Η ψύχραιμη αντίδραση του ΧΑ, (πολύ) κοντά στο super deal της ΤΕΝΕΡΓ, η επέκταση Στάσση στο εξωτερικό, οι μέτοχοι στο ταμείο, οι τράπεζες ξεχωρίζουν, ο ΟΠΑΠ έβγαλε άμυνες, ο ΟΤΕ κράτησε, το ευρώ βυθίστηκε και η πυρηνική στροφή της Ιαπωνίας

Εξαιρετικά ψύχραιμη η συμπεριφορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών και αποδεικνύει, άλλη μία φορά πως τα πράγματα δεν είναι όπως παλιά. Η άνοδος της ακροδεξιάς και οι πρόωρες εκλογές στη Γαλλία, ταρακούνησαν τις αγορές και κυρίως τον CAC 40. Όπως ήταν λογικό ακολούθησε και η δική μας αγορά, αλλά έβγαλε και πάλι δυνατές άμυνες και κατάφερε παρά το αρνητικό πρόσημο των αγορών της Ευρώπης, να γυρίσει το δικό της σε θετικό και να κλείσει με οριακή άνοδο ενώ είχε βρεθεί να χάνει έως και 1,20%.

Οι τράπεζες έδειξαν και πάλι χαρακτήρα, αλλά και μετοχές που είναι γνωστές για την… άμυνα που παίζουν όπως ΟΤΕ και ΟΠΑΠ. Η αγορά μας έχει όλες τις δυνατότητες, αν δεν επιβαρυνθεί επιπλέον το κλίμα έξω να κοιτάξει ξανά προς νέα υψηλά, σύμφωνα με όσα μας δείχνει και η τεχνική ανάλυση. Έχει επίσης στήριξη από καλά αποτελέσματα και καλές προοπτικές κερδοφορίας σύμφωνα με όσα έχουν πει οι διοικήσεις των εταιρειών.


Εκ των μετοχών που ξεχώρισαν χθες ήταν οι τράπεζες. Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, η πορεία των γαλλικών τραπεζών ήταν έντονα πτωτική και παρέσυρε και τις δικές μας. Όμως οι δικές μας δεν έχουν την υπεραπόδοση των ξένων και επιπλέον διατηρούν και σημαντικό discount έναντι των άλλων ευρωπαϊκών.

Έτσι η χθεσινή διόρθωση αποτέλεσε για κάποιους «τολμηρούς» ευκαιρία, καθώς στο άνοιγμα της αγοράς και με δεδομένο το κακό κλίμα στο εξωτερικό, μπήκαν και «σκούπιζαν». Πριν ολοκληρωθεί η συνεδρίαση είχαν επιβεβαιωθεί για την κίνησή τους και είχαν ανταμειφθεί. Ο τραπεζικός δείκτης από το -2,11% γύρισε θετικός και έκλεισε με άνοδο 1,22%, με την Eurobank να δείχνει πρώτη το δρόμο και την Πειραιώς να ακολουθεί. Η πρώτη προσφέρει δυνατή μερισματική απόδοση και η δεύτερη αναθεώρησε προς τα πάνω τους στόχους της. Καλά όμως πήγε και η Εθνική και στο τέλος πέρασε και η Alpha Bank στο συν.


Φαίνεται πως πλέον είναι πολύ κοντά ένα deal που περιμένει καιρό η αγορά να ανακοινωθεί. Πρόκειται για την πώληση της Τέρνα Ενεργειακή στην κρατική εταιρεία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Masdar. Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα πουλήσει το ποσοστό της πέριξ των 20 ευρώ ανά μετοχή, μαζί με άλλους μετόχους και φυσικά θα ακολουθήσει δημόσια πρόταση. Θα απελευθερωθούν κεφάλαια 1 δισ. ευρώ τα οποία στη συντριπτική τους πλειονότητα θα ξαναεπενδυθούν στην αγορά μας και κυρίως στα βαριά χαρτιά του Ελληνικού Χρηματιστηρίου.

Για όσους αναρωτιούνται γιατί καθυστέρησε τόσο αυτό το deal θα πρέπει να γνωρίζουν πως υπάρχουν πολλές και σημαντικές λεπτομέρειες που πρέπει να τακτοποιηθούν και από τις δύο πλευρές, ώστε να διασφαλιστούν τα συμφέροντα των μετόχων.  Δεν είναι ένα μικρό deal που κλείνει σε λίγες μέρες. Εδώ και οι δύο πλευρές θα θέλουν να διασφαλίσουν τα συμφέροντά τους και ο τομέας των ΑΠΕ έχει μέλλον τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. 


