Χρόζα, 5 Οκτωβρίου 2023. Περισσότεροι από 50 νεκροί είναι ο απολογισμός μίας εκ των πλέον αιματηρών επιθέσεων κατά αμάχων από την έναρξη του πολέμου
Το αιματοβαμμένο «μήνυμα» του Πούτιν στη Γρανάδα
Ukrainian Presidential Press Office via AP
Ukrainian Presidential Press Office via AP
Χρόζα, 5 Οκτωβρίου 2023. Περισσότεροι από 50 νεκροί είναι ο απολογισμός μίας εκ των πλέον αιματηρών επιθέσεων κατά αμάχων από την έναρξη του πολέμου

Το αιματοβαμμένο «μήνυμα» του Πούτιν στη Γρανάδα

Το βαρύτερο φόρο αίματος στις 589 ημέρες που μετρά η ρωσική εισβολή κατέβαλε το Χάρκοβο της βορειοανατολικής Ουκρανίας με το θάνατο περισσότερων από 50 αμάχων σε πυραυλικό χτύπημα στο χωριό Χρόζα, την ώρα που ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζητούσε εναγωνίως στη Σύνοδο της Γρανάδας διαβεβαιώσεις για την πολιτική, οικονομική και στρατιωτική στήριξη της Ευρώπης καλώντας την να μην αμφιταλαντευτεί μπροστά στην πραγματικότητα ενός πολέμου δίχως ορατή λήξη στον ορίζοντα.

Το κλίμα αβεβαιότητας που πηγάζει από τις Ηνωμένες Πολιτείες εν μέσω του «εμφυλίου» στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικανών μοιραία μεταφέρθηκε στη Γρανάδα, με την ανησυχία ως προς το τι μέλλει γενέσθαι με την αμερικανική βοήθεια στην Ουκρανία να είναι έκδηλη παρόλο που ηγέτες και ευρωπαϊκοί θεσμοί, αλλά και ο ίδιος Ζελένσκι, δήλωσαν πεπεισμένοι πως είναι ζήτημα χρόνου να αποδεσμευτεί η νέα βοήθεια που έχει «παγώσει» -και ως φαίνεται «παγωμένη» θα μείνει τουλάχιστον έως ότου αναδειχθεί νέος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων μετά την πρωτοφανή στα χρονικά καθαίρεση του Κέβιν Μακάρθι.

Οι εξελίξεις στην Ουάσινγκτον έχουν έλθει ως πικρή πρόγευση για τι μπορεί να επακολουθήσει σε περίπτωση ρεπουμπλικανικής νίκης στις προεδρικές κάλπες του 2024 και δη εάν εκλεγεί ο Ντόναλντ Τραμπ. Η Ευρώπη δεν μπορεί να αντικαταστήσει την αμερικανική βοήθεια στην Ουκρανία ήταν η καθαρή δήλωση του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέ Μπορέλ από τη Γρανάδα. Λίγες ώρες πριν τη σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, επικοινωνούσε τηλεφωνικά με εταίρους των ΗΠΑ στην Ευρώπη, καθώς και τους ηγέτες Καναδά και Ιαπωνίας, σε μία σκόπιμη επίδειξη αμερικανικής υποστήριξης προς το Κίεβο τη στιγμή ακριβώς που οι αμφιβολίες πληθαίνουν.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καλείται με τη σειρά της να οχυρώσει τη δική της ενότητα μπροστά στις ρωγμές που προκαλεί η εκλογή του φιλορώσου λαϊκιστή Ρόμπερτ Φίτσο στη Σλοβακία, ο οποίος τάσσεται κατά της βοήθειας στην Ουκρανία και της ένταξής της στους ευρωατλαντικούς θεσμούς, και συνακόλουθα κατά των κυρώσεων στη Μόσχα, για να δεχθεί τα θερμά συγχαρητήρια του ακροδεξιού Ούγγρου πρωθυπουργού, Βίκτορ Όρμπαν, που ξαφνικά δεν νιώθει τόσο… μόνος. Η Μπρατισλάβα ήδη «παγώνει» τις αποφάσεις σχετικά με περαιτέρω στρατηγική στήριξη της Ουκρανίας εν αναμονή της συγκρότησης νέας κυβέρνησης.

Απευθυνόμενος στους ηγέτες περισσότερων από 40 κρατών από τη Νορβηγία έως τη Μολδαβία, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι προειδοποίησε ότι εάν τώρα η Ευρώπη αμφιταλαντευτεί, η Ρωσία μπορεί να ανασυγκροτήσει τις στρατιωτικές της δυνάμεις και σε πέντε χρόνια από σήμερα να εξαπολύει επίθεση σε άλλη χώρα. Καθώς βρίσκεται προ των πυλών ένας ακόμη σκληρός χειμώνας, η γραμμή του μετώπου παραμένει σχεδόν αμετακίνητη και ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι αποφασισμένος για έναν πόλεμο διαρκείας, ο Ζελένσκι ζήτησε εκ νέου περισσότερα συστήματα αεράμυνας, βλήματα πυροβολικού, πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς και μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Όσο για τις Ηνωμένες Πολιτείες επέλεξε να υποβαθμίσει τις ανησυχίες, λέγοντας: «Έχω εμπιστοσύνη στην Αμερική. Έχουν ισχυρούς θεσμούς και ισχυρή Δημοκρατία».

