Nέα πρόκληση Ακάρ: Μετά τα Ίμια δεν κάνουμε χιλιοστό πίσω
AP
AP

Nέα πρόκληση Ακάρ: Μετά τα Ίμια δεν κάνουμε χιλιοστό πίσω

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του σε τελετή ορκωμοσίας της Πολεμικής Αεροπορίας, ο Χουλουσί Ακάρ δεν παρέλειψε να προβεί εκ νέου σε προκλητικές δηλώσεις κατά της Ελλάδας.

Σύμφωνα με τον Ακάρ, η Ελλάδα άρχισε να εξοπλίζει τα νησιά με μη στρατιωτικό καθεστώς το 1956 και είπε: «Τα Ίμια το 1997 ήταν ένα ορόσημο. Μετά από αυτό, δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουμε πίσω ούτε ένα χιλιοστό πίσω στο πεδίο ή επί χάρτου. Ειδικότερα, το Πολεμικό Ναυτικό και η Πολεμική Αεροπορία μας έχουν λάβει ξεκάθαρες οδηγίες σχετικά με αυτό».

Εν συνεχεία είπε ότι ορισμένοι πολιτικοί στην Ελλάδα μιλούσαν συνεχώς κατά της Τουρκίας και κατέφευγαν σε ψέματα για «εσωτερική κατανάλωση».

«Αποκλείεται να δείξουμε κατανόηση και να κάνουμε υποχωρήσεις σε αυτό το θέμα. Ανεξάρτητα από το ποιος είναι πίσω τους, είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο και να καταλάβουμε πως αν πεθάνουμε, θα γίνουμε μάρτυρες.

Επίσης, δήλωσε πως η Ελλάδα είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα «κακής γειτονίας» με εξωπραγματικές ομιλίες και προκλήσεις. «Θέλουμε να μοιραζόμαστε τα πλούτη του Αιγαίου δίκαια στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας».

Τόνισε δε ότι η Ελλάδα δεν συμμορφώθηκε καν με το μνημόνιο του 1988 ότι δεν θα γίνονταν ασκήσεις στις εθνικές και θρησκευτικές εορτές μεταξύ 15 Ιουνίου και 15 Σεπτεμβρίου.

«Είμαστε σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ με την Ελλάδα, εξάλλου οι λαοί γνωρίζονται μεταξύ μας. είναι γείτονες. Αλλά λίγοι πολιτικοί στην Ελλάδα διατηρούν αυτή την ένταση με βάση τους προσωπικούς τους υπολογισμούς», είπε.

Παράλληλα, είπε ότι η Ελλάδα εξόπλισε τα νησιά με στρατιωτικό καθεστώς (GASA) κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και είπε πως «Τα παρακολουθούμε όλα αυτά στενά. Έχουν γίνει και γίνονται οι απαραίτητες μελέτες. Αυτή η κατάσταση ξεκίνησε με τη Χίο το 1956.

Απευθυνόμενος σε τρίτους σχετικά με τα προβλήματα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, ο Ακάρ είπε:

Επειδή είναι προκατειλημμένοι, αγνοούν αυτό που κάνει η Ελλάδα. Άρα παίρνουν μέρος. Εμείς λέμε ότι αν δεν θέλετε να υπάρξει πρόβλημα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, μην εγκαταλείψετε τα αντικειμενικά κριτήρια. Αν στηρίξεις την Ελλάδα δημόσια, δυσανάλογα, οι συνέπειες θα είναι σοβαρές. Όχι μόνο για την Ελλάδα και την Τουρκία, αλλά για όλους.

Τέλος, υπογράμμισε ότι η Τουρκία τάσσεται υπέρ της επίλυσης των προβλημάτων μέσω των σχέσεων καλής γειτονίας, του διεθνούς δικαίου και του διαλόγου.

«Εμείς είμαστε που λέμε ειρήνη και διάλογος. Περιμέναμε δύο χρόνια, ελάτε. Η Ελλάδα ακολουθεί μια πολιτική που βασίζεται στο ψέμα. Αξιοποιήστε σωστά αυτές τις ευκαιρίες. Μην παραπλανηθείτε με κάποιες μάταιες προσπάθειες εξοπλισμού, τις λεγόμενες συμμαχίες (...) Αυτός ο οπλισμός είναι πολύς για την άμυνα, πολύ λίγος για την Τουρκία. Αυτές οι συμμαχίες είναι άχρηστες. Υπάρχουν παραδείγματα αυτού, κανείς δεν μένει τριγύρω όταν υπάρχει πρόβλημα. Παράδειγμα: 1919-1922. Ορισμένες χώρες προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν την Ελλάδα ως πληρεξούσιο κατά της Τουρκίας. Μπήκαν στην Ανατολία και χύθηκαν στη θάλασσα το 1922. Διαβάστε την ιστορία, θυμηθείτε. Αν σκέφτεστε κάτι τέτοιο, λέμε «Μην ξεχάσετε να κολυμπήσετε».