Η Παγκρήτια άλλαξε σελίδα, η Εθνική ξεχώρισε, η ΔΕΗ φέρνει επενδυτές και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ικανοποίησε την αγορά

Η νέα εποχή για την Παγκρήτια Τράπεζα έχει ξεκινήσει και πλέον διαμορφώνεται μια νέα «δυνατή» τράπεζα.  Η διοίκηση με τις κινήσεις που έχει κάνει, κατάφερε το 2022 κέρδη προ φόρων 5,3 εκατ. ευρώ και μάλιστα με αυξημένες χορηγήσεις 4,4% με αποτελέσμα το χαρτοφυλάκιο των δανείων να αυξηθεί στο τέλος της χρήσης στα 1,8 δισ. ευρώ, με τις καταθέσεις να φθάνουν τα 1,6 δισ. ευρώ και το δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στα 14,092% (έναντι εποπτικού δείκτη στο 10,32%).  Εντυπωσιακό επίσης το μέγεθος των ιδίων κεφαλαίων, τα οποία ανήλθαν σε 182,7 εκατ. ευρώ το 2022.

Η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου δίνει ώθηση στην τράπεζα, ενώ η Παγκρήτια μετασχηματίζει το λειτουργικό μοντέλο μετά και την απόλυτα επιτυχημένη απορρόφηση των εργασιών της HSBC και τη συμφωνία συγχώνευσης με τη Συνεταιριστική Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο CEO της τράπεζας, Αντώνης Βαρθολομαίος, στη χθεσινή Γενική Συνέλευση ευχαρίστησε τα στελέχη της Παγκρήτιας και της HSBC για την επιτυχία της συγχώνευσης, το στρατηγικό επενδυτή της Τράπεζας, τη Thrivest Holding και την ΤτΕ για την εμπιστοσύνη και την άριστη συνεργασία που υπήρξε από την αρχή της συμφωνίας τον Ιανουάριο του 2022.

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας αντικατοπτρίζει την εμπιστοσύνη των μετόχων στον Αντώνη Βαρθολομαίο, καθώς επίσης και τη νέα εποχή για την τράπεζα με ικανά και έμπειρα στελέχη.


Με καλύτερο επιτόκιο δανείστηκε η Εθνική Τράπεζα 500 εκατ. ευρώ. Δε βλέπουμε πλέον διψήφια ποσοστά. Η νέα έκδοση Tier 2 ομολόγου της τράπεζας έφερε προσφορές σχεδόν τριπλάσιες (1,4 δισ. ευρώ) και το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 8%. Η αναβάθμιση έχει παίξει το ρόλο της, ενώ παράλληλα και οι θεσμικοί που τοποθετήθηκαν θα έχουν μία πολύ καλή απόδοση.

Υπενθυμίζεται πως το ομόλογο έχει διάρκεια 10 έτη και ένα τρίμηνο και μπορεί να ανακληθεί μετά από 5 χρόνια και ένα τρίμηνο. Η εξέλιξη αυτή θα οδηγήσει και τις άλλες συστημικές σε αντίστοιχες κινήσεις. Υπενθυμίζεται πως η Moody’s έχει δώσει επενδυτική βαθμίδα στην Εθνική, εκτιμώνας ότι έχει πολύ ισχυρούς κεφαλαιακούς δείκτες, αφού ξεχώρισε στα πρόσφατα πανευρωπαϊκά stress tests λαμβάνοντας την πέμπτη θέση. 


«Δυνατή» κίνηση χθες από τη μετοχή της ΔΕΗ και παρά το ευμετάβλητο χρηματιστηριακό περιβάλλον, ο τίτλος συμπεριφέρεται αρκετά καλά διατηρώντας την επαφή με τα 10 ευρώ. Προφανώς και αυτό έχει να κάνει με τις προσδοκίες των επενδυτών από μία σειρά θεμάτων που περιμένουν από την επιχείρηση.

Από τη μία αναμένεται η ολοκλήρωση της εξαγοράς της Enel Romania, η οποία όπως έχουμε ξαναγράψει θα δώσει ώθηση στα EBITDA του ομίλου κατά 300 εκατ. ευρώ το χρόνο, αλλά και από το θέμα της πώλησης της Κωτσόβολος, αφού η ΔΕΗ έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον. Επιπλέον, τρέχουν και οι επενδύσεις στις ΑΠΕ, τα αποτελέσματα ήταν καλά και δείχνουν πως είναι στο σωστό δρόμο η διοίκηση για την επίτευξη του στόχου του 1,1 δισ. ευρώ EBITDA. 


