Tα βλέμματα στον ΑΔΜΗΕ, το γκάζι της πληροφορικής και το «ξύπνημα» του μεταλλουργικού κλάδου

Σήμερα θα πραγματοποιηθεί η γενική συνέλευση του ΑΔΜΗΕ με το βλέμμα να είναι στο WACC, αφού πρόσφατες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ρυθμιστής θα βελτιώσει το μέσο σταθμισμένο κόστος κεφαλαίου (WACC), που ουσιαστικά καθορίζει το έσοδο της εταιρείας και από αυτό εξαρτάται και η πορεία υλοποίησης του μεγάλου επενδυτικού προγράμματος που υλοποιεί.

Ωστόσο, από το τελευταίο τρίμηνο του 2022, αλλά και στο πρώτο τρίμηνο του 2023, η εταιρεία είχε γνωστοποιήσει πως τα αποτελέσματα είχαν βελτιωθεί λόγω της εξομάλυνσης του εσόδου των ενσωμάτων νέων χρεώσεων χρήσης του συστήματος τον Σεπτέμβριο του 2022.

Στο πρώτο τρίμηνο τα καθαρά κέρδη είχαν ανέλθει στα 14,8 εκατ. ευρώ από 6 εκατ. ευρώ που ήταν στο πρώτο τρίμηνο του 2022. Υπάρχει δηλαδή ήδη βελτίωση. Υπόλοιπο μερίσματος δεν υπάρχει για το 2022, αφού δόθηκε ως προμέρισμα το μέγιστο επιτρεπτό που ήταν 0,068 ευρώ ανά μετοχή. Έχει όμως ανακοινωθεί προμέρισμα 0,058 ευρώ ανά μετοχή και όπως φαίνεται από τη βελτίωση των αποτελεσμάτων, φέτος θα έχει και υπόλοιπο μερίσματος. Η μετοχή λόγω των παραπάνω έχει καταγράψει αξιόλογη άνοδο από την αρχή του έτους και ενισχύεται 40%.


Για πολλούς μήνες ο κλάδος της πληροφορικής είναι στο επίκεντρο λόγω των εξαιρετικών προοπτικών που έχει και οι επενδυτές ωθούν τις μετοχές του κλάδου συνεχώς σε υψηλότερα επίπεδα. Τα αποτελέσματα βέβαια, επιβεβαιώνουν τις προσδοκίες και δείχνουν ότι το growth που έχουν οι περισσότερες του κλάδου συντηρείται και δικαιολογεί υψηλότερες αποτιμήσεις.

Πολλές από τις εταιρείες στηρίζουν την ανάπτυξη τόσο σε εξαγορές, όσο και σε οργανική. Χθες η Entersoft δημοσίευσε ένα πολύ καλό σετ αποτελεσμάτων και η μετοχή κινήθηκε έντονα ανοδικά, καταγράφοντας υψηλό 18 μηνών και πλέον είναι πολύ κοντά στο να γράψει και νέα ιστορικά υψηλά.

Στο εξάμηνο ο τζίρος ενισχύθηκε κατά 32% ανερχόμενος στα 19,2 εκατ. ευρώ και τα κέρδη προ φόρων στα 5 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 52%. Πέραν της οργανικής ανάπτυξης στο εξάμηνο, ο όμιλος επεκτάθηκε σε νέες κάθετες αγορές μέσω εξαγορών και συγκεκριμένα στους κλάδους λογισμικού για φαρμακεία και φαρμακαποθήκες καθώς και property management.

Για το δεύτερο εξάμηνο, η διοίκηση εκτιμά πως η ισχυρή εισερχόμενη ζήτηση και το βαθύ pipeline νέων έργων ενισχύει την εκτίμηση για διατήρηση αντίστοιχων ρυθμών ανάπτυξης εσόδων και κερδοφορίας, ενώ οι επενδύσεις των προηγούμενων ετών σε νέα προϊόντα και η γεωγραφική επέκταση, θέτουν τις βάσεις για διατήρηση παρόμοιων ρυθμών και για το μεσοπρόθεσμο διάστημα. Η εκτίμηση της διοίκησης είναι ότι θα ξεπεραστεί ο στόχος που είχε θέσει για αύξηση πωλήσεων και κερδών 30%, ενώ σε 2-3 χρόνια και λόγω και των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης θα μπορούσαν να μεγέθη να διπλασιαστούν.


Σε υψηλότερα επίπεδα σκαρφαλώνουν και οι μετοχές του μεταλλουργικού κλάδου, λόγω των προοπτικών που έχει η ελληνική οικονομία και των έργων που θα γίνουν. Εκτός από την ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, η οποία είναι στην υψηλή κεφαλαιοποίηση και έχει βρεθεί σε υψηλά 27 μηνών, ανοδικά κινούνται και οι μικρότερου μεγέθους εταιρείες του κλάδου, οι οποίες διαπραγματεύονται στη μικρομεσαία κεφαλαιοποίηση.

