Στην ουρά επενδυτές για την Εθνική Τράπεζα, η ΔΕΗ σπάει ρεκόρ, η πρεμιέρα της Τράπεζας Κύπρου, το ΧΑ ζωντάνεψε, τα πακέτα της Intralot, η κινητικότητα στη Frigoglass, οι ταύροι στη στερλίνα και το ταμείο του Μπάφετ

Μετά από αρκετό καιρό το ελληνικό Χρηματιστήριο, έδειξε πάλι σημάδια ζωής. Είχε αρκετές μετοχές, οι οποίες ξεχώρισαν, είχε ειδήσεις και μία καινούρια εισαγωγή. Παλιά γνωστή βέβαια της αγοράς, η Τράπεζα Κύπρου, η οποία επέστρεψε μετά από 8 χρόνια, αλλά αυτήν τη φορά πιο ισχυρή. Ο τραπεζικός κλάδος βρέθηκε στο επίκεντρο και λόγω Εθνικής Τράπεζας.

Η Εθνική από τη μία κλειδώνει την πώληση του πακέτου από το ΤΧΣ και υπάρχει ζωηρό ενδιαφέρον, αλλά από την άλλη είχε φτάσει την περασμένη εβδομάδα στα χαμηλά των τελευταίων μηνών και θα λέγαμε σε επίπεδα που δεν μπορούν να δικαιολογηθούν από τα ισχυρά θεμελιώδη που διαθέτει. Τα 7,18 ευρώ δεν ήταν νούμερο για μία τράπεζα όπως η συγκεκριμένη. Χθες όμως έδειξε άλλο πρόσωπο και κατέγραψε έντονη άνοδο. Τώρα, αν κάποιοι πίστευαν πως πηγαίνοντας την τιμή χαμηλά, θα πάρουν φθηνά τις μετοχές του ΤΧΣ μάλλον γελάστηκαν ή απλά έδωσαν την ευκαιρία σε κάποιους να αγοράσουν χαμηλά. Σε κάθε περίπτωση το 10% του ΤΧΣ θα διατεθεί και θα αυξηθεί το ποσοστό έως 3% σε περίπτωση που υπάρξει ισχυρή ζήτηση, κάτι που αποτυπώνει η JP Morgan στις συναντήσεις που έχει με θεσμικούς στο εξωτερικό και funds.


Tην αδυναμία των τελευταίων μηνών της αγοράς, σχολίασε σε έκθεσή της η Eurobank Equities, η οποία σημείωνε τη χαμηλότερη απόδοση του Γενικού Δείκτη, έναντι άλλων αγορών και τη σημαντική αδυναμία των τραπεζικών μετοχών και όχι μόνο. Μετά από ένα έντονα ανοδικό πρώτο τρίμηνο το Χ.Α. λόγω πωλήσεων πακέτων μετοχών στην Πειραιώς, στη Metlen και στην Jumbo διέκοψε τον ανοδικό ρυθμό, αναφέρει η χρηματιστηριακή. Υπήρξε πλεόνασμα προσφοράς που όπως φάνηκε επιβάρυνε την αγορά, καθώς δεν υπήρχε τόση αγοραστική δύναμη. Επηρέασε επίσης και η απόφαση του MSCI να μην βάλει την Ελλάδα σε λίστα παρακολούθησης για πιθανή αναβάθμιση.

Τώρα μέχρι το τέλος βλέπει ανάγκη για ρευστότητα πάνω από 1,2 δισ. ευρώ λόγω του placement της Εθνικής, της εισόδου της Τράπεζας Κύπρου, της πιθανής αύξησης κεφαλαίου της Cenergy και άλλων πωλήσεων μετοχών σε Κρι-Κρι και Trade Estates που θα επηρεάσουν και πάλι. Ξεχωρίζει όμως 4 μετοχές για τις οποίες δίνει υψηλή τιμή και δίνει σύσταση αγοράς. Κορυφαίες επιλογές της είναι η Metlen με τιμή στόχο τα 48,40 ευρώ και περιθώριο ανόδου 46%, η ΔΕΗ με τιμή στόχο τα 17,50 ευρώ και περιθώριο ανόδου 53%, η Τράπεζα Πειραιώς με τιμή στόχο τα 5,78 ευρώ και περιθώριο ανόδου 57%, η Jumbo με τιμή στόχο τα 33,40 ευρώ και περιθώριο ανόδου 48% και η Τιτάν με τιμή στόχο τα 40,50 ευρώ και περιθώριο ανόδου 26%.


