H ΤΕΝΕΡΓ στο προσκήνιο, οι τελικές δημοπρασίες στο επίκεντρο, οι «ταύροι» στη ΔΕΗ και η Intralot στη Wall Street

Στις τελικές δημοπρασίες θα είναι σήμερα όλο το… «ζουμί» της συνεδρίασης. Και αυτό γιατί από αύριο θα ισχύσουν οι αλλαγές στους δείκτες MSCI και σήμερα στο κλείσιμο τα funds που ακολουθούν τους δείκτες θα προχωρήσουν στις αλλαγές. Ήδη από χθες είδαμε αύξηση των συναλλαγών. Άρα για μία ακόμη φορά θα δούμε υψηλό τζίρο και σημειώνουμε πως η πιο σημαντική αλλαγή είναι η είσοδος της Τράπεζας Πειραιώς στον MSCI Greece Standard με παράλληλη έξοδο της Τέρνα Ενεργειακή.

Υπολογίζονται εισροές στην τραπεζική μετοχή κάπου 160 εκατ. δολάρια. Πλέον και με την είσοδο της Πειραιώς θα είναι και οι 4 συστημικές στον κορυφαίο δείκτη, κάτι που είχαμε να δούμε πολλά χρόνια. Παραμένουν 10 οι μετοχές και συγκεκριμένα μετά και την αλλαγή θα είναι οι μετοχές των Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Jumbo, Μυτιληναίος, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και Motor Oil. Η Ελλάδα έχει μπει πλέον για τα καλά στα μεγάλα «σαλόνια» και οι οίκοι παρακολουθούν ολοένα και περισσότερες μετοχές.


Μία ακόμη μετοχή έβαλε στο στόχαστρό της η JP Morgan, η οποία λίγες μέρες πριν είχε ξεχωρίσει την Ελλάδα μεταξύ των αναδυόμενων αγορών δίνοντας σύσταση overweight λόγω των ισχυρών μακροοικονομικών μεγεθών της χώρας. Ο οίκος ξεκίνησε την κάλυψη της μετοχής της ΔΕΗ δίνοντας σύσταση για απόδοση ανώτερη από αυτήν της αγοράς και τιμή στόχο τα 13,50 ευρώ, χαρακτηρίζοντας την επιχείρηση ως τη μεγαλύτερη ολοκληρωμένη ελληνική εταιρεία κοινής ωφέλειας. Η ΔΕΗ έχει ξεκινήσει το ταξίδι μετασχηματισμού το 2021 με επενδύσεις πάνω από 9 δισ. ευρώ την περίοδο 2022-26 που θα δώσει ανάπτυξη και βρέθηκε αντιμέτωπο στο ξεκίνημα με πολλές αντιξοότητες.

Όμως η ομαλοποίηση της αγοράς και το αποτέλεσμα των εκλογών έχουν δώσει άνοδο στη μετοχή 56% από την αρχή του έτους και ο οίκος βλέπει περαιτέρω περιθώρια ανόδου. Περιμένει λόγω της ανάπτυξης των ΑΠΕ στην Ελλάδα ότι η ΔΕΗ θα πετύχει μέση σταθμισμένη ετήσια αύξηση κερδών ανά μετοχή την περίοδο 2023-26 40%,  έναντι μόλις 5% των ομοειδών με επιπλέον περιθώριο ανόδου όταν κλείσει το deal εξαγοράς της Enel Romania αξίας 1,3 δισ. ευρώ, το οποίο δεν έχει συμπεριλάβει στις εκτιμήσεις της. Το πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών επίσης προσφέρει καλή σχέση κινδύνου/απόδοσης για τη μετοχή και χώρο για θετικούς καταλύτες. Η εξαγορά της ENEL θα μπορούσε να προσθέσει 1 έως 4 ευρώ στην τιμή στόχο, ανάλογα με τις μεταβλητές που τώρα είναι πολλές και δεν υπάρχουν αρκετές λεπτομέρειες κάνοντας την ορατότητα χαμηλή.   


