Αιθιοπία, μια νέα διαρκής πηγή αστάθειας
Διεθνή

Αιθιοπία, μια νέα διαρκής πηγή αστάθειας

Οι εμφύλιες συγκρούσεις του τελευταίου χρόνου κλιμακώνονται πλέον στην κομβική χώρα της Αφρικής. Ενώ πριν από λίγο καιρό, η Αιθιοπία προοριζόταν για έναν πυλώνα σταθερότητας για τη Δύση, πλέον έχει μεταβληθεί σε μία διαρκή πηγή αστάθειας. Ο εμφύλιος τώρα φτάνει στην πρωτεύουσα της, Αντίς Αμπέμπα.

Η χειροτέρευση της οικονομική κατάστασης και η κρίση του κορωνοϊού λειτούργησαν ως καταλύτες για το ξέσπασμα των εμφύλιων συγκρούσεων στην Αιθιοπία. Η αυταρχικότητα του καθεστώτος απέναντι στην απροθυμία των περιφερειών να πειθαρχήσουν στις επιταγές του αποτέλεσε την αιτία του εμφυλίου. Το μωσαϊκό των εθνοτήτων στην Αιθιοπία άλλωστε είναι εντυπωσιακό, ενώ ιστορικά οι περιφέρειες διατηρούσαν μία αυτονομία στη διάρθρωση και τη λειτουργία.

Ο συγκεντρωτισμός που επικρατούσε στο παρελθόν ωστόσο, αντικαταστάθηκε από μία θεωρητικά περισσότερο εξελιγμένη μορφή διοίκησης, με πρωταγωνιστή τον πρωθυπουργό Άμπιι Άχμεντ. Η έμφαση στη συμμετοχικότητα σε αντίθεση με το προηγούμενο καθεστώς ώθησε ακόμα και τις Ηνωμένες Πολιτείες να αναβαθμίσουν τις σχέσεις του με την Αντίς Αμπέμπα. Το Κέρας της Αφρικής σε κάθε περίπτωση αποτελούσε μία πολύ δύσκολη περιοχή για να βρει κάποιος εταίρους.

Οι καταπατήσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν σταμάτησαν όμως από το καθεστώς Άμπι, όσο κι αν η άνοδος του στην εξουσία προδιέθετε για κάτι διαφορετικό. Το ξέσπασμα των συγκρούσεων συνέβη τον Νοέμβριο του 2020, όταν η επέμβαση του καθεστώτος στη βόρεια επαρχία Τιγκρέ, που επιχείρησε να διεξάγει αυτόνομες περιφερειακές εκλογές. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι οδηγήθηκαν στην τραγική καθημερινότητα του πολέμου, όπου η ανασφάλεια, η βία και ο λοιμός κυριαρχούν.

Στην Αιθιοπία βρίσκεται ο μεγαλύτερος χριστιανικός πληθυσμός Ορθοδόξων εκτός Ευρώπης. Με την άνοδο του Άμπιι Άχμεντ είχε διαφανεί μία ακτίνα ελπίδας για τις μειονότητες της χώρας. Ο ίδιος ήταν παιδί ενός Μουσουλμάνου και μίας Χριστιανής. Ωστόσο πλέον ακόμα κι ο δημόσιος λόγος του θυμίζει αιμοσταγείς δικτάτορες. Η κατάργηση από το Facebook των απάνθρωπων δημοσιεύσεων του είναι ενδεικτική της ρητορικής μίσους.

Ενώ τω μεταξύ, η ανθρωπιστική βοήθεια στη χώρα καταλήγει συχνά στα στρατεύματα των δύο πλευρών, ενώ οι προσφυγικές ροές από την χώρα κατευθύνθηκαν ακόμα και προς το Σουδάν, στη χειρότερη κρίση εδώ και 20 χρόνια, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Η στυγνότητα του καθεστώτος έχει στρέψει ακόμα και τις Ηνωμένες Πολιτείες να δηλώσουν πως θα αναθεωρήσουν την εταιρική τους σχέση και το πρόγραμμα εξοπλισμού του.

Η συνέχιση του εμφυλίου πλέον έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, ενώ το καθεστώς αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη απειλή από την έναρξη του. Η μειονότητα των Τιγκράι, που στελέχωναν κατά βάση την προηγούμενη κυβέρνηση και αποτελούν τη ραχοκοκαλιά των αντικαθεστωτικών απειλούν την πρωτεύουσα. Το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση του Τιγκρέ, ο βασικός στρατιωτικός αντίπαλος του ομοσπονδιακού στρατού της Αιθιοπίας, ανακοίνωσε ότι κατέλαβε την κομβική πόλη Κεμίσιε στα βόρεια της πρωτεύουσας. Βασικές εθνοτικές ομάδες, όπως οι Ορόμο έχουν συνταχθεί μαζί του. Οι εκτιμήσεις πως η πρωτεύουσα μπορεί να πέσει εντός μερικών εβδομάδων ουσιαστικά προδιαθέτουν για μία ολική διάλυση στη χώρα.