Από το Πεκίνο, η Μελόνι επιδιώκει «επανεκκίνηση» των σχέσεων με την Κίνα
AP Photo
AP Photo

Από το Πεκίνο, η Μελόνι επιδιώκει «επανεκκίνηση» των σχέσεων με την Κίνα

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι υποσχέθηκε την Κυριακή να «επανεκκινήσει» τη συνεργασία με την Κίνα, υπογράφοντας ένα τριετές σχέδιο δράσης κατά την πρώτη επίσημη επίσκεψή της στο Πεκίνο από την ανάληψη των καθηκόντων της.

Η Μελόνι έκανε την ανακοίνωση αυτή κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Κινέζο πρωθυπουργό Λι Τσιανγκ, καθώς η Ρώμη επιδιώκει να βελτιώσει τις εμπορικές σχέσεις με το Πεκίνο, αφού αποχώρησε πέρυσι από το εμβληματικό επενδυτικό πρόγραμμα Belt and Road του προέδρου Σι Τζινπίνγκ. 

Το 2019, η Ιταλία έγινε η μόνη χώρα της Ομάδας των Επτά που προσχώρησε στην πρωτοβουλία Belt and Road Initiative, αλλά αποσύρθηκε πέρυσι υπό την πίεση των ΗΠΑ, λόγω ανησυχιών για την οικονομική «εμβέλεια» του Πεκίνου.

Η κυβέρνηση Μελόνι δήλωσε ότι η συμφωνία δεν απέφερε κανένα όφελος στην Ιταλία, της οποίας το εμπόριο με την Κίνα - αξίας 66,8 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2023 - κλίνει σε μεγάλο βαθμό υπέρ του Πεκίνου. Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ιταλίας εκτός ΕΕ μετά τις ΗΠΑ.

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός δήλωσε ότι το πενθήμερο ταξίδι της σκοπεύει να αναδείξει τη «βούληση να ξεκινήσουμε μια νέα φάση, να επανεκκινήσουμε τη διμερή μας συνεργασία». Το σχέδιο δράσης έχει ως στόχο να πειραματιστεί με νέες μορφές συνεργασίας, πρόσθεσε η ίδια σε ένα βίντεο που προβλήθηκε από την ιταλική RAI.

Το μνημόνιο βιομηχανικής συνεργασίας που υπέγραψαν η Ιταλία και η Κίνα «περιλαμβάνει στρατηγικούς βιομηχανικούς τομείς, όπως η ηλεκτροκίνηση και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», δήλωσε η Μελόνι.

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός, η οποία βλέπει τις κινεζικές επενδύσεις ως έναν τρόπο να τονωθεί η αναιμική οικονομική ανάπτυξη της χώρας της, θα συναντηθεί με το Σι Τζινπίνγκ και με τον Ζάο Λέτζι, τρίτο στην ιεραρχία.

Συμμετείχε επίσης σε επιχειρηματικό φόρουμ Ιταλίας-Κίνας, στο οποίο προσκλήθηκαν εταιρείες όπως η ιταλική Pirelli, ο ενεργειακός όμιλος ENI, ο αμυντικός όμιλος Leonardo, οινοπαραγωγοί και αρκετοί ιταλικοί όμιλοι μόδας, όπως οι Dolce & Gabbana.

Το φόρουμ δίνει «άλλο ένα μήνυμα του αμοιβαίου ενδιαφέροντος ... (για) να εξισορροπήσουμε περισσότερο τα συμφέροντά μας, τις εμπορικές μας συναλλαγές», είπε. Η Μελόνι αναμένεται να θέσει στους Κινέζους αξιωματούχους το θέμα της κινεζικής πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας, καθώς και την οικονομική στήριξη που παρέχει η Κίνα στη Ρωσία στον πόλεμο με την Ουκρανία.

«Η Κίνα και η Ιταλία θα πρέπει να υιοθετήσουν μια νοοτροπία win-win και να αυξήσουν την εμπορική και επενδυτική συνεργασία, καθιστώντας τη συνεργασία ακόμη πιο δυναμική και βιώσιμη», δήλωσε ο Λι κατά την έναρξη του φόρουμ.

«Αποσαφήνιση παρεξηγήσεων»

Τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι το ταξίδι αποσκοπούσε στην «αποσαφήνιση ορισμένων παρεξηγήσεων» σχετικά με την απόσυρση της Ιταλίας από τη Belt and Road και στην έμφαση στη σημασία των οικονομικών δεσμών.

Η ιταλική κυβέρνηση διεξάγει συνομιλίες με κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες στο πλαίσιο των προσπαθειών για την προσέλκυση ενός ακόμη μεγάλου κατασκευαστή στη χώρα, εκτός από την Stellantis.

Οι ιταλικές άμεσες ξένες επενδύσεις στην Κίνα ανέρχονται σε 15 δισ. ευρώ και δραστηριοποιούνται περισσότερες από 1.600 ιταλικές εταιρείες, ιδίως στους τομείς της κλωστοϋφαντουργίας, της μηχανολογίας, των φαρμάκων, της ενέργειας και της βαριάς βιομηχανίας.

Ωστόσο, η Ιταλία υποστήριξε την απόφαση της Κομισιόν να επιβάλει προσωρινούς δασμούς έως 37,6% στα ηλεκτρικά οχήματα που εισάγονται από την Κίνα. Το Πεκίνο αντέδρασε έντονα και ξεκίνησε έρευνες αντιποίνων για το ευρωπαϊκό μπράντι και το χοιρινό κρέας.

Τα μέλη της G7, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας, δεσμεύτηκαν τον περασμένο μήνα να συνεχίσουν να προστατεύουν τις επιχειρήσεις τους από αυτό που θεωρούν αθέμιτες κινεζικές εμπορικές πρακτικές.