Σε υψηλό 4 ετών αναρριχήθηκε η μετοχή της ΔΕΗ, η οποία όλο το προηγούμενο διάστημα, όπως σχεδόν το σύνολο των μετοχών του Χ.Α., συσσώρευε χωρίς να δείχνει κάτι το ιδιαίτερο από πλευράς επενδυτικού ενδιαφέροντος. Ωστόσο, η χθεσινή συνεδρίαση ήρθε να υπενθυμίσει στους επενδυτές την αξία που έχει μία εταιρεία, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει εντυπωσιακά, η διοίκηση δίνει αισιόδοξους στόχους και έχει προχωρήσει σε μεγάλες επενδύσεις στις ΑΠΕ και εξαγορές στο εξωτερικό και το εσωτερικό.

Αναλυτές σημειώνουν πως μετά τις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών για αλλαγή πολιτικής και μείωσης επιτοκίων, μεταξύ των εταιρειών που θα ωφεληθούν είναι και οι εταιρείες κοινής ωφέλειας. Δεν αποκλείεται, σύμφωνα πάντα με πηγές από τα χρηματιστηριακά γραφεία, η ελκυστική αποτίμηση σε συνδυασμό με τις προβλέψεις για τα επιτόκια, να έβαλαν και πάλι τη μετοχή στο επίκεντρο.


Η ανακοίνωση της Frigoglass για απόκτηση δύο εταιρειών με ανταλλαγή μετοχών, έφερε μεγάλες εντολές αγοράς στη μετοχή. Αρχικά να πούμε πως πρόκειται για εταιρείες με ανάλογο αντικείμενο με αυτό της Frigoglass, αλλά η κίνηση μάλλον είναι μία πρώτη απόδειξη, ότι οι βασικοί μέτοχοι θέλουν να βελτιώσουν τον ισολογισμό και γιατί όχι να βγει και η μετοχή από την επιτήρηση. Μετά την απώλεια του 85% της δραστηριότητας, η οποία πήγε στους ομολογιούχους, η Frigoglass έχει περιορισμένο αντικείμενο. Χρειάζεται επομένως τζίρο και ίδια κεφάλαια. Για να δούμε αν θα το καταφέρει, πριν ξεκινήσει η πρώτη αξιολόγηση των εταιρειών με βάση το νέο κανονισμό του Χ.Α.


Η ενίσχυση της ρευστότητας των μετοχών και η προβολή του συγκροτήματος της Τράπεζας Κύπρου σε μια ευρύτερη επενδυτική βάση είναι οι δύο βασικές αιτίες που οδήγησαν τη διοίκηση  της τράπεζας και τους μετόχους της στην απόφαση για την επανεισαγωγή των μετοχών της στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Υπενθυμίζεται ότι από τον Ιανουάριο του 2017, όταν οι μετοχές της Τράπεζας Κύπρου διαγράφηκαν από το ταμπλό του Χρηματιστηρίου, ακολούθησε η εφαρμογή ενός πλάνου εξυγίανσης που επανέφερε την τράπεζα σε τροχιά ανάπτυξης.

Σήμερα, όπου η κεφαλαιοποίησή της φθάνει στα 2 δισ. ευρώ και η διασπορά των μετοχών της είναι υψηλή οι εκτιμήσεις της αγοράς είναι ότι θα αποτελέσει ένα νέο σημαντικό μέλος του τραπεζικού κλάδου του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Παράλληλα, η απόφαση της διοίκησης της Τράπεζας για επανεισαγωγή των μετοχών της στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά αποτελεί επιβεβαίωση του ρόλου που διαδραματίζει πλέον το Χ.Α και στη διεθνή επενδυτική κοινότητα. Αναδεικνύει και τα πολλαπλά οφέλη που συνεπάγεται η είσοδος των μετοχών μίας επιχείρησης στο Χρηματιστήριο.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Τάκη Αράπογλου, πρόεδρο του Συγκροτήματος της Τράπεζας Κύπρου, η έναρξη της διαπραγμάτευσης στο Χρηματιστήριο Αθηνών αποτελεί ένα ακόμη ορόσημο για την τράπεζα η οποία είναι πλέον ένας ισχυρός οργανισμός χρηματοοικονομικών υπηρεσιών με υψηλής ποιότητας ισολογισμό, υψηλά κεφάλαια και ρευστότητα και βιώσιμη επαναλαμβανόμενη κερδοφορία.


Ενισχύει περαιτέρω τη θέση της η Intracom Holdings στην Intralot, με την αγορά πακέτου 14,17 εκατ. μετοχών έναντι 17,01 εκατ. ευρώ.

