H μπάλα στα διυλιστήρια, η περίπτωση Motor Oil, οι προοπτικές της Coca Cola και η ελληνική φαρμακοβιομηχανία

Εξαιρετικές χαρακτηρίζει η Eurobank Equities τις επιδόσεις της Coca Cola στο εξάμηνο με αύξηση κερδών προ φόρων και τόκων 17,7% χάση στην αύξηση των οργανικών εσόδων. Η εταιρεία έχει διευρύνει τα περιθώρια κέρδους παρά τις πολλαπλές προκλήσεις και αυτό το κατάφερε χάρη στην αύξηση των τιμών, στην ισχυρή λειτουργική πορεία με τον όμιλο να κερδίζει μερίδια αγοράς και να συνεχίζει να αναπτύσσεται σε τομείς με καλύτερα περιθώρια (καφές, ενεργειακά ποτά).

Λόγω της πορείας του εξαμήνου, η διοίκηση της Coca Cola αναβάθμισε τις εκτιμήσεις της για το 2023 περιμένοντας αύξηση κερδών προ φόρων και τόκων 9-12%, δηλαδή περιμένει κέρδη προ φόρων και τόκων πάνω από 1 δισ. ευρώ. Η χρηματιστηριακή αναβάθμισε τη σύσταση σε αγορά από διακράτηση και αύξησε την τιμή στόχο στα 30,80 ευρώ από 28,50 ευρώ. Η μετοχή διαπραγματεύεται με δείκτη EV/EBITDA 9 φορές που είναι χαμηλότερος από το μέσο όρο της και σε discount πάνω από 25% έναντι των ευρωπαϊκών ομοειδών.

Στην τρέχουσα τιμή πιστεύουν οι αναλυτές της χρηματιστηριακής πως η μετοχή είναι χωρίς κίνδυνο (έχει γίνει σημαντική μείωση της τιμής από το 2019, αν και τα κέρδη προ φόρων και τόκων είναι υψηλότερα πάνω από 35% από αυτά του 2019), ενώ επίσης την τρέχουσα τιμή προεξοφλεί μόλις 4,5% μέση ετήσια αύξηση κερδών προ φόρων και τόκων για τα επόμενα 8 χρόνια, μάλλον ένα αρκετά απαισιόδοξο σενάριο καταλήγει η Eurobank Equities.


Στα 288,15 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη της Motor Oil στο πρώτο εξάμηνο μειωμένα σε σύγκριση με το περσινό, αλλά το 2022 ήταν μία χρονιά ειδική, η οποία δεν περίμενε κάποιος ότι θα επαναληφθεί. Τα αποτελέσματα ήταν αναμενόμενα από τους αναλυτές, οι οποίοι εστιάζουν στις προοπτικές. Σύμφωνα με την εταιρεία τα διεθνή κλαδικά περιθώρια διύλισης, διαμορφώθηκαν το α’ τρίμηνο σημαντικά υψηλότερα σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2022.

Το β’ τρίμηνο, οπότε και πραγματοποιήθηκε το εκτεταμένης κλίμακας πρόγραμμα περιοδικής συντήρησης των μονάδων του διυλιστηρίου της εταιρίας, παρατηρήθηκε σημαντική αποκλιμάκωση των περιθωρίων των βασικών προϊόντων διύλισης, τα οποία διαμορφώθηκαν χαμηλότερα έναντι αυτών του β’ τριμήνου 2022. Κατά τη διάρκεια του γ’ τριμήνου και μέχρι σήμερα, παρατηρείται ανάκαμψη των περιθωρίων διύλισης σε αρκούντως ικανοποιητικά επίπεδα συγκρινόμενα με τις ιστορικές τιμές, διαμορφούμενα ελαφρώς υψηλότερα έναντι των περιθωρίων του αντίστοιχου τριμήνου της χρήσης 2022.