Στο σημαντικό ρόλο των διασυνδέσεων αναφέρθηκε ο CEO της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, μιλώντας στο podcast Redefining Energy της Eurelectric, ενώ παράλληλα τόνισε την ανάγκη ώθησης νέων ηλεκτρικών διασυνδέσεων από την νέα Κομισιόν, καθώς, όπως επεσήμανε υπάρχουν πολλές προσδοκίες και για τη Βόρεια Αφρική.

Ακόμη, χαρακτήρισε τη ψηφιοποίηση ως ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο για την καλύτερη διαχείριση της ηλεκτρικής ενέργειας. Όπως είπε, «αναπτύσσουμε το δίκτυο οπτικών ινών, όπως και διεθνές καλώδιο με τη Σ. Αραβία. Προχωρούμε με το νέο κέντρο δεδομένων στην Αθήνα και στην όλη προσπάθεια σημαντικός είναι ο ρόλος της Τεχνητής Νοημοσύνης».

Παράλληλα, θεωρεί σημαντική τη γεωγραφική διαφοροποίηση και στη σημασία των διασυνδέσεων, καθώς, όπως είπε, η Ελλάδα, ήταν καθαρά εισαγωγική χώρα στον ηλεκτρισμό, άρα είχε νόημα η ΔΕΗ να αποκτήσει φυσική παρουσία στις άλλες χώρες. «Καταφέραμε να αποκτήσουμε τις δραστηριότητες της Εnel στη Ρουμανία έναντι πολύ καλής αποτίμησης», πρόσθεσε. Στη Ρουμανία, όπως είπε, υπάρχει ζήτηση, ενώ δρομολογούνται νέες ΑΠΕ 1,5 GW, και έως 1GW σε άλλες χώρες, όπως η Βουλγαρία. Σε ό,τι αφορά άλλες χώρες ο  κ. Στάσσης διευκρίνισε ότι ένα φωτοβολταϊκό σε μια μακρινή χώρα, όπως π.χ. η Βρετανία δεν θα είχε νόημα γιατί δεν υπάρχουν συνέργειες δίχως τις διασυνδέσεις.


Κρατήστε μερικές σημειώσεις γιατί έρχονται αρκετές αποκοπές μερισμάτων τις επόμενες συνεδριάσεις, για να μη χάσετε κάποια. Η BriQ Properties στις 12/6 κόβει 0,1045 ευρώ, η Noval στις 19/6 0,025 ευρώ, η ΔΕΗ στις 22/6 0,25 ευρώ, ο ΟΠΑΠ στις 25/6 δίνει επιστροφή κεφαλαίου 0,25 ευρώ και την ίδια μέρα η ΕΧΑΕ δίνει μέρισμα 0,24 ευρώ, η Intercontinental International 2,21 ευρώ η Cenergy μέρισμα 0,08 ευρώ, η Intracom 0,12 ευρώ, η Quest 0,22 ευρώ, η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ μέρισμα 0,04 ευρώ, η Viohalco 0,12 ευρώ, η Τιτάν 0,85 ευρώ και η Optima Bank 0,44 ευρώ ανά μετοχή πάντα. Η Fourlis στις 26/6 θα δώσει 0,12 ευρώ και την ίδια μέρα η Motor Oil 1,40 ευρώ.


Οι αυξήσεις των μισθών και του βιοτικού επιπέδου αλλά και η αγορά εργασίας είναι οι βασικές προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι οικονομίες της Ελλάδας, Ισπανίας και Πορτογαλίας, οι οποίες αν και κλονίστηκαν από την κρίση και έχασαν το 25% του ΑΕΠ τους, εν τούτοις σήμερα υπεραποδίδουν.

Όπως ανέφερε το Bloomberg, η  Ισπανία και η  Ελλάδα αναμένεται να εμφανίσουν ανάπτυξη άνω του 2% φέτος, έναντι μόλις 0,8% για την  Ευρωζώνη, ενώ η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, εκτιμάται ότι θα αναπτυχθεί οριακά.

Βέβαια, τα σημάδια της οικονομικής ύφεσης παραμένουν, ιδιαίτερα στην αγορά εργασίας, ενώ η προσπάθεια αποκατάστασης της φήμης για τις χώρες αυτές συνεχίζεται, σύμφωνα με το Bloomberg. Η περίοδος της κρίσης καθιέρωσε την άποψη ότι η Νότια Ευρώπη είναι ανεύθυνη, και αντιπαραγωγική, και κρατά τη θέση της στο ευρώ μόνο χάρη στα χρήματα που παίρνει από τις πλουσιότερες χώρες της Βόρειας Ευρώπης.

