H ώρα της Mytilineos, τα υψηλά της Πειραιώς, η αποτίμηση της Aegean και το σίριαλ της ΑΝΕΚ

Ένα ακόμη νέο ιστορικό υψηλό κατέγραψε η μετοχή της Aegean Airlines και η στήλη αισθάνεται δικαιωμένη, καθώς είχε γράψει από πολύ νωρίς, πριν καν ξεκινήσει το ράλι, για την ελκυστικότητά της, αφού τόσο η διοίκηση είχε ενημερώσει από νωρίς για την πορεία του τουρισμού, αλλά και όταν το 2022 οι τουριστικές αφίξεις είχαν πάει εξαιρετικά, αλλά η μετοχή δεν είχε καν πάρει ένα μικρό όφελος.

Τώρα πλέον, με την αποτίμηση πάνω από το 1 δισ. ευρώ για πρώτη φορά, δεν χρειάζονται να γράψουμε περισσότερα. Οι αναλυτές δίνουν τιμές στόχους υψηλότερους, όπως πρόσφατα η Εθνική Χρηματιστηριακή, η οποία αύξησε στα 14,50 ευρώ την τιμή στόχο και έχει τη μετοχή στις κορυφαίες της επιλογές.

Η χρηματιστηριακή αναφέρει πως τα στοιχεία δείχνουν ότι θα έχουμε μία ακόμα χρονιά ρεκόρ, ενώ και τα θεμελιώδη είναι υποστηρικτικά με δημιουργία ισχυρών ταμειακών ροών. Βλέπει και γενναιόδωρες μερισματικές αποδόσεις μετά την εξαγορά των warrants που έχει το κράτος. Προφανώς και σε λίγα χρόνια με την ανανέωση του στόλου και την ολοκλήρωση του επενδυτικού προγράμματος, αλλά και την ολοκλήρωση του κέντρου εκπαίδευσης που δημιουργεί, θα μιλάμε για μία μεγαλύτερη εταιρεία.


Μεταξύ 4 - 4,5% ξεκινάει σήμερα η δημόσια εγγραφή για το εταιρικό ομόλογο της Μυτιληναίος. Προφανώς και η απόδοση αυτή σε συνδυασμό με τις προοπτικές του ομίλου και την ήδη χαμηλή μόχλευση, αναμένεται να τραβήξει τα επενδυτικά βλέμματα και να δούμε άνετη κάλυψη. Η εταιρεία θέλει να αντλήσει 300-500 εκατ. ευρώ και στοχεύει να αποπληρώσει παλαιότερα δάνεια, αλλά και να χρησιμοποιήσει ένα μέρος για τρέχουσες ανάγκες. H ΝΒG βλέπει τη δίκαιη τιμή στα 41,30 ευρώ, δηλαδή με περιθώριο ανόδου σχεδόν 30%, ενώ η Eurobank Equities επίσης έχει τη μετοχή στις κορυφαίες της επιλογές, ενώ η Citigroup έχει δώσει τα 37 ευρώ τιμή στόχο.

Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα έδωσε μέρισμα 1,20 ευρώ ανά μετοχή. O Ευάγγελος Μυτιληναίος έκανε αρκετές παρουσιάσεις για το ομόλογο τονίζοντας πως δεν είναι τυχαίος ο χρόνος που έγινε η κίνηση, καθώς έχει προηγηθεί το αποτέλεσμα των εκλογών και έχουμε κυβέρνηση με φιλοεπενδυτικό προφίλ και επικρατεί ηρεμία στον επιχειρηματικό ορίζοντα.

Πρόσφατα ανακοίνωσε μεγάλη επένδυση 1,16 δισ. ευρώ στον Καναδά και πρόσθεσε στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας 5 φωτοβολταϊκά έργα, μία κίνηση που ήταν η μεγαλύτερη στην ιστορία της. Ο Καναδάς έχει ανακοινώσει ειδικά κίνητρα για επενδύσεις σε καθαρές τεχνολογίες, τα οποία μπορούν να παρέχουν έως και το 30% επί των επιλέξιμων κεφαλαιουχικών δαπανών ορισμένων έργων παραγωγής ενέργειας που παράγονται από ανανεώσιμες πηγές για τη στήριξη της πράσινης μετάβασης σε όλες τις επαρχίες του Καναδά.


