Αρνείται τις κυβερνοεπιθέσεις στη Δύση ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσίων
Ρωσία

Αρνείται τις κυβερνοεπιθέσεις στη Δύση ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσίων

Ο επικεφαλής των Ρωσικών μυστικών υπηρεσιών αρνήθηκε την Τρίτη την ευθύνη για την κυβερνοεπίθεση «SolarWinds» τονίζοντας ότι αισθάνεται «κολακευμένος» από τις κατηγορίες από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία ότι η Ρωσία βρίσκεται πίσω από μια τέτοια επιχείρηση.

«Αυτοί οι ισχυρισμοί είναι σαν ένα κακό μυθιστόρημα», δήλωσε στο BBC στα ρωσικά ο διευθυντής της SVR Σεργκέι Ναρίσκιν, στενός συνεργάτης του του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ερωτηθείς ευθέως αν η SVR (διάδοχος της KGB) ήταν υπεύθυνος για την επίθεση SolarWinds, ο Ναρίσκιν με ένα χαμόγελο είπε ότι θα «κολακεύεται» αλλά δεν μπορούσε να «διεκδικήσει τα δημιουργικά επιτεύγματα άλλων ως δικά του».

Η κυβερνοεπίθεση τον περασμένο Νοέμβριο παραβίασε τα συστήματα ασφαλείας των Υπουργείων Άμυνας, Πολιτείας, Εσωτερικής Ασφάλειας, Υπουργείου Οικονομικών, Εμπορίου και Ενέργειας και την Εθνική Διοίκηση Πυρηνικής Ασφάλειας - καθώς και τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας.

Παράλληλα, επίθεση δέχθηκε και η Microsoft, o προέδρος της οποίας Μπραντ Σμιθ, δήλωσε σε συνέντευξή του ότι πιθανότατα να είναι η σοβαρότερη που έχει εκδηλωθεί στη χώρα εδώ και πολλά χρόνια, ίσως και τις δύο τελευταίες δεκαετίες. 

Οι πληροφορίες συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον μια ενημέρωση (update) του λογισμικού Orion, της εταιρείας SolarWinds, που είναι ιδιαιτέρως διαδεδομένο στη διαχείριση δικτύων στις ΗΠΑ. Οι εκτιμήσεις, μάλιστα, κάνουν λόγο για τουλάχιστον 18.000 χρήστες που "φόρτωσαν" τη συγκεκριμένη ενημέρωση και μετατράπηκαν έτσι άθελά τους σε "ξενιστές" του κακόβουλου λογισμικού.

Ως εκ τούτου, η κυβέρνηση του πρόεδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κατηγόρησε επίσημα τη Ρωσία ότι είναι υπεύθυνη για την επίθεση Solarwinds, έχοντας ανακοινώσει μια σειρά οικονομικών κυρώσεων εναντίον της χώρας αυτής καθώς και την απέλαση δέκα Ρώσων διπλωματών.

Ο Αμερικανός πρόεδρος υπέγραψε προεδρικό διάταγμα που θα επιτρέψει την επιβολή και νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας ώστε να προκληθούν «στρατηγικές και οικονομικές συνέπειες» εις βάρος της, «εάν συνεχίσει ή ευνοήσει την κλιμάκωση των ενεργειών διεθνούς αποσταθεροποίησης», προειδοποιεί σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος.

Στο πλαίσιο αυτό η βρετανική κυβέρνηση είχε δηλώσει μέσω του Υπουργού Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ «Βλέπουμε τι κάνει η Ρωσία για να υπονομεύσει τις δημοκρατίες μας».

Σημειώνεται ότι οι σχέσεις των δύο πλευρών βρίσκονται σχεδόν στο ναδίρ εδώ και τρία χρόνια και συγκεκριμένα μετά τη δηλητηρίαση του Ρώσου πράκτορα Σεργκέι Σκρίπαλ και της κόρης του Γιούλια στο Σόλσμπερι το 2018. Τότε η βρετανική κυβέρνηση και αρκετές χώρες της Δύσης είχαν προχωρήσει στην απέλαση Ρώσων διπλωμάτων και προξενικού προσωπικού.