε τις νέες εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών συστημάτων  να πατήσουν κάποια στιγμή απότομο φρένο.

 

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.