Και οι τρείς χώρες αγωνίζονται για να αποδείξουν το αντίθετο, αλλάζοντας την εικόνα ως ένα βαθμό με τις κυβερνήσεις, τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά να ελπίζουν ότι η νέα δυναμική των οικονομιών της κρίσης θα έχει συνέχεια.

Σε ένα βαθμό, ώθηση στην ανάπτυξη δίνει ο τουρισμός, με την αύξηση των επισκεπτών μετά την πανδημία, αλλά αυτός δεν είναι ο μοναδικός παράγοντας. Καταγράφεται και μια πολύχρονη επιχείρηση εξυγίανσης, που έχει θέσει αυτές τις οικονομίες σε πιο στέρεες βάσεις.


To ευρώ έπεσε σε χαμηλό ενός μήνα μετά την απόφαση του Γάλλου προέδρου Emmanuel Macron να κηρύξει βουλευτικές εκλογές λόγω της μεγάλης ήττας που υπέστη το κόμμα του στις ευρωπαικές εκλογές. Μαζί με το ευρώ χτυπήθηκαν οι μετοχές και τα γαλλικά ομόλογα την Δευτέρα. Η ισοτιμία του ευρώ υποχώρησε στα $1,0764 και ο δείκτης των γαλλικών blue chip μετοχών έχανε 2%. Με απώλειες άνω του 6% οι μετοχές της BNP Paribas και της Societe Generale, έκαναν τον δείκτη CAC 40 να σημειώνει τη χειρότερη επίδοση στην Ευρώπη. Ο ευρύτερος ευρωπαικός δείκτης αναφοράς Euro STOXX 600 έχανε 0,7% και η απόδοση του γαλλικού 10ετούς ομολόγου ανέβηκε στο 3,19%.

Ο Macron αποφάσισε να ρισκάρει για να φρενάρει την άνοδο του ακροδεξιού κόμματος National Rally της Μarine Le Pen, κηρύσσοντας βουλευτικές εκλογές με τον πρώτο γύρο στις 30 Ιουνίου. To σχέδιο του είναι να πάρουν οι ψηφοφόροι μία γεύση του τι σημαίνει Le Pen ώστε να το ξανασκεφτούν σοβαρά πριν ψηφίσουν στις προεδρικές εκλογές του 2027, όταν λήγει η θητεία του. H απόφαση για πρόωρες βουλευτικές εκλογές εισάγει μιά νέα πηγή αβεβαιότητας που επηρεάζει αρνητικά τις αγορές. Μόλις τον προηγούμενο μήνα ο οίκος Standard & Poor’s υποβάθμισε το αξιόχρεο της Γαλλίας σε ΑΑ- από ΑΑ λόγω του υψηλού δημοσιονομικού ελλείμματος στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.


Έχει ο καιρός γυρίσματα! Τουλάχιστον στην Ιαπωνία. 13 χρόνια μετά την απόφαση της ηγεσίας της χώρας να ακυρώσει τα σχέδια ανέγερσης νέων πυρηνικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, σαν συνέπεια του πυρηνικού ατυχήματος της Φουκούσιμα που είχε συγκλονίσει την Ιαπωνική και παγκόσμια κοινή γνώμη. Διαβάζοντας τον διεθνή Τύπο, βλέπουμε πως η κυβέρνηση της χώρας σκέπτεται να ανασύρει από την  «ναφθαλίνη» τον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμού στον κόσμο, ο οποίος σταμάτησε άδοξα την λειτουργία του το 2011 αμέσως μετά το τσουνάμι της Φουκούσιμα.

Οι επτά αντιδραστήρες του πυρηνικού εργοστασίου ηλεκτρικού ρεύματος Kashiwazaki Kariwa βρίσκονται σε αδράνεια από τότε, ενώ μέχρι το 2011 αποτελούσαν ένα από τα βασικότερα όπλα της Ιαπωνίας στην προσπάθειά της να ανεβάσει μέχρι το 2030 σε 50% το μερίδιο της πυρηνικής ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα της χώρας. Προφανώς, αυτός ο στόχος δεν έχει νόημα εδώ και πολύ καιρό.

