Απειλεί ο Μεντβέντεφ: Δεν μπλοφάρουμε με τα πυρηνικά
AP Photo
AP Photo

Απειλεί ο Μεντβέντεφ: Δεν μπλοφάρουμε με τα πυρηνικά

Ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας ασφαλείας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, δήλωσε την Παρασκευή ότι η Ρωσία δεν μπλοφάρει όταν μιλάει για το ενδεχόμενο χρήσης τακτικών πυρηνικών όπλων εναντίον της Ουκρανίας και ότι ο πόλεμος με τη Δύση μπορεί να κλιμακωθεί σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο.

Σε ανάρτησή του στο επίσημο κανάλι του στο Telegram, ο Μεντβέντεφ δήλωσε ότι η σύγκρουση της Μόσχας με τη Δύση εξελίσσεται σύμφωνα με το χειρότερο σενάριο και ότι «κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την κλιμάκωσή της στο τελευταίο στάδιο».

Ο Μεντβέντεφ προέβη σε αυτό το σχόλιο την ώρα που τέσσερις Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο Reuters την Πέμπτη ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εξουσιοδότησε το Κίεβο να χρησιμοποιήσει τα όπλα που προμηθεύουν οι ΗΠΑ εναντίον στρατιωτικών στόχων εντός της Ρωσίας.

Οι απειλές Πούτιν και η στάση της Δύσης

Υπενθυμίζεται πως ο Πούτιν προειδοποίησε την Τρίτη τα μέλη του ΝΑΤΟ να μην επιτρέψουν στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει τα όπλα της στη Ρωσία και χτύπησε εκ νέου το «καμπανάκι» κινδύνου για το ενδεχόμενο πυρηνικού πολέμου.

Ορισμένοι εμπειρογνώμονες σημείωσαν ότι ο Πούτιν δεν έχει αναλάβει δράση σε παρόμοιες απειλές στο παρελθόν και έχει ήδη δεσμεύσει το μεγαλύτερο μέρος των συμβατικών του δυνάμεων στον μεγαλύτερο χερσαίο πόλεμο της Ευρώπης από τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Δεν νομίζω ότι μπορούμε ή πρέπει να εκφοβιστούμε από τον Βλαντιμίρ Πούτιν», δήλωσε ο Αμερικανός αντιπρόσωπος Τζέρι Κόνολι, δημοκρατικό μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων. «Είναι πραγματικά πρόθυμος να διακινδυνεύσει πυρηνικό πόλεμο και σύγκρουση με το ΝΑΤΟ;»

Ο Κόνολι συνυπέγραψε στις 20 Μαΐου επιστολή με τον αντιπρόσωπο Μάικλ Τέρνερ, τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο της Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων, και άλλους βουλευτές που προέτρεπαν την κυβέρνηση Μπάιντεν να επιτρέψει στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει αμερικανικά όπλα για να πλήξει στρατηγικούς στόχους στο εσωτερικό της Ρωσίας.

Εδώ και αρκετό καιρό αρκετοί επικριτές έχουν παροτρύνει τους συμμάχους του ΝΑΤΟ να χαλαρώσουν τους περιορισμούς στη χρήση των όπλων τους εναντίον στρατιωτικών στόχων εντός της Ρωσίας. Οι φωνές αυτές έχουν αυξηθεί εντός της συμμαχίας από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την επίθεση στο Χάρκοβο.

Στις χώρες που ζήτησαν τη χαλάρωση των περιορισμών ή το έπραξαν για τα δικά τους όπλα που έστειλαν στην Ουκρανία περιλαμβάνονται η Βρετανία, η Ολλανδία, η Σουηδία, οι χώρες της Βαλτικής, η Φινλανδία, η Δανία, η Γερμανία και η Γαλλία.