Σε υψηλά 15 ετών διαπραγματεύεται η Έλαστρον, η οποία μοιράζει και δυνατά μερίσματα στις τελευταίες χρήσεις. Η μετοχή έχει καταγράψει μία εντυπωσιακή πορεία τα τελευταία τρία χρόνια και από τα 0,90 ευρώ έχει φτάσει κοντά στα 3,50 ευρώ. Δυνατή άνοδο καταγράφει το τελευταίο διάστημα και η Κορδέλλου, έχοντας από την αρχή του έτους ενισχυθεί 45%. Πάνω από 50% είναι η άνοδος για τη ΣΙΔΜΑ.


Προχωρεί με εντατικούς ρυθμούς η επένδυση της Ελληνικός Χρυσός στις Σκουριές, μετά την εξασφάλιση πόρων ύψους 580 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 380 εκατ. ευρώ προέρχονται από κοινοπρακτικό δάνειο που έδωσαν οι τράπεζες Πειραιώς και Εθνική και τα 200 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Η επένδυση στις Σκουριές είναι μέρος του συνολικού επενδυτικού προγράμματος, ύψους 1,9 δισ. ευρώ για την ερχόμενη 20ετία. Υπενθυμίζεται ότι η Ελληνικός Χρυσός έχει επενδύσει ως σήμερα 1,3 δισ. ευρώ.

Η επανεκκίνηση του έργου στις Σκουριές θα γίνει μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2025. Στόχος του έργου είναι να γίνει η Ελλάδα η τρίτη παραγωγός χώρα χρυσού στην Ευρώπη, ενώ παράλληλα, θα συνεισφέρει και στην αυτάρκεια και στην ανθεκτικότητα της ευρωπαϊκής εφοδιαστικής αλυσίδας σε κρίσιμες ορυκτές πρώτες ύλες, όπως ο χαλκός, του οποίου η ζήτηση λόγω της ηλεκτροκίνησης αναμένεται να διπλασιαστεί έως το 2035.

Ακόμη, στους στόχους της Ελληνικός Χρυσός είναι οι εξαγωγές μετάλλων να υπερδεκαπλασιαστούν στο ίδιο διάστημα και να φθάσουν πάνω από 11 δισ. ευρώ, έναντι ενός δισ. ευρώ που έχουν φτάσει ως σήμερα.

Με βάση τα στοιχεία της εταιρείας, η Ελλάδα μπορεί να φθάσει στην ετήσια παραγωγή 6,7 τόνων χρυσού, έναντι 1,6 που είναι σήμερα, ενώ η παραγωγή της Σουηδίας ανέρχεται σε 8,1 τόνους και της Φινλανδίας 7,7 τόνους. Ακόμη, η συγκεκριμένη επένδυση μπορεί να συνεισφέρει στην επιδιωκόμενη αλλαγή του αναπτυξιακού μοντέλου της Ελλάδας, προσθέτοντας παραγωγικές και εξαγωγικές δραστηριότητες με υψηλή προστιθέμενη αξία.


Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ζητήσει από τις τράπεζες της ευρωζώνης να παρέχουν στοιχεία για την κατάσταση της ρευστότητάς τους σε εβδομαδιαία βάση από τον Σεπτέμβριο ώστε να είναι σε θέση να ελέγχει πιο συχνά την ικανότητά τους να διαχειριστούν δυνητικά «σοκ» καθώς ανεβαίνουν τα επιτόκια, σύμφωνα με τον επικεφαλής του εποπτικού βραχίονα της ΕΚΤ Andrea Enria. Mέχρι τώρα οι τράπεζες ήταν υποχρεωμένες να παρέχουν πληροφορίες για τη ρευστότητά τους στην ΕΚΤ σε μηνιαία βάση.

Σε συνέντευξή του στο Milano Finanza, o Enria δήλωσε ότι οι τράπεζες της ευρωζώνης είναι σήμερα πιο δυνατές, αλλά οι χρηματοοικονομικές αγορές διέρχονται μια ευαίσθητη φάση λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, του υψηλού πληθωρισμού και των ανοδικών επιτοκίων, παράγοντες που μπορούν να εντείνουν τους κινδύνους όσον αφορά στη ρευστότητα στις τράπεζες, κάτι στο οποίο θα εστιάσει η ΕΚΤ και στο «στρες τεστ» που διεξάγει.

Τα αποτελέσματα του φετινού «στρες τεστ» θα ανακοινωθούν σύντομα και αναμένεται να δείξουν πως τα πιστωτικά ιδρύματα μπορούν να αντιμετωπίσουν μια χρηματοοικονομική κρίση από πιο ισχυρή θέση σήμερα με υψηλότερη κεφαλαιακή επάρκεια.