Όμως, όπως διαβάζουμε στο Bloomberg, οι αυξανόμενες ανάγκες για ενέργεια στην χώρα ενόψει της προσπάθειάς της να ενισχύσει την οικονομία προσκαλώντας μεγάλες βιομηχανίες παραγωγής μικροεπεξεργαστών και αναπτύσσοντας δυναμικά τον τομέα των data centers και της Τεχνητής Νοημοσύνης, έχουν αναγκάσει τις αρχές να αλλάξουν εκ νέου τον τρόπο με τον οποίον βλέπουν την ατομική ενέργεια.

Η υποκατάσταση της παραγωγής των πυρηνικών εργοστασίων από την παραγωγή θερμοηλεκτρικών εργοστασίων με καύσιμο άνθρακα, φυσικό αέριο και άλλες (όλες εισαγόμενες) πηγές ενέργειας έχει θέσει σε κίνδυνο και τα σχέδια της χώρας για την «πράσινη μετάβαση», γεγονός που κάνει επιτακτική ανάγκη την συζήτηση για την εγκατάλειψη της πολιτικής εξόντωσης της πυρηνικής βιομηχανίας στην Ιαπωνία.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως η επαναλειτουργία αυτού αλλά και άλλων σταθμών θα είναι μία εύκολη υπόθεση, λόγω των αντιδράσεων των κατοίκων. Όμως, αυτό που είναι φανερό είναι πως οι αγορές είναι πρόθυμες να χρηματοδοτήσουν την ιαπωνική πυρηνική βιομηχανία. Αυτό είναι φανερό, όπως διαβάζουμε στο Bloomberg, από τον τρόπο με τον οποίον έχουν υποδειχθεί την έκδοση ειδικών ομολόγων για την χρηματοδότηση πυρηνικών σχεδίων. Τα ομόλογα αυτά ανήκουν στην κατηγορία των transition bonds, δηλαδή δανειακών τίτλων που χρησιμοποιούνται από τους εκδότες τους για την χρηματοδότηση αυτού που αποκαλείται πράσινη μετάβαση.

Όμως, δεν πληρούν τις απαραίτητες προδιαγραφές για να μπορούν να ενταχθούν στην κατηγορία των πράσινων ομολόγων «green bonds» που έχουν γίνει βασικά εργαλεία των θεσμικών επενδυτών  εδώ και αρκετά χρόνια. Για τον λόγο αυτό, τα transition bonds δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλή ανάμεσα στους διεθνείς θεσμικούς επενδυτές. Είναι όμως αρκετά δημοφιλή στην Ιαπωνία και έχουν χρησιμοποιηθεί αρκετές φορές για την χρηματοδότηση πολλών ενεργειακών επενδύσεων που έχουν σαν απώτατο στόχο την εγκατάλειψη των ορυκτών καυσίμων. Στο τέλος του Μαΐου λοιπόν, εκδόθηκε το πρώτο transition bond που προβλέπεται να χρηματοδοτήσει αποκλειστικά και μόνον επενδύσεις σε πυρηνικά projects.

Όπως μας πληροφόρησε το Bloomberg, η εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος Kyushu Electric Power Co. άντλησε τριάντα δισεκατομμύρια γιέν (περίπου 191 εκατομμύρια δολάρια) από τις αγορές εκδίδοντας ομόλογα πενταετούς και δεκαετούς διαρκείας. Η έκδοση ήταν επιτυχημένη, ιδίως για τα πενταετή ομόλογα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η Kyushu Electric είχε προσπαθήσει και στο παρελθόν να χρηματοδοτηθεί από τις αγορές για «πυρηνικές επενδύσεις» αλλά το ενδιαφέρον ήταν υποτονικό. Η επιστροφή της πυρηνικής ενέργειας στο ιαπωνικό προσκήνιο μάλλον αναθέρμανε το επενδυτικό ενδιαφέρον, όπως φαίνεται και από το γεγονός πως μία άλλη ηλεκτρική εταιρεία, η Kansai Electric Power Co. ετοιμάζεται να εκδώσει το δεύτερο πυρηνικό transition bond κάποια στιγμή μέσα στον Ιούλιο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Bloomberg, ή έκδοση θα είναι της τάξης των 30 δισεκατομμυρίων γιέν, παρόμοια δηλαδή με αυτήν της Kyushu Electric Power. Αν επιτύχει και αυτή η έκδοση, μας φαίνεται  αρκετά πιθανόν σύντομα να ακούσουμε νέα και για την χρηματοδότηση της επαναλειτουργίας του γιγαντιαίου πυρηνικού σταθμού.

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Διαβάστε Περισσότερα