Αποχώρησε το ΕΛΚ από τις διαπραγματεύσεις για το νέο ευρωπαϊκό νόμο για το περιβάλλον
AP
AP

Αποχώρησε το ΕΛΚ από τις διαπραγματεύσεις για το νέο ευρωπαϊκό νόμο για το περιβάλλον

Η μεγαλύτερη ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποχώρησε την Τετάρτη από τις διαπραγματεύσεις για έναν νόμο-ορόσημο της ΕΕ για την προστασία του περιβάλλοντος, επιφέροντας άλλο ένα πλήγμα στην αμφιλεγόμενη πρόταση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπαθεί να διασώσει τον σχεδιαζόμενο νόμο, ο οποίος θα έθετε δεσμευτικούς στόχους για την αποκατάσταση των κατεστραμμένων φυσικών περιβαλλόντων - ελπίζοντας να αντιστρέψει την ταχεία μείωση των ειδών και της υγείας των οικοσυστημάτων σε ολόκληρη την ήπειρο.

Ωστόσο, οι πολιτικές αντιδράσεις κατά της πρότασης έχουν αυξηθεί, με ορισμένες κυβερνήσεις και αγροτικές ομάδες να επικαλούνται ανησυχίες σχετικά με την υπερβολική γραφειοκρατία και τον αντίκτυπο στους αγρότες.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν πρότεινε πάγωμα της νέας περιβαλλοντικής νομοθεσίας της ΕΕ, ενώ ο πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ Ντε Κρό αμφισβήτησε κατά πόσον ο νόμος για το περιβάλλον είναι απαραίτητος. Εν τω μεταξύ, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα -η μεγαλύτερη ομάδα  του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου - ζήτησε να απορριφθεί. 

Οι νομοθέτες του ΕΛΚ αποχώρησαν την Τετάρτη από τις διαπραγματεύσεις για τον νόμο. Η ομάδα ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι αποσύρεται από τις συνομιλίες επειδή οι ανησυχίες της δεν αντιμετωπίστηκαν.

«Ο νόμος ήταν εξαρχής κακοσχεδιασμένος και αποτελεί επίθεση στην ευρωπαϊκή γεωργία, τη δασοκομία και την αλιεία», ανέφερε σε δήλωσή της η νομοθέτης του ΕΛΚ Κριστίν Σνάιντερ.

Η βουλευτής των Πρασίνων, Γιούτα Πάουλους, η οποία ήταν παρούσα στη συνάντηση της Τετάρτης, δήλωσε ότι η κίνηση αγνοεί τον επείγοντα χαρακτήρα της οικολογικής κρίσης και «θέτει σε κίνδυνο τα μέσα διαβίωσης των δικών μας και των μελλοντικών γενεών».

Ο νόμος για το περιβάλλον χρειάζεται έγκριση τόσο από τις χώρες της ΕΕ όσο και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο αναμένεται να ψηφίσει σχετικά τον Ιούλιο.

Δύο επιτροπές του Κοινοβουλίου έχουν ήδη απορρίψει τον νόμο, γεγονός που σηματοδοτεί ότι επίκειται μια σκληρή ψηφοφορία στην ολομέλεια.

Η πρόταση θα απαιτούσε από τις χώρες να θεσπίσουν μέτρα για την αποκατάσταση της φύσης στο 20% της ξηράς και της θαλάσσιας επικράτειάς τους Οι Βρυξέλλες λένε ότι αυτό είναι ζωτικής σημασίας για να βοηθηθούν οι χώρες να αντιμετωπίσουν τις επιδεινούμενες κλιματικές επιπτώσεις, όπως οι πλημμύρες και η ξηρασία, βελτιώνοντας την ικανότητα της γης να απορροφά το νερό και να αποφεύγει τη διάβρωση του εδάφους.

Μέχρι στιγμής, οι χώρες της ΕΕ δεν έχουν επιχειρήσει να μπλοκάρουν εντελώς την πρόταση, αλλά διαπραγματεύονται τροποποιήσεις.

Αυτές περιλαμβάνουν, για παράδειγμα, κανόνες που θα διασφαλίζουν ότι θα μπορούν να εξακολουθούν να κατασκευάζουν αιολικά πάρκα και να συνεχίζουν άλλες οικονομικές δραστηριότητες σε περιοχές όπου αποκαθίσταται η φύση.