Ικανοποιημένοι εμφανίζονται οι αναλυτές για τα αποτελέσματα εξαμήνου της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και σημειώνουν το ανεκτέλεστο των 5,7 δισ. ευρώ, το διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο συμμετοχών, που αντιστάθμισε την υποχώρηση του κλάδου των ΑΠΕ, αλλά και την μόχλευση του ομίλου. Η NBG Securities σχολιάζει πως θα έρθουν κι άλλα θετικά αποτελέσματα, καθώς υπάρχει ένα σημαντικός αριθμός από έργα και επενδύσεις που προς το παρόν είναι σε φάση υλοποίησης και αναμένεται να ενισχύσουν σημαντικά τα έσοδα και την κερδοφορία μακροπρόθεσμα.

Η Piraeus Securities αναφέρει πως οι βελτιωμένες επιδόσεις της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στις δραστηριότητες κατασκευών και παραχωρήσεων, καθώς και στον τομέα της λιανικής πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας υπεραντιστάθμισαν τη μεταβλητότητα στην παραγωγή από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (αναμένεται ανάκαμψη στο 2ο εξάμηνο του '23 λόγω των καλύτερων συνθηκών ανέμου και της πλήρους εμπορικής λειτουργίας του αιολικού πάρκου Καφηρέα 330 MW) και την ομαλοποίηση στην παραγωγή θερμικής ενέργειας, αναδεικνύοντας τα οφέλη της διαφοροποίησης του επιχειρηματικού μοντέλου.

Το πιο σημαντικό είναι ότι ο όμιλος διατηρεί έναν ισχυρό ισολογισμό και προχωρά το επενδυτικό του πρόγραμμα, το οποίο ενισχύθηκε πρόσφατα στον τομέα των παραχωρήσεων με την ανάθεση της Αττικής Οδού. Η χρηματιστηριακή πιστεύει ότι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αποτελεί μια ελκυστική επένδυση στο ευνοϊκό μακροοικονομικό περιβάλλον της Ελλάδας και επαναλαμβάνει τη σύσταση «outperform» με τιμή-στόχο τα 21,10 ευρώ/μετοχή.


Αν πρέπει να μιλήσουμε για τη διαμόρφωση νέων παιχτών και ομίλων στο Χρηματιστήριο, με δυνατότητα μόχλευσης, καλό ισολογισμό, μειωμένο ρίσκο και ισχυρούς μετόχους τότε πρέπει να αναφερθούμε στην IDEAL Holdings.

Εταιρεία που υπό τον Λάμπρο Παπακωνσταντίνου τα τελευταία δύο χρόνια έχει επιδοθεί σε ένα «κρεσέντο» εξαγορών χτίζοντας μια εισηγμένη που έχει τρεις πυλώνες δραστηριοποίησης με κύκλο εργασιών στα 400 εκατ. ευρώ, EBITDA άνω των €50 εκατ. και καθαρά κέρδη πάνω από €30 εκατ. για το 2023. Νούμερα που την τοποθετούν στις 25 μεγαλύτερες εισηγμένες (εξαιρουμένων των τραπεζών) με βάση τον κύκλο εργασιών και την κερδοφορία.

Μια εισηγμένη η οποία έχει πετύχει τη διασπορά κινδύνου έχοντας δραστηριότητα στη βιομηχανία, στην πληροφορική και στο λιανικό εμπόριο, ελαχιστοποιώντας έτσι το ρίσκο.

Την ίδια ώρα διαθέτει ισχυρή μετοχική σύνθεση και έναν ισολογισμό με δανεισμό σε χαμηλά επίπεδα που δίνει δυνατότητες περαιτέρω μόχλευσης για επιχειρηματικές κινήσεις. Κινήσεις που στην περίπτωση της IDEAL, με βάση τα έως σήμερα πεπραγμένα, σημαίνουν νέες εξαγορές και καταγραφή υπεραξιών, οι οποίες επιστρέφονται στους μετόχους ήδη υπό τη μορφή  «γενναίου» μερίσματος.

Υπό τα παραπάνω είναι σαφές ότι ένας νέος δυνατός επιχειρηματικός όμιλος έχει ήδη δημιουργηθεί και μεγεθύνεται και το report της Eurobank Equities, για την IDEAL Holdings, που θέτει ως βασική δίκαιη τιμή για τη μετοχή την περιοχή των 7,9 ευρώ και σε ένα εύρος μεταξύ 7,2 και 8,7 ευρώ ανά μετοχή ή από 40% έως 70% υψηλότερα από την τρέχουσα τιμή των 5,15 ευρώ στο ταμπλό του ΧΑ, μόνο κεραυνός εν αιθρία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί.