Νέα υψηλά 26 μηνών έγραψε χθες η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς, η πορεία της οποίας επιβεβαιώνει όλους εκείνους τους αναλυτές που εδώ και μήνες υποστήριζαν πως είχε μεγάλα περιθώρια ανόδου, σε σύγκριση τόσο με τις ομοειδείς του εσωτερικού, όσο και με της Ν.Α. Ευρώπης. Πάνω από 100% έχει ενισχυθεί από την αρχή του έτους και ακόμα τα περιθώρια ανόδου προσεγγίζουν το 30% βάσει των τελευταίων εκθέσεων.

Προφανώς όσα ανέφερε ο κ.Μεγάλου, CEO της τράπεζας, στη γενική συνέλευση έδωσαν άλλο αέρα, αλλά όπως έχουν αναφέρει και αρκετοί αναλυτές για τις ελληνικές τράπεζες, παρά τη μεγάλη άνοδο που έχουν καταγράψει εξακολουθούν να έχουν discount έναντι των αντίστοιχων της Ευρώπης. Πλέον και με την επενδυτική βαθμίδα, απλά να αναμένεται και να είναι σίγουρη, η κανονικότητα και στις τράπεζες έχει επιστρέψει.


Πολύ κοντά στη δημιουργία ενός μεγάλου ομίλου στον τομέα τροφίμων - ποτών βρίσκεται ο επιχειρηματίας Σπύρος Θεοδωρόπουλος, ο οποίος, εδώ και ένα χρόνο,  μετά την αρχική  συμφωνία με την ΙΟΝ είχε εκφράσει δημόσια την επιδίωξη αυτή.

Μάλιστα, στόχος του κ. Θεοδωρόπουλου είναι ο όμιλος αυτός αφενός να είναι εισηγμένος στο Χρηματιστήριο και αφετέρου να χαρακτηρίζεται από εξωστρέφεια. Άλλωστε, όπως είχε πει και ο ίδιος, η διεθνοποίηση είναι πιο εύκολη για έναν ολόκληρο, μεγάλο όμιλο.

Η εξέλιξη αυτή ενισχύει σημαντικά τις πιθανότητες να προχωρήσει και σε νέα μεγάλα deals καθώς το πιο δύσκολο, αυτό της ION, ολοκληρώθηκε. Βασικός στόχος είναι η περαιτέρω ενίσχυση του ομίλου ο οποίος, μέχρι στιγμής,  εκτός της ΙΟΝ περιλαμβάνει και τα brands της γαλακτοβιοµηχανίας ΜΕΒΓΑΛ, της Ελληνικοί Χυµοί ΑΕΒΕ, της Έδεσμα και Αμβροσία, αλλά και τα προϊόντα της Νίκας και της Chipita Foods.

Ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος και η εταιρεία Bespoke που έχει ιδρύσει εδώ και ένα χρόνο, αύξησε το ποσοστό του στην ΙΟΝ από 45% σε 60% και ,σύμφωνα με τον αρχικό του σχεδιασμό, θα προσπαθήσει να την καταστήσει έναν μεγάλο περιφερειακό παίκτη στον κλάδο των τροφίμων μέσω όχι μόνο της περαιτέρω ανάπτυξης, αλλά και της αύξησης της εξωστρέφειας.


Στους δανειστές της ΑΝΕΚ, και συγκεκριμένα στην Τράπεζα Πειραιώς, στην Alpha Bank, στην Cross Ocean AGG Company και στην Astir NOL Finance 2020 βρίσκεται η «μπάλα» σε ό,τι αφορά στη λήψη (νέας) απόφασης σχετικά με την υποβολή της ανανεωμένης πρότασης του εφοπλιστή Μάριου Ηλιόπουλου, ιδιοκτήτη της Seajets για την απόκτηση της ΑNEK Lines.

Σύμφωνα με τη νέα πρόταση, η προσφορά του κ. Ηλιόπουλου ανεβαίνει κατά ένα εκατ. ευρώ, στα 83 εκατ.ευρώ, ενώ ταυτόχρονα ο εφοπλιστής αρνείται το επιχείρημα των δανειστών ότι η προσφορά δεν αποτελεί βιώσιμη λύση και, ταυτόχρονα, αντιτίθεται στην εκτίμηση ότι η πρόταση αυτή δεν πληροί τα κριτήρια για να αποτελέσει αναλήψιμο πιστωτικό κίνδυνο.