Ισχυρή αντίδραση έβγαλε χθες η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή. Όσοι παρακολουθούν τον τίτλο, γνωρίζουν πως τα 16 ευρώ τα έχει επιβεβαιώσει αρκετές φορές στο παρελθόν. Το «στοίχημα» είναι άχαστο, λένε κάποιοι αναλυτές που την παρακολουθούν εδώ και χρόνια. Η μετοχή έχει μοιράσει άλλωστε μεγάλες συγκινήσεις στους μετόχους της. Πριν από 3 χρόνια ήταν στα 11 ευρώ και πρόσφατα είχε βρεθεί στα 21 ευρώ. Για πολλά χρόνια είναι στο προσκήνιο καθώς το στοίχημα των ΑΠΕ και της ενεργειακής μετάβασης, οι μεγάλοι επενδυτές το παίζουν μέσω της συγκεκριμένης εταιρείας. Μεγάλες επενδύσεις πραγματοποιεί και έχει εγκατεστημένη ισχύ πάνω από 1,1 GW, ενώ μαζί με τα έργα που βρίσκονται σε διάφορα στάδια κατασκευής ξεπερνάει τα 2 GW, Υπενθυμίζεται πως ο στόχος της διοίκησης για το 2025 είναι στα 3,3 GW.


Με μια τριπλή κίνηση ΑΜΚ, νέου δανείου αλλά και ομολογιακού που πρακτικά θα κινηθούν στο σύνολό τους στην περιοχή των 350 εκατ. ευρώ και αναμένεται να κατευθυνθούν στην αποπληρωμή του ομολογιακού δανείου ύψους 356 εκατ. ευρώ που έχει κουπόνι 5,25% και λήγει το Σεπτέμβριο του 2024, η Intralot προχωρά τον αναπτυξιακό της σχεδιασμό.

Κινήσεις που θα έχουν ολοκληρωθεί εντός του 2023 και θα έχουν ως αποτέλεσμα η Intralot να αναδιαρθρώσει τον δανεισμό της, να απελευθερώσει ταμειακές ροές και να βγει από την επιτήρηση. Η διοίκηση της Intralot σπεύδει στην αποπληρωμή του ομολογιακού των 356 εκατ. ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα  με στόχο να εκπέμψει θετικό σήμα στις αγορές για την πιστοληπτική της ικανότητα, ενώ μετά την αύξηση κεφαλαίου που θα κινηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των 110 - 120 εκατ. ευρώ η σχέση καθαρός δανεισμός προς κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) θα περιοριστεί στο 2,8x από 3,7% που αναμένεται ότι θα είναι με βάση τα αποτελέσματα εξαμήνου.

Η εταιρεία αναμένεται να ανακοινώσει αποτελέσματα με βάση τα οποία η αύξηση του EBITDA θα κυμανθεί στο 14%, ενώ ενισχυμένες θα είναι κατά 20% και οι ταμειακές της ροές.  Με βάση τα αποτελέσματα εξαμήνου, αλλά και τις δρομολογημένες κινήσεις μετά την έγκριση και της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, οι θεσμικοί αναμένεται να έχουν μια καλή εικόνα για την εταιρεία, ενώ σε πλήρη ισχύ φαίνεται ότι μπαίνει το σχέδιο εισαγωγής της INTRALOT Inc για την εισαγωγή στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Ωστόσο αυτό που αξίζει επίσης να επισημανθεί είναι ότι και για το δάνειο, όσο και για το ομόλογο, η Intralot μιλάει με ελληνικές τράπεζες, οι οποίες δείχνουν επί του πρακτέου ότι ο όμιλος χαίρει της εμπιστοσύνης τους, κάνοντας ουσιαστικά σαφές ότι το θετικό σήμα για την εταιρεία δεν έχει περάσει απαρατήρητο. 

Όσον αφορά στις ΗΠΑ , οι συνθήκες έχουν ωριμάσει και οι επαφές, με την συμβολή της αμερικανικής Standard General, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη με τα στελέχη της ελληνικής εταιρείας να ετοιμάζουν βαλίτσες στο επόμενο δεκαήμερο για την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Μένει να φανεί ο σχεδιασμός, αλλά και η σχέση μεταξύ της ελληνικής εισηγμένης με την αμερικανική όταν αυτή μπει στο χρηματιστήριο.