Η χρηματιστηριακή σημειώνει δε ότι «η IDEAL έχει αποδώσει πάνω από 40% φέτος, αλλά έχει αλλάξει ελάχιστα μετά την εξαγορά της ADS που τη μετασχηματίζει. Με δείκτη αποτίμησης 5,5 φορές σε όρους EV/EBITDAaL, η μετοχή διαπραγματεύεται με έκπτωση πάνω από 25% έναντι των ομοειδών εταιρειών, και δεδομένης της διψήφιας αύξησης των κερδών, των επιλογών για εξαγορές και συγχωνεύσεις και του πεδίου επιστροφής μετρητών», καταλήγει σε μια ενδεικτική βασική δίκαιη αξία κοντά στα 7,9 ευρώ.


Προφανώς και όταν μία εισηγμένη έχει αποτίμηση 500 εκατ. ευρώ, δεν είναι και το καλύτερο να βλέπεις να πηγαίνει στο -30% και μετά στο +20% και ξανά στο -20%. Προφανώς και η εμπορευσιμότητα θα έπρεπε να είναι καλύτερη. Η υπόθεση με το stock option και ότι δεν το συμπεριέλαβε ως όφειλε στον ισολογισμό της η Epsilon Net, όχι μόνο προκάλεσε την πτώση και την αύξηση της μεταβλητότητας, δημιούργησε ανησυχίες στους επενδυτές συνολικά για την αγορά μας.

Νωπές άλλωστε οι μνήμες του παρελθόντος. Οφείλουν να είναι όλοι πιο προσεκτικοί. Η εταιρεία δημοσίευσε χθες εξάμηνο και βοήθησε στην αντίδραση της μετοχής. Ο τζίρος διατηρεί ένα σημαντικό growth της τάξης του 35% και τα καθαρά κέρδη βελτιώθηκαν στα 7,6 εκατ. ευρώ από 2,5 εκατ. ευρώ μετά και την εφαρμογή της επίδρασης του stock option. Βέβαια για μία αποτίμηση της τάξης του μισού δισ. ευρώ, ίσως τα κέρδη να είναι λίγο χαμηλά. 


Το πρώτο κατάστημα σούπερ - μάρκετ που θα ανοίξει στο Άγιο Όρος αναμένεται να εγκαινιάσει η αλυσίδα ΑΒ Βασιλόπουλος ως το τέλος του 2023. Το κατάστημα θα βρίσκεται στις Καρυές και θα διαθέτει κωδικολόγιο που θα είναι προσαρμοσμένο  με έμφαση και σε τοπικά προϊόντα.

Η λειτουργία του συγκεκριμένου καταστήματος και άλλων πέντε περιλαμβάνεται στο φετινό επενδυτικό πρόγραμμα, ύψους 64,5 εκατ.ευρώ που έχει καταρτίσει η ΑΒ Βασιλόπουλος. Συγκεκριμένα, προβλέπεται εκτός του καταστήματος του Αγίου Όρους και η λειτουργία άλλων πέντε εταιρικών καταστημάτων, από τα οποία τα τέσσερα έχουν, ήδη τεθεί σε λειτουργία, ενώ μέσα στον ερχόμενο Νοέμβριο αναμένεται η λειτουργία του νέου εταιρικού καταστήματος στο Μαρούσι, επιφανείας 3.000 τετραγωνικών μέτρων.

Η εταιρεία στην τριετία «τρέχει» ένα συνολικό επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 181 εκατ. ευρώ, το οποίο βασίζεται σε τρεις άξονες. Ο ένας είναι η επέκταση με εταιρικά καταστήματα και μάλιστα σε νέες περιοχές, όπως αυτό του Αγίου Όρους, ο δεύτερος είναι η τιμολογιακή πολιτική και ο τρίτος η ανάπτυξη του private label το οποίο διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη «μάχη» κατά του πληθωρισμού.

Θετικό είναι και το guidance της αλυσίδας, καθώς προβλέπεται ότι η χρήση 2023 θα είναι κερδοφόρα, έναντι της ζημιογόνου χρήσης του 2022, παρά την οριακή αύξηση του τζίρου στα 1,98 δισ.ευρώ. Ήδη στο εννεάμηνο η ΑΒ Βασιλόπουλος παρουσιάζει κερδοφορία, η οποία εκτός από την πολιτική τιμών αποδίδεται και στην ποικιλία των προϊόντων, αλλά και τη σωστή εξυπηρέτηση των καταναλωτών.


