Aφγανιστάν: Ο Μπάιντεν «έκοψε» την πρόσβαση των Ταλιμπάν σε 9,5 δισ. δολάρια

Aφγανιστάν: Ο Μπάιντεν «έκοψε» την πρόσβαση των Ταλιμπάν σε 9,5 δισ. δολάρια

Με δεδομένο ότι η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών αποφάσισε να «παγώσει» την πρόσβαση των Ταλιμπάν στα 9,5 δισ. δολάρια που έχει στη διάθεσή της DAB (Da Afghanistan Bank), το μέλλον της χώρας, μίας από τις φτωχότερες στον κόσμο, αναμένεται προβληματικό.

Η Da Afghanistan Bank διατηρεί τα περισσότερα από τα κεφάλαια αυτά σε λογαριασμό της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Νέας Υόρκης στις ΗΠΑ και σε άλλα αμερικανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και πλέον η επιβολή κυρώσεων στους Ταλιμπάν σημαίνει πως αυτοί δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στα εν λόγω χρήματα, όπως αποκαλύπτει το Bloomberg. Οι τελευταίες οικονομικές αναλύσεις αναφέρουν ότι από τα 9,5 δισ. δολάρια, τα 1,3 είναι σε χρυσό, και τα 363 εκατ. δολάρια σε ξένο νόμισμα. 

Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τη διακήρυξη των Ταλιμπάν για βελτίωση την κατάσταση της αφγανικής οικονομίας, δημιουργεί ένα πρώτο μεγάλο πρόβλημα για την νέα ηγεσία της χώρας καθώς δεν μπορεί να υπάρξει καμία πρόοδος χωρίς την βοήθεια από το εξωτερικό.

«Το Αφγανιστάν εξαρτάται υπερβολικά από την ξένη βοήθεια», επισημαίνει η Βάντα Φέλμπαμπ-Μπράουν, ειδική για το Αφγανιστάν στο Brookings Institution, εξηγώντας ότι το ύψος της ξένης βοήθειας είναι τουλάχιστον «10 φορές μεγαλύτερο» από τα εισοδήματα των ταλιμπάν.

Το 2020, το αφγανικό ΑΕΠ ανήλθε σε 19,81 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ η ροή της βοήθειας από το εξωτερικό κάλυψε το 42,9% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας.

«Η οικονομία του Αφγανιστάν είναι εύθραυστη και εξαρτημένη από την ξένη βοήθεια», επιμένει η Παγκόσμια Τράπεζα σημειώνοντας ότι η οικονομική ανάπτυξη και η εφαρμογή της διαφοροποίησης στον ιδιωτικό τομέα «παρεμποδίσθηκαν μέχρι στιγμής από την ανασφάλεια, την πολιτική αστάθεια, την αδυναμία των θεσμών, την ανεπάρκεια των υποδομών, την γενικευμένη διαφθορά».

Όσο για τα εισοδήματα των ταλιμπάν, ανέρχονται, σύμφωνα με εκτιμήσεις, σε 300 εκατομμύρια έως 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια, σύμφωνα με έκθεση της Επιτροπής Κυρώσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, που δημοσιεύθηκε το 2020.

«Μεγάλο μέρος των εισοδημάτων τους προέρχεται επίσης από την απόσπαση φόρων», εξηγεί ο Τσαρλς Κουπτσάν, ειδικός του Council on Foreign Relations (CFR), τονίζοντας ότι έχουν ειδικευθεί στον τομέα επιβάλλοντας φορολογία επί των πάντων στα εδάφη που ελέγχουν, από τα κυβερνητικά προγράμματα μέχρι τα εμπορεύματα.

«Το Αφγανιστάν δεν θα είναι πλέον χώρα καλλιέργειας οπίου», διαβεβαίωσε χθες ο εκπρόσωπος των ταλιμπάν, επαιρόμενος ότι η παραγωγή «θα εκμηδενισθεί και πάλι», αναφερόμενος στο γεγονός ότι, όταν κυβερνούσαν την χώρα στην δεκαετία του ΄90 και μέχρι το 2001, οι ταλιμπάν είχαν απαγορεύσει την καλλιέργεια της παπαρούνας.

Προς το παρόν, παρά τα δισεκατομμύρια δολάρια που δαπανήθηκαν εδώ και πολλά χρόνια από την διεθνή κοινότητα για τον εκμηδενισμό της καλλιέργειας της παπαρούνας, από το Αφγανιστάν προέρχεται το 80% της παγκόσμιας παραγωγής οπίου.

Εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας εξαρτώνται από την παραγωγή του οπίου στη χώρα αυτή που πλήττεται από την ανεργία έπειτα από 40 χρόνια πολέμου.