BBC: Αυτοί είναι οι τρεις επικρατέστεροι υποψήφιοι διάδοχοι του Χανίγια
Collage AP/X
Collage AP/X

BBC: Αυτοί είναι οι τρεις επικρατέστεροι υποψήφιοι διάδοχοι του Χανίγια

Την Τετάρτη, αξιωματούχοι της Χαμάς δήλωσαν στο BBC ότι υπάρχουν πλέον τρεις πιθανοί υποψήφιοι για να διαδεχθούν τον Ισμαήλ Χανίγια στην πολιτική ηγεσία της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Ο πιο πιθανός υποψήφιος είναι ο Γιαχία Σινουάρ.

Είναι ο επικεφαλής της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας και θεωρείται ότι είναι ο «εγκέφαλος» πίσω από τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ που σκότωσαν 1.200 ανθρώπους και πυροδότησαν τη συνεχιζόμενη σύγκρουση.

Ο Σινουάρ είναι ο βασικός υπεύθυνος για τη λήψη αποφάσεων σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η Χαμάς συνεχίζει τον πόλεμο και λέγεται ότι κρύβεται στο δίκτυο των τούνελ της Χαμάς κάτω από τη Γάζα.

Ο Χαλέντ Μεσάλ είναι ένας άλλος πιθανός υποψήφιος. Θεωρείται ευρέως λιγότερο μαχητικός υποψήφιος από τον Σινουάρ και έχει διατελέσει στο παρελθόν επικεφαλής του πολιτικού γραφείου. Ωστόσο, έχει δύσκολες σχέσεις με το Ιράν - πλέον τον βασικό σύμμαχο και προμηθευτή της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς.

Κατά τη διάρκεια του συριακού εμφυλίου πολέμου, ο Μεσάκ - που ζούσε τότε στη Δαμασκό - αρνήθηκε να υποστηρίξει τον υποστηριζόμενο από το Ιράν πρόεδρο Άσαντ και το καθεστώς του. Η αποτυχία ανάγκασε τη Χαμάς να μεταφέρει το πολιτικό της γραφείο στο Κατάρ.

Ο τρίτος πιθανός υποψήφιος είναι ο Zάχερ Τζαμπαρίν, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τους Παλαιστίνιους κρατούμενους στις ισραηλινές φυλακές και θα μπορούσε να παίξει βασικό ρόλο στις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για την ανταλλαγή κρατουμένων με το Ισραήλ.

Ποιοι είναι οι πιο εξέχοντες ηγέτες της Χαμάς;

Υπό κανονικές συνθήκες, το πολιτικό γραφείο της Χαμάς επιλέγεται από το Συμβούλιο Σούρα, τα μέλη του οποίου εκλέγονται από ομάδες τοπικών συμβουλίων. Στη συνέχεια, το σώμα εκλέγει το πολιτικό γραφείο των 15 ατόμων, το οποίο επιλέγει αρχηγό.

Ωστόσο, τα μέλη του πολιτικού γραφείου είναι διασκορπισμένα σε όλη τη Μέση Ανατολή με εκπροσώπους που ζουν εξόριστοι στην Τουρκία και το Κατάρ, γεγονός που καθιστά δύσκολη τη συγκέντρωση τους σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Πολλοί είναι επίσης σε λίστες καταζητούμενων από το Ισραήλ - κάτι που μπορεί να κάνει κάποιους απρόθυμους να ταξιδέψουν.