Αφγανιστάν: Κατά 25% έχει μειωθεί η γυναικεία απασχόληση
Shutterstock
Shutterstock

Αφγανιστάν: Κατά 25% έχει μειωθεί η γυναικεία απασχόληση

Κατά 25% έχει μειωθεί η γυναικεία απασχόληση στο Αφγανιστάν από τον Αύγουστο του 2021 -μετά την κατάληψη της χώρας από τους Ταλιμπάν- έως το τελευταίο τρίμηνο του 2022. Αυτό εκτιμά η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ), σύμφωνα με την οποία, η πτώση του ποσοστού της απασχόλησης των ανδρών, για το αντίστοιχο διάστημα, ήταν μόλις στο 7%. Κατά 25% έχει επίσης συρρικνωθεί η ανεργία των νέων, για τις ηλικίες μεταξύ 15 και 24 ετών. 

«Οι περιορισμοί στα κορίτσια και τις γυναίκες έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην εκπαίδευση και τις προοπτικές τους στην αγορά εργασίας», δήλωσε ανώτερος συντονιστής για το Αφγανιστάν στη ΔΟΕ, σε δήλωση που συνόδευε την αξιολόγησή της για το 2022 για το Αφγανιστάν.

Οι αρχές των Ταλιμπάν έχουν αποκλείσει τα περισσότερα κορίτσια από το λύκειο, έχουν εμποδίσει τις γυναίκες να φοιτήσουν σε πανεπιστήμια και τις περισσότερες εργαζόμενες σε ΜΚΟ να εργαστούν, σημειώνει το Reuters.

Όπως προσθέτει, το Αφγανιστάν βιώνει οικονομική κρίση, φαινόμενο που έχει εξαφανίσει τις θέσεις εργασίας. Ενώ, μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, οι ξένες κυβερνήσεις απέσυραν την αναπτυξιακή βοήθεια και πάγωσαν τα περιουσιακά στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της χώρας.

Η ΔΟΕ εκτίμησε ότι το ΑΕΠ είχε συρρικνωθεί κατά 30-35% κατά τη διάρκεια του 2021 και του 2022.

Από την πλευρά τους, αξιωματούχοι των Ταλιμπάν έχουν καλέσει τη διεθνή κοινότητα να ξεπαγώσει τα περιουσιακά στοιχεία της για να διευκολύνει την κρίση ρευστότητας της χώρας και έχουν δηλώσει ότι επικεντρώνονται στην ενθάρρυνση του εμπορίου και των επενδύσεων για τη δημιουργία οικονομικής αυτάρκειας.