Η συναλλαγή του πακέτου μετοχών που αφορά στο 2,31% του μετοχικού κεφαλαίου διενεργήθηκε στην τιμή των 1,20 ευρώ, δηλαδή με ένα premium κοντά στο 3,99%, καθώς η μετοχή καταγράφει μια υποχώρηση προς το επίπεδο των 1,15 ευρώ πλέον. Όπως αναφέρουν πληροφορίες  η συναλλαγή έγινε από τον Σωκράτη Κόκκαλη μέσω της Alpha Finance.

Υπενθυμίζεται πως η Intralot έκανε υψηλό όγκο 8,3 εκατ. τεμάχια την περασμένη Παρασκευή λόγω της εισόδου της μετοχής σε δείκτες του οίκου FTSE Russell.

Σημειώνεται ότι το rebalancing του οίκου FTSE Russell ήταν θετικό για τη μετοχή καθώς εντάχθηκε στον Mid Cap. Παράλληλα, προστέθηκε στους FTSE All World, FTSE All Cap και FTSE Total Cap.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο Σωκράτης Κόκκαλης φέρεται να εμπιστεύεται την Intralot  και τις προοπτικές που διανοίγονται γι αυτήν, γι' αυτό και το τελευταίο διάστημα, είτε προσωπικά, είτε μέσω της Intracom, ενισχύει τη θέση του στο μετοχικό κεφάλαιό της.


Ακόμη περισσότερο «ταύρος» έγινε η Goldman Sachs για τη στερλίνα μετά τη μεγάλη μείωση επιτοκίων της Fed. Προβλέπει ότι το βρετανικό νόμισμα θα είναι από τα πιο ωφελημένα από την παρατεταμένη εξασθένηση του δολαρίου που αναμένει μετά την έναρξη του κύκλου νομισματικής χαλάρωσης από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ. Η επενδυτική τράπεζα ήταν θετική στη στερλίνα από το ξεκίνημα της χρονιάς και σήμερα βλέπει την ισοτιμία της να φτάνει τα $1,40 το επόμενο 12μηνο από $1,32 πριν. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από το 2021 και από τις πιο υψηλές προβλέψεις στη Wall Street για τη στερλίνα.

H εκτίμηση της Goldman Sachs βασίζεται στη διστακτικότητα της Τράπεζας της Αγγλίας να επιταχύνει τον ρυθμό επιτοκιακών μειώσεων, ενώ στις ΗΠΑ και την ευρωζώνη οι κεντρικές τράπεζες μειώνουν πιο επιθετικά το κόστος χρήματος για να τονώσουν τις οικονομίες τους. Παρόλο που πολλοί strategists πιστεύουν ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα αναγκαστεί να ακολουθήσει την τάση στα επιτόκια, η Goldman εκτιμά ότι η ανάπτυξη της βρετανικής οικονομίας παραμένει δυνατή.

Η διαφορετική στάση της Τράπεζας της Αγγλίας φάνηκε ξεκάθαρα την περασμένη εβδομάδα. Διατήρησε τα επιτόκια της στερλίνας αμετάβλητα, ενώ μια μέρα νωρίτερα η Fed στις ΗΠΑ εκκίνησε τον κύκλο νομισματικής χαλάρωσης με τολμηρή μείωση 50 μονάδων βάσης. Η στερλίνα έχει ενισχυθεί 4,5% φέτος και σημειώνει την καλύτερη επίδοση ανάμεσα στα νομίσματα των χωρών του G10. Σήμερα αλλάζει χέρια στα $1,33.


Πολύς λόγος έχει γίνει τελευταία για τις πωλήσεις μετοχών της αμερικανικής τράπεζας Bank of America (BAC NYSE) από την Berkshire Hathaway (BRK-A NYSE, BRK-B NYSE) την πασίγνωστη επιχείρηση που ελέγχεται και διευθύνεται από τον Warren Buffett. Σύμφωνα με τις τελευταία γνωστοποίηση της εταιρείας προς τις εποπτικές αρχές, οι οποία έγινε το βράδυ της προηγούμενης Πέμπτης, η Berkshire πούλησε συνολικά 22,3 εκατομμύρια μετοχές της τράπεζας την Τρίτη, την Τετάρτη και την Πέμπτη, σε τιμές από 39,58 έως 40,78 δολάρια ανά μετοχή και εισέπραξε 896 εκατομμύρια δολάρια.