Σήμερα  κληρώνει για τις αυξήσεις στα διόδια με παραχωρησιούχους και Υπουργείο να βρίσκονται στα «χαρακώματα» έχοντας συμφωνήσει να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι για μια ακόμα σύσκεψη μεταξύ υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών και παραχωρησιούχων (Ολυμπία Οδός, Νέα και Κεντρική Οδός, Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου κ.α.).

Το προηγούμενο διάστημα είχε διαρρεύσει ότι οι παραχωρησιούχοι που διαχειρίζονται και εκμεταλλεύονται τους μεγάλους αυτοκινητόδρομους σχεδίαζαν σημαντικές ανατιμήσεις στα διόδια και στόχος της σημερινής σύσκεψης είναι οι δυο πλευρές να βρουν τη χρυσή τομή.

Οι ανατιμήσεις των παραχωρησιούχων αφορούσαν σε αύξηση 10% - 12% στα διόδια από την 1η Σεπτεμβρίου, κάτι που η κυβέρνηση δεν το ήθελε πιέζοντας την άλλη πλευρά να μην προχωρήσει σε αυξήσεις. Οι παραχωρησιούχοι από την άλλη έχουν βάσει των όρων των συμβάσεων δικαίωμα αναπροσαρμογής των τελών διέλευσης στο όριο του εκάστοτε ετήσιου πληθωρισμού, άρα στο τέλος του έτους πρέπει να έχουν εγκριθεί από το υπουργείο και νέες αυξήσεις, με βάση τον πληθωρισμό του φετινού Σεπτεμβρίου.

Οι προτάσεις που θα τεθούν στο τραπέζι εκτός από τη μείωση του ΦΠΑ στα διόδια από 24% σε 13% που έχει γίνει και πιο γνωστή, ουσιαστικά  θα κληθούν να μοιράσουν την επιβάρυνση των όποιων αυξήσεων μεταξύ του Δημοσίου, των εταιρειών και των χρηστών των αυτοκινητοδρόμων. 


Επιταχύνει τη διαδικασία υλοποίησης του στρατηγικού του σχεδιασμού ο όμιλος HelleniQ Energy, ο οποίος προβλέπει τουλάχιστον 1 GW εγκατεστημένης ισχύος που θα παράγεται από ΑΠΕ ως το 2025 και πάνω από 2 GW ως το 2030.

Μάλιστα στο πλαίσιο του στρατηγικού του σχεδιασμού ο όμιλος, μέσω της 100% θυγατρικής του HELLENiQ Renewables, προχώρησε στην υπογραφή  δεσμευτικής συμφωνίας με την Lightsource Renewable Energy Greece Holdings (UK) Limited για την απόκτηση χαρτοφυλακίου φωτοβολταϊκών πάρκων στην Κοζάνη, συνολικής ισχύος ως 180 MW. Τα έργα αναμένεται να ξεκινήσουν την εμπορική τους λειτουργία σταδιακά, από το πρώτο τρίμηνο του 2024 ως το γ΄ τρίμηνο του ίδιου έτους.

Η επίσπευση της διαδικασίας ανάπτυξης των έργων των ΑΠΕ, αποδίδεται, κυρίως στα αδύναμα, για το πρώτο εξάμηνο, περιθώρια διύλισης, τα οποία αναμένεται να οδηγήσουν σε υποχώρηση των φετινών, αντίστοιχων EBITDA στα 165 εκατ. ευρώ, κατά 59% πιο κάτω σε σχέση με το αντίστοιχο, περσινό διάστημα, όπως αναφέρουν αναλυτές.

Σημειώνεται ότι μόλις πριν δυο εβδομάδες, η HelleniQ Renewables συμμετείχε στην Ανταγωνιστική Διαδικασία Υποβολής Προσφορών στον πρώτο διαγωνισμό που διενεργήθηκε στην Ελλάδα για τη χορήγηση Επενδυτικής και Λειτουργικής Ενίσχυσης σε Σταθμούς Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΣΑΗΕ). Η επιτυχής συμμετοχή της στο διαγωνισμό της ΡΑΑΕΥ σηματοδοτεί την είσοδό της στον τομέα της αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, δραστηριότητας συμπληρωματικής στην παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ.


