Ο κ. Μπάιντεν λέγεται ότι άναψε κρυφά το «πράσινο φως» τον Φεβρουάριο.
BBC: Οι Ουκρανοί έχουν κάνει χρήση των πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς ATACMS (pic)
Shutterstock
Shutterstock

BBC: Οι Ουκρανοί έχουν κάνει χρήση των πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς ATACMS (pic)

Ο κ. Μπάιντεν λέγεται ότι άναψε κρυφά το «πράσινο φως» τον Φεβρουάριο.

Πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς ATACMS που συμπεριλαμβάνονταν σε πακέτο στρατιωτικής βοήθειας ύψους 300 εκατ. δολαρίων για την Ουκρανία έστειλαν οι ΗΠΑ. Τους πυραύλους αυτούς τους έχει ήδη χρησιμοποιήσει η Ουκρανία.

H Oυκρανία έχει αρχίσει ήδη να χρησιμοποιεί, για πρώτη φορά, βαλλιστικούς πυραύλους μεγαλύτερου βεληνεκούς ATACMS κατά της Ρωσίας, οι οποίοι παρασχέθηκαν κρυφά από τις ΗΠΑ, επιβεβαίωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι που επικαλείται το βρετανικό δίκτυο BBC. 

Τα όπλα στάλθηκαν ως μέρος ενός προηγούμενου πακέτου υποστήριξης των ΗΠΑ, και έφτασαν αυτόν τον μήνα. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι διευκρίνισαν ότι δεν ανακοινώθηκαν δημόσια για τη διατήρηση της «επιχειρησιακής ασφάλειας» της Ουκρανίας.

Οι πύραυλοι ATACMS έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί τουλάχιστον μία φορά για να χτυπήσουν ρωσικούς στόχους στην κατεχόμενη Κριμαία. Περαιτέρω βοήθεια των ΗΠΑ κατευθύνεται τώρα στο Κίεβο.

Περισσότερα αμερικανικά όπλα αναμένεται να σταλούν άμεσα, αφότου ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υπέγραψε την Τετάρτη ένα νέο πακέτο οικονομικής και στρατιωτικής στήριξης για την Ουκρανία ύψους 61 δισ. δολαρίων.

Με εντολή του προέδρου

«Οι πύραυλοι που έχουν ήδη παρασχεθεί κρυφά είναι η μεγαλύτερης εμβέλειας έκδοση των ATACMS», επιβεβαίωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ την Τετάρτη.

Οι ΗΠΑ προμήθευσαν προηγουμένως στην Ουκρανία μια έκδοση μεσαίας εμβέλειας του ATACMS, αλλά αρνούνταν να στείλουν πυραύλους μεγαλύτερου βεληνεκούς εν μέσω ανησυχιών ότι θα θιγεί η αμερικανική στρατιωτική ετοιμότητα.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ανησυχούσαν επίσης ότι οι Ουκρανοί θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τα όπλα για να χτυπήσουν εντός του ρωσικού εδάφους, με συνέπεια την κλιμάκωση της σύγκρουσης, σύμφωνα με το NBC, το οποίο ανέφερε πρώτο την είδηση.

Οι Ουκρανοί έχουν ζητήσει εδώ και καιρό τα συστήματα, τα οποία μπορούν να εκτοξεύουν πυραύλους με βεληνεκές έως και 300 χιλιόμετρα. Ο κ. Μπάιντεν λέγεται ότι άναψε κρυφά το «πράσινο φως» τον Φεβρουάριο.

Ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους την Τετάρτη, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ξεκαθάρισε ότι η παροχή του ATACMS μεγαλύτερης εμβέλειας ήταν «κατόπιν άμεσης εντολής του προέδρου».

Οι ΗΠΑ «δεν το ανακοίνωσαν στην αρχή για να διατηρήσουν την επιχειρησιακή ασφάλεια για την Ουκρανία κατόπιν αιτήματός τους», εξήγησε ο Βεντάντ Πατέλ

Δεν είναι σαφές πόσα από τα όπλα έχουν ήδη σταλεί, αλλά ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν είπε ότι η Ουάσινγκτον σχεδιάζει να στείλει περισσότερα. «Θα κάνουν τη διαφορά. Αλλά όπως έχω ξαναπεί από αυτό το πόντιουμ… δεν υπάρχει ασημένια σφαίρα» επισήμανε πάντως.

Το μεγαλύτερου βεληνεκούς ATACMS δίνει στην Ουκρανία τη δυνατότητα να χτυπήσει βαθύτερα σε περιοχές που ελέγχονται από τη Ρωσία. Ιδιαίτερα βάσεις, εγκαταστάσεις αποθήκευσης και κόμβους εφοδιασμού. 

Χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά την περασμένη εβδομάδα για να χτυπήσουν ένα ρωσικό αεροδρόμιο στην κατεχόμενη Κριμαία, ανέφεραν αμερικανικά ΜΜΕ, και στη συνέχεια σε επίθεση εναντίον ρωσικών στρατευμάτων στην κατεχόμενη πόλη-λιμάνι Μπερντιάνσκ τη νύχτα της Τρίτης.