Μετά από αυτές τις πωλήσεις, στην κατοχή της Berkshire (τουλάχιστον μέχρι την επόμενη ανακοίνωση) βρίσκονται 836 εκατομμύρια μετοχές, δηλαδή περίπου το 10,80% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας. Αν οι πωλήσεις συνεχιστούν με τον ίδιο ρυθμό και οι μετοχές που κατέχει η Berkshire πέσουν κάτω από τα 776 εκατομμύρια, τότε θα σταματήσουμε και να μαθαίνουμε άμεσα τις κινήσεις της πάνω στη μετοχή, καθώς το μερίδιό της θα πέσει κάτω από 10% και δεν θα έχει πλέον την υποχρέωση άμεσης γνωστοποίησης των κινήσεών της στις εποπτικές αρχές.

Σύμφωνα με το Barron’s, από την 17η Ιουλίου που άρχισαν οι πωλήσεις, η Berkshire έχει πουλήσει περίπου 200 εκατομμύρια μετοχές της BAC αξίας περίπου 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, δηλαδή περίπου το 20% της συνολικής θέσης της. Ο Warren Buffett έχει αρνηθεί να σχολιάσει αυτές τις μαζικές πωλήσεις, όπως και ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Brian Moynihan. Το πιθανότερο είναι πως δεν θα μάθουμε και πολλά πράγματα σχετικά με τους λόγους που έχουν οδηγήσει την Berkshire σε αυτές τις πωλήσεις.

Αυτό όμως που ξέρουμε είναι πόσο ωφελημένη βγαίνει από το μερίδιο που απέκτησε πριν πολλά χρόνια στην Bank of America, καθώς ένα άρθρο του Bloomberg ήταν εξαιρετικά διαφωτιστικό. Σύμφωνα με αυτό, αν αθροίσουμε το προϊόν των πωλήσεων που έχουν γίνει από τα μέσα Ιουλίου με τα μερίσματα που έχει εισπράξει από το 2011 και μετά, βλέπουμε ότι ξεπερνούν τα 14,6 δισεκατομμύρια δολάρια που ξόδεψε συνολικά για να αποκτήσει το μερίδιό της στην δεύτερη μεγαλύτερη αμερικανική τράπεζα. Κατά το ίδιο άρθρο, αυτό σημαίνει πως τα 836 εκατομμύρια μετοχές που εξακολουθεί να έχει στην κατοχή της και αξίζουν περίπου 34 δισεκατομμύρια δολάρια (με την τιμή κλεισίματος της συνεδρίασης της Πέμπτης 19ης Σεπτεμβρίου) αντιπροσωπεύουν το καθαρό κέρδος από την επένδυση.

Αυτό μπορεί να μην είναι απόλυτα ακριβές, καθώς η Berkshire πιθανότατα θα έχει την υποχρέωση πληρωμής ενός σημαντικού φόρου πάνω σε αυτή την υπεραξία, μας δίνει όμως μία καλή εικόνα. Η επένδυση στην Bank of America ξεκίνησε το 2011, όταν η Berkshire ξόδεψε 5 δισεκατομμύρια δολάρια για να αγοράσει προνομιούχες μετοχές και ταυτόχρονα απέκτησε το δικαίωμα αγοράς 700 εκατομμυρίων μετοχών της τράπεζας για 7,14 δολάρια ανά μετοχή. Το 2017 η Berkshire μετέτρεψε τις προνομιούχες μετοχές σε κοινές, όταν το μέρισμα των κοινών μετοχών  ξεπέρασε αυτό των προνομιούχων και την ίδια χρονιά εξάσκησε το δικαίωμα αγοράς των 700 εκατομμυρίων μετοχών.

Καθώς η μετοχή βρίσκεται αυτή την περίοδο κοντά στα 40 δολάρια, είναι προφανές πως η επένδυση έχει αποδειχθεί εξαιρετικά κερδοφόρα. Και μόνο το γεγονός πως οι κοινές μετοχές αγοράστηκαν για 7,14 δολάρια ανά μετοχή και το τωρινό ετήσιο μέρισμα της τράπεζας ανέρχεται σε 1,04 δολάρια, δείχνει πόσο κερδισμένη έχει βγει η Berkshire από αυτή την κίνηση. Όπως είπαμε, η Berkshire και ο Buffett δεν μας έχουν πει το παραμικρό σχετικά με τι έχουν σκοπό να κάνουν με τις υπόλοιπες μετοχές. Ό,τι και να κάνουν όμως, είναι βέβαιο πως τα κέρδη τους θα είναι πραγματικά εντυπωσιακά.

 

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.