Για το δεύτερο μισό της τρέχουσας χρήσης, τα λειτουργικά αποτελέσματα (EBITDA) της εταιρείας, αλλά και του ομίλου αναμένεται να βελτιωθούν συνεκτιμώντας σειρά βασικών παραμέτρων ως εξής: α) Αναμένεται αύξηση του όγκου πωλήσεων των βασικών παραγόμενων προϊόντων διύλισης συγκριτικά με τον όγκο πωλήσεων του πρώτου εξαμήνου 2023 δεδομένου ότι δεν θα πραγματοποιηθούν εργασίες συντήρησης στις μονάδες του δυλιστηρίου κατά τη διάρκεια του υπόλοιπου της χρήσης, β) Τα περιθώρια διύλισης που επιτυγχάνει το διυλιστήριο της εταιρίας αναμένονται να διαμορφωθούν σε ικανοποιητικά επίπεδα ως επακόλουθο της λειτουργίας του νέου συγκροτήματος κατεργασίας νάφθας, η παραγωγή του οποίου είναι προσανατολισμένη σε προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας (βενζίνες, κηροζίνη, υδρογόνο) με σημαντική διαφορά τιμής μεταξύ παραγόμενων προϊόντων και νάφθας, και γ) Αναμένεται αύξηση της ποσοστιαίας συμμετοχής της βιομηχανικής δραστηριότητας επί των πωλήσεων της εταιρίας σε μόνιμη βάση σε συνέχεια της αύξησης της δυνατότητας επεξεργασίας του διυλιστηρίου στα 200.000 βαρέλια ημερησίως (b/d) από 185.000 (b/d) προηγουμένως.

Για τον όμιλο στο πρώτο εξάμηνο τα EBITDA του oμίλου επηρεάστηκαν θετικά από τα λειτουργικά αποτελέσματα των θυγατρικών που δραστηριοποιούνται στην αγορά παροχής υπηρεσιών ηλεκτρικής ενέργειας (NRG) και των ΑΠΕ (MORE), ενώ για το δεύτερο μισό της χρήσης αναμένεται σημαντική συνδρομή από τις θυγατρικές που δραστηριοποιούνται στην αγορά λιανικής εμπορίας υγρών καυσίμων (AVIN, CORAL). Για το 2023 οι επενδύσεις αναμένεται να ανέλθουν στα 170 εκατ. ευρώ (στο πρώτο εξάμηνο έγιναν επενδύσεις 97,1 εκατ. ευρώ).


Τα αποτελέσματα της Motor Oil δίνουν και μία πρώτη εικόνα για το πού θα διαμορφωθούν τα αντίστοιχα της HelleniQ Energy, αν και δεν υπήρξε κάποια διακοπή λόγω συντήρησης σε κάποια μονάδα στη δική της περίπτωση. Όμως και εδώ τα περιθώρια διύλισης ήταν πιο αδύναμα και οι αναλυτές της Optima Bank για παράδειγμα περιμένουν μείωση των προσαρμοσμένων EBITDA στα 165 εκατ. ευρώ στο δεύτερο τρίμηνο, χαμηλότερα κατά 59% έναντι του περσινού, αλλά δεν πρέπει να λησμονούμε ότι πέρυσι ήταν μία «ειδική χρονιά» και κανείς δεν περιμένει ότι θα επαναληφθεί.

Τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη αναμένονται στα 59 εκατ. ευρώ και αν συμπεριλάβουμε και την αποτίμηση των αποτελεσμάτων τότε τα δημοσιευμένα κέρδη αναμένονται στα 35 εκατ. ευρώ. Και εδώ αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι η ενημέρωση των αναλυτών στο απόγευμα της Παρασκευής, όπου η διοίκηση θα δώσει μία εικόνα για την πορεία του τρίτου τριμήνου. Σημειώνουμε πως τα περιθώρια έχουν ανακάμψει και η πορεία του τουρισμού είναι πολύ καλή.


Την προηγούμενη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε η ιστορική συνάντηση μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του πρωθυπουργού της Ινδίας Narendra Modi στο Μέγαρο Μαξίμου. Έπειτα ακολούθησε γεύμα που συμμετείχαν μεγάλοι επιχειρηματίες από την Ελλάδα και την Ινδία.

Η στήλη μαθαίνει πως το ενδιαφέρον των Ινδών για την ελληνική φαρμακοβιομηχανία ήταν έντονο. Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, Θεόδωρος Τρύφων, παρέθεσε τις προοπτικές ανάπτυξης της εγχώριας βιομηχανίας φαρμάκου και ανέπτυξε το μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 1,2 δισ. ευρώ που ήδη υλοποιείται.

