Στη Βαγδάτη ο Μπλίνκεν: Εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε ότι η σύγκρουση στη Γάζα δεν θα επεκταθεί
Jonathan Ernst/Pool via AP
Jonathan Ernst/Pool via AP

Στη Βαγδάτη ο Μπλίνκεν: Εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε ότι η σύγκρουση στη Γάζα δεν θα επεκταθεί

Έπειτα από τη Δυτική Όχθη την οποία επισκέφθηκε το πρωί της Κυριακής, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, πραγματοποίησε αιφνιδιαστική επίσκεψη και στη Βαγδάτη, όπου συνομίλησε με τον Ιρακινό πρωθυπουργό για τους κινδύνους επέκτασης του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

Η επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στο Ιράκ, που ανακοινώθηκε από το γραφείο του Ιρακινού πρωθυπουργού Μοχάμεντ Σία αλ-Σουντάνι, δεν είχε αποκαλυφθεί προηγουμένως για λόγους ασφαλείας.

Ο Μπλίνκεν «συζήτησε την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα και τη συνεχιζόμενη δέσμευσή μας να συντονιστούμε με το Ιράκ και τους άλλους εταίρους μας στην περιοχή για να διασφαλίσουμε τη διαρκή και ασφαλή πρόσβαση σε τρόφιμα, νερό, ιατρική περίθαλψη και άλλη βοήθεια που απαιτείται για την κάλυψη των ανθρωπιστικών αναγκών», αναφέρει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Οι δύο άνδρες συμφώνησαν επίσης στην ανάγκη να διασφαλιστεί ότι οι Παλαιστίνιοι δεν θα εκτοπιστούν βίαια εκτός της Γάζας, αναφέρεται σχετικά.

Ο Μπλίνκεν προέτρεψε τον Σουντάνι να θέσει προ των ευθυνών τους φιλοϊρανικές πολιτοφυλακές που πραγματοποιούν επιθέσεις εναντίον αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ από το ξέσπασμα του πολέμου στη Γάζα.

«Ο Μπλίνκεν κατέστησε σαφές ότι οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν τα συμφέροντα και το προσωπικό τους», σημειώνεται ακόμη.

«Έκανα πολύ σαφές ότι οι επιθέσεις ή οι απειλές που προέρχονται από πολιτοφυλακές που ευθυγραμμίζονται με το Ιράν είναι εντελώς απαράδεκτες. Και θα κάνουμε κάθε απαραίτητο βήμα για να προστατεύσουμε τους ανθρώπους μας», είπε ο Μπλίνκεν.

Η επίσκεψη Μπλίνκεν πραγματοποιήθηκε σε μια χρονική στιγμή που -μετά την έναρξη του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς– επιθέσεις με ρουκέτες και μη επανδρωμένα αεροσκάφη έχουν στοχεύσει ιρακινές βάσεις όπου έχουν αναπτυχθεί αμερικανικά στρατεύματα και δυνάμεις του διεθνούς συνασπισμού κατά των τζιχαντιστών.

Σύντομη στάση στη Σούδα μετά τη Λάρνακα

Σύντομη στάση για ανεφοδιασμό στην αεροπορική βάση της Σούδας έκανε, σύμφωνα με πληροφορίες, το αεροσκάφος του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, το οποίο είχε απογειωθεί από τη Λάρνακα.

Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ βρέθηκε την Παρασκευή στο Τελ Αβίβ (όπου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον πρόεδρο Ιτσχάκ Χέρτσογκ), το Σάββατο στο Αμάν (διάσκεψη με τους ΥΠΕΞ των αραβικών χωρών) και την Κυριακή επισκέφθηκε εκτάκτως τη Δυτική Όχθη, όπου συναντήθηκε με τον επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς και την Κύπρο, όπου είχε συνάντηση με τον Κύπριο πρόεδρο, Νίκο Χριστοδουλίδη, για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή με τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς.

Ο Μπλίνκεν θα συναντηθεί τη Δευτέρα με τον Τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν

Τι συζήτησαν Μπλίνκεν - Χριστοδουλίδης

Τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, καθώς συνεχίζεται ο πόλεμος Ισραήλ - Χαμάς, συζήτησαν στη σύντομη συνάντηση που είχαν ο Άντονι Μπλίνκεν και ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης, το μεσημέρι της Κυριακής στη Λάρνακα. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών μετέβη εκτάκτως στην Κύπρο, πριν επισκεφθεί την Άγκυρα.

Σύμφωνα με τον Κύπριο κυβερνητικό εκπρόσωπο, Κωνσταντίνο Λετυμπιώτη, κατά τη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο αεροδρόμιο Λάρνακας, «συζητήθηκε διεξοδικά η κατάσταση στην περιοχή, όπως αυτή εξελίσσεται».

«Ο κ. Μπλίνκεν εξέφρασε ευχαριστίες προς την Κυπριακή Δημοκρατία για τον πολύ σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει ως προς το θέμα των εκκενώσεων υπηκόων διαφόρων χωρών, μεταξύ των οποίων και των ΗΠΑ», προστίθεται στη σχετική ανακοίνωση.