Σε ό,τι αφορά την πρώτη πρόταση, είχε απορριφθεί, για τρεις λόγους. Ο πρώτος λόγος ήταν ότι το τίμημα της εξαγοράς ήταν χαμηλότερο από αυτό της συμφωνίας μεταξύ Attica Group και ANEK. Ακόμη, είχε εκφραστεί η θέση, από πλευράς, δανειστών ότι η υλοποίηση της συμφωνίας μεταξύ ΑΝΕΚ και Attica Group είναι πιο πιθανή. Παράλληλα, έκαναν λόγο και για αβεβαιότητα για τη χρηματοδότηση μετά την εξαγορά. Σε κάθε περίπτωση η αγορά εκτιμά πως δύσκολα θα ανατραπεί το deal με την Attica.


Μισθωτές αναζητά το ίδρυμα Μποδοσάκη για το εμβληματικό, εξαώροφο κτίριο επί της λεωφόρου Αμαλία και Σουρή , στο Σύνταγμα, του οποίου η ανέγερση ολοκληρώθηκε το 1958.

Μάλιστα η κατάθεση των μη δεσμευτικών προσφορών έχει οριστεί για τις 17 Ιουλίου. Το κτίριο αυτό, σήμερα, είναι μισθωμένο από την Eurobank. Η τράπεζα έχει εγκαταστήσει στο κτίριο αυτό τα κεντρικά της γραφεία και έχει εκδηλώσει την πρόθεσή της να αποχωρήσει ως το τέλος του έτους, καθώς τότε λήγει η σύμβαση μίσθωσης.

Συγκεκριμένα, μέσω του διαγωνισμού που έχει προκηρύξει το ίδρυμα Μποδοσάκη, αναζητά μισθωτές οι οποίοι θα το χρησιμοποιήσουν για ξενοδοχειακή χρήση ή για χρήση γραφείων. Την εκτέλεση του διαγωνισμού, σε επίπεδο συμβουλευτικό αλλά και real estate έχει αναλάβει η Savillis Hellas.Η συνολική επιφάνεια του κτιρίου είναι 12.800 τετραγωνικά μέτρα.


Το τμήμα της καμπύλης αποδόσεων στην αμερικανική αγορά κρατικών ομολόγων που παρακολουθούν στενά οι επενδυτές σημείωσε τη μεγαλύτερη αντιστροφή του από την εποχή που στο τιμόνι της Fed ήταν ο Paul Volcker πριν 42 χρόνια, μια περίοδο υψηλού πληθωρισμού στις ΗΠΑ. Πρόκειται για ένδειξη ότι οι αγορές βλέπουν την νομισματική σύσφιξη που εφαρμόζει η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ να οδηγεί τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου σε ύφεση μακροπρόθεσμα.

Συγκεκριμένα, το spread ανάμεσα στην απόδοση των 2ετών ομολόγων και των 10ετών σημείωσε τη μεγαλύτερη διεύρυνση από το 1981, ανοίγοντας στις -110,8 μονάδες βάσης. Πρόκειται για βαθύτερη αντιστροφή από αυτή που παρατηρήθηκε τον φετινό Μάρτιο κατά τη διάρκεια της αναταραχής στον τραπεζικό κλάδο που προκάλεσε η κατάρρευση τριών περιφερειακών τραπεζών στις ΗΠΑ. Τότε το spread είχε ανοίξει στις -108,90 μονάδες βάσης.


Ο αγώνας για την εξασφάλιση πρόσβασης στα κοιτάσματα λιθίου συνεχίζεται και εντείνεται σε όλο τον κόσμο. Συχνές ανακοινώσεις από διάφορες διεθνείς επιχειρήσεις μας πληροφορούν για τα σχέδια εκμετάλλευσης κοιτασμάτων στον Καναδά και τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ οι μεγάλες διεθνείς δυνάμεις στο λίθιο, δηλαδή η Χιλή, η Αυστραλία, η Αργεντινή και η Βολιβία δέχονται τις συνεχείς επισκέψεις αξιωματούχων από πολλές μεγάλες επιχειρήσεις εξόρυξης λιθίου, κατασκευής μπαταριών και αυτοκινητοβιομηχανιών. Δεν λείπουν και οι προτάσεις εξαγοράς από τις μεγάλες προς τις μικρότερες επιχειρήσεις που διαθέτουν ορυχεία λιθίου.