Τρεις ήταν οι τομείς που δόθηκε βαρύτητα. Πρώτον, στο θέμα των συναπτύξεων φαρμακευτικών προϊόντων, δεύτερον σε θέματα συνεργασίας μεταξύ εταιρειών των δύο χωρών στην παραγωγή φαρμάκων και τρίτον στη μεταφορά τεχνογνωσίας.

Ας μην ξεχνάμε πως η ελληνική φαρμακοβιομηχανία αποτελεί καταλύτη ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, καθώς εκτός από τις μεγάλες επενδύσεις που υλοποιεί,  διασφαλίζει την επάρκεια φαρμάκων στην εγχώρια αγορά, καλύπτει με ποιοτικά φάρμακα τις ανάγκες των ασθενών και κρατά ψηλά την ελληνική σημαία στις αγορές του εξωτερικού.


Την περιέργεια των επενδυτών έχει εξάψει η Frigoglass καθώς έχει συμπληρώσει έξι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και μάλιστα με ισχυρούς αγοραστές, οι οποίοι τοποθετούν μεγάλες εντολές αγοράς στο limit up. Η μετοχή από τα 0,0535 ευρώ έχει πάει στα 0,0750 ευρώ στο εν λόγω διάστημα. Προφανώς και οι όγκοι μπορεί να είναι υψηλοί, αλλά ο τζίρος λόγω της τιμής της μετοχής είναι χαμηλός. Υπενθυμίζεται πως η εισηγμένη έχει χάσει το μεγαλύτερο μέρος από τα περιουσιακά της στοιχεία, το οποίο πέρασε στους ομολογιούχους. Να σημειωθεί πως χθες οι αγοραστές ζητούσαν 2,5 εκατ. μετοχές στην τιμή κλεισίματος και ο συνολικός όγκος ξεπέρασε τα 1,1 εκατ. τεμάχια.


Η πλήρης καθετοποίηση της παραγωγής αλουμινίου από βωξίτη είναι ο βασικός στόχος των συζητήσεων του ομίλου Μυτιληναίος με την εταιρεία Imerys Βωξίτες Ελλάδος, οι οποίες, όπως γνωστοποιήθηκε βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, αλλά δεν έχουν ολοκληρωθεί.

Η εταιρεία Imerys Βωξίτες, η οποία ελέγχεται εδώ και εννέα χρόνια από το γαλλικό όμιλο Imerys, ο οποίος είχε εξαγοράσει την S&B (Αργυρομεταλλευμάτων και Βαρυτίνης) αποτελεί βασικό προμηθευτή του ομίλου Μυτιληναίος σε βωξίτη καθώς απορροφά το 60% της παραγωγής της. Η Imerys τα χρόνια της πανδημίας σημείωσε μια κάμψη στον κύκλο εργασιών της κατά 10%, ενώ στη συνέχεια ανέκαμψε.

Η πρόθεση της Μυτιληναίος αποσκοπεί και στην προσπάθεια να προχωρήσει στην παραγωγή γαλλίου το οποίο είναι απαραίτητο για την κατασκευή μικροεπεξεργαστών και άλλων εξαρτημάτων για smartphones και ηλιακές κυψέλες. Η προσπάθεια αυτή εντάσσεται στην κίνηση της Ε.Ε. να απεξαρτηθεί από τις εισαγωγές από Κίνα που καλύπτουν σήμερα το 71% των αναγκών.

Εκτός από αυτό η κίνηση του ομίλου Μυτιληναίος είναι να ενισχύσει τη θέση του σε όλο το φάσμα παραγωγής και διανομής ενέργειας. Ήδη, σε ό,τι αφορά το κομμάτι της εμπορικής διάθεσης ηλεκτρικής ενέργειας ο όμιλος το τελευταίο δωδεκάμηνο έχει προβεί σε τρεις εξαγορές, αυτήν της Watt + Volt, της Unison και πιο πρόσφατα της Volterra. Ακόμη, στις αρχές του Αυγούστου εξαγόρασε την Ενεργειακή Εταιρεία Φυσικού Αερίου (ΕΦΑ), η οποία θα ενισχύσει περαιτέρω τη θέση του ομίλου στον κλάδο της ενέργειας, M Energy.