Οι επενδύσεις που πραγματοποίησε και εξακολουθεί να πραγματοποιεί ο όμιλος πληροφορικής Profile, έχουν αρχίσει να αποδίδουν, καθώς η εταιρεία βελτίωσε τον κύκλο εργασιών της για το πρώτο εξαμηνο του 2023 κατά 23%, στα 12,5 εκατ.ευρώ έναντι 10,2 εκατ.ευρώ του αντίστοιχου περσινού διαστήματος.

Σημαντική ακόμη είναι και η πορεία των EBITDA, τα οποία αυξήθηκαν κατά 17% έναντι του πρώτου εξαμήνου του 2022, αλλά και της καθαρής μετά φόρων κερδοφορίας που αυξήθηκε κατά 43%.

Στο πλαίσιο των επενδύσεων σε καινοτόμες λύσεις, η Profile στο πρώτο εξάμηνο παρουσίασε την αναβαθμισμένη έκδοση του Centevo Suite. Πρόκειται για μια πλατφόρμα με στόχο την κάλυψη των εξελισσόμενων αναγκών της αγοράς Asset Management & Funds Administration, κυρίως στην ευρύτερη περιοχή της Σκανδιναβίας, που ενσωματώνει προηγμένη λειτουργικότητα και μια σειρά νέων δυνατοτήτων σε cloud υποδομές.

Ακόμη, ανακοινώθηκε η στρατηγική συνεργασία με την Amazon Web Services (AWS), κορυφαίο παγκόσμιο πάροχο υπηρεσιών cloud, μέσω της οποίας προσφέρονται οι λύσεις του Ομίλου ως Software-as-a-Service (SaaS).

Σε ό,τι αφορά τις συμβάσεις  που έχει αναλάβει η εταιρεία στον τομέα του Δημοσίου, σε διαδικασία υλοποίησης βρίσκονται τα έργα με την ΑΑΔΕ, το Οικονομικό Επιμελητήριο, το ΤΕΚΑ , το Υπουργείο Εργασίας, το Μετοχικό Ταμείο Στρατού, το Κτηματολόγιο, το Υπουργείο Εσωτερικών, το Υπουργείο Δικαιοσύνης, το Υπουργείο Ενέργειας, το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Παράλληλα, αναμένονται και νέα έργα...


H άνοδος των αποδόσεων στα μακροπρόθεσμα ομόλογα δημιουργούν αναταράξεις στα χρηματιστήρια και ενισχύουν το αμερικανικό δολάριο σε υψηλό 10μήνου, εντείνοντας το «στρες» στις αγορές. Οι αποδόσεις στα κρατικά αμερικανικά ομόλογα έφτασαν σε υψηλό που είχαμε να δούμε από τη χρηματοοικονομική κρίση του 2007-08, καθώς επικρατούν ανησυχίες οτι τα επιτόκια θα κρατηθούν υψηλά για παρατεταμένο διάστημα για να υποχωρήσει ο πληθωρσιμός προς το στόχο του 2%.

Η απόδοση στα 10ετή ομόλογα ΗΠΑ ανέβηκε στο 4,56%, υψηλό 16ετίας, με τις αποδόσεις στα ομόλογα της ευρωζώνης να διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα επίσης. Η απόδοση στο 10ετές γερμανικό, που είναι ομόλογο αναφοράς, αυξήθηκε στο 2,81%, υψηλό 12ετίας.

Χθες οι μετοχές στην Ευρώπη υποχωρούσαν για τέταρτη συνεχή ημέρα με τον δείκτη All Country World της MSCI να οδεύει προς το πιο μεγάλο σερί απωλειών της τελευταίας δεκαετίας. Πίσω απ' όλα αυτά βρίσκεται η απειλή σφιχτής νομισματικής πολιτικής. Ηδη, έχει αρχίσει να «σβήνει» μερικά από τα μεγαλύτερα χρηματιστηριακά κέρδη φέτος, ιδιαίτερα στις μετοχές του κλάδου της τεχνολογίας, καθώς τα μελλοντικά κέρδη των επιχειρήσεων προεξοφλούνται με υψηλότερα επιτόκια. Αυτό εξηγεί και την αύξηση των θέσεων short στο δείκτη Nasdaq 100.