Τέσσερα είναι τα βασικά πλεονεκτήματα, σύμφωνα με την Morgan Stanley, που θα προκύψουν για τον όμιλο Μυτιληναίο, σε περίπτωση που ευοδωθεί η εξαγορά της εταιρείας Imerys Βωξίτες.

Ο μεγάλος χρηματοπιστωτικός και επενδυτικός οργανισμός, ο οποίος πρόσφατα προέβη και σε αναβάθμιση της τιμής - στόχου της Μυτιληναίος στα 45 ευρώ με upside 26%, προσδιορίζει ως πρώτο και βασικό πλεονέκτημα την καθετοποίηση της παραγωγής.

Στη συνέχεια ως δεύτερο πλεονέκτημα χαρακτηρίζει την υψηλή αυτάρκεια σε βωξίτη, αλουμίνα και αλουμίνιο, που είναι και προαπαιτούμενο της σχετικής ευρωπαϊκής νομοθεσίας περί «κρίσιμων πρώτων υλών» και υπογραμμίζει τη στρατηγική αξία του μεταλλεύματος εντός των ευρωπαϊκών συνόρων.

Ακόμη, ως τρίτο πλεονέκτημα θεωρεί την ενίσχυση των προοπτικών επέκτασης της παραγωγής αλουμίνας, και ως τέταρτο την ενίσχυση της δυναμικής εξόρυξης γαλλίου.

Μάλιστα, αναφέρθηκε και στα επενδυτικά σχέδια της εταιρείας όπως περιγράφηκαν κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του πρώτου εξαμήνου. Τα σχέδια αυτά έχουν στόχο  την εξόρυξη γαλλίου και την κάλυψη των αναγκών της Ευρώπης μετά την κίνηση της Κίνας να περιορίσει τις εξαγωγές. Το γάλλιο είναι ένα υποπροϊόν της επεξεργασίας βωξίτη κατά τη διάρκεια της παραγωγικής διαδικασίας αλουμίνας.

Μάλιστα, η Morgan Stanley θεωρεί ως πιθανή την επίτευξη σχετικής συμφωνίας με την Imerys, καθώς, όπως αναφέρει είναι μια μικρής κλίμακας συναλλαγή για την Μυτιληναίος. Παράλληλα θα της προσφέρει οικονομία κλίμακας, αλλά και βελτίωση των logistics.


Eνα είδος «ευλογίας» θα είναι η αναμενόμενη αναβάθμιση της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα από τους οίκους αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας. Θα σφραγίσει την επιστροφή της χώρας στη δημοσιονομική ομαλότητα, αναφέρει σε έκθεσή της η JP Morgan.

Η επενδυτική τράπεζα αναβάθμισε τη σύστασή της για την Ελλάδα από ουδέτερη σε «overweight» τον Ιούλιο, καθώς τα αποτελέσματα των εκλογών τον Μάιο και τον Ιούνιο «καθάρισαν» τον πολιτικό κίνδυνο, επιστρέφοντας τη Νέα Δημοκρατία στην κυβέρνηση με ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Μια δεύτερη εντολή για τη ΝΔ αποτελεί ισχυρή εγγύηση ότι η χώρα θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και τη συνετή πορεία στα δημοσιονομικά με αποτέλεσμα τη δυνατή ανάπτυξη της οικονομίας. Οι επενδύοντες στις αναδυόμενες αγορές παραμένουν με χαμηλή έκθεση στις ελληνικές μετοχές (underweight), επισημαίνει η JP Morgan, παρά το δυνατό φετινό ράλι της χρηματιστηριακής αγοράς.


Μέχρι το τέλος του 2023 θα έχει ξεκινήσει η διαγωνισμός για την έκδοση αδειών εξόρυξης μετάλλων κρίσιμων για την πράσινη μετάβαση αλλά και σπανίων γαιών στην Ινδία. Ο αρμόδιος υπουργός ανακοίνωσε χθες πως μέχρι τον Δεκέμβριο αναμένεται να δημοσιοποιηθούν οι όροι του διαγωνισμού και να δημοσιευθεί η πρόσκληση προς τους ενδιαφερόμενους επενδυτές.

Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργού, οι πλειοδοτικοί διαγωνισμοί αναμένεται να λάβουν χώρα στην αρχή της άνοιξης. Αναφερόμαστε σε διαγωνισμούς γιατί η ινδική κυβέρνηση ετοιμάζεται να χορηγήσει άδειες για εκμετάλλευση περίπου 100 κοιτασμάτων μετάλλων και ορυκτών ανά την χώρα. Τα κοιτάσματα αυτά είναι πλούσια σε διάφορα μεταλλεύματα, κυρίως όμως νικέλιο, λίθιο, κοβάλτιο και πλατίνα και κάποια από αυτά περιέχουν και σπάνιες γαίες.

Αυτή η κίνηση της ινδικής κυβέρνησης έχει σαν στόχο την εξασφάλιση αρκετών ποσοτήτων από μέταλλα και ορυκτά που είναι απαραίτητα στην βιομηχανία μπαταριών και την βιομηχανία κατασκευής ηλεκτρικών αυτοκινήτων, καθώς η χώρα δεν θέλει να μείνει πίσω στον παγκόσμιο αγώνα δρόμου που έχει ξεκινήσει εδώ και μερικά χρόνια. Για τον σκοπό αυτό, το ινδικό κοινοβούλιο  τροποποίησε πολύ πρόσφατα την σχετική νομοθεσία τον περασμένο Ιούλιο, δίνοντας σε ιδιωτικές επιχειρήσεις το δικαίωμα εκμετάλλευσης κοιτασμάτων για ορισμένα ορυκτά και μέταλλα.

Σε αυτά περιλαμβάνονται ορυκτά που έχουν σημαντική περιεκτικότητα σε λίθιο ή τιτάνιο, καθώς και το βηρύλλιο, το ζιρκόνιο, το νιόβιο και το ταντάλιο. Η κυβέρνηση ενδιαφέρεται να δημιουργήσει σημαντικά αποθέματα από τα μέταλλα και τα ορυκτά που είναι απαραίτητα για την πράσινη μετάβαση και έτσι αποφάσισε να βοηθήσει οικονομικά τις επιχειρήσεις που θα αναλάβουν την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων και να τους δώσει κίνητρο για να προχωρήσουν  γρήγορα στις σχετικές εργασίες.

 Όπως διαβάζουμε στο Bloomberg, το ινδικό δημόσιο σχεδιάζει να επιδοτήσει τις επιχειρήσεις αυτές με το μισό κόστος των επενδύσεων για τις εργασίες εξερεύνησης στις περιοχές των κοιτασμάτων. Με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση ελπίζει πως τα ορυχεία που θα δημιουργηθούν στις περιοχές των κοιτασμάτων θα τεθούν σε λειτουργία σχετικά σύντομα, σε κάθε περίπτωση όχι πολύ αργότερα από τα τρία χρόνια που υπολογίζουν στελέχη των επιχειρήσεων που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στον σχετικό διαγωνισμό.

Τα κοιτάσματα που αναμένεται να συγκεντρώσουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον στον διαγωνισμό βρίσκονται στις περιοχές του Κασμίρ και του Τζάμου, όπως και στην πολιτεία της Καρνατάκα, καθώς υπάρχουν σημαντικές ελπίδες πως είναι πλούσια σε λίθιο. Οι προσπάθειες της Ινδίας να εξασφαλίσει επάρκεια σε αυτά τα κρίσιμα υλικά δεν σταματούν εκεί. Εταιρείες υπό κρατικό έλεγχο κινούνται δραστήρια σε όλο τον κόσμο προσπαθώντας να εξασφαλίσουν πρόσβαση σε ορυχεία ή κοιτάσματα και μία νέα επιχείρηση, η οποία είναι έχει δημιουργηθεί από τρεις κρατικές εταιρείες έχει επικεντρώσει το ενδιαφέρον της στην Αυστραλία και την Νότια Αμερική. Αν μη τι άλλο, μπορούμε να πούμε με σιγουριά πως η Ινδία δεν κάθεται με σταυρωμένα χέρια.

 

 

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.