Στην εκμετάλλευση των ισχυρών βάσεων που δημιούργησε η συγχώνευση με την MediaMarkt προχωρεί η Public. Ήδη, μετά την πλήρη απορρόφηση της MediaMarkt από την Public, τα 13 καταστήματα Public - MediaMarkt σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα και Ρόδο έχουν ήδη αναβαθμιστεί σε Public + home ενσωματώνοντας την ποικιλία οικιακών συσκευών, τις προσφορές αλλά και στρατηγικές συμφωνίες με μάρκες οικιακών συσκευών όπως Miele, NEFF, Samsung, LG, Bosch, Siemens, Pitsos, Philips, Liebherr, Whirlpool κλπ.

Παράλληλα, η Public δίνει μεγάλη σημασία και στις online πωλήσεις, καθώς το 25% των πωλήσεών της πραγματοποιούνται από το συγκεκριμένο κανάλι. Έτσι από την 1η Σεπτεμβρίου, το online κατάστημα MediaMarkt.gr μεταφέρεται στο αναβαθμισμένο Public.gr, που από την περσινή χρονιά έχει προσθέσει μια ποικιλία μικρών, αλλά και μεγάλων συσκευών για το σπίτι, επέκταση εγγύησης καθώς και πολλούς τρόπους εύκολων πληρωμών και παραδόσεων.

Επιπρόσθετα, τα καταστήματα Public + home απορροφούν πλήρως τους 530 εξειδικευμένους ανθρώπους της MediaMarkt, που διαθέτουν τεχνογνωσία στον τομέα των οικιακών συσκευών και τηλεοράσεων. Μάλιστα, σε ό,τι αφορά την αγορά μεγάλων συσκευών, αλλά και σε ειδικά προγράμματα επιδότησης και ανακύκλωσης συσκευών, η νέα ενιαία ομάδα εξυπηρετεί τους πελάτες να βρουν την κατάλληλη επιλογή με βάση τον προϋπολογισμό του σπιτιού τους.


H πιστωτική επέκταση προς τις επιχειρήσεις της ευρωζώνης επιβραδύνθηκε τον Ιούλιο, πρόσθετη ένδειξη οτι τα υψηλά επιτόκια έχουν αρχίσει να φρενάρουν τις δανειοδοτήσεις και την ανάπτυξη. Ο δανεισμός επιχειρήσεων στις 20 χώρες του Ευρώ επεκτάθηκε με ετήσιο ρυθμό 2,2%, βραδύτερο από το 3,0% τον προηγούμενο μήνα. Στα δε νοικοκυριά, η πιστωτική επέκταση επιβραδύνθηκε στο 1,3% από 1,7% τον Ιούνιο, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια για έννατη συνεχή φορά τον Ιούλιο, ανεβάζοντας το επιτόκιο που πληρώνει τις καταθέσεις τραπεζών στο 3,75% από 3,50% πριν, επίπεδο που είναι το υψηλότερο από το 2000. Στο 5,3% τον Ιούλιο, ο πληθωρισμός παραμένει υπερδιπλάσιος του στόχου της ΕΚΤ και μπορεί να πάρει μέχρι το 2025 μέχρις ότου υποχωρήσει στο επιθυμητό 2%. Τα προκαταρκτικά στοιχεία για τον πληθωρισμό Αυγούστου θα δημοσιευθούν την Πέμπτη, με τους αναλυτές να προβλέπουν μείωση στο 5,1%.

Οι δείκτες οικονομικής ανάπτυξης προμηνύουν συρρίκνωση του ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο, παρά το ενδεχόμενο η τουριστική περίοδος να σπάσει ρεκόρ. Τα αδύναμα στοιχεία εντείνουν τον προβληματισμό για το πόσο ακόμη πρέπει να σφίξει τις χρηματοοικονομικές συνθήκες η ΕΚΤ.


Δεν είναι υπερβολή να ισχυριστούμε πως τα μάτια όλου του κόσμου είναι στραμμένα προς την Κίνα και ειδικότερα προς την οικονομία της. Η αδυναμία της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου να πετύχει την ανάπτυξη που θέλει η ηγεσία της χώρας και που, κατά πολλούς οικονομολόγους, είναι απαραίτητη για να στηρίξει και την ανάπτυξη της οικονομίας σε παγκόσμιο επίπεδο, έχει θορυβήσει πολύ κόσμο.