Το φαινόμενο Barbenheimer κυριάρχησε στις αμερικανικές κινηματογραφικές οθόνες το προηγούμενο Σαββατοκύριακο. Για όποιον δεν έχει αντιληφθεί ακόμα περί τίνος πρόκειται πρέπει να τονίσουμε πως δεν υπάρχει καμία τέτοια ταινία. Όμως, υπάρχουν δύο ταινίες των οποίων έγιναν οι επίσημες πρεμιέρες στις ΗΠΑ και τον Καναδά.

Η μία είναι η Barbie  που σκηνοθέτησε η Greta Gerwig  και η άλλη είναι η Oppenheimer που σκηνοθέτησε ο Christopher Nolan. Το γεγονός πως οι πρεμιέρες των δύο ταινιών συνέπεσαν, σε συνδυασμό με το ότι και οι δύο είχαν ήδη συγκεντρώσει το ενδιαφέρον των κινηματογραφόφιλων σε όλον τον κόσμο έκαναν το παρατσούκλι Barbenheimer αρκετά ταιριαστό.

Πέρα από αυτό όμως, και παρά το γεγονός πως τα θέματα των δύο ταινιών είναι εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους, περίπου 200.000 θεατές αποφάσισαν να δουν τις δύο ταινίες την ίδια μέρα, την μία ακριβώς μετά την άλλη. Η μεν Barbie είναι μία ταινία φαντασίας με ήρωες την γνωστή ροζ κούκλα και τον φίλο της Ken, οι οποίοι περνούν μία υπαρξιακή κρίση και ξεκινούν ένα ταξίδι για ανακαλύψουν τους εαυτούς τους (αυτά σύμφωνα τουλάχιστον με το Wikipedia), η δε Oppenheimer ασχολείται με την ιστορία του επιστήμονα Robert Oppenheimer ο οποίος ήταν ο επικεφαλής του αμερικανικού ατομικού προγράμματος και θεωρείται πατέρας της ατομικής βόμβας.

Ανεξάρτητα όμως από το φαινομενικά αταίριαστο των δύο ταινιών, η επιτυχία τους ήταν πολύ μεγαλύτερη της αναμενόμενης. Σύμφωνα με τον αμερικανικό Τύπο, οι εισπράξεις όλων των ταινιών στους κινηματογράφους των ΗΠΑ και του Καναδά ξεπέρασαν τα 302 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, με αυτές τις δύο να εισπράττουν μαζί 235 εκατομμύρια (155 η Barbie και 80 ο Oppenheimer). Οι συνολικές εισπράξεις του προηγούμενου Σαββατοκύριακου είναι οι μεγαλύτερες από τον Απρίλιο του 2019, όταν είχε κυκλοφορήσει η ταινία «Avengers: Endgame», και οι συνολικές εισπράξεις όλων των ταινιών είχαν φθάσει κοντά στα 400 εκατομμύρια.

Η επιτυχία του Barbenheimer ήταν τόσο μεγάλη που σε πολλές περιπτώσεις οι κινηματογράφοι δεν είχαν αρκετά αναψυκτικά και σνακ για τους θεατές. Όπως διαβάζουμε, το κοινό κατέκλυσε τις κινηματογραφικές αίθουσες όχι μόνο γιατί οι κριτικές και για τις δύο ταινίες ήταν γενικά θετικές αλλά γιατί επρόκειτο για δύο νέες ταινίες που δεν εντάσσονταν στις πολύ συνηθισμένες τις τελευταίες δεκαετίες σειρές ταινιών με τους ίδιους ήρωες (π.χ. Σπάιντερμαν, Επικίνδυνες αποστολές, Πόλεμος των Άστρων, Χάρι Πόττερ κ.α.).

Φαίνεται πως το κοινό έχει αρχίσει να κουράζεται και τα μεγάλα στούντιο του Χόλυγουντ ίσως να πρέπει να δώσουν προσοχή σε αυτό. Ειδικά αφού τις τελευταίες εβδομάδες είχαμε τις πρεμιέρες των τελευταίων ταινιών των σειρών «Ιντιάνα Τζόουνς» και «Επικίνδυνες αποστολές» χωρίς την αναμενόμενη επιτυχία.

Για πολλούς ειδικούς, το προηγούμενο Σαββατοκύριακο θύμιζε έντονα την εποχή πριν την πανδημία, όταν οι κινηματογράφοι γέμιζαν πολύ πιο εύκολα, δείχνοντας ίσως πως η απροθυμία των θεατών να γεμίσουν τις αίθουσες μπορεί να μην οφείλεται μόνο στην αλλαγή των συνηθειών που έφερε η πανδημία αλλά και στην έλλειψη πρωτότυπων ταινιών  με ενδιαφέρον. Όταν σταματήσουν οι απεργίες των σεναριογράφων και των ηθοποιών, ίσως τα αμερικανικά κινηματογραφικά στούντιο να αποφασίσουν να στραφούν στην παραγωγή πραγματικά καλύτερων ταινιών.

 

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.