Γενικά, ο τομέας του λιθίου βρίσκεται σε συνεχή αναβρασμό, και στον τομέα της εξόρυξης και στον τομέα της επεξεργασίας λιθίου, με πλήθος δυτικών εταιρειών να προσπαθεί να καλύψει την μεγάλη απόσταση που τις χωρίζει από τις κινεζικές που είναι με διαφορά οι πρώτες παγκοσμίως. Αυτό που συνήθως περνάει απαρατήρητο είναι το γεγονός πως στο παιχνίδι βρίσκεται ήδη και η Αφρικανική ήπειρος, με τις κινεζικές επιχειρήσεις να σέρνουν τον χορό. Όπως διαβάσαμε σε χθεσινό άρθρο του Bloomberg, οι επενδύσεις που έχουν ήδη ξεκινήσει στα αφρικανικά ορυχεία από τις κινεζικές επιχειρήσεις αναμένεται να αυξήσουν τις ετήσιες ποσότητες  ανεπεξέργαστου λιθίου κατά 30 φορές μέχρι το 2027.

Όπως αναφέρει το διεθνές πρακτορείο, οι εκτιμήσεις αυτές ανήκουν  στην S&P Global Commodity Insights. Οι αναλυτές του Bloomberg NEF υπολογίζουν πως το μερίδιο της Αφρικής στην παγκόσμια παραγωγή λιθίου θα ανεβεί από το 1% που ήταν το 2022 προς το 12% το 2027. Αν οι υπολογισμοί της S&P και του Bloomberg NEF είναι σωστοί, προς το τέλος της δεκαετίας ορισμένες αφρικανικές χώρες θα ανήκουν πλέον στις μεγάλες παγκόσμιες δυνάμεις της αγοράς λιθίου.

Τις μεγαλύτερες πιθανότητες συγκεντρώνουν η Ζιμπάμπουε, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και το Μάλι. Όπως αναφέρεται στο άρθρο του Bloomberg, τον προηγούμενο μήνα έφθασε στην Κίνα και στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λιθίου της Zhejiang Huayou Cobalt Co. (603799 Shanghai) το πρώτο φορτίο λιθίου προς επεξεργασία από ορυχείο στην Ζιμπάμπουε. Στην ίδια χώρα ξεκίνησε πολύ πρόσφατα την λειτουργία του και το ορυχείο λιθίου της Chengxin Lithium Group Co. (002240 Shenzhen).

Μία από τις μεγαλύτερες κινεζικές επιχειρήσεις στον τομέα του λιθίου, η Ganfeng Lithium Group Co. (1772 Hong Kong) έχει επενδύσει στο ορυχείο λιθίου Γκουλαμίνα στο Μάλι, ενώ η μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής μπαταριών για ηλεκτρικά αυτοκίνητα, η CATL (300750 Shenzhen), έχει επενδύσει μέσω μίας θυγατρικής της εταιρείας σε ορυχείο λιθίου στην Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Πέρα από αυτές, υπάρχει και η συμμετοχή της Sichuan Yahua Industrial Group (002497 Shenzhen) σε ένα υπό σχεδιασμό ορυχείο λιθίου στην Αιθιοπία.

Είναι φανερό πως οι κινεζικές επιχειρήσεις προσπαθούν να αποκτήσουν στρατηγικό πλεονέκτημα και να εξασφαλίσουν προνομιακή πρόσβαση στα αφρικανικά κοιτάσματα. Φαίνεται πως κάνουν καλή δουλειά, καθώς οι Aμερικανοί και οι άλλοι δυτικοί δεν μπορούν να κινηθούν με την ίδια ταχύτητα. Ακόμα και αν οι αφρικανικές χώρες αποφασίσουν να απαιτήσουν την κατασκευή εγκαταστάσεων επεξεργασίας λιθίου, κατά τα πρότυπα πολλών άλλων χωρών ανά τον κόσμο, είναι σχεδόν βέβαιο πως στις σχετικές διαπραγματεύσεις θα έχουν το πάνω χέρι σε σχέση με τους ανταγωνιστές τους από τις ΗΠΑ, την Δυτική Ευρώπη, την Ιαπωνία και την Νότια Κορέα.

 

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.