Το 2001 ο Jim O’ Neill, τότε στέλεχος της Goldman Sachs, εμπνεύστηκε το περίφημο πλέον ακρωνύμιο BRIC, από τα αρχικά των τεσσάρων χωρών, Βραζιλίας, Ρωσίας, Ινδίας και Κίνας, προβλέποντας πως η ισχυρή οικονομική ανάπτυξη αυτών των χωρών θα μεγάλωνε τις οικονομίες τους τόσο πολύ που κάποια στιγμή το συνολικό μέγεθος τους θα ξεπερνούσε αυτό των χωρών της G7 (ΗΠΑ, Καναδάς, Ιαπωνία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία). Μετά από 22 χρόνια, ο Άγγλος αναλυτής δικαιώθηκε, καθώς τον Αύγουστο ανακοινώθηκε κατά την διάρκεια της συνόδου των BRICS (οι BRIC με την προσθήκη της Νότιας Αφρικής) πως το μερίδιο τους στο παγκόσμιο ΑΕΠ ξεπέρασε αυτό των χωρών της ομάδας G7.

Αυτό βέβαια δεν είναι τόσο σημαντικό όσο η ξεκάθαρη απόφαση αυτών των χωρών να κινηθούν εντελώς αυτόνομα σε γεωπολιτικό και οικονομικό επίπεδο, αμφισβητώντας την αμερικανική ηγεμονία και την παντοδυναμία του δολαρίου. Ο Edward Price προέρχεται και αυτός από το Ηνωμένο Βασίλειο, όπως και ο O’ Neill, και είναι ανώτατο στέλεχος της Ergo, μίας διεθνούς εταιρείας που ειδικεύεται στην σε βάθος ανάλυση γεωπολιτικών ζητημάτων και στην πρόγνωση της εξέλιξής τους, ενώ ταυτόχρονα παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες. Σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε στο Barron’s, μας καλεί να ξεχάσουμε τις χώρες της ομάδας BRICS και να εστιάσουμε την προσοχή μας σε μία νέα ομάδα, την οποία έχουν ανάγκη οι ΗΠΑ και ο δυτικός κόσμος. Αυτή η ομάδα αποτελείται από τέσσερις χώρες και περιγράφεται από το ακρωνύμιο VIPS.

Τα μέλη της είναι το Βιετνάμ (V), η Ινδία (Ι), οι Φιλιππίνες (P) και η Σαουδική Αραβία (S). Εκτός από τις Φιλιππίνες, οι υπόλοιπες χώρες δεν μπορούν να θεωρηθούν σύμμαχοι των ΗΠΑ, η δε Ινδία είναι ήδη μέλος της «αντίπαλης» ομάδας. Ο Price υποστηρίζει πως οι ΗΠΑ και οι υπόλοιπες δυτικές χώρες πρέπει να βρουν τρόπο να δελεάσουν αυτές τις τέσσερις χώρες ώστε τουλάχιστον να μην συνταχθούν με τους εχθρούς των ΗΠΑ, δηλαδή κυρίως την Ρωσία και την Κίνα. Παρά το γεγονός πως το Βιετνάμ είναι κομμουνιστική χώρα όπως η Κίνα, ο Price εκτιμά πως πενήντα χρόνια μετά την λήξη του πολέμου του Βιετνάμ και την ταπεινωτική αμερικανική αποχώρηση, η πραγματική απειλή για αυτή την χώρα είναι η Κίνα. Αυτό σημαίνει πως οι ΗΠΑ και το Βιετνάμ έχουν κοινά συμφέροντα.

Σχετικά με την Ινδία, υποστηρίζει πως είναι η χώρα που όλοι θα ήθελαν να έχουν σύμμαχο τον 21ο αιώνα.  Ο Price εκτιμά πως οι ΗΠΑ και οι δυτικοί σύμμαχοι πρέπει να προσπαθήσουν να εκμεταλλευθούν την γνωστή αντιπαλότητά της με την Κίνα και να την φέρουν προς το μέρος τους. Για τις Φιλιππίνες, οι οποίες μέχρι μερικά χρόνια ήταν ξεκάθαρος σύμμαχος των ΗΠΑ, υποστηρίζει πως η γεωπολιτική της θέση την κάνει εξαιρετικά απαραίτητη, κάτι που σημαίνει πως οι ΗΠΑ θα πρέπει να ξαναζωντανέψουν την παραδοσιακή αυτή συμμαχία.

Όσο για τη Σαουδική Αραβία, πιθανολογεί πως οι ΗΠΑ θα πρέπει να δώσουν στην χώρα κάποια από τα πράγματα που ζητά στον αμυντικό τομέα προκειμένου να διασφαλίσουν την συνεργασία της, δεδομένης της τεράστιας σημασίας της στον ενεργειακό τομέα. Πολύ δύσκολο να προβλέψουμε αν το νέο ακρωνύμιο θα γίνει διάσημο όπως το BRIC, πρέπει να ομολογήσουμε όμως πως ο Price διαθέτει δημιουργική φαντασία.

 

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.