Λίγες ώρες αργότερα, ο Ζελένσκι πληροφορούνταν στη Γρανάδα για την πυραυλική επίθεση που εξαπέλυσαν οι ρωσικές δυνάμεις στο χωριό Χρόζα. Τουλάχιστον 51 άμαχοι, ένα παιδί έξι ετών ανάμεσά τους, ήταν ο απολογισμός της πλέον αιματηρής επίθεσης που σημειώνεται από την έναρξη του πολέμου στην περιφέρεια του Χαρκόβου, και συνολικά ένα από τα πλέον αιματηρά μεμονωμένα χτυπήματα με θύματα αμάχους στο ουκρανικό έδαφος στους 19 μήνες που μετρά η ρωσική εισβολή. Στη δημοσιότητα ήλθαν πλάνα από διασώστες που αναζητούσαν επιζώντας ανάμεσα σε χαλάσματα. Νεκροί κείτονταν στα συντρίμμια. Και ο Ζελένσκι κατηγορούσε για μία ακόμη φορά τη Ρωσία για γενοκτονία του ουκρανικού λαού από την ισπανική πόλη και την τρίτη σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας.

Εκτός από το αιματοκύλισμα στο Χάρκοβο, ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε ακόμη ένα «μήνυμα» να στείλει τόσο στη Γρανάδα, όσο και στην Ουάσινγκτον. Στην ετήσια ομιλία του στη λέσχη συζήτησης Valdai στο θέρετρο Σότσι, αφού επανέλαβε τα περί ευθύνης της Δύσης για τον πόλεμο στην Ουκρανία, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο πυρηνικής δοκιμής. «Δεν είμαι έτοιμος να πω αν χρειάζεται να κάνουμε πυρηνικές δοκιμές ή όχι» δήλωσε σε σημείο της ομιλίας του για να προσθέσει: «Θεωρητικά, θα μπορούσαμε να ανακαλέσουμε την επικύρωση της Συνθήκης απαγόρευσης πυρηνικών δοκιμών». 

Μαζί με τις απειλές και τις προειδοποιήσεις, ο Ρώσος πρόεδρος απεφάνθη ότι η Δύση «έχει χάσει την αίσθηση της πραγματικότητας» και επειδή εκείνος την… διατηρεί συνέχισε λέγοντας πως εκείνος δεν ξεκίνησε τον πόλεμο, αλλά προσπαθεί να τον τερματίσει. Υποστήριξε ότι η σύγκρουση δεν είχε ιμπεριαλιστικά ή εδαφικά χαρακτηριστικά, αλλά αφορά στην παγκόσμια τάξη πραγμάτων. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδιώκουν να επιβάλουν την ηγεμονία τους που καταρρέει σε ολόκληρο τον κόσμο» επέμεινε.

Ως προς τις εργασίες της Συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας που αγγίζουν τον Ουκρανικό, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε ότι οι «27» επεξεργάζονται ένα πακέτο χρηματοδότησης ύψους 50 δισ. ευρώ στην Ουκρανία για την περίοδο 2024-2027, προσθέτοντας ότι είναι «πολύ σίγουρη» για τη συνέχιση της αμερικανικής βοήθειας προς το Κίεβο. Στη Γρανάδα δόθηκαν και μεμονωμένα δεσμεύσεις βοήθειας προς το Κίεβο. 

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, η χώρα του οποίου διατηρεί την κυλιόμενη προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ το τρέχον εξάμηνο, είχε συνομιλίες με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναφορικά με νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας, ενεργειακή βοήθεια, καθώς και το πώς θα διατηρηθεί ανοιχτός ένας διάδρομος στη Μαύρη Θάλασσα για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών. Πηγές της ισπανικής κυβέρνησης ακολούθως ανέφεραν πως η Μαδρίτη θα παράσχει στο Κίεβο αντιαεροπορικά συστήματα και συστήματα αναχαίτισης drone, ενώ θα εκπαιδεύσει και Ουκρανούς στρατιώτες στη χρήση τους. Από γερμανικής πλευράς, πάντως, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε κατόπιν συνάντησής του με τον Ζελένσκι ότι το Βερολίνο δεν θα παραδώσει πυραύλους Taurus που ζητά το Κίεβο, ωστόσο προτίθεται να διαθέσει ένα ακόμη αντιαεροπορικό σύστημα Patriot.

Όσο για την επιδίωξη του Κιέβου να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση καθίσταται για μία ακόμη φορά σαφής η δυσκολία του εγχειρήματος ενσωμάτωσης μίας χώρας σε κατάσταση πολέμου που θα μπορούσε να μετεξελιχθεί σε παγωμένη σύγκρουση, και η οποία μαστίζεται από συστημική διαφθορά. Στη Γρανάδα τίθεται συνολικά επί τάπητος η διεύρυνση της Ένωσης, στην οποία επιχειρούν να δώσουν ώθηση από κοινού οι Εμανουέλ Μακρόν και Όλαφ Σολτς, το μεταναστευτικό ζήτημα καθώς και οι εξελίξεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και το Κοσσυφοπέδιο.