Στη συνάντηση, αναφέρει ο κ. Λετυμπιώτης, συζητήθηκε, επίσης, λεπτομερώς η πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας για δημιουργία θαλάσσιου διαδρόμου για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας από την Κύπρο με τελικό προορισμό τη Γάζα, ενώ τονίστηκε η ανάγκη άμεσης αποκλιμάκωσης της εν εξελίξει κρίσης.

«O Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε, επίσης, τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ για τις συνεχιζόμενες προσπάθειας που καταβάλλει η Κυπριακή Δημοκρατία προς επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό από εκεί που είχαν διακοπεί και για διορισμό απεσταλμένου του ΓΓ των ΗΕ προς τον σκοπό αυτό», προστίθεται.

Σημειώνεται ότι στη συνάντηση παρέστη, επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος.

Αιφνιδιαστική επίσκεψη στη Δυτική Όχθη

Το πρωί της Κυριακής ο Μπλίνκεν, που την Παρασκευή βρέθηκε στο Τελ Αβίβ και το Σάββατο στο Αμάν, πραγματοποίησε αιφνιδιαστική επίσκεψη στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη την Κυριακή, όπου συναντήθηκε με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς.

Ο κορυφαίος Αμερικανός διπλωμάτης συναντήθηκε με τον Αμπάς στη Ραμάλα, καθώς αυξάνεται η παγκόσμια ανησυχία για την αύξηση της βίας στα κατεχόμενα εδάφη παράλληλα με τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου.

Ο εκπρόσωπος του Παλαιστίνιου προέδρου είπε ότι ο Μαχμούντ Αμπάς είπε στον Αμερικανό υπουργό ότι θα πρέπει να υπάρξει άμεση κατάπαυση του πυρός και να επιτραπεί η η παροχή ανθρωπιστική βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του εκπροσώπου ο Μπλίνκεν ανέφερε στον Αμπάς ότι οι κάτοικοι της Γάζας δεν πρέπει να «εκτοπιστούν βίαια».

Είναι η πρώτη φορά που ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών επισκέπτεται την κατεχόμενη Δυτική Όχθη από την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου, που προκλήθηκε από την αιματηρή επίθεση της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος, έπειτα από πολλές επισκέψεις του στο Ισραήλ και στην Ιορδανία.

Τη Δευτέρα η συνάντηση με τον Τούρκο ΥΠΕΞ στην Άγκυρα

Σημειώνεται ότι ο κ. Μπλίνκεν αναμένεται να πάει αμέσως μετά στην Άγκυρα με έναν κυρίως βασικό στόχο να κρατήσει τους διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία ανοιχτούς και κυρίως τους διαύλους επικοινωνίας της Τουρκίας με τη Δύση.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στις 5 και 6 Νοεμβρίου, στην Άγκυρα. Τη Δευτέρα αναμένεται η συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν.

Σε ανακοίνωσή του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται:

«Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν θα επισκεφθεί την Τουρκία στις 5 - 6 Νοεμβρίου 2023.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, προβλέπεται να γίνει ανταλλαγή απόψεων για την κατάσταση στη Γάζα, περιφερειακά θέματα και τις διμερείς σχέσεις».

Σημειώνεται ότι η Τουρκία δεν είχε προσκληθεί το Σάββατο στη συνάντηση Μπλίνκεν με τους υπουργούς Εξωτερικών της Αιγύπτου και της Ιορδανίας, ενώ δεν είχε συμπεριληφθεί ούτε στα δύο προηγούμενα ταξίδια του Αμερικανού ΥΠΕΞ.

Η Άγκυρα δεν είχε συμπεριληφθεί στην αρχική ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρμτεντ που έγινε στο πλαίσιο του δεύτερου προγράμματος περιοδείας του Μπλίνκεν στην περιοχή. Ωστόσο, τουρκικές διπλωματικές πηγές ανακοίνωσαν ότι η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί στις 5 Νοεμβρίου.

Η πρακτική αυτή, η οποία δεν συνάδει με τις διπλωματικές παραδόσεις, προκάλεσε ενόχληση στην Τουρκία, όπως φάνηκε και από τα δημοσιεύματα του Τύπου. Θεωρήθηκε αντανάκλαση των αυξανόμενων διαφορών μεταξύ Τουρκίας και Ηνωμένων Πολιτειών, ειδικά μετά τις δηλώσεις Ερντογάν ότι η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση και την σκληρή κριτική που άσκησε στη δήλωση Μπλίνκεν ότι έρχεται στην περιοχή ως Εβραίος.

Τελικά, εκδόθηκε χθες από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναθεωρημένο πρόγραμμα επισκέψεων του Μπλίνκεν που περιελάμβανε και την Άγκυρα. Ο Μπλίνκεν θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν τη Δευτέρα. Οι δύο υπουργοί αναμένεται να συζητήσουν κυρίως τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς, αλλά και τις εξελίξεις στη Συρία και την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.