Αλλαγή πλεύσης Ορμπάν εν όψει κινδύνου απώλειας ευρωπαϊκών κονδυλίων
AP
AP

Αλλαγή πλεύσης Ορμπάν εν όψει κινδύνου απώλειας ευρωπαϊκών κονδυλίων

Η ουγγρική κυβέρνηση σπεύδει να υποβάλει το πρώτο από τα πολλά νομοσχέδια κατά της διαφθοράς στο κοινοβούλιο σήμερα  καθώς η Βουδαπέστη προσπαθεί να αποφύγει την απώλεια δισεκατομμυρίων ευρώ από τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το εκτελεστικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνέστησε την Κυριακή την αναστολή κεφαλαίων ύψους 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ  λόγω της αποτυχίας της Ουγγαρίας να καταπολεμήσει τη διαφθορά και να διατηρήσει το κράτος δικαίου. 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έθεσε ως απαίτηση για τη διατήρηση της πρόσβασης τη χρηματοδότηση από την Ουγγαρία την υιοθέτηση νέας νομοθεσίας, την οποία η Βουδαπέστη δήλωσε αμέσως ότι θα εκπληρώσει.

Η Ουγγαρία είναι η πρώτη χώρα στην ΕΕ που βρίσκεται στο στόχαστρο βάσει της νέας κύρωσης που αποσκοπεί στην καλύτερη προστασία του κράτους δικαίου και στην καταπολέμηση της διαφθοράς στο μπλοκ των 27 εθνών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ζόλταν Κόβατς έγραψε στο Twitter αργά την Κυριακή ότι η κυβέρνηση θα υποβάλει νομοθεσία στο Κοινοβούλιο σήμερα και την Παρασκευή, «συμπεριλαμβανομένων προτάσεων για τη σύσταση της αρχής που θα εποπτεύει τις διαδικασίες δημοσίων συμβάσεων της ΕΕ».

Ο εθνικιστής πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, στην εξουσία από το 2010, έχει συγκρουστεί με τις Βρυξέλλες επανειλημμένα για τις πολιτικές του που θεωρούν ότι διαβρώνουν τη δημοκρατία στη χώρα της Κεντρικής Ευρώπης.

Ωστόσο, με μεγάλες προκλήσεις στο εσωτερικό για το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος και τον διψήφιο πληθωρισμό, το αδύναμο φιορίνι και την επιβράδυνση της οικονομίας, ο βετεράνος πρωθυπουργός δείχνει πρόθυμος να εκπληρώσει τις απαιτήσεις της ΕΕ για να δημιουργήσει επιτέλους θεσμούς που θα μείωναν τους κινδύνους διαφθοράς σε έργα που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ.

«Οι τελευταίες εξελίξεις στις Βρυξέλλες έρχονται σίγουρα σε μια κακή στιγμή για τον Όρμπαν, ο οποίος παλεύει με μια σειρά από πολιτικά και οικονομικά προβλήματα που προκαλούνται και από τα δύο παγκόσμια ζητήματα, κυρίως από την αύξηση των τιμών της ενέργειας, επομένως είναι πιθανό να προχωρήσει περισσότερο για να ικανοποιήσει τις Βρυξέλλες». απαιτεί», δήλωσε ο Μουτζτάμπα Ραχμάν, Διευθύνων Σύμβουλος Ευρώπης στη δεξαμενή σκέψης, Eurasia Group.