Οι συζητήσεις σχετικά με το θέμα κυριαρχούν στον διεθνή Τύπο, όπως και η σχετική φιλολογία σχετικά με την πιθανότητα «βύθισης» της παγκόσμιας οικονομίας εξαιτίας της κινεζικής οικονομίας. Όπως γίνεται πάντα με όσους ασχολούνται με τα κινεζικά ζητήματα, μεγάλη σημασία δίνεται στην εξέλιξη της τιμής διαφόρων πρώτων υλών και ειδικότερα μετάλλων και κυρίως του σιδηρομεταλλεύματος.

Αυτό φυσικά δεν είναι τυχαίο αφού η κατάσταση στο ισοζύγιο προσφοράς και ζήτησης για σιδηρομετάλλευμα και χάλυβα θεωρείται ως ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά δείγματα της υγείας της οικονομίας της χώρας. Ειδικά αυτή την εποχή που εκφράζονται έντονοι φόβοι για την κατάσταση του τομέα κατασκευής ακινήτων, ο οποίος είναι εξαιρετικά σημαντικός στην Κίνα, η εξέλιξη στην τιμή του σιδηρομεταλλεύματος παρακολουθείται με ακόμα μεγαλύτερη προσοχή απ’ ότι συνήθως.

Διαβάζοντας λοιπόν ένα χθεσινό ρεπορτάζ του Bloomberg σχετικά με το θέμα, διαπιστώσαμε πως η τιμή του σιδηρομεταλλεύματος στα διάφορα κινεζικά χρηματιστήρια εμπορευμάτων δεν εξελίσσεται με τον τρόπο που θα περίμενε κανείς, παρά τους φόβους και τις ανησυχίες για την ζήτηση.

Από τα μέσα Μαΐου και μετά κινείται ανάμεσα από τα 110 με 115 δολάρια/τόνο, επίπεδο που είναι κοντά στα χαμηλά της τελευταίας διετίας αλλά που δεν δείχνει πως επίκειται κατάρρευση της οικονομίας. Εδώ είναι καλό να υπενθυμίσουμε πως η τιμή του σιδηρομεταλλεύματος φημίζεται για τις απότομες διακυμάνσεις της.

Την άνοιξη προς το καλοκαίρι του 2020 ανέβηκε από τα 85 δολάρια/τόνο στα 235 δολάρια/τόνο, για να υποχωρήσει αργότερα προς τα 80 δολάρια/τόνο πριν κινηθεί και πάλι προς τα 150. Αν θυμηθούμε πως την τελευταία περίοδο που η κινεζική οικονομία βρέθηκε σε θέση έντονης αδυναμίας, δηλαδή το 2015 -2016, η τιμή του σιδηρομεταλλεύματος είχε πέσει κάτω και από τα 40 δολάρια/τόνο, είναι φανερό πως η εικόνα του αυτή την περίοδο δεν μπορεί να θεωρηθεί τόσο ανησυχητική.

Μία εξήγηση για την σχετικά ανθεκτική συμπεριφορά του σιδηρομεταλλεύματος μπορούμε να βρούμε σε όσα είχε δηλώσει πρόσφατα η διοίκηση της BHP (BHP NYSE), της δεύτερης μεγαλύτερης παραγωγού σιδηρομεταλλεύματος στον κόσμο. Όπως αναφέρεται στο Bloomberg, «η αδυναμία που παρατηρείται στον τομέα ανέγερσης κατοικιών και στον τομέα κατασκευής βαρέων μηχανημάτων αντισταθμίζεται από την υγιή ζήτηση στον τομέα των κατασκευών υποδομών, την ναυπηγική βιομηχανία, την αυτοκινητοβιομηχανία και του εξοπλισμού για ενεργειακές υποδομές».

Πέρα από τις διαπιστώσεις της BHP, χαρακτηριστικό της ζήτησης που έρχεται από τομείς άλλους πλην των επενδύσεων σε ανέγερση ακινήτων είναι το γεγονός πως οι δαπάνες για κατασκευή σιδηροδρομικών υποδομών στην Κίνα στους πρώτους επτά μήνες του 2023 είναι αυξημένες κατά 25% σε σχέση με αυτές του 2022. Αν εμπιστευθούμε λοιπόν την εικόνα της αγοράς σιδηρομεταλλεύματος στην Κίνα, δεν πρέπει να περιμένουμε κάποια μείζονα καταστροφή, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν πρέπει να παρακολουθούμε με προσοχή την κατάσταση.

 

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.