Αναζητά τη «χρυσή τομή» για το χρέος η κυβέρνηση της Αργεντινής

Αναζητά τη «χρυσή τομή» για το χρέος η κυβέρνηση της Αργεντινής

Η νέα αριστερή κυβέρνηση της Αργεντινής βρίσκεται αντιμέτωπη με εύθραυστες ισορροπίες, καθώς από τη μια πλευρά επιδιώκει τη στήριξη Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και από την άλλη θέλει να διατηρήσει αυτή του Κογκρέσου, για τη στρατηγικής της σχετικά με την αναδιάρθρωση του χρέους, ύψους 100 δισ. δολάρια.

Η οικονομία της Αργεντινής πελαγοδρομεί εδώ και αρκετά χρόνια, καθώς η χώρα αντιμετωπίζει πολλαπλά προβλήματα, με κυριότερο το υψηλό δημόσιο χρέος, το οποίο ισοδυναμεί με το 100% του ετήσιου ΑΕΠ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Financial Times», οι επίσημες διαπραγματεύσεις με τους αξιωματούχους του ΔΝΤ θα ξεκινήσουν σήμερα Τετάρτη στο Μπουένος Άιρες, την ώρα που στο εσωτερικό της κυβέρνησης έχει προκληθεί αναταραχή από τις δηλώσεις της πρώην προέδρου και νυν αντιπροέδρου της χώρας Κριστίνα Φερνάντες. Η Φερνάντες δήλωσε τις προάλλες ότι «Δεν θα πληρώσουμε ούτε μισό σεντ στο ΔΝΤ, μέχρι να βγούμε από την ύφεση. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε για να πληρώσουμε, είναι να βγούμε από την ύφεση»  τόνισε, μεταξύ άλλων, στέλνοντας σαφές μήνυμα προς την Ουάσιγκτον. Η Φερνάντες βρίσκεται στη θέση του αντιπροέδρου από τις 10 Δεκεμβρίου του 2019, συμμετέχοντας στην κυβέρνηση του Αλμπέρτο Φερνάντες, ο οποίος στα τέλη του προηγούμενου έτους διαδέχθηκε τον Μαουρίσιο Μάκρι στον προεδρικό θώκο.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Αργεντινής Αλμπέρτο Φερνάντες επιδιώκει να εξασφαλίσει τη στήριξη μεγάλων χωρών που μετέχουν στο ΔΝΤ, όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Ισπανία, στην προσπάθειά του να αποφύγει τη χρεοκοπία. Παράλληλα, το σχετικό ρεπορτάζ της «FT» αναφέρει ότι στις ανεπίσημες επαφές που είχε ο Υπουργός Οικονομικών Μάρτιν Γκουζμαν με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα δεν έγινε καμία αναφορά για πιθανό «κούρεμα» στο χρέος.

Το ΔΝΤ από την πλευρά του βρίσκεται σε δύσκολη θέση καθώς αν χαρακτηρίσει «μη βιώσιμο» το χρέος της Αργεντινής, τότε θα προκαλέσει την οργή των ιδιωτών πιστωτών όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της «FT». Ήδη οι ομολογιούχοι είναι εξοργισμένοι με την κυβέρνηση της Αργεντινής, η οποία αρνείται να παρουσιάσει ένα λεπτομερές οικονομικό σχέδιο, το οποίο θα εξηγεί πειστικά πως σκοπεύει να τους αποπληρώσει.

AP